# Gözyaşlarının Tadı - Nafisa Haji Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Gözyaşlarının Tadı kimin eseri? Gözyaşlarının Tadı kitabının yazarı kimdir? Gözyaşlarının Tadı konusu ve anafikri nedir? Gözyaşlarının Tadı kitabı ne anlatıyor? Gözyaşlarının Tadı PDF indirme linki var mı?  Gözyaşlarının Tadı kitabının yazarı Nafisa Haji kimdir? İşte Gözyaşlarının Tadı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/gozyaslarinin-tadi-nafisa-haji-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-06-05T12:00:08+03:00
- Güncelleme: 2022-06-05T12:00:08+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/06/05/nafisa-haji-kimdir-nafisa-haji-kitaplari-ve-sozleri-239088.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Nafisa Haji 
 Çevirmen: Arzu Altınanıt 
 Yayın Evi: Feniks Yayınları 
 İSBN: 9786054726233 
 Sayfa Sayısı: 424 
--reklam--
Gözyaşlarının Tadı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Farklı ırkların, dinlerin, kültürlerin ve geleneklerin çatışmadan ziyade barış sağlayabileceğini kanıtlayan muhteşem bir aile hikâyesi... 
-Publishers Weekly-

Gözyaşlarının Tadı, genç bir kadının kendini bulma yolculuğunda, dünya ve yaşam hakkında daha büyük gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalmasına sebep olan sırların, acının ve umudun başarısıdır. Koyu Protestan bir aileden gelen genç kadın Jo March, dinsel ve sosyal gerçeklerin çatışması sonucu, dindar ailesinin mirasına uygunluğu hakkındaki iç çatışmaları ile mücadele eder. Onu gerçeğe götüreceğini umduğu birbirinden ayrı parçaları takip ederek, dillerin ve inançların sınırlarında, beklenmedik bir maceraya çıkar.

Terörle savaşın perde arkasını keşfederek California'dan Chicago'ya, Pakistan'dan Irak'a kadar uzanır. Yolculuğunun sonuna doğru, hiçbir şeyin görüldüğü gibi olmadığını ve kendini ruhen en fazla adamış olanların inançlarını en çok sorgulayanlar olduğunu anlar. Büyük bir ustalık ve inançla yazılmış olan Gözyaşlarının Tadı, bizi birleştiren bağları, ayıran seçimleri, biçimlendiren evrensel mutlulukları ve trajedileri güçlü bir biçimde bizlere hatırlatmaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
--reklam--
Gözyaşlarının Tadı Alıntıları - Sözleri
Yaşamımızdaki anları, kıymetlerinin farkına varmadan harcıyoruz.
"Şiir kelimelerin ötesinde gerçeklere dokunur.Yabancı bir dilde bir şiiri tam olarak anlamak neredeyse imkansızdır ; çünkü kelimelerin anlamlarının çok ötesinde şeyler içerir.Şiirdeki kelimeler normal algı düzeyimin çok ötesindedir.Beyne uğramadan yüreğini deler geçer."
"Gerçek olan ne biliyor musunuz? Savaş hiç karmaşık değildir.Savaş öldürmektir.Öldürmek onun tek amacıdır.Ölmemek için başkalarını öldürmek."
"O gözlerde gördüğüm her şeyi açıklıyordu.Neden uzak durduğunu , neden veda etmeye geldiğini.Sadece bende uyandırdıklarını açıklayabilirim.Her kadına yaşamında en az bir kez böyle bakılmalı.Baskı altında tutulan bir arzuyla , biçim değiştirdiği ve okuduğu şiirlerde mısralarda olduğu gibi bir armağan bir bağış halinde eridiği için saf duyguların ötesine geçen bir aşkla.Yüzümün kızardığını hissettim ; bu ima dolu bakışlar dalga dalga bedenimin her gözeneğini , her hücresini kapladı.Seviliyordum.Güzelliği hissettim o ana kadar farkında olmadığım , etrafımdaki güzelliğin içimdeki her şeyi canlandırmasıyla aniden su yüzüne çıkan kendi güzelliğimi..."
"Yaşamın her anı , o anın benim için önemli olduğu kadar önemlidir.Tek fark bunun farkında olmaktır.Yaşamımızdaki anları , kıymetlerinin farkına varmadan harcıyoruz.Bu , bir trajedi.Gerçekten insanoğlunun trajedisi bu; kendi kendimizi varlığımızı önemseme duygumuzun kurbanları yapıyoruz."
"Bir andır hayatın kendisi
Tek var olan
Sanki kendimizi onlara armağan eder gibi
Başkalarında eriyip gitmek."
"Ağlamak yine karmaşa yarattı kalbimde
Tek bir damla içimdeki fırtınadan kaçan."
"Kadınlar kendi güçlerini küçümseme alışkanlığı edindiler.Dünyada gerçek değişim , gerçek adalet kadınların katılımı olmadan gerçekleşemez.Cennet bizim ayaklarımızın altında.Bu yüzden attığımız adımlar konusunda dikkatli ve temkinli olmalıyız.Musa'yı uzaktan izleyen kız kardeşi ve onu kendi oğluymuş gibi sahiplenen firavunun kızı olmasaydı Musa olmazdı.Meryem olmasaydı İsa olmazdı.Fatima olmasa Hüseyin olmazdı."
"Döktüğümüz bu yaşlar bırak aksın, Sadee. Bu sevgi gözyaşlarının tadını alabiliyor musun?" Ulumam hıçkırığa dönmüş, ne demek istediğini anlamamıştım. Kaşlarımı çattım ve dilimle bu tuzlu nemliliği tadabilmek için ağzımı açtım. "Hayır, Sadee, dilinle değil. Gözlerini kapat, Oğlum. Tıpkı benim kapattığım gibi. Bırak yüreğin baksın onların tadına" Gözlerini kapatmasını izledim; sonra ben de kapattım. "Yaşadığımız anın acısını ve ıstırabını aş." Elleri kalbimin üzerindeydi; göğsümü okşuyordu. "Hişş,,, Gözyaşlarını sessizce dök." Uzun bir sessizlik oldu. Benim hıçkırıklarım bile dinmişti. "Hissediyor musun Sadee? Benim hissettiğimi hissediyor musun? Tatlılığını. Acının altına saklanan tatlılığını hissediyor musun? Bu sana olan sevgimin tadı. Ve senin bana olan sevginin. Tadabiliyor musun? Tüm kalbinle hissediyor musun?"
Kelimeleri anlamasam da ne demek istediğini anlamıştım.
"Bu göz yaşları dünyada sevginin var olduğunun kanıtı, Sadee. Gözyaşları sadece kendimiz için ağlama bencilliğini gösterdiğimizde acıdır. Bu gözyaşlarının nedeni olan aşkı inkar ettiğimizde ve unuttuğumuzda. Üzüntümüzün öfkeye dönmesine izin verdiğimizde...
Ülkenin kanunları mı? Ne ki o? Güçlü insanların oyuncağından başka bir şey değil. Allah'ın adaletine gelince; adil olmayan hiçbir şey benim inandığım hiçbir tanrının adaleti olamaz. Bu, inanç ve bilgeliğin sınandığı bir gerçektir. Bu, birbirimize acı vermemize neden olan talihsiz durumlarda insaniyet ve merhametin ışığını saçmamız için bize verilmiş bir fırsattır. Söyleyeceğiniz hiç bir kanun bu konudaki fikrimin değişmesini sağlayamaz.
O herifin çocuklardan birine üzgün görünmesini söylediğini bile duydum. Bu çocukların -ve dünyada bunlar gibi olan çocukların- en harika yönleri ne biliyor musun? Gülümseme ve kahkaha atma becerileri... Tanrı aşkına! Bu çocuklar çöplükte yaşıyorlar. anlatmaları gereken asıl hikaye bu! Yapmaları gereken, diğer insanların olmazsa olmazlarının hiç birine sahip olmayan bu çocukların nasıl gülebildiğini ve bu kadar mutlu göründüklerini insanların anlamasını sağlamak.
Bir şeyin üstesinden gelmenin tek yolu seni etkilemesine izin vermemektir.
Haksızlıkla baş etmenin tek yolu adil olmaktır.
Üzgün olmanızın anlamı ne? Ne olabilir? Söyleyeyim Jo. Benim için çok anlamlı. Acımı fark ettiğinizi gösteriyor. Paylaştığınızın işareti. O yüzden çok, çok önemli.
Öfkenin süte benzediğini, uzun süre taze kalamayacağını, bozulduğu zaman onu içenlerin zehirlenip hasta olacağını, hatta öleceğini söyler.
--reklam--
Gözyaşlarının Tadı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Konusu çok kapsamlı , çok ilginç ve çok güzel. Kurgusu da çok başarılı. Ama yine de kitapta bir şeyler eksik. İnsanı bir türlü doyurmuyor. Çok basit olarak yazılmış adeta bir ortaokul çocuğunun seviyesine göre dikte edilmiş bir kitap gibi geldi bana. Oysa bu konu çok daha mükemmel bir şekilde işlenebilirdi.

 Yazar, kitapta tek bir konuyu değil bir çok konuyu birleştirerek kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Terkedilen aileler, terkedilen çocuklar, babasız veya anasız ve hatta hem anasız hem babasız büyüyen çocuklar, din ve mezhep ayrılıklarının getirdiği sorunlar, ülkeler ve uluslar arası kültürel farklılar, savaşların getirdiği yıkımlar, savaşların hem ölene hem öldürene ve bunların çevresindeki insanlara verdiği olumsuz ve dramatik etkiler, savaş karşıtlığı , insanlar arası ilişkilerdeki farklılıklar ve dramlar, misyonerlik, uluslararası yardım kuruluşlarının çalışmaları, kitapta işlenen konuların başında gelmektedir. Bütün bu konular da Amerika'da yaşayan ama kökenlerinde Pakistanlılık da bulunan bir ailenin yaklaşık kırk yıllık bir öyküsüyle bizlere aktarılıyor.

 Kitap, çok basit bir şekilde yazıldığından dolayı olsa gerek çok çabuk okunuyor. Bu arada konu aralarını doldurmak için bir çok yerde bence gereksiz şişirmeler de yapılmış olduğundan, özellikle bu bölümler okuyucunun sıkılmasına sebep oluyor.

 Okunabilir mi ? Tabii ki okunabilir. Yukarıda da bahsettiğim gibi çok güzel ve çeşitli konusu var. Ama okurken çok büyük bir edebi beklenti içerisine girmemek gerekir diye düşünüyorum. (mehmet temiz) 
Gözyaşlarının Tadı . farklı kültürleri , dinleri ve din tarihlerini işlemiş oldukça geniş yelpazede ele alınabilecek bir roman.
Bir ailenin kökenlerine iniyoruz.Her bir aile bireyinin hayatlarını irdeliyoruz.Karşımıza çıkanlar hoş değil belki ama yolun sonuna kadar gidiyoruz ve buna değiyor.
Evlilik dışı ilişkiler , aileleri dağıtan sırlar , savaş ne ararsanız var.California'da Chicago'da, Pakistan'da Irak'da...
Farklı dinlerde.Kimi zaman Müslüman , kimi zaman Hristiyan.Kimi zaman Sünni kimi zaman Şii.
Yazarın kalemi çok hoşuma gitti.Ancak kitabın yıldızı kitabın yazarı değil içeriğiydi.Yazarla tanışma şansım olsa tebrik ederdim araştırmaları için.
Kültürleri çok iyi araştırmış , biz Türklerin de kültürel ögeleri var doğrudan verilmemiş olsa da.Zaten Dünya bir zincir halkası , küçük bir köy değil mi?
İçerisinde çok değerli sözler bulunuyordu.O da kitabın ayrı bir artısıydı.Ana karakterin tek olmaması yani birden fazla ana karakter olması da olayların birbirleriyle ilişkileri daha net kavramamızı sağladı.
Ben kitabı beğendim.Belki 10/10 değil ama okusanız size kesinlikle yeni bir görüş açısı oluşturacak ve bilgi verecektir. (Şule ALTAN) 
Kitapla ilgili tanıtımları okuduğumda derin bir hikaye beklemiştim. Ancak bana biraz yüzeysel geldi. Farklı kültürlerde farklı ülkelerde büyümüş insanların hikayelerine yer verilmiş olmasına rağmen yine de daha çok bir Amerikalının gözünden olaylar aktrılmış gibi hissettim. Beni en çok etkileyen kısım "Kur'an'daki hüznün O'nun sesi olduğunu öğretirmiş öğrencilerine. Allah'ın sesi hüzünlü bir ses. Artık o hüznü hep duyuyorum. Allah'ın ıstırabını. Ezan sesindeki hüznü." oldu. (tsundoku) 
--reklam--
Gözyaşlarının Tadı PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Nafisa Haji - Gözyaşlarının Tadı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Gözyaşlarının Tadı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Nafisa Haji Kimdir?
Nafisa Haji, Hint-Pakistan kökenli bir Amerikalı. Los Angeles'ta doğdu ve çoğunlukla orada yaşadı.

Nafisa'nın ebeveynleri, babasının Stanford'da mühendislik okuması için doğmadan kısa süre önce Birleşik Devlet'lere geldi.

Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde Amerikan tarihi okudu ve Los Angeles'ta California Üniversitesi'nden eğitim doktorası aldı. Akıcı bir şekilde İspanyolca konuşmaktadır.

İlk başta kısa öykü yazmaya başladı, daha sonra roman yazma fikri doğdu. Kocası ve oğlu ile birlikte kuzey California'da yaşıyor. Pakistan'la yakın bir ilişki sürdürüyor ve oraya düzenli olarak aileyi ziyaret etmek için yolculuk ediyor.
--reklam--
Nafisa Haji Kitapları - Eserleri
Gözyaşlarının Tadı
Alın Yazım
--reklam--
Nafisa Haji Alıntıları - Sözleri
"Döktüğümüz bu yaşlar bırak aksın, Sadee. Bu sevgi gözyaşlarının tadını alabiliyor musun?" Ulumam hıçkırığa dönmüş, ne demek istediğini anlamamıştım. Kaşlarımı çattım ve dilimle bu tuzlu nemliliği tadabilmek için ağzımı açtım. "Hayır, Sadee, dilinle değil. Gözlerini kapat, Oğlum. Tıpkı benim kapattığım gibi. Bırak yüreğin baksın onların tadına" Gözlerini kapatmasını izledim; sonra ben de kapattım. "Yaşadığımız anın acısını ve ıstırabını aş." Elleri kalbimin üzerindeydi; göğsümü okşuyordu. "Hişş,,, Gözyaşlarını sessizce dök." Uzun bir sessizlik oldu. Benim hıçkırıklarım bile dinmişti. "Hissediyor musun Sadee? Benim hissettiğimi hissediyor musun? Tatlılığını. Acının altına saklanan tatlılığını hissediyor musun? Bu sana olan sevgimin tadı. Ve senin bana olan sevginin. Tadabiliyor musun? Tüm kalbinle hissediyor musun?"
Kelimeleri anlamasam da ne demek istediğini anlamıştım.
"Bu göz yaşları dünyada sevginin var olduğunun kanıtı, Sadee. Gözyaşları sadece kendimiz için ağlama bencilliğini gösterdiğimizde acıdır. Bu gözyaşlarının nedeni olan aşkı inkar ettiğimizde ve unuttuğumuzda. Üzüntümüzün öfkeye dönmesine izin verdiğimizde... (Gözyaşlarının Tadı)
"Kadınlar kendi güçlerini küçümseme alışkanlığı edindiler.Dünyada gerçek değişim , gerçek adalet kadınların katılımı olmadan gerçekleşemez.Cennet bizim ayaklarımızın altında.Bu yüzden attığımız adımlar konusunda dikkatli ve temkinli olmalıyız.Musa'yı uzaktan izleyen kız kardeşi ve onu kendi oğluymuş gibi sahiplenen firavunun kızı olmasaydı Musa olmazdı.Meryem olmasaydı İsa olmazdı.Fatima olmasa Hüseyin olmazdı." (Gözyaşlarının Tadı)
Çemberin dönüp dolaşıp aynı yere geldiğini görecek kadar uzun yaşamak...! (Alın Yazım)
Bizim kültürümüzde kadın ve erkek birbirine ancak evlendikten sonra dokunabilir ve o da başbaşayken. (Alın Yazım)
Ülkenin kanunları mı? Ne ki o? Güçlü insanların oyuncağından başka bir şey değil. Allah'ın adaletine gelince; adil olmayan hiçbir şey benim inandığım hiçbir tanrının adaleti olamaz. Bu, inanç ve bilgeliğin sınandığı bir gerçektir. Bu, birbirimize acı vermemize neden olan talihsiz durumlarda insaniyet ve merhametin ışığını saçmamız için bize verilmiş bir fırsattır. Söyleyeceğiniz hiç bir kanun bu konudaki fikrimin değişmesini sağlayamaz. (Gözyaşlarının Tadı)
"Ağlamak yine karmaşa yarattı kalbimde
Tek bir damla içimdeki fırtınadan kaçan." (Gözyaşlarının Tadı)
"O gözlerde gördüğüm her şeyi açıklıyordu.Neden uzak durduğunu , neden veda etmeye geldiğini.Sadece bende uyandırdıklarını açıklayabilirim.Her kadına yaşamında en az bir kez böyle bakılmalı.Baskı altında tutulan bir arzuyla , biçim değiştirdiği ve okuduğu şiirlerde mısralarda olduğu gibi bir armağan bir bağış halinde eridiği için saf duyguların ötesine geçen bir aşkla.Yüzümün kızardığını hissettim ; bu ima dolu bakışlar dalga dalga bedenimin her gözeneğini , her hücresini kapladı.Seviliyordum.Güzelliği hissettim o ana kadar farkında olmadığım , etrafımdaki güzelliğin içimdeki her şeyi canlandırmasıyla aniden su yüzüne çıkan kendi güzelliğimi..." (Gözyaşlarının Tadı)
Doğru, sağlığına zararlı hale geldiğinde yalan söyleyebilirsin. (Alın Yazım)
"Yaşamın her anı , o anın benim için önemli olduğu kadar önemlidir.Tek fark bunun farkında olmaktır.Yaşamımızdaki anları , kıymetlerinin farkına varmadan harcıyoruz.Bu , bir trajedi.Gerçekten insanoğlunun trajedisi bu; kendi kendimizi varlığımızı önemseme duygumuzun kurbanları yapıyoruz." (Gözyaşlarının Tadı)
Kurgu gazetecilikten daha mı doğrudur diye sorarsan? Gazetecilik gerçeklere dayanır . (Alın Yazım)
Kendimi Picasso ya mum boya dan yapılmış ev resmi gösteren bir anaokulu çocuğu gibi hissettim. (Alın Yazım)
Üzgün olmanızın anlamı ne? Ne olabilir? Söyleyeyim Jo. Benim için çok anlamlı. Acımı fark ettiğinizi gösteriyor. Paylaştığınızın işareti. O yüzden çok, çok önemli. (Gözyaşlarının Tadı)
O herifin çocuklardan birine üzgün görünmesini söylediğini bile duydum. Bu çocukların -ve dünyada bunlar gibi olan çocukların- en harika yönleri ne biliyor musun? Gülümseme ve kahkaha atma becerileri... Tanrı aşkına! Bu çocuklar çöplükte yaşıyorlar. anlatmaları gereken asıl hikaye bu! Yapmaları gereken, diğer insanların olmazsa olmazlarının hiç birine sahip olmayan bu çocukların nasıl gülebildiğini ve bu kadar mutlu göründüklerini insanların anlamasını sağlamak. (Gözyaşlarının Tadı)
Öfkenin süte benzediğini, uzun süre taze kalamayacağını, bozulduğu zaman onu içenlerin zehirlenip hasta olacağını, hatta öleceğini söyler. (Gözyaşlarının Tadı)
Ayet_el Kursî' yıl arıyor ve buluyorum. Bismillahirrahmanirrahim. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. İngilizce ve Arapça okuyorum". O kullarının önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir. Onlar ise O' nun dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şey kavrayamazlar."
Parmaklarınızı kelimelerin üzerinden tekrar tekrar geçiyorum ve daha önce fark etmediğim bir şeyi fark ediyorum. Bütün sorunlar yanitlanamaz. Bazı gerçekler bizim aklımızın kapasitesinin otesindedir (Alın Yazım)
"Bir andır hayatın kendisi
Tek var olan
Sanki kendimizi onlara armağan eder gibi
Başkalarında eriyip gitmek." (Gözyaşlarının Tadı)
Bir şeyin üstesinden gelmenin tek yolu seni etkilemesine izin vermemektir. (Gözyaşlarının Tadı)
Doğru tehlikelidir. Roman doğrunun en yıkıcı ifadesidir. Çünkü en büyük doğrular bir romanın kurgusu içinde gizlenebilirler. (Alın Yazım)
"Gerçek olan ne biliyor musunuz? Savaş hiç karmaşık değildir.Savaş öldürmektir.Öldürmek onun tek amacıdır.Ölmemek için başkalarını öldürmek." (Gözyaşlarının Tadı)
Yaşamımızdaki anları, kıymetlerinin farkına varmadan harcıyoruz. (Gözyaşlarının Tadı)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/gozyaslarinin-tadi-nafisa-haji-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)