tatlidede

Kış Hasadı - Shems Friedlander Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kış Hasadı kimin eseri? Kış Hasadı kitabının yazarı kimdir? Kış Hasadı konusu ve anafikri nedir? Kış Hasadı kitabı ne anlatıyor? Kış Hasadı PDF indirme linki var mı? Kış Hasadı kitabının yazarı Shems Friedlander kimdir? İşte Kış Hasadı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 19.08.2022 21:00
Kış Hasadı - Shems Friedlander Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Shems Friedlander

Çevirmen: Ömer Çolakoğlu

Yayın Evi: Sufi Kitap

İSBN: 9786055215736

Sayfa Sayısı: 272

Kış Hasadı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Seyh Efendi ve dervislerinden birkaçi yerde kurulmus bir halkanin içinde diz üstü oturuyorlar. Davet edilmis degilim ama yine de hazretleri biraz kenara iteliyor ve aralarina oturuyorum. Zikir basliyor ve Allah'in esmasini tekrar ediyorum; saliniyorum, sallaniyorum, bunlar bana çok tabii geliyor. Hatta öyle ki zikir bir parçam hâline geliyor. Ruhum evine, ocagina kavusmus gibi…"

-Shems Friedlander-

Boston, Massachusetts'te baslayan bir çocukluktan Sanat Okulu'nda geçen senelere, Boston Record-American'daki muhabirlik deneyiminden Swami Muktananda'nin uçma derslerine, sanat galerilerinden Konya'ya uzanan, Seyh Muzaffer Efendi'den Safer Baba ve semazenlere kadar pek çok kisiyi içine sigdiran 74 yil... Müzikler ve rayihalar eslik ediyor bu hatiralara... Istanbul geceleri, Kahire günleri ve sayfalara not düsülen daha nice hatiralar…

Sanat ve kültür alaninda "Dünyadaki En Etkin 500 Müslüman" arasinda gösterilen Shems Friedlander'in yeni kitabi Kış Hasadı, bir mutasavvifin tasavvuf yolculugunda, Bob Dylan'dan Mevlânâ'ya kadar pek çok kisiye temas eden hayat hikâyesini konu ediniyor. Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına isimli kitabinin ardindan bu kez kendi hayatini anlatan Shems Friedlander, ilginç anekdotlar ve hayatindan fotograf kareleriyle tasavvufla nasil tanistigini ve sonrasinda degisen hayat seyrini okurlariyla paylasiyor. 

(Tanitim Bülteninden)

Kış Hasadı Alıntıları - Sözleri

  • Lutuflar, nimetler çeşitli kılıklarda girer hayatımıza.
  • Susuzun suyu aradığı gibi su da susuzu arar. Mevlana
  • “Ne mutlu böyle Bilge olan sana! Ve ne mutlu bana ki kısmetime seninle ülfet düştü!”
  • İsimler ve meslekler sonradan öğrenilebilir.Gerçekten pek de önemli değildirler.Önrmli olan kalbinizin özü, gözlerinizden ışıldayan nur eve suretinizin ötesinde bir mana olduğunu gösteren ahvalinizdir.
  • Yazılanı kim silebilir ki?
  • Mürşitler der ki, içinde Allah’ın adı olmayan bir nefes israf edilmiş bir nefestir.
  • Hiç bulutlara bakmak için vakit ayırdınız mı efendim?
  • Sonra bir an geldi ki dünyayı değiştiremeyeceğimi, fakat kendimi değiştirebileceğimi fark ettim ve o noktadan sonra eşyaya farklı bir gözle nazar etmeye başladım.Artık küresel ölçekte ne olup bittiğinin bir önemi yoktu.Önemli olan; benim kendi varlık alemim ve bu alemin, hem dışımdaki hem de içimdeki alemle olan rabıtasıydı.Zahir ve batın, gizli ve aşikar...
  • Muhabbet etmek ve bin bardak çay içmek
  • Hz. Mevlâna " Susuzun suyu aradığı gibi su da susuzu arar," buyurmuştur.

Kış Hasadı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Müslüman doğduk şüphesiz her birimiz, sonradan şekillendik, şükür hale, ama nasıl da kıskanıyorum ömrünün bir evresinde müslümanlığı seçen ve böylesine aşkla yaşayanları… Akıp giden bir kitap daha, cennetin en lezzetli nimetleri kitaplar olsa gerek. (Merve Güler)

Belki de dünyadaki tüm mistik akımlarla ve tasavvufi yaşamla tanışma sansı yakalayan ve her birinden aldığı deneyimleri kitabında paylaşan yazar, kronolojik sıraya göre değil de aklında kalanlara göre hatıralarını neşretmiş. Biz kimiz, neyiz, nereye gidiyoruz, neyi arıyoruz sorularının cevapları her hatıratın içerisinde. (Hiç)

Amerika’da yaşayan, zamanla kendini bulmaya çabalayan bir kişidir Shems Friendlander. Kitap ise Shems’in tasavvuf serüvenini anlatıyor. Bana göre tasavvufa ilgi duymayan veya tasavvuf hakkında müspet fikirler beslemeyen kişileri cezbetmeyecek bir kitap. İçerikteki bazı olaylar sahneler onlar için tepki niteliğinde olabilir. Ama ilgilileri için araştırılması gereken merak uyandırıcı bir kitap. Benim için farklı olan kısım ise Batı dünyasında ki tasavvufi durumun bu kitaptaki izahı. Shems’in her aşamasını geçtiği ve benim de ilk kez bilgi sahibi olduğum tasavvufi oluşumlar ve merhaleler. Anladığım şu ki elbette Batı dünyasındaki tasavvuf uygulamaları; misal uçma meditasyonları vs gibi Shems’e yetmemiş ve en sonunda İslâm dünyasının tasavvuf hayatında kendisini bulmuş. Amerika-İstanbul-Konya-Kutsal topraklar-Kahire bu yerlerde yaşadığı tecrübeler ve anıları. Yazarın diğer kitabı olan Toynak sesini duyunca zebra gelsin aklına kitabını da okumayı düşünüyorum. Keyifli Okumalar. (Kübra Yavuz Değirmen)

Kış Hasadı PDF indirme linki var mı?

Shems Friedlander - Kış Hasadı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kış Hasadı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Shems Friedlander Kimdir?

“New York City’nin kalbinde” doğmuş olan Shems Friedlander ödüllü bir grafik tasarımcısı, usta bir fotoğrafçı, ressam, şair, film yapımcısı ve tasavvuf hakkında kitapları olan bir yazardır.

İkisi Hz. Mevlâna ve semazenler hakkında olmak üzere dokuz kitabı vardır. Tabloları New York ve Kahire’de sergilenmiş; çizim ve fotoğrafları muhtelif özel koleksiyonlarda yer almıştır. Çektiği Türk dervişlerin fotoğrafları, belgesel klasikleri hâline gelmiş; New York, Kahire, İskenderiye ve Dubai’de sergilenmiştir.

En son çektiği Faysal: Bir Kral’ın Mirası isimli belgesel filmin dünyada ilk gösterimi Kasım 2012’de Londra’daki BAFTA Tiyatrosu’nda gerçekleştirilmiş ve eser, Chagrin Falls Belgesel Film Festivali’nde gösterilmiştir.

Shems Friedlander başta Mekke, Medine, Kahire ve İstanbul olmak üzere bütün Ortadoğu’da muhtelif şeyh efendilerden feyz almış, istifade etmiştir.

Kraliyet İslami Araştırmalar Enstitüsü tarafından Sanat ve Kültür alanında 2012’nin “En Etkili 500 Müslümanı”ndan biri seçilmiştir.

Hâlihazırda Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde görsel iletişim alanında profesör olarak ders veren Friedlander, dönüşümlü olarak Kahire ve İstanbul’da ikamet etmektedir.

Shems Friedlander Kitapları - Eserleri

  • Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına
  • Kış Hasadı
  • Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı

Shems Friedlander Alıntıları - Sözleri

  • Lutuflar, nimetler çeşitli kılıklarda girer hayatımıza. (Kış Hasadı)
  • Mürşitler der ki, içinde Allah’ın adı olmayan bir nefes israf edilmiş bir nefestir. (Kış Hasadı)
  • Hz. Şems konuşuyor. "İtminan gözü her kusura donuktur, hoşnutsuzluk gözü her çirkinliği ortaya çıkarır. Bir şeye olan muhabbetin seni kör ve sağır kılar, yani, sevilenin kusurlarına karşı. İnsan kusur görmeye başladı mı, bil ki muhabbet azalmıştır." (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Bütün ızdıraplarımız sahip olunamayacak şeyler istemekten ileri gelir. İnsan istemeyi bıraktığında bütün acılar ve ızdıraplar da onu terk eder. Dünyayı arzulamak, her düşmandan daha şedit bir düşmandır. (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Muzaffer Efendi sohbet buyuruyor. "Kitap okuyun. Sonra bakarsınız Allah size kitaplarda yazmayan şeyleri de açar." (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Toprak gibidir bu beden; kemikler dağa benzer, beyin madenlere. Mide denizdir, bağırsaklar nehir, sinirler sayısız küçük çay, etlerimiz ise tozla çamur. (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Peki, 13. yüzyılda yaşamış bir zat-i şerîf olan Hz. Mevlânâ'nın sözleri nasıl oluyor da hem günümüze birçok şey söyleyebiliyor hem de dünyanın mevcut problemlerinin çarelerini barındırıyor? El-cevap: hakikat zamana tabi değildir. (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Şeyh Muzaffer Efendi Hazretleri şöyle demiştir: "Allah'a iman, dünyanın hastalıklarına karşı bir aşıdır." (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Muhabbet etmek ve bin bardak çay içmek (Kış Hasadı)
  • Sözlük anlamı 'kapı eşiği' demek olan Farsça 'dârviş" kelimesi, 'aydınlanmanın eşiğinde' duran sufiyi anlatmak için hem Arapçada hem Türkçede kabul görmüştür. (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Kendimizi alıştığımız şeylerden bir bir kesebilmeliyiz. İşe yaramadığını artık gördüğünüz ve bir anlamı olmayan şeyleri hayatınızdan kopartıp atın. Artık bir oyuncak hâline gelmiş şeyleri çıkartın hayatınızdan. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • “Sadece ihtiyacın kadar ye, ancak uyku seni galebe ettiğinde uyu ve ancak lazım olduğunda konuş.” (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Her sabah kalktığımızda iki şeyi hatırlamalıyız: Allah ve ölüm. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti... (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Hiç bulutlara bakmak için vakit ayırdınız mı efendim? (Kış Hasadı)
  • İstediğimiz rüyayı görelim, eninde sonunda hakikate uyanacağız. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Hayatımızdaki her bir şeyin Sünnetullah'ı anlamak için O'nun tarafından yollanan bir mesaj olduğunu nasıl anlayabiliriz? Bir hadis-i şerifte, "Sana isabet eden şey seni ıskalayamazdı ve ıskalayan da isabet edemezdi." buyrulur. Her bir şey kaderde vardır ve her şey Allah'ın, O'nun ilminin bir izidir. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Japonlar her gün yedi zeytin ve bir incir yemenin insan bedeninin bağışıklık sistemine iyi geldiğini keşfettiler. Kur'ân-ı Kerîm'de zeytin kelimesi altı kere, incir kelimesi de bir kere geçiyor. (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Hz. Mevlâna " Susuzun suyu aradığı gibi su da susuzu arar," buyurmuştur. (Kış Hasadı)
  • ...hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti... (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)

Yorum Yaz