# Beyaz Eldiven Sarı Zarf - Celil Oker Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Beyaz Eldiven Sarı Zarf kimin eseri? Beyaz Eldiven Sarı Zarf kitabının yazarı kimdir? Beyaz Eldiven Sarı Zarf konusu ve anafikri nedir? Beyaz Eldiven Sarı Zarf kitabı ne anlatıyor? Beyaz Eldiven Sarı Zarf kitabının yazarı Celil Oker kimdir? İşte Beyaz Eldiven Sarı Zarf kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/beyaz-eldiven-sari-zarf-celil-oker-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-02-19T14:00:20+03:00
- Güncelleme: 2022-02-19T14:00:20+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/02/19/celil-oker-kimdir-celil-oker-kitaplari-ve-sozleri-156803.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Celil Oker 
 Yayın Evi: Altın Kitaplar Yayınları 
 İSBN: 9789752113800 
 Sayfa Sayısı: 176 

Beyaz Eldiven Sarı Zarf Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bir solukta okuyacağınız, birbirinden ilginç zekâ ve akıl oyunlarının zihninizi felce uğratacağı yeni bir Celil Oker fenomeni...
Celil Oker, o hep alışageldiğimiz üslubuna kimi zaman gerilimi kimi zaman da mizahı ekleyerek yazdığı bu polisiye öykülerinde okuyucuyu çok yakından tanıdığımız kahramanı Dedektif Remzi Ünal karakteriyle yepyeni serüvenlere davet ediyor. Zekice kurgulanmış öykülerinde bazen sıradan insanların bile karmaşık gibi görünen, profesyonelce işlenmiş cinayetleri çözümlemekte ne kadar yetenekli olabileceklerini gözler önüne sererken, bizleri bilinçaltımızın en ücra köşelerine kadar inen "derin" ve "karanlık" bir yolculuğa çıkarıyor. 
Eğer polisiye türünden hoşlanıyor ve "insan" denilen muammayı daha da yakından tanımakla ilgileniyorsanız bu kitabı elinizden bırakamayacaksınız.

Beyaz Eldiven Sarı Zarf Alıntıları - Sözleri

Beyaz Eldiven Sarı Zarf İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Beyaz Eldiven Sarı Zarf: İsmini kitaptaki aynı adlı öyküden alan "Beyaz Eldiven Sarı Zarf" sekiz polisiye öyküden oluşuyor.Yakın zamanda kaybettiğimiz Celil Oker daha çok polisiye romanlarıyla tanınan bir yazar olmasına rağmen zor olanı başarmış ve " Beyaz Eldiven Sarı Zarf " adlı kitabında akıl dolu sekiz öyküye imza atmış.

Yazar,öykülerde yapaylığa düşmeden kahramanlarını ülkemizin gerçeklerine uygun özelliklerde kurgulamış ve öykülerinde anlattığı polisiye olaylarda da abartıya kaçmamış. Yazar, "Beyaz Eldiven Sarı Zarf,Habil ya da Kabil ve Hayat Sert" adlı öykülerinde Polisiye romanlarının baş kahramanı Özel Dedektif Remzi Ünal'a yer vermiş.

Yazar, akıl oyunlarıyla kurguladığı öykülerinde merak öğesini de kullanarak öyküleri daha da ilgi çekici ve keyifle okunur hale getirmiş. Kitaptaki "Habil ya da Kabil ve Muhtar Hanım " adlı öyküleri diğerlerinden daha çok beğendim.

Celil Oker' in polisiye öykülerden oluşan "Beyaz Eldiven Sarı Zarf" adlı eserini özellikle polisiye severlere ve bu tür eserlere ilgi duyanlara tavsiye ederim. (Yunus ÇİNÇİN) 
Celil Oker'in kısa öykülerinden oluşan bir kitaptı birkaç öykü de Remzi Ünal vardı bir de kitaplarında geçen bir iki karakterde vardı; kıbrıslı ve reklamcı arkadaşı gibi... Son hikayede biraz Remzi Ünal'ın babasına da değinmiş kendisi gibiymiş herhalde... En beğendiğim hikaye muhtar kadındı diğerleri şahsi fikrim vasattı. (Arzu Onuklu) 
Polisiyelerde öyküyü hiçbir zaman tercih etmem. Online siparişten almıştım kitabı dikkat etmedim roman zannettim ama içerisinde kısa kısa polisiye öyküler olunca hayalkırıklığına uğradım. Bana hikayeler havada kalıyor gibi geliyor. Tam hikayenin içine girecekken pat diye bitiyor. Yazarın romanlarından birini okumak istiyorum ilerleyen günlerde. (Yelda Ergin Öztürk) 

Kitabın Yazarı Celil Oker Kimdir?
1952 yılında Kayseri'de doğan yazar, ortaokulu Talas Amerikan Ortaokulu'nda tamamladı. Ardından Tarsus Amerikan Koleji'ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne devam eden Oker 1979 senesindeki mezuniyetinin ardından çevirmenlik, gazetecilik ve ansiklopedi yazarlığı yaptı. Bu işlerin ardından 1983'te reklam yazarlığına başladı. Markom ve Merkez Ajans isimli şirketlerde çalıştı.

Uzun süre reklamcılıkla ilgilendikten sonra 1998 yılında Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1999 yılının Nisan ayında ilk romanı Çıplak Ceset'i yayınladı. Aynı senenin Ekim ayında ise Kramponlu Ceset çıktı. Oğlak Yayınları tarafından basılan bu eseri ile Kaktüs Kahvesi Polisiye Roman Birinciliği'ni kazandı. Her iki romanın kahramanı olan eski pilot, yeni dedektif Remzi Ünal'ın maceralarını anlattığı beş roman daha yazdı. Oker'in son Remzi Ünal macerası 2010 yılında Turkuvaz Kitap tarafından basılan Yenik ve Yalnız'dır. Oker ayrıca, 2004 yılında Murathan Mungan, Pınar Kür, Faruk Ulay ve Elif Şafak ile birlikte Beşpeşe isimli bir roman yazdı. Beşpeşe yazarların birbirlerinin ardından, birinin bıraktığı yerden diğerinin devam ederek oluşturdukları bir romandır.

Bilgi Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık teknikleri dersi verdi. Sevtap Oker'le evliydi. Yazarın Ali ve Can isimli iki oğlu vardır.

Celil Oker Kitapları - Eserleri
Genç Yazarlar İçin Hikaye Anlatıcılığı Kılavuzu
Çıplak Ceset
Kramponlu Ceset
Bin Lotluk Ceset
Rol Çalan Ceset
Ateş Etme İstanbul

Son Ceset
Yenik ve Yalnız
Bir Şapka Bir Tabanca
Sen Ölürsün Ben Yaşarım
Beyaz Eldiven Sarı Zarf

Celil Oker Alıntıları - Sözleri
İstanbul’un sokaklarıyla barışıktım.

Bir sokağın paçalarıma bulaştırdığı çamurları, başka bir sokağın yağmuru temizlerdi. Bir sokakta acıkırsam, öteki sokak doyururdu beni. Bir sokakta sigara paketimi buruşturursam, öteki sokakta bir çöp tenekesi karşılardı beni. Bir sokakta üstüme ateş ederse İstanbul, öbür sokakta yardımıma koşardı. (Ateş Etme İstanbul)
Susarak acının büyüklüğünü anladığınızı gösterebilirdiniz. Hiçbir zavallı cümlenin ifade edemeyeceği kadar. (Ateş Etme İstanbul)
"Ustayla tartışmayacaksın," (Yenik ve Yalnız)
"Ama nereden anladın? Kadın hiç renk vermedi içeri girdiğinde."

"Ama sen verdin." (Bin Lotluk Ceset)
"Anladım," dedim. Anlamamıştım ama anladım dedim. Bazen her şeyi tam olarak anlayana kadar anlamış görünmek iyidir. (Çıplak Ceset)
“Bazı yasalar bazı çevrelerde geçmiyor,” (Rol Çalan Ceset)

"Çatışmanın ana noktasını boşvermeliyiz... Rakip bileğimizden mi tuttu, şimdi onun en zayıf yeri orasıdır. Bırakalım tutsun. Bizim yapacak başka işlerimiz var." (Kramponlu Ceset)
İnsan o gün ne yapacağını bilmezse erken kalkmanın da bir anlamı olmuyor. (Bin Lotluk Ceset)
''Hayat böyleydi işte, sen konuşmazsan başkaları konuşurdu. Sen davranmazsan başkaları davranırdı'' (Bir Şapka Bir Tabanca)
Remzi Ünal... Şu Hava Kuvvetleri'nden müstafi, THY'den kovulma, kendisine saygısı olan hiçbir "frequent flyer"ın adını bile duymadığı sekizinci sınıf çartır şirketlerinde bile tutunamayan, sayenizde MS Flight Simulator'ün Cessna'sını bile indirmekten aciz eski pilot, ex-kaptan, nevzuhur özel dedektif Remzi Ünal. (Rol Çalan Ceset)
Susmak, birini konuşmaya teşvik etmenin en sağlam yoludur bazen. (Kramponlu Ceset)
Bir günde cennetten çıkma olduğu iddia edilen şeyle iki kere karşılaşmak hoş değildi. (Sen Ölürsün Ben Yaşarım)
Müşterim olsun olmasın, insanlara kötü haberler vermekten hoşlanmam. Kendimi zorlasam, haber vermekten hoşlanmam da diyebilirim. Benim işimde verdiğiniz her haber insanların hayatını değiştirir. Hem de ciddi biçimde değiştirir. Ve ben insanların hayatını değiştirmekten hoşlanmam. (Bin Lotluk Ceset)

"Bir zamanlar o kadar yüksekten düştüm ki" dedim, "artık kaldırımdan inerken bile dikkat ediyorum." (Bir Şapka Bir Tabanca)
“Anladım” dedim. Anlamamıştım ama anladım dedim. Bazen her şeyi tam olarak anlayana kadar anlamış görünmek iyidir. (Çıplak Ceset)
Ancak yazdığın zaman " yazar" olursun.

 "Yaratıcılık" doğuştan gelen bir armağan değildir. Öğrenilir, çalışarak elde edilir.

 Dünya üzerindeki bütün hikayeler aslında aynı şeyi anlatır: kahramanın yolculuğu.

 Anlatacağın her yolculuğu eksiksiz bir bütünlük içinde vermelisin.

 Yolculuğun nereye varacağını bilmek için bir yol haritası çizmelisin.

 Yol haritanın, temelinde net bir çatışma olmalı. Tek çatışma ile yetinmemeli, çoğaltmalısın... (Genç Yazarlar İçin Hikaye Anlatıcılığı Kılavuzu)
"Kötü haber kötü haberdir," dedim kendi kendime. Birkaç saat erken geç fark etmez. (Bin Lotluk Ceset)
Bazı misafirler çağrılmadan gelir. (Rol Çalan Ceset)
"Seni seviyorum," diyenin "beni sev," dediği gibi. (Yenik ve Yalnız)
Yazmış mısın, yoksa yazar olmayı çok ama çok istiyorum duygusunda takılıp kalmış mısın? (Genç Yazarlar İçin Hikaye Anlatıcılığı Kılavuzu)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/beyaz-eldiven-sari-zarf-celil-oker-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)