tatlidede
tatlidede

Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı - Gülhan Erkaya Balsoy Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı kimin eseri? Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı kitabının yazarı kimdir? Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı konusu ve anafikri nedir? Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı kitabı ne anlatıyor? Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı PDF indirme linki var mı? Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı kitabının yazarı Gülhan Erkaya Balsoy kimdir? İşte Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 27.01.2023 20:00
Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı - Gülhan Erkaya Balsoy Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Gülhan Erkaya Balsoy

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750726378

Sayfa Sayısı: 256

Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu çalışma, kadın bedeninin "neye hizmet etmesi" ve "nasıl sergilenmesi" gerektiği meselesinin, modernleşme niyetiyle kimi girişimlerde bulunan Osmanlı'da, hangi araçlar ve kararlarla çözülmeye çalışıldığını tartışıyor. Gülhan Erkaya Balsoy; bu tartışmayı, arşiv belgelerinin yanı sıra Osmanlı'da kadın doğumun kurucu "babası" Besim Ömer'in eserleri, 20. yüzyıl başında çoksatar olan ve kadınlara yönelik nasihatler içeren yayınlar ve kimi popüler edebî metinler üzerinden sürdürüyor. 

Osmanlı'nın nüfusu kontrol etmeye çalışan kadın odaklı politikaları, bir yandan kadın bedenini denetim altına alıp siyasetin sahasına çekerken bir yandan da kadını ve kadın sorunlarını görünür kılıp üzerinde konuşulur hale getirmiştir. Devlet erki, Osmanlı nüfusunun artmasını -ama Müslümanlar lehine artmasını- isterken makbul kadını ve kadınlığı da tarif ediyordu.Makbul kadın vakti gelince hemen evlenmeli, çok çocuk doğurmalı, asla kürtaj yaptırmamalı ve kendisini doktorlara emanet etmelidir. Bu tarif, yaşadığımız dönemin siyasal diline ve amaçlarına ne kadar da denk düşüyor.

Günümüzde sürdürülen kürtaj tartışmalarının ve kadına/kadınlığa "had" bildiren sert erkek üslubunun kuruluşunu araştıran Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı, "cinsellik, doğum, hamilelik, düşük gibi deneyimlerin sadece biyolojik bedenle ilişkili olmadığını, son derece politik konular olduğunu bir kere daha hatırlatıyor."

(Tanıtım Bülteninden)

 

Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı Alıntıları - Sözleri

  • "Popüler türler politik meselelerin dile getirildiği, halkın fikirlerinin hem yansıtıldığı hem de şekillenmeye çalışıldığı önemli bir mecradır."
  • Çocuk doğurmak neredeyse insani, vicdani milli bir görev gibi tanımlanırken, kürtaj yapmak çoğu zaman cinayet işlemekle bir tutuldu.
  • Politik iktidar kimi zaman doğumu teşvik ederek, kimi zaman doğurganlığın azalmasını savunarak, kimi zaman kürtajı kolaylaştırarak, kimi zaman yasaklayarak yani birbirlerine taban tabana zıt adımlar atarak kadın bedeni ve dolayısıyla nüfus üzerindeki egemenliğini kurar.
  • Hamileliğin, doğumun, kürtajın elbette ki politik olduğu neredeyse herkes için çok açık. Kürtaj hakkını savunan da, yasaklanması gerektiğine inanan da, hamile kadınların dışarda dolaşmasını utanç verici bulan da, buna sokaklara dökülerek cevap verenler de, sanıyorum hamileliğin sadece hamilelik olmadığı, kadınlara biçilen rolle, o toplumda ideal görülen kadınlık ve erkeklik modelleriyle, hatta o toplumun kendisine çizdiği gelecekle gayet ilişkili olduğu konusunda hemfikirdir.
  • "Çocuk doğurmak neredeyse insani, vicdani, milli bir görev gibi tanımlanırken, kürtaj yapmak çoğu zaman cinayet işlemekle bir tutuldu."
  • Besim Ömer’e göre, Ebelik son derece nazik ve ilerlemeye elverişli bir sanattır; ebeler de daima çalışmaktan ve bilmediklerini öğrenmekten geri kalmamalıdır.
  • ...Halid Ziya'ya göre cenin, annenin vücudunun bir uzantısıdır (kısm-ı vücud), hatta onun vücuduna eklemlenmiş, onun vücuduyla onun kanıyla beslenen ikincil bir bedendir neredeyse. Dolayısıyla annenin bedeni, çocuğun bedenini beslerken maneviyatı da onun maneviyatını besler...
  • Popüler türler politik meselelerin dile getirildiği halkın fikirlerinin hem yansıtıldığı hem de şekillenmeye çalışıldığı önemli bir mecradır.
  • “ Kadınların bedeni ve manevi terbiyesine harcanan çaba, medeniyet ve insanlık için sarf edilecek en kutsal, en mukaddes çabadır çünkü kadın insan soyunun kaynağıdır.”
  • Besim Ömer’e göre, “Bir çocuğun ilk hakkı iyi doğmaktır.”

Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bitti !!! Kitabın adı ilginç geldiği için aldığım bir kitaptı, ama tam da mesleğimle ve ilgi alanımla ilgili bir kitap çıktı. Kitap Gülhan hocanın doktora tezi. Kitapta Osmanlı dönemindeki doğum politikalarından bahsediliyor. Kahraman doktor ilk ebelikle ilgili çalışma yapan, doğum hastanelerini ve ebelik okulunun açılmasına ön ayak olan Besim Ömer. İhtiyar acuzeler de, eğitim almamış, doğum hakkında hiçbir tıbbi bilgisi olmadan doğum yaptırmaya çalışan kadınlar. Kitapta doğum politikalarından kürtaja, kürtajdan kısırlığa kadar bir çok konuyu değinilmiş ve Osmanlı’daki politikalarla karşılaştırılmış. Ben çok beğendim. Çünkü benim ilgimi çekecek bir kitaptı. Merakı olan ya da ben gibi bu mesleği yapan arkadaşlarımın okumasını tavsiye ederim. 10/10 (BUŞRA UYSAL GÜDER)

Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı geç Osmanlı doğum politikalarını inceleyen bir tez çalışması olarak hazırlanmış, daha sonra kitap haline getirilmiştir. Kitapta; ebelik, kadın doğum uzmanlığının zaman içerisinde gelişimi, ihtiyar acuze olarak nitenen mahalle ebelerinin yerini eğitimli ebelerin ve hemşirelerin alması, kürtaj , hamilelik, kısırlık, nüfus politikaları gibi konular tıbbi, ahlaki ve siyasi olarak incelenmiş, derlenip toplanarak sunulmuştur. Her bir konuyu destekleyen argümanlar örnekleri ile aktarılmış, amaç konuyu incelemek olduğundan olsa gerek eleştiriden uzak durulmuştur. Kadın bedenine devlet malı yaklaşımının hakim olduğu bir dönemde, doğum politikalarına dair bilgilerin de yer aldığı bu kitapta pek çok bilginin dikkatinizi çekeceğini düşünmekteyim. Benzer cümlelerin sık sık tekrarlanması nedeniyle zaman zaman sıkıcı olmasıve bir biri ile çelişen bir konunun yazar tarafından dikkate alınmamış olması dışında benim açımdan güzel bir okuma deneyimi oldu. (@kitaplarlakeyif)

Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı PDF indirme linki var mı?

Gülhan Erkaya Balsoy - Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gülhan Erkaya Balsoy Kimdir?

1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Editörlük, sivil toplum kuruluşlarında proje yöneticiliği, çevirmenlik gibi işlerin ardından 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Bilim, Teknoloji, Toplum programında yüksek lisans yaptı. 2003 yılında Binghamton Üniversitesi’nde tarih alanında doktora eğitimine başladı. 2010-2011 akademik yılını “Europe in the Middle East – The Middle East in Europe” (EUME) programının doktora sonrası araştırma bursuyla Berlin’de geçirdi ve hâlâ üzerinde uğraştığı Osmanlı’da yalnız, yoksul, kimsesiz kadınların deneyimlerini sorguladığı kitap üzerinde çalışmaya başladı. Geç Osmanlı tarihi ve kadın ve toplumsal cinsiyet tarihi üzerine araştırma yapıyor. Önemsediği bazı çalışmaları arasında yeni doğan bebeklerin anneleri tarafından öldürülmesini incelediği “Infanticide in Nineteenth Century Ottoman Society,” Middle Eastern Studies, 50/6 (2014): 976-991 ve Cibalikapı tütün fabrikasındaki kadın işçilerin emek deneyimlerini tartıştığı “Osmanlı Emek Tarihinin Toplumsal Cinsiyet Açısından Okunması: Erken Yirminci Yüzyılda Cibali Tütün Fabrikası,” Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Emek Tarihi içinde, Touraj Atabaki and Gavin Brockett, (editörler) (Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2012) sayılabilir. Şu anda öğretim üyeliği yapıyor.

Gülhan Erkaya Balsoy Kitapları - Eserleri

  • Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı

Gülhan Erkaya Balsoy Alıntıları - Sözleri

  • “ Kadınların bedeni ve manevi terbiyesine harcanan çaba, medeniyet ve insanlık için sarf edilecek en kutsal, en mukaddes çabadır çünkü kadın insan soyunun kaynağıdır.” (Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı)
  • "Popüler türler politik meselelerin dile getirildiği, halkın fikirlerinin hem yansıtıldığı hem de şekillenmeye çalışıldığı önemli bir mecradır." (Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı)
  • ...Halid Ziya'ya göre cenin, annenin vücudunun bir uzantısıdır (kısm-ı vücud), hatta onun vücuduna eklemlenmiş, onun vücuduyla onun kanıyla beslenen ikincil bir bedendir neredeyse. Dolayısıyla annenin bedeni, çocuğun bedenini beslerken maneviyatı da onun maneviyatını besler... (Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı)
  • Çocuk doğurmak neredeyse insani, vicdani milli bir görev gibi tanımlanırken, kürtaj yapmak çoğu zaman cinayet işlemekle bir tutuldu. (Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı)
  • "Çocuk doğurmak neredeyse insani, vicdani, milli bir görev gibi tanımlanırken, kürtaj yapmak çoğu zaman cinayet işlemekle bir tutuldu." (Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı)
  • Politik iktidar kimi zaman doğumu teşvik ederek, kimi zaman doğurganlığın azalmasını savunarak, kimi zaman kürtajı kolaylaştırarak, kimi zaman yasaklayarak yani birbirlerine taban tabana zıt adımlar atarak kadın bedeni ve dolayısıyla nüfus üzerindeki egemenliğini kurar. (Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı)
  • Popüler türler politik meselelerin dile getirildiği halkın fikirlerinin hem yansıtıldığı hem de şekillenmeye çalışıldığı önemli bir mecradır. (Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı)
  • Hamileliğin, doğumun, kürtajın elbette ki politik olduğu neredeyse herkes için çok açık. Kürtaj hakkını savunan da, yasaklanması gerektiğine inanan da, hamile kadınların dışarda dolaşmasını utanç verici bulan da, buna sokaklara dökülerek cevap verenler de, sanıyorum hamileliğin sadece hamilelik olmadığı, kadınlara biçilen rolle, o toplumda ideal görülen kadınlık ve erkeklik modelleriyle, hatta o toplumun kendisine çizdiği gelecekle gayet ilişkili olduğu konusunda hemfikirdir. (Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı)
  • Besim Ömer’e göre, Ebelik son derece nazik ve ilerlemeye elverişli bir sanattır; ebeler de daima çalışmaktan ve bilmediklerini öğrenmekten geri kalmamalıdır. (Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı)
  • Besim Ömer’e göre, “Bir çocuğun ilk hakkı iyi doğmaktır.” (Kahraman Doktor İhtiyar Acuzeye Karşı)

Yorum Yaz