tatlidede

Kasımiye Medresesi Nerede? MasterChef’in çekildiği Kasımiye Medresesine Nasıl Gidebilirim? Tarihi? Kaç Yıllık?

Akkoyunlu sultanının oğlu Kasım tarafından yaptırılan Kasımiye Medresesi Kasımiye medresesi nerede, nasıl gidilir? MasterChef’in çekildiği Kasımiye Medresesi hakkındaki bilgiler
  • 15.10.2021 10:25
Kasımiye Medresesi Nerede? MasterChef’in çekildiği Kasımiye Medresesine Nasıl Gidebilirim? Tarihi? Kaç Yıllık?

Kasımiye Medresesi nerede, nasıl gidilir merak ediliyor. MasterChef Türkiye, bu hafta dış çekimde Mardin’e konuk oluyor. Mardin’de tarihi yerlerinden biri olan Kasımiye Medresesi konumu, yapı hakkındaki bilgiler araştırılıyor. İşte Kasımiye Medresesi’nin haritadaki yeri…

Sevilen yarışma MasterChef Türkiye 2021, bu hafta dış çekimi Mardin’de yaptı. Sevilen yarışma yeni bölümle birlikte programın çekildiği Kasımiye Medresesi izleyiciler tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Kasımiye Medresesi nerede, nasıl gidilir, konumu nedir? İşte Kasımiye Medresesi hakkında merak edilenler…

KASIMİYE MEDRESESİ NE ZAMAN YAPILDI?

Tarihe ihtişamı ile Meydan Okuyan Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi, Mardin'de bir medresedir. Artuklular döneminde yapımına başlanan medresenin inşası Timur dönemindeki Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalmış, 15. yüzyılın sonlarında Akkoyunlu sultanı Kasım ibn Cihangir döneminde tamamlanmıştır. Akkoyunlu sultanının oğlu Kasım tarafından yaptırılan Kasımiye Medresesi, külliye yapı olarak inşa edilmiştir. Revaklı avlulu bir yapı olan medreseye, özgün işlemeleri olan büyük bir kapıdan giriş yapıyorsunuz. 1470 yılında yapılan medresede Sünni ve Şafiilere ait iki mescit bulunuyor. 

Medrese, eğitim verdiği dönemde bölgenin en önemli eğitim merkezlerindendi. 16. yüzyılda Mardin'de en fazla maddi kaynağa sahip medrese olduğu bilinmektedir. I. Dünya Savaşı sırasında kapanmıştır. İki mescide, bir türbe ve bir çeşmeye de ev sahipliği yapmaktadır.

İlk katta 12 ve üst katta 13 odası bulunuyor. Cami ve türbesi ise avluda yer alan medrese, büyükten küçüğe sıralanmış 3 adet kubbesi bulunuyor.

MARDİN KASIMİYE MEDRESESİ Hakkında Bilgi

KASIMİYE MEDRESESİ’NE NASIL GİDİLİR?

Mardin Valiliğin karşı tarafında bulunan ve Eski Mardin’e Giden minibüslere binerseniz sizi 10 dakika gibi kısa sürede medreseye götürecektir. Arabayla gidecek olanlar; Nusaybin ilçesine yeni yoldan giderken Mardin Şehir Stadyumu’nu geçin daha sonra İtfaiye Garajını geçtikten sonra sağa sapılarak aşağıya doğru 250 metre ilerledikten sonra ulaşılabiliyor. 

Kasımiye Medresesi neden sahipsiz?

Dışarıdan sarımtırak bir rengi andıran yapı, Mardin tarihi yerler arasındadır. Eğer zamanınız kısıtlıysa ve kültür turizmi açısından bir yer arıyorsanız orası kesinlikle burasıdır.

Ayrıca bir rivayete göre Kasım Paşa’nın burada öldürüldüğü söyleniyor. Bu ise belli yerlere su döküldüğünde ortaya çıkan kan izlerinden anlaşılıyor. Yapının alt katında ise çerçeve içinde bulunan tıbbi malzeme sergisine ulaşabilirsiniz.

Dünyanın 4 bir yanından Mardin'e kan izini görmek için geliyorlar

Bina Artuklu dönemi mimarisiyle inşa edilmiştir. İki katlı olan medrese, tek bir avlu etrafında yapılmıştır. Yapının güney cephesi ovaya bakar. Binanın giriş kapısı bu cephede bulunur. Kapı çeşitli işlemelerle süslüdür; ama bunların bir kısmı tahrip olmuştur. Binanın batısında ise Şafiiler tarafından kullanılan bir mescit mevcuttur. Dikdörtgen biçimli bu mescit, kubbeli bir yapıdır. Sünnilerin kullandığı mescit binanın doğusunda bulunur. Bu mescit Şafiilerin kullandığından biraz daha küçüktür. Yapının kuzeyindeyse çeşme yer alır.

Hayat yolu, Mardin durağı

Binada toplam yirmi üç medrese odası bulunur. Bunların on biri alt katta, on ikisi üst kattadır.

Medresenin avlusundaki havuzda akan suyun akışı ile doğumdan ölüme kadar insan hayatı ve sonrası simgelenmiştir: Çeşmeden çıkan su doğumu, döküldüğü yer gençliği, ince uzun oluk olgunluğu ve suların bir havuzda toplanması ölümü temsil eder. Daha sonra bu su kanallarla toprağa aktarılır ve bu da topraktan tekrar can bulur.

Gün doğduktan sonra güneş batana kadar cephe önemli olmaksızın tüm derslikler güneş ışığından faydalanabilir. Dersliklerin kapı yüksekliği bir metreden biraz fazladır. Bu yüksekliğin özellikle tercih edildiği ve öğrencinin hocasının yanına girerken başını eğmesi için yapıldığı bilirtilir. Günümüzde El Cezire Sanat Müzesi hizmet vermektedir.

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz