# Bütün Eserleri - 1 - Halil Cibran Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Bütün Eserleri - 1 kimin eseri? Bütün Eserleri - 1 kitabının yazarı kimdir? Bütün Eserleri - 1 konusu ve anafikri nedir? Bütün Eserleri - 1 kitabı ne anlatıyor? Bütün Eserleri - 1 kitabının yazarı Halil Cibran kimdir? İşte Bütün Eserleri - 1 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/butun-eserleri-1-halil-cibran-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-02-21T10:00:24+03:00
- Güncelleme: 2022-02-21T10:00:24+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/02/21/halil-cibran-kimdir-halil-cibran-kitaplari-ve-sozleri-157923.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Halil Cibran 
 Çevirmen: Esra Emek 
 Yayın Evi: Kafe Kültür Yayıncılık 
 İSBN: 9786051430836 
 Sayfa Sayısı: 450 

Bütün Eserleri - 1 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Elvis Presley ölmeden önce onu okuyordu.

Herkes onu "Doğu'nun Nietzsche"si olarak adlandırdı.

Rodin, onun "20. yüzyılın William Blake'i" olduğunu ilan etti.

Kitapları gençliği zehirlendiği gerekçesiyle memleketinde kilise tarafından aforoz edildi.

60 ve 70'li yılların savaş karşıtı ve çiçek gençliğinin olduğu kadar duvar yazılarının da idolüydü.

Yaşayan en büyük şair Adonis, ki o da Lübnanlıdır; Cibran'ın "edebiyat güneşinin yörüngesinin dışında kendi evrensel anlamıyla yalnız gezen bir göktaşı" olduğunu söyler. 

Başyapıtlarından bir kabul edilen "Ermiş" (The Prophet) bugün bütün dünya tarafından 20. yüzyılın en kült birkaç kitabından birisi olarak kabul edilmektedir. Kırktan fazla dile çevirilmiş olan "Ermiş" ilk yayınlandığı 1923 yılından bu yana yüzlerce milyon kopya satmıştır. Bu eser hakkında sayısız tez ve makale yayınlanmıştır.

Bütün Eserleri - 1 Alıntıları - Sözleri
Herkes birbirine, sanki karşısındaki şeffafmış gibi, bir başkasını görmek için bakar.
*
Eğer kalbiniz bir yanardağ ise, elinizdeki tomurcukların çiçek açacağını nasıl umut edebilirsiniz?
*
Şiir; kalbi büyüleyen bir bilgeliktir.

 Bilgelik; akılda dolanan bir şiirdir.
"Hatırlamada mesafeler yoktur; sadece farkında olmadan ne sesinin ne de gözlerinin daraltacağı bir uçurum vardır."
Ve zaman da sevgi gibi değil midir, bölünemez ve mevkisiz.
*
Ağaçlar, toprağın göğe yazdığı şiirlerdir. Bizler onları yere devirir, kendi boşluğumuzu kaydetmek için kâğıda dönüştürürüz.
Ruhunuz bir savaş alanıdır, aklınızın ve yargınızın tutku ve isteklerinize karşı savaştığı.
Çünkü yaşam ve ölüm, denizle ırmak gibi birdir.
Yürümek, yürümek ve bir yere varamamak; .....
Şayet kış; “Bahar kalbimdedir benim," deseydi, kim inanırdı kışa?
Ve konuştu sesinde deniz vardı.
*İnsanın hayal gücü ile hedefledikleri arasında bir uçurum vardır.

 Ve bu uçurum ancak tutkuyla aşılabilir.
Ama birisi gönül huzurunu yitirdiyse nerede huzur bulur ve onun yerine neyi koyabilir?
Ve hep bilinmiştir ki sevginin derinliği ayrılık vakti belli olur.
Kudretli bir kişinin elleriyle bana dokunduğu bir arp mıyım ben ya da içimden nefesinin geçeceği bir flüt?

Bütün Eserleri - 1 İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Sevgiyi yönlendirebileceğinizi düşünmeyin,
Eğer sizi buna değer bulursa sevgi size yön verir.
Sevginin kendinden mutlu olmaktan öte bir arzusu yoktur.
 Ancak seviyorsanız ve arzularınız olacaksa şunları seçin derim;
Arzunuz sevginin içinde erimek ve geceye şarkı söyleyen bir nehir gibi akmak olsun.
 Tutkunuz çok sevgi dolu olmanın getireceği acıları bilmek olsun.
 Kendi sevgi anlayışınızla kendinizi vurmak olsun.
 Yüreğinizi coşku ve istekle kanatmak olsun.
 Şafak vakti kanatlanmış bir yürekle uyanmak,
 Sevgi dolu bir başka güne şükran duymak olsun;
 Öğle vakti dinlenceye çekilip sevginin coşkusuyla düşünmeye dalmak olsun
 Evinize akşam saati minnet dolu bir yürekle dönmek olsun,
 Ve yüreğinizdeki sevgili için dualar ederek uyumak olsun,
 Dudaklarınızda onu yücelten bir şarkı olsun. (Ayşe betül yaşar) 
Elvis Presley ölmeden önce onu okuyordu. Herkes onu Doğunun Nietzsche"si olarak adlandırdı. Kitapları gençliği zehirlendiği gerekçesiyle memleketinde kilise tarafından aforoz edildi. 60 ve 70'li yılların savaş karşıtı ve çiçek gençliğinin olduğu kadar duvar yazılarının da idolüydü. Yaşayan En büyük şair Adonis ki o da Lübnanlıdır; Cibran'ın edebiyat güneşinin yörüngesinin dışında kendi evrensel anlamıyla yalnız gezen bir göktaşı olduğunu söyler. 
Her insanın okuması gerekli güzel eserler ile dolu bir yapıt... (Serenity) 
Düşünebilmek de bir ilim ve basamaktır olgunlaşma yolunda... Halil Cibran, farklı sanat dallarıyla uğraşmış olsa da, felsefe üzerine verimli söylevleri olagelmiştir... Kimi fikirlerde "deli" diye tanımlanabilse de, bu tanımlar aslında düşünebilmenin ne kadar büyük bir erdem olduğunu gösteren bir filozof olduğunun kanıtıdır... Nacizane... (Tayfun Karadeniz) 

Kitabın Yazarı Halil Cibran Kimdir?
Cibran, 1883 yılında Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı'nda Maruni bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ailesi ve kardeşleriyle 1895'de ABD'ye göç etti. Annesi terzi olarak çalışırken Boston şehrinde bir okula başladı. Cibran'ın yaratıcılığını fark eden öğretmeni Cibran'ı fotoğrafçı ve yayıncı F. Holland Day'le tanıştırdı. Gibran, Beyrut'taki Collège de la Sagesse'e kaydolmak için on beş yaşında ailesi tarafından memleketine geri gönderildi.

1904'te, Cibran'ın çizimleri ilk kez Boston'daki Day's stüdyosunda sergilendi ve Arapça ilk kitabı 1905'te New York'ta yayımlandı. Cibran, yeni tanıştığı hayırsever Mary Haskell'in mali yardımıyla 1908'den 1910'a kadar Paris'te sanat okudu. Oradayken, Jön Türk Devrimi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda isyanı destekleyen Suriyeli siyasi düşünürlerle tanıştı; Gibran'ın aynı fikirleri ve aynı zamanda antiklerikalizmi dile getiren bazı yazıları, sonunda Osmanlı yetkilileri tarafından yasaklanacaktı.

Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir.

Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır.

Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan Nebi adlı eseri, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır. El Mustafa adındaki bir kahinin 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup halk tarafından durdurulması ve ana kahraman ile halk arasında insanlık ve hayatın genel durumu hakkında geçen konuşmalar kitabın kendisini oluşturmaktadır. Cibran'ın bu kitapta El Mustafa isimli şahsa verdiği bu isimle peygamber Hz. Muhammed'i işaret ettiğini iddia edenler vardır. Fakat kitaptaki metinler çoğunlukla Matta'ya göre İncil'in 5. bölümünde yer alan İsa'nın Dağdaki Vaaz'ıyla içerik ve üslup açısından benzerlik ve paralellik gösterir. Yazarın İnsanoğlu İsa adlı kitabındaki çalışmalar da dikkate alınırsa El Mustafa'nın Meryemoğlu İsa Mesih olabileceği iddiaları daha da güç kazanmaktadır. Ermişin Bahçesi Halil Cibran'ın Ermiş kitabının devamı niteliğindedir. Türkçeye çevirisi R.Tanju Sirmen tarafından yapılmıştır. Yayın yılı 1999.

Halil Cibran Kitapları - Eserleri
Ermiş
Fırtınalar
Ermişin Bahçesi
Asi Ruhlar
Kum ve Köpük
Aforizmalar

Vadinin Perileri
Rüzgar Gülü
Gönlün Sırları
Bilgelik Kitabı
Bütün Eserleri - 2
Bütün Eserleri - 1
İnsanlık Yalnızlığında Oturur

Umutsuz Aşık
Bilgelik ve Erdem
Bir Gözyaşı ve Bir Tebessüm
Mezarlar Ne Söyler?
Haberci
Aşk Mektupları
Meczup

Bir Ozanın Ölümü Onun Yaşamıdır
Gezgin
Kendimle Konuşmalar
İnsanoğlu İsa
Lazarus ve Sevgilisi
Dost Mektupları
Sevgili Ermiş

Kabuklar ve Özler
Yeryüzü Tanrıları
Cibran Neden Evine Gidemedi?
Ermiş - Gezgin
Gece ile Sabah Arasında
Usta'nın Sesi
Derin Akıl ve Derin Yürek

Bütün Eserleri
Öz
Kırık Kanatlar
Musiki
Sus Kalbim
Ben Bir Sisim
Kum ve Köpük - Avare

Şeytan
Seçme Eserleri
Medcezir
Cibran'ca 3: Şeytan - Deli
Kafir Halil
Reenkarnasyon Öyküleri
Gavur Halil - Deli

Felsefi Öyküler
Halil Cibran Seti
Bütün Şiirler ve Şiirsel Yazılar
Şairin Ölümü Hayatıdır
من به خوشبختی شما اهمیت می دهم
Vadinin Perileri

Halil Cibran Alıntıları - Sözleri
Binlerce ifadeye ev sahipliği yapan bir yüz de gördüm, kalıptan çıkmış gibi tek bir ifade barındıran yüz de. (Meczup)
Biz çok ekeriz, biçtiğimiz ise hiçtir . (Vadinin Perileri)
"Yalnızlığımın ötesinde başka bir yalnızlık var içimde ve orada oturan için benim tek başınalığım kalabalık bir pazar yeridir ve sessizliğim seslerin bir karmaşasıdır." (İnsanlık Yalnızlığında Oturur)
Bunlar kelimelere dökülenlerdi. Fakat kalbindeki pek çok şey, söylenmemiş olarak kaldı. Çünkü en derin gizemini açıklayamazdı… (Ermiş - Gezgin)
Fırtınalar ve karlar çiçekleri öldürebilir fakat çiçek tohumlarını öldüremezler. (Mezarlar Ne Söyler?)
- Nereye ilkbaharım, nereye? (İnsanoğlu İsa)

Dün, hayat dairesinde kararsızca dalgalanan bir zerreymişim gibi gelirdi bana.
Oysa bugün, çok iyi biliyorum ki o dairenin kendisiyim.
Ve düzenli zerreleriyle hayat, bütünüyle bende devinmektedir. (Ben Bir Sisim)
Ve zaman da, tıpkı sevgi gibi
bölünemez ve ölçülemez değil midir? (Derin Akıl ve Derin Yürek)
“Bir kadını anlayabilecek veya bir dahiyi açıklayabilecek veya bilimin sırrını çözümleyebilecek biri işte o kişidir, güzel bir düşten uyanıp, bir kahvaltı sofrasına oturan.” (Kum ve Köpük)
"Acılarınızın çoğu sizin tarafınızdan seçilmiştir." (Bilgelik Kitabı)
Delillerimi dinleyin. Acımayın, fakat adaletli olun. Çünkü şefkat zayıf günahkarlar içindir. Adaletse masum insanların isteğidir. (Gavur Halil - Deli)
Bu, ölümün pençeleri arasındayken hayata döndüğünü hisseden bir insanın, ümitsizliğe düştükten sonra ümitlenen kişinin bakışıydı. (Kafir Halil)
Bizler bu dünyaya aşağılık birer sürgün olarak gelmedik. Aksine hayatın güzelliklerini, gizemlerini öğrenmek, ölümsüz evrensel ruha ibadet etmek ve bedenlerimizin sırlarını araştırmak için cahil birer çocuk olarak geldik. (Mezarlar Ne Söyler?)

"Her birimizin bir yerlerde mutlaka dinlenecek bir yerleri olmalı, sevgili Mary. Benim ruhumun dinlenme yeri, içinde senin üzerine edindiğim bilginin yaşadığı güzel bir koruluk." (Sevgili Ermiş)
Cehalet ise bir zencinin teninden daha siyahtır. Sizler,zulüm ve zorbalığa tamamen teslim olmuşsunuz. (Asi Ruhlar)
Kimimiz mürekkep gibidir, kimimiz kâğıt. Bazımızın siyahlığı olmasa, beyazlık sağırlaşırdı. Ve bazımızın beyazlığı olmasa, siyahlık kör olurdu.. (Halil Cibran Seti)
"Hatırlamada mesafeler yoktur; sadece farkında olmadan ne sesinin ne de gözlerinin daraltacağı bir uçurum vardır." (Bütün Eserleri - 1)
Bilmez misin ki ruhun, hayalinde aşamayacağı hiçbir uzaklık yoktur? Ve bu uzaklığı aştığın zaman ruh bir uyuma kavuşur. (Ermişin Bahçesi)
*İnsanın hayal gücü ile hedefledikleri arasında bir uçurum vardır.

 Ve bu uçurum ancak tutkuyla aşılabilir. (Bütün Eserleri - 1)
" Ne kadar yaşam eder bu para! " (Rüzgar Gülü)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/butun-eserleri-1-halil-cibran-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)