# Araba Sevdası - Recaizade Mahmut Ekrem Kitap özeti, konusu ve incelemesi - Araba Sevdası PDF

> Araba Sevdası kimin eseri? Araba Sevdası kitabının yazarı kimdir? Araba Sevdası konusu ve anafikri nedir? Araba Sevdası kitabı ne anlatıyor? Araba Sevdası kitabının yazarı Recaizade Mahmut Ekrem kimdir? İşte Araba Sevdası kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/araba-sevdasi-recaizade-mahmut-ekrem-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi-araba-sevdasi-pdf
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-02-12T23:43:07+03:00
- Güncelleme: 2022-03-02T01:04:00+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/02/12/recaizade-mahmut-ekrem-kimdir-recaizade-mahmut-ekrem-kitaplari-ve-sozleri-150735.jpg

Kitap Künyesi

Yazar: Recaizade Mahmut Ekrem

Çizer: Betül Gönüllü

Tasarımcı: Sinem Er

Yayın Evi: Everest Yayınları

İSBN: 9789752897687

Sayfa Sayısı: 147



Araba Sevdası Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Malumdur ki, bazı insanlar eğlencesiz yaşayamaz. Bendeniz gibi yaratılıştan yalnızlığı sevenler için ise okumak ve yazmaktan iyi eğlence olamaz. İyi bilirim ki, içimizde bu tür uğraşları, mesela satranç oynamaktan on kat abes, bahçe kazmaktan on kat faydasız sayanlar az değildir. İhtimal ki, bu hüküm doğrudur. Ne fayda ki ben satrancı merak edemedim. Bahçe kazmaya ise mevsimin müsaadesi yok."

 

Klasik edebiyatımızın en önemli romanlarından Araba Sevdası artık çizgilerle devam ediyor.

 

Edebiyatın her halini sevenler için..



Araba Sevdası Alıntıları - Sözleri


İnsan mesut olunca vakit çabuk geçer.

Kendini gözet evladım, kendini gözet! Kadınlar çok zararlıdırlar. Onlar azap meleklerinin yeryüzünde peyda olmuş benzerleridir. Bizi cennet kapısından cehenneme gönderirler.

Bir âmaya demişler ki, 'zevceniz bir güldür.' o da 'dikenlerinden anlıyorum,' cevabını vermiş.

Oyunda talihi olan aşkta kaybeder, oyunda talihsiz olan aşkta kazanır!

Bir siyeh çerde civandır Hüsnü mümtaz-ı cihandır Aşkı gönlümde nihandır Bunca dem bunca zamandır Enderunlu vasıf (Siyeh çerde:esmer yüzlü, kara yağız)

Bakmazsa bakmayıversin. O da tasamın on beşi sanki.

Malumdur ki, bazı insanlar eğlencesiz yaşayamaz. Bendeniz gibi yaratılıştan yalnızlığı sevenler için ise okumak ve yazmaktan iyi eğlence olamaz. İyi bilirim ki, içimizde bu tür uğraşları, mesela satranç oynamaktan on kat abes, bahçe kazmaktan on kat faydasız sayanlar az değildir. İhtimal ki, bu hüküm doğrudur. Ne fayda ki ben satrancı merak edemedim. Bahçe kazmaya ise mevsimin müsaadesi yok.




Araba Sevdası İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Araba sevdası romanının çizgi roman versiyonu. Çizimleri,uyarlama çok güzeldi. Ancak renksiz olması biraz hevesimi kırdı. It's a comic version of the car love novel. The drawings were very nice. However, the fact that it is colorless broke my enthusiasm a little. (kül kedisi)

Tanzimat Dönemi'nin önemli yazarlarından birisi olan Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanında batı taklitçiliği, Fransız özentiliği satirik bir dille işlenmiştir. Okuduğum çizgi roman versiyonu bence çok güzeldi. Bihruz Bey'in trajikomik davranışlarına kimi zaman güldüm, kimi zaman sinirlendim. * * * Şimdiye kadar okuduğum Tanzimat Dönemi eserleri genelde imkansız aşk ve ıstırap konuları etrafında biçimleniyor. Böyle belirli bir döneme ait yoğun eser incelemesi yapınca dönemi daha iyi anlıyoruz, batı taklitçiliğinin bu dönemde ana temalardan biri olduğunu da fark ediyoruz. * * * 1edebiyat1bilim1film etkinliğimizin şubat ayı kitaplarındandı. Normal roman halini okuyanlar genel olarak sıkılmış ama ben çizgi romanını çok severek ve kısa sürede okuyup bitirdim. Servetifünun'a doğru da yavaştan yelken açtık diyebilirim, sıradaki okumalarımız bu döneme ait olacak. (İrem)

Araba Sevdası... İlk realist roman... Ben romanın çizgi hâlini okuduğum için, dili ağırdı, zor okunuyordu falan diyemeyeceğim... Zira orijinal metin ve sadeleştirilmiş halinden okuyan çoğu kişinin düşündüğü bu şekilde... Ancak çizgi roman okumak çok keyifliydi ve ilk defa okudum... . Genel olarak kitapta anlatılanlar çizgi romanda da verilmiş... Bol bol Fransızca kelimeler var ki o dönemde Fransızca olmazsa olmaz gibi... Tabii buradaki Fransızca konuşma özentiliği... . Edebiyatımızın gelişme sürecine tanık olacağımız #1edebiyat1bilim1film okuma maratonunda, bu ay yolumuz ilk olarak Bihruz Bey ile kesişti... Kendisi babasının peşinde gezmekten eğitim alamamış, sonra aradaki farkı kapatmak için özel eğitilmişse de pek olmamış... Bihruz Bey gençlik döneminde ise karşımıza parasının hiç bitmeyeceğini sanan bir mirasyedi olarak çıkıyor... Arabalara düşkünlüğü ise onu bir sevdanın ortasına atıyor... Ve yalanlar yalanlar... . Bihruz Bey üzerinden tanık olduğumuz bu dönemden, babası Osmanlı Paşası olan, şımarık büyümüş, lükse düşkün, yeterince eğitim alamamış, yüzeysel bilgilerle özentilik ve taklitçilik yapan, Osmanlı'nın bir kalemine yerleştirilmiş vasıfsız ve bir araba düşkünü olan Bihruz Bey'i alın şimdiki zamana koyun... Boşluk kalmadan tık diye oturacaktır... (Emet Denizci)



Kitabın Yazarı Recaizade Mahmut Ekrem Kimdir?

Edebiyatımızın yenileşme ve gelişmesinde büyük emeği olan Recaizade Mahmut Ekrem, Mart 1847'de İstanbul'da doğdu. Babasından Süryanice ve Farsça öğrendi. 1858'de ilköğrenimini tamamladı, özel öğrenim görerek yetişti. Mekteb-i İrfan'ı bitirdikten sonra (1858) girdiği Harbiye İdadisi'ndeki öğrenimini sağlık sorunları nedeniyle tamamlayamadı. Resmi görevle Trablusgarp'a gönderildi. 1908'de 2. Meşrutiyet'ten sonra kurulan Kamil Paşa kabinesinde Maarif Nazırı oldu. Namık Kemal'le tanışmasının ardından Encümen-i Şuara'ya katıldı. İlk yazıları Namık Kemal yönetimindeki Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayınlandı. 1870'lerden sonra kendisini tümüyle yazılarına verdi. Batı edebiyatından çeviriler yaptı. 1870'te ilk oyunu Afife Anjelik, 1871'de ilk şiir kitabı Nağme-i Seher yayınlandı. Yaşamını yitirdiğinde Meclis-i Âyan üyesiydi.

 

Edebi Hayatı

 

Recaizade Mahmut Ekrem, tüm edebi hayatı boyunca gençlere edebiyatı öğretme gayreti içinde olmuştur. Edebiyatın yenileşmesi üzerinde yoğun çalışmaları olan sanatçı, Servetifünun edebiyatının da temellerini atmıştır. Bu edebiyatın kurucusu olan Tevfik Fikret, onun Galatasaray Lisesi'nden öğrencisidir. Şinasi ve Namık Kemal gibi birçok edebi türde eserler veren Recaizade Mahmut Ekrem, şiir için her güzel şey şiirin konusu olabilir görüşünü savunmuş ve şiirin konusunu genişletmiştir. O döneme kadar Divan şiir geleneğinin temel ilkelerinden biri olan 'göz için kafiye' anlayışını terk ederek 'kulak için kafiye' anlayışını benimsemiştir. Bu meseleden dolayı da dönemin eski edebiyat taraftarlarının lideri durumundaki Muallim Naci ile sert tartışmalara girmiştir. Divan şiiri biçimlerini kullanmış; ancak bu biçimlerde zaman zaman değişikliklere gitmiştir. Nesir yönü şiirlerine göre daha başarılı olan sanatçının özellikle eleştirileri önemlidir. Eski edebiyat taraftarlarına yaptığı eleştirilerle o dönemde yeni edebiyatın sesi olmuştur. Edebiyat bilgilerinin yer aldığı Talim-i Edebiyat ve edebiyatımızdaki ilk realist roman olan ve yanlış Batılılaşmayı eleştirdiği Araba Sevdası onun önemli düz yazı eserleridir.



Recaizade Mahmut Ekrem Kitapları - Eserleri


Araba Sevdası

Çok Bilen Çok Yanılır

Afife Anjelik

Araba Sevdası

Muhsin Bey Yahut Şairliğin Hazin Bir Neticesi

Zemzeme





Saime

Ta'lim-i Edebiyyat

Nijad Ekrem Ve Tefekkür

Eskilerden Birkaç Şair

Şiirler

Mektuplar Arızalar Yazılar

Takdir-i Elhan-Kudemadan Birkaç Şair-Pejmürde-Takrizat




Recaizade Mahmut Ekrem Alıntıları - Sözleri


Eski'ler mi güzeldi, Eski'den mi güzeldik ? (Eskilerden Birkaç Şair)

Her gün seni arıyorum, Niçin benden uzaktasın? (Şiirler)

Etme bulma dünyası… Elbette eden bulur… Çok bilen çok yanılır! (Çok Bilen Çok Yanılır)

Hasret beni cayır cayır yakarken Bedenimde buzdan bir el yürüyor . Hayaline çılgın çılgın bakarken Kapanası gözümü kan büyüyor . (...) Bu ayrılık bana yaman geldi pek, Rûhum hasta kırık kolum kanadım. Ya gel bana, ya oraya beni çek, Gözüm nûru oğulcuğum, Nijad'ım! (Nijad Ekrem Ve Tefekkür)

Gel ey reşk-i nihâlân azm-i bâğ et nev-bahâr oldu ! Zemîn hurrem, zamân mes’ûd , âlem bahtiyâr oldu. (Şiirler)

Ölüm! Ölüm! Ey! Buna teessüf etmek (üzülmek) lâzım değil ya, kader-i ilâhiye (ilâhi kadere) ne denir? (Afife Anjelik)





Kendini gözet evladım, kendini gözet! Kadınlar çok zararlıdırlar. Onlar azap meleklerinin yeryüzünde peyda olmuş benzerleridir. Bizi cennet kapısından cehenneme gönderirler. (Araba Sevdası)

Ölüm! Ölüm! Ey! Buna üzülmek lazım değil ya, ilâhi kadere ne denir? (Afife Anjelik)

Bir âmaya demişler ki, 'zevceniz bir güldür.' o da 'dikenlerinden anlıyorum,' cevabını vermiş. (Araba Sevdası)

“Mum yanmadıkça etrafını aydınlatabilir mi hiç?” (Çok Bilen Çok Yanılır)

Gül hazîn... sünbül perîşan... Bâğzârın şevki yok.. Derdnâk olmuş hezâr-ı nağmekârın şevki yok.. Başka bir hâletle çağlar cûybârın şevki yok.. Âh eder, inler nesîm-i bî-karârın şevki yok.. Geldi ammâ n’eyleyim sensiz bahârın şevki yok! Farkı yoktur giryeden rûy-ı çemende jâlenin. Hûn-ı hasretle dolar câm-ı safâsı lâlenin. Meh bile gayretle âğûşunda ağlar hâlenin! Gönlüme te’siri olmaz âteş-i seyyâlenin. Geldi ammâ n’eyleyim sensiz bahârın şevki yok! Rûha verdikçe peyâm-ı hasretin her bir sehâb.. Câna geldikçe temâşâ-yı ufuktan pîç ü tâb.. İhtizâz eyler çemen.. izhâr eder bin ızdırâb.. Hem tabîat münfail hicrinle.. hem gönlüm harâb… Geldi ammâ n’eyleyim, sensiz bahârın şevki yok! (Zemzeme)

İnsan mesut olunca vakit çabuk geçer. (Araba Sevdası)

Ya Rab benim iktiza-i a'malim ile Olmak görünür râh-rev-i ka'r-ı cahîm Bâkî (Eskilerden Birkaç Şair)





“Âlem gene ol âlem, devran gene ol devran”. (Şiirler)

"Zaruret mahzurları mübah kılar." (Çok Bilen Çok Yanılır)

"Aşk ateşi önce sevilene sonra sevene düşer. Mum yanmadıkça etrafını aydınlatabilir mi hiç?." (Çok Bilen Çok Yanılır)

"Kâğıt sizin kıymetli fikirlerinizi saklamaya lâyık değildir." (Araba Sevdası)

"Kitabı bitirmedikçe elinden bırakmamış, o yüzden sabahın saat dördüne kadar olduğu yerde uyanık kalmış, okuma sırasında -kendi kendine sönünceye kadar yanan- mumların isi odayı doldurmuştu." (Araba Sevdası)

Nasıl çıldırmadım hayretteyim hâlâ sevincimden , Lisânından “seni sevdim” sözün gûş ettiğim demler ! (Şiirler)

Aşk ateşi önce sevilene sonra sevene düşer. (Çok Bilen Çok Yanılır)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/araba-sevdasi-recaizade-mahmut-ekrem-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi-araba-sevdasi-pdf)