tatlidede

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? Kaç yaşında?

İran'da yapılan seçimlerin sona ermesiyle İbrahim Reisi ülkenin yeni Cumhurbaşkanı oldu. Peki İbrahim Reisi kimdir? Kaç yaşında? Mesleği nedir?
  • 20.06.2021 11:53
İran’ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? Kaç yaşında?

İbrahim Reisi İranlı savcı ve başyargıçtır. İran hukuksal sistemindeki en kıdemli isimlerden biri olarak biliniyor. 2021 yılında katıldığı seçimlerden birincilikle ayrılan İbrahim Reisi ülkenin 8. Cumhurbaşkanı oldu.

İbrahim Reisi kimdir?

İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960’ta İran’ın Meşhed şehrinde dünyaya geldi. 61 yaşında olan İran Cumhurbaşkanı adayı İbrahim Reisi, İran yargı sistemindeki en önemli isimlerden biridir. İran’da muhafazakar ve ilkeli bir siyasetçi olarak tanınmaktadır.

7 Mart 2019 Ali Humeyni tarafından Başyargıç olarak atandı. İran’ın yargı sisteminde Başsavcı (2014-2016) ve Başyargıç Yardımcısı (2004-2014) gibi çeşitli görevlerde bulundu. Ayrıca 1980’lerde ve 1990’larda Tahran Savcısı ve Savcı Yardımcısıydı. Reisi ayrıca Astan-ı Kuds-ü Razavi isimli vakfın başkanlığını yürütmektedir. 2017 seçimlerinde Hasan Ruhani ile yarışan İbrahim Reisi, İran halkından 15 milyondan fazla oy almasına rağmen Cumhurbaşkanı seçilemedi. Rakibi Ruhani 23 milyondan fazla oy aldı. 2021 seçimlerine yeniden adaylığını koydu. Seçimlerde 4 farklı siyasetçi ile yarıştı.

İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960’ta Meşhed’in Nogan semtinde İranlı bir din adamı ailesinde dünyaya geldi. Babası Seyid Hacı, kendisi henüz 5 yaşındayken öldü. Resmi okullarda okuyup okumadığı bilinmiyor. Kendi internet sayfasındaki biyografisinde sadece ilkokul eğitiminden bahsediliyor, ancak liseyi bitirip bitirmediğinden bahsetmiyor. Motahari Üniversitesi’nde ‘Özel hukuk’ alanında doktora yaptığı ve akademiye sunduğu iddia ediliyor. Ancak bu konuda tartışmalı kabul ediliyor.

İbrahim Reisi henüz 15 yaşında Kum Ruhban Okulu’nda okumaya başladı. Daha sonra kısa bir süre Nevvab okulunda eğitim almaya karar verdi. Daha sonra Ayetullah Seyyid Muhammed Mousavi Nezhad’dan dersler aldı.

Hukuki kariyerine 1981 yılında Karaj savcılığında başladı. Daha sonra Hemedan Savcılığına da atanmış ve her iki görevi birlikte yürütmüştür. Biraz sonra Hemedan Eyaleti Savcılığı’nda görev almıştır.

1985 yılında Tahran savcı yardımcılığına atanmış ve başkente taşınmıştır. Kısa bir süre içerisinde İran’ın yönetici elitlerinden Ruhullah Humeyni’nin dikkatini çekmiştir ve kendisinden bazı özel içtihatlar talep edilmiştir. 1988’de Hüseyin-Ali Muntazari tarafından İranlı siyasi mahkumların infazına karışan dört kişiden biri olarak gösterilmiştir. İran yakın tarihinde son derece önemli bir siyasi olay olarak kabul edilen bu hadise 19 Temmuz 1988’de başlayan ve yaklaşık beş ay süren, İran halkının ve gazetecilerin çoğunlukla İran genelinde siyasi mahkumların devlet destekli olarak infaz edilmesini kapsamaktadır.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz