# Babama - Ayşe Kulin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Babama kimin eseri? Babama kitabının yazarı kimdir? Babama konusu ve anafikri nedir? Babama kitabı ne anlatıyor? Babama kitabının yazarı Ayşe Kulin kimdir? İşte Babama kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/babama-ayse-kulin-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-02-22T06:00:09+03:00
- Güncelleme: 2022-02-22T06:00:09+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/02/22/ayse-kulin-kimdir-ayse-kulin-kitaplari-ve-sozleri-158686.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Ayşe Kulin 
 Yayın Evi: Everest Yayınları 
 İSBN: 9789752892620 
 Sayfa Sayısı: 60 

Babama Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
"Babalar Günü yaklaşıyor yakınınızda ya da uzaklarda... Babanızın bu özel gününü unutmayın!.. Tüm babaların ve baba adaylarının 'Babalar Günü Kutlu Olsun'."

 Tüm çocuklarına dünyanın
 Babalı çocuklar dilerim,
 Doyasıya yaşayabilsinler diye
 Çocukluklarını.
 Doyasıya efelensinler diye
 Komşu çocuklarına.
 Değil mi ki
 Benim babam senin baban döver
 Eve gelince,
 Varsın sapanla kırılsın camlar
 Tırmansınlar elma dallarına
 Gönüllerince.

 Ayşe Kulin'den babasına 80. yaş günü armağanı...
 (Tanıtım Bülteninden)

Babama Alıntıları - Sözleri
Tamama erdiğinde zaman,
yıkılışı var ya görkemli gönül düşlerinin...
Tüm çocuklarına dünyanın
babalı çocukluklar dilerim
'Babam nasıl bir sözcükse sihirli
Bu batakta hiçbir şey yok
 umuttan gayrı...
neler geçiyor fikrinin ince tellerinden?
Aramızda bir duvar gibi şimdi, sessizliğimiz.
İçimizde ince bir hüzün,
ağır bir yürek,
Bir türlü dile getiremediklerimiz
ve onca beceriksizliğimiz.
Aramızda bir duvar gibi şimdi, sessizliğimiz.
"Vatan toprağı kurtulmuş!.
Kalkınma, o kuşağın boynunun borcu."
Gülümser gibi dudaklarında ancak
Yılların gönül ve düş kırıklıkları.
Babalı çocukları dilerim,
Doyasıya yaşayabilsinler diye
Çocukluklarını.
Doyasıya efelensinler diye
Komşu çocuklarına.

Değil mi ki
Benim babam senin babanı döver
Eve gelince,
Varsın sapanla kırılsın camlar
Turmansınlar elma dallarına
Gönüllerince.
Bize bunca eğri içinde
Doğruyu gösterenlerdir;

Kuma çizilmiş yazı gibi silinip gitmedi rüzgarda, öğrettikleriniz.
Tatlı sert bakışlarınızın iç ülkelerimizde hâlâ izi var,
Ötelerdeyseniz hele
"Kızıl bir gül gibi içimizde
 Özleminiz.
Rüzgâra eğilen ağaç,
Sokakta gezen insanlar,
Avluda oynayan çocuklar,
Eşikte oturan ihtiyar,

Yolu ağır geçen kamyon,
Çöp bidonundaki kedi,
Yatak, perde, sandalyeler,
Şişman serum şişeleri,
Keskin klor kokuları,
Kutular dolusu ilaç,
Zafer Bayramı sevinci,
Saksıdaki mahzun çiçek,
Vazodaki sarı gülüm,

Hepinize haber ola
Babamı götürdü ölüm...
Çaresizlik ise ölüm.
Birlikte öldük
 Babamla...
yeni başlıyordu.

Barajlar kurulacaktı,
Sulanacaktı ovalar,
Işıklanacaktı köyler,
Kafalar.
Mağarada değil,
Evlerde yaşamalıydı insanlar.
Bilgiyi köylere taşımalı,
Kentleri birbirine yollarla bağlamalıydık.

Kızım, sen büyümeden kalkınmış
 Olmalıydık...
Yirmilerimdeyim.
İzmir'de denize döküldüğünde Yunan,
Bak nasıl yeniden doğduk.

Dolu dizgin atlar gibi şahlandık.
Doksan milyon altın borcu ödeyecek kuşak, coşkuyla koyulduk yola hepimiz.
Gençlik değil, bir deli suyduk bi koca
 Orman, bir rüzgardık biz!"

Babama İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Yazarın, babasına olan o engin sevgisine hayran oldum. Değerli babasına selam olsun. Belli ki kıymetli, fedakar bir aydın ve ülkesine hizmet etmiş bir bürokrattı. Rahmetle anıyorum.
Kitapla ilgili olarak, yazarın kendi ailesine hatırası olarak güzel olabilir. Bunu bir kenara koyacaksak, bu kadar okunacak kitap sıradayken zaman israfı olur. (İnsanın adı onunla en az ilgili olan yanıdır.) 
Ben Ayşe Kulin’in kalemini çok severim. Romanları, biyografileri, otobiyografileri, öyküleri hepsi birbirinden güzeldir. Okuma alışkanlığımı bana kazandıran birkaç yazardan biridir kendisi.
Bu sefer Ayşe Kulin’den farklı bir yazı türü okudum; şiir.
Aslında kitabın başında da belirttiği gibi kendisi bir şair değil yalnızca babasını mutlu etmek için onun adına şiirler yazmış.
Hayalinde bu hediyeyi babası için bir dergide bastırıp onun karşısına çıkarmak varmış ama dergi bu şiiri basmamış. Her seferinde gelecek ay basacağız diyip geçiştirmişler.
Babası da her ay beklemiş, şiiri dergide görmeyi, ta ki 30 Ağustos’ta vefat edene kadar...
Ayşe Kulin iyi ki dergiyi beklemeyip büyük bir kartona çerçeveletmiş şiiri. Derginin basmasını bekleseymiş babasının şiirden haberi bile olmayacakmış...
Kitabın basımı ise babalar gününe denk gelmiş hayatta ki güzel tesadüflerden biri, yıllar sonra babasına hediyesini vermiş oluyor Ayşe Kulin.
Sizler de babasına çok düşkün olan Ayşe Kulin’in şiirlerini merak ettiyseniz kitabı okuyun derim. (basucumda_kitap) 
giden babanın ardından yazılmış dizeler. Ayşe Kulin'in babasına bir teşekkürü, bir armağanı olan kitabı.

tüm çocuklarına dünyanın
babalı çocukluklar dilerim
doyasıya yaşayabilsinler diye çocuklukları... (Çağrı) 

Kitabın Yazarı Ayşe Kulin Kimdir?
Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri olmuş ve birçok ödül kazanmıştır. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı.

Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1986'da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı.

1997'de yayınlanan ve Aylin Devrimel'in hayatını konu alan Adı: Aylin adlı kitabı ile, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçildi. Bu kitap yazarın çok geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 1999'da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan Sevdalinka ve 2000'de yine bir biyografik roman olan ve Füreya Koral'ın hayatını aktardığı Füreya yayınlandı.

Ayşe Kulin, 2001 yılında yayımlanan Köprü isimli romanı ile Türkiye'nin doğu illerinde yaşanan dramın kökenleri ve cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı. Yine 2002 yılında yayınlanan Nefes Nefese isimli romanı ile İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işliyor. Nefes Nefese romanı toplamda 34 ülkede yayınlandı. Ayrıca Ayşe Kulin bu romanıyla İtalya'da verilen Premio Roma Ödülleri'nde finale kalan beş yazardan biri oldu. Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 2007 yılında Star TV'de aynı adla dizi olarak yayınlandı.

2004 yılında yazdığı Gece Sesleri romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2008 ve 2009 yılları arasında Show TV'de yayınlandı. Yine 2009 yılında yazdığı Tek ve Tek Başına Türkan adlı Biyografik romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2010 ve 2011 yılında arasında Kanal D'de yayınlandı.

2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2008 yılında yazdığı Veda romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2012 yılında Kanal D'de yayınlandı.

İtalyancaya çevrilen Nefes Nefese adlı romanı, 2016'da İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da en iyi yabancı roman dalında ödüle layık görüldü.

Ayşe Kulin Kitapları - Eserleri
Köprü
Türkan
Bora'nın Kitabı
Gizli Anların Yolcusu
Adı: Aylin
Sevdalinka

Füreya
Güneşe Dön Yüzünü
Nefes Nefese
Umut
Gece Sesleri
İçimde Kızıl Bir Gül Gibi
Veda

Sit Nene'nin Masalları
Bir Tatlı Huzur
Foto Sabah Resimleri
Hayat - Dürbünümde Kırk Sene (1941-1964)
Hüzün - Dürbünümde Kırk Sene (1964-1983)
Geniş Zamanlar
Bir Gün

Bir Varmış Bir Yokmuş
Dönüş
Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları
Hayal
Babama
Sessiz Öyküler
Handan

Tutsak Güneş
Taş Duvar Açık Pencere
Saklı Şiirler
Kanadı Kırık Kuşlar
Kördüğüm
Son
Her Yerde Kan Var

Dönüş
Hayat
Hazan
Taksiii

Ayşe Kulin Alıntıları - Sözleri
"Kimi değiştirmemişti ki zaman?" (Sevdalinka)
Yalan giderek büyüyen bir canavara dönüşür, dallanır budaklanır, içinden taşar... Sakın yalan söyleme. (Sessiz Öyküler)
Kin zehirler insanı. (Tutsak Güneş)
"Neredeydi adalet?.."
"Bu insanlar nasıl serbest kalmıştı?.." (Bir Varmış Bir Yokmuş)
Sen nereden bilebilirsin ki benim ruh halimi! Ben bu hale gelene kadar nerelerden geçtim, ne bilirsin sen? (Geniş Zamanlar)
Yeter ki isteyelim, eğitim alalım ve çok çalışalım. Bir yerlere, hatta istediğimiz yere varmamamız için hiçbir neden yok! (Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları)

Savaş insana her şeyi öğretir. Bir de barış içinde yaşamayı öğretse, keşke. (Sevdalinka)
Biz anlaşabiliriz. Biz anlaşmaya mecburuz. (Bir Gün)
...kendine acımaya vaktin yok, yürü git, önemli işlerinin peşinden... (Tutsak Güneş)
Yaşam buydu. Gerçekleşmeyen beklentilerdi. (Foto Sabah Resimleri)
Demek içimdeki fırtınayı yüzüme aksettirmiyorum, çok iyi! (Her Yerde Kan Var)
Para icat edildiği andan itibaren yeryüzünde inançla, ahlakla, adaletle kısacası iyi ve güzel her şeyle sıkı bir rekabet halindeydi ve çoğu zaman da yarışı kazanan para oluyordu, ne yazık ki! (Taksiii)
... bence "üstün insan," ezen öldüren kumandan değil, yücelten, kurtaran, yaşatan hekimdir! (Türkan)

"İnsanlar kaldıramayacakları acıları hatırlamak istemedikleri zaman bilinçaltına itiyorlar,hiç olmamış gibi yapabiliyorlar." (Dönüş)
"Ayıp bir şey değil ki, meme herkeste var." (Hayal)
Tuhaf bir ülkeydi benim memleketim. Birilerinin başı mutlaka dertte oluyordu. Memleketin tüm insanlarının dertsiz tasasız yaşayabilecekleri bir günün güneşi henüz doğmamıştı bu topraklarda! (Hayat)
"...aşktan da üstün olan şefkat ve milli hisler vardır,'' diye yazmışım. Son nefesime yakınken dahi aynı şekilde düşündüğüme göre, hak etmemişim aşkı ben! Ee, ben hak etmeyince, Allah da vermemiş elbette! (Türkan)
Ben yanlış zamanda yanlış yerde doğmuşum. (Bir Gün)
"Sana beyaz keten örtülü sofralar kuramam
memleket gibi esir ve yoksuldur odam." (İçimde Kızıl Bir Gül Gibi)
"Beraber gülebildiğim insanlara içim hemen ısınır." (Kördüğüm)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/babama-ayse-kulin-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)