tatlidede

Harran'daki Bazda Mağaraları Nerededir? Nasıl Gidebilirim? Tarihi? Mağaralar Kaç Yıllık?

Harran’ın kuzeyinde yer alan ilçeye 19 km mesafede yer alan Bazda Mağaraları, 2 bin yıllık tarihi ve görüntüsüyle gelenleri hayrete düşürüyor. Roma Dönemi’nde inşa edildiği düşünülen Bazda Mağaraları, Albazdu, Elbazde ve Bozdağ Mağaraları olarak da adlandırılıyor.
  • 05.08.2021 17:00
Harran'daki Bazda Mağaraları Nerededir? Nasıl Gidebilirim? Tarihi? Mağaralar Kaç Yıllık?

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Şanlıurfa'nın tarihi Harran ilçesi sınırlarındaki yaklaşık 2 bin yıllık Bazda Mağaraları, görüntüsü ve gizemli tarihiyle turizme kazandırılmayı bekliyor. Kerpiç evlerde yaşamaya devam eden yöre halkı, 2010 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilen mağaraların yürütülecek çalışmalarla turizme önemli katkı sunacağına ve bu sayede insanlara iş olanağı oluşturacağına inanıyor.

Şanlıurfa'ya bağlı Harran’ın kuzeyinde yer alan ilçeye 19 km mesafede yer alan Bazda Mağaraları, 2 bin yıllık tarihi ve görüntüsüyle gelenleri hayrete düşürüyor. Roma Dönemi’nde inşa edildiği düşünülen Bazda Mağaraları, Albazdu, Elbazde ve Bozdağ Mağaraları olarak da adlandırılıyor.

Bölgenin en önemli taş ocaklarından biri olan bu bölge, geniş bir alana yayılan dağın dış cephelerinde taş kesilmesinden dolayı büyük oyuklardan meydana gelmiştir.

Bunlardan özellikle büyük olanı yer yer iki katlı bir şekilde oyulmuş ve yükseklikleri 10–15 metreye varan ayaklar bırakılarak ortada meydanlar oluşturulmuştur. Ayrıca uzun galeri ve tünellerle dağın çeşitli yönlerine doğru çıkışlar sağlanmıştır.

Çok geniş bir alana yayılan dağın dış cephelerinde taş kesilmesi nedeniyle büyük oyuklar meydana gelmiştir. 

 Kayalara yazılmış Arapça kitabelere bakıldığında, taş ocağın 13. yüzyılda Abdurrahman el-Hakkari, Muhammet İbn-i Bakır ve Muhammed el-Uzzar gibi kişiler tarafından işletildiği ortaya çıkmış. Çevresinde yer alan Harran Surları, Şuayb Antik Kenti ve Han el-Barur Kervansarayı gibi tarihi yapılar, bu mağaradan alınan taşlardan inşa edilmiş. Bu sayede mağarada birçok sayıda meydan, tünel ve galeriler meydana gelmiş.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz