# Hacı Bayram Sohbetleri - Nureddin Yıldız Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Hacı Bayram Sohbetleri kimin eseri? Hacı Bayram Sohbetleri kitabının yazarı kimdir? Hacı Bayram Sohbetleri konusu ve anafikri nedir? Hacı Bayram Sohbetleri kitabı ne anlatıyor? Hacı Bayram Sohbetleri PDF indirme linki var mı?  Hacı Bayram Sohbetleri kitabının yazarı Nureddin Yıldız kimdir? İşte Hacı Bayram Sohbetleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/haci-bayram-sohbetleri-nureddin-yildiz-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-04-27T20:00:23+03:00
- Güncelleme: 2022-04-27T20:00:23+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/04/27/nureddin-yildiz-kimdir-nureddin-yildiz-kitaplari-ve-sozleri-209841.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Nureddin Yıldız 
 Yayın Evi: Tahlil Yayınları 
 İSBN: 9786055271381 
 Sayfa Sayısı: 189 
--reklam--
Hacı Bayram Sohbetleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Ben evime haram sokmayayım, namaz kılmayan bir baba, seccadesi olmayan bir anne
Olarak melekler tutanak tutup beni zapt etmesinler,o evde ne olup bittiğini merak bile
Etmem. Mutfağım helal kulluğum tam, üzerime düşeni yaptım, hala yapıyorum. Bunaldıkça
Rabb'imle dertleşiyorum.
Namazdan sonra seccademi toparlamıyorum, şairin dediği gibi ellerim karıncalanıncaya
Kadar Rabb'imle dertleşiyorum. Komşuyla dedikodu yapmak yerine Rabb'imeşikayet
Ediyorum. 'Rabb'im şikayetim sanadır' diyorum. Sana şikayet ediyorum, seni şikayet
Etmiyorum diyorum
Ondan sonra kaderimde fakirlik mi, Boşanmak mı, hastalık mı olsa gam yemem. Ağlarım
Ağladığıma melekler şahit olsun, gözümden akan yaşlarımı cennetime su olarak götürsünler
Diye düşünürüm. Ağlarsam melekler gözyaşlarımı cehennemi söndürecek su olarak
Taşısınlar diye ağlarım. Nuh'un ağladığı gibi , İbrahim aleyhisselamın babasına ağladığı
Gibi ağlarım. Matem için ağlamam. Çünkü matem edecek bir şey göremedim. Fani dünyadan
Ebedi bir şey mi bekleyecektim?"
--reklam--
Hacı Bayram Sohbetleri Alıntıları - Sözleri
Abdestim bozulur, namazım gider diye korktuğumuz gibi insanlığımız zarar görür diye de korkmaya çalışalım.
Siz büyük bir şey istiyorsanız şeytan da sizinle ilgili büyük plan yapacak demektir. Rakip çok güçlüdür.
“Ya Rabb’i bizi cennete koy” demeden önce “bizi haramlardan muhafaza buyur” dersek daha akıllıca bir iş yapmış oluruz. Çünkü haramlardan korunmuş bir mü’min mevcut imanıyla potansiyel cennet adayıdır zaten.
İmtihan gününü düşünmek akıllı insan işidir.
Namaz dinin direği değil mi? Elbette dinin direği. Ama bir direkten ibaret ev olur mu? Duvarları nerede? Senin penceren, kapın yok. Buna ev denilebilir mi?
Kendisini Allah’a uzak hisseden Rabb’i onu çağırsa da duymaz...
İçimizde insanlık olmadıkça, İslam'ı bir yere oturtamayız.
Allah’ın lütfu olan akılla üretilmiş olan bütün nimetlerin asıl sahibi şüphesiz Allah’tır. Mühendisi yaratan Allah olduğu sürece hangi mühendis yaparsa yapsın nimetin sahibi de Allah’tır.
Camide gösterdiğimiz Müslüman kimliğimiz, ticaretimizde kesinlikle aynı olmalıdır.
Rabb’imiz, bu dünyayı nasıl yarattıysa ve nasıl düzen kurduysa en mükemmeli budur. Bu düzen için koyduğu kurallara uyduğumuz sürece de huzur içinde oluruz.
Gayemiz, yetmiş sene namaz kılmak değil, Rabb’imizin huzuruna mü’min olarak gideceğimiz imtihan günü imtihanı kazanmaktır.
Uyku düzensizliğinin gençlerin başına açtığı bela, görünürde hiç gibidir. Ama üç gün üst üste vaktinde yatıp vaktinde kalkmamış bir genci, bir laboratuvara götürüp beyin yapısının ne hâlde olduğunu test ettiğimizde üç gün uykusu düzenli olmayan birisinin esasen direksiyona geçemeyecek kadar, uyuşturucu hap kullanmış kadar aklî melekelerinde zararın ortaya çıktığını görüyoruz.
Evliliğimizi takdir buyuran, kader olarak yazan Allah’tır.
Küçük bir tavizin, elini uzatmak olduğunu bileceksin. Elini şeytana uzattın mı gerisi onun için kolay zaten.
Akıbet için mücadele ediyoruz. O kadar ki, namaz bile ana gayemiz değildir. Akıbettir ana gayemiz. “La ilahe illallah Muhammedün Resulullah” fiiliyatı ile bu dünyadan gitmek için mücadele ediyoruz.
--reklam--
Hacı Bayram Sohbetleri İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Nureddin Hoca'mın bu kitabından çok istifade ettim. Ağır ağır okudum, ders kitabı gibi not alarak okumalıktı. Değindiği her konuda bir aydınlanma yaşamanız muhtemeldir. Bazı kitaplar bize çok şey katar ama asıl önemli olan bizden çok şey götürmesi değil mi? Biraz sarsılmalı kendimize getirmeli ki bu da öyle bir kitaptı. İyiki varsınız kıymetli hocam. (Eda) 
Üniversite son sınıftayken bir tevafuk eseri Nureddin Yıldız’ın sohbetine katılma fırsatı bulmuştum. Kitap o zamandan beri okunmayı bekliyordu. Ancak bir türlü okumak nasip olmamıştı. Bazen bazı şeyler gerçekten olması gerektiği zaman olur ya. Bu kitabı okumak da benim için öyle oldu. Okunmak için en doğru zaman şu anmış gibi sanki. Kitap Nureddin Yıldız’ın Ankara Hacı Bayram Camii’nde haftada bir gün yaptığı sohbetlerin kitaplaştırılmış hali. Toplamda her biri farklı bir konuyu ele alan 13 sohbete yer verilmiş. Kişiye ne lazımsa karşısına o çıkarmış. Ben de okuduğum sayfaların büyük kısmında “Tam da bugün düşündüğüm şey” hissine kapıldım. O nedenle bana çok iyi geldi. İyi gelmesinin yanında birçok konuda da kendimi muhasebe etmeme katkı sağladı. Benim tercihim okumaktan yana olsa da Nureddin Yıldız’ı okumak değil dinlemek isteyenler için kitaptaki sohbetlerin tamamının videoları çeşitli sitelerde mevcut. Bu kitap sonrasında 2 farklı Nureddin Yıldız kitabı daha sipariş ettim. Bir süre kendisini okumaya devam etmeyi düşünüyorum. İyi okumalar. (Ayşenur SEVİM) 
Nureddin Yıldız'ın güzel kaleminden güzel bir kitap daha bitti. Ankara'daki Hacı Bayram Camii'nde yapılan sohbetlerden derlenmiş kitapta, insana ferahlık veren, insanın içini umutla dolduran bir sürü sohbet var. Kendisinin üslubuna, sohbet ediş tarzına aşina olduğumdan çok rahat okudum. Hayatla alakalı tespitleri ve önerileri yine muhteşem Nureddin hocanın. Bir parça umut istersen, buralara bir uğra derim... (Nur Sarohan) 
--reklam--
Hacı Bayram Sohbetleri PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Nureddin Yıldız - Hacı Bayram Sohbetleri kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Hacı Bayram Sohbetleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Nureddin Yıldız Kimdir?
1960 yılında Trabzon’un Of ilçesinde doğdu. Ailesiyle İstanbul’a geldikten sonra on yaşına kadar hafızlık ve ilk dini eğitimini babası Hilmi Yıldız hoca efendiden aldı. Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesine devam ederken değişik gazetelerde haftalık yazılar yazmaya ve tercüme haberler kaleme almaya başladı. Aynı zamanda kürsü hatipliğine de devam etti. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde aldığı bir yıllık eğitiminin ardından Mekke Umm Al-Qura Üniversitesi’ne geçiş yaparak Usul-u Fıkıh bölümünü bitirdi ve aynı dönemde hadis hocalarından özel dersler aldı. Büyük Muhaddis Abdulfettah Ebu Gudde, Hindistanlı büyük alim Ebu’l Hasen En’Nedvi ve Emin Saraç hocaefendi icazet aldığı hocalardan bazılarıdır. İstanbul’a döndükten sonra on yıl boyunca babasının kurmuş olduğu Kur’an Kursunda hafızlık ve dini eğitim verdi. Aynı dönemde tercüme eserler kaleme aldı. İstanbul’a dönüşünden sonra sivil toplum çalışmalarına da devam etti. Senabil Hizmet ve Kültür Vakfı, Sena Eğitim Ve Kültür Vakfı, Tüketiciler Birliği, Sosyal Doku Derneği vb. yirmiye yakın kurum ve kuruluşun öncülüğünü yaptı. Çocuk ve aile eğitimi, Gençlerin bilinçlendirilmesi, İslam ahlakı, teşkilat Eğitimi, Ümmet Bilinci vb. konularda yüzlerce seminer ve konferans verdi. Aylık düzenli olarak dört dergide (Altınoluk, Reyhan, Genç Doku, ElifElif) düzenli yazılar yazmaktadır. Halen Senabil Hizmet ve Kültür Vakfında çalışmalarına devam etmekle beraber evli ve dört çocuk babasıdır. Dünya Alimler Birliği’nin Türkiye’deki ilk üyelerinden olup, düzenli olarak her hafta Sosyal Doku Derneği’nde Pazar sohbetleri vermektedir.
--reklam--
Nureddin Yıldız Kitapları - Eserleri
Arşın Gölgesindeki Genç
Kıblegah Evler
Anahtar Cevaplar
Mahrem Cevaplar

Medine Raporu
Elbette Allahuekber
Mü'min Ev
Ramazan Risalesi
Mü'min Kimliğimiz
Mücahide Kadın
Edep ve Amel
Bu Zamanın Sabrı
Aile Davamız
Hür Yürekli Genç
İşi Vaktinden Çok Olanlar (4 Cilt Takım)
Bir Umut Bir Mektup 1. Cilt
Bir Umut Bir Mektup 2. Cilt
Bir Umut Bir Mektup 3. Cilt
Namaz Muhasebesi
Efendimiz'den 40 Hadis
Mektubunuz Var! - Aynı Adreste misiniz?
Dinimize Hizmetin İç Sorunları
Kadın Kahramanlar
Geminin Neresindeyiz?
Halimizin İzahı
Doğal Aile
Rahmetin Kapısında
Hani Din Hepimizindi
Hanımlar için İnciler
Rehber Hayatlar / Allah'ın Peygamberleri
Peygamberimizin Arkadaşları cep boy
İslam Alimleri / Yolumuzu Aydınlatanlar
Hacı Bayram Sohbetleri
Bu Çağa Rapor
Mağaradan Arş'a
Şehzadebaşı Sohbetleri
Bu Ümmetin Genci
Baldan Tatlı Sözler
İşi Vaktinden Çok Olanlar 1
İşi Vaktinden Çok Olanlar 2
İşi Vaktinden Çok Olanlar 3
İşi Vaktinden Çok Olanlar 4
Sohbetler 1
Yoldaki Notlar
Bu Ümmetin Kızı
Sünnet Neden Garip ?
İslam'dan Hayata Ölçüler
Tarihe Yön Veren Büyük Hayatlar
İnternet Fıkhı
Bu Ümmetin Fidanları Çocuklarımız
Gençler İçin Anahtar Cevaplar
Satır Başları
En Sevgiliden Hanımlara İnciler
İnsan İlmihali
Dereyi Bulandırma
En Sevgiliden Uzanan Dallar: Ezber Hadis Serisi - 2
--reklam--
Nureddin Yıldız Alıntıları - Sözleri
Düğünler, zengin ve fakir ayırmadan
mümkün olacak en kalabalık çevrenin
davet edildiği bir düğün olmalıdır.

Düğünlerde erkeklerle kadınlar asla bir arada bulunmamalıdır. Perde
vesaire ile ayrılmış tek bir salonda
değil de ayrı ayrı mekânlarda
bulunmalıdırlar.

Alkol ve müzik gibi haramlar
düğünlerde bulunmamalıdır.
Bir kör taklit uğruna abartılı
masraflar yapılmamalıdır.

Yemek vermek Sünnet'tendir.
Herkes kendi takatine uygun bir
yemek ikram etmelidir. Etli bir
yemek olması daha uygun olur.

Erkek,bayanların arasına; bayan,
erkeklerin arasına girerek fotoğraf
çektirme gibi bahanelerle teşhircilik
yapmamalıdır.

Gelinlik, çiçek ve benzeri batı
taklitçiliğine kaçılmamalıdır.
Düğünlerde cuma vaazı gibi vaazların
yapılması gerekmez. Önemli olan
tebrikleşmek ve ilan etmiş olmaktır.Dinlenmeyecek bir Kur'an tilaveti
bile gereksizdir. Düğünlerde cihat
marşlarının okunması bile uygun
olmaz. Damat ile gelinin
akrabalarının ülfeti, ilanın geniş
tutulması daha doğrudur. (Mahrem Cevaplar
)
Herkes, arzu ettiği hayat tarzına göre bir eş bulup evlenmelidir. (Bir Umut Bir Mektup 2. Cilt)
" Işimiz vaktimizden çok. " (Tarihe Yön Veren Büyük Hayatlar)
•Kendine özgü ve başkalarından farklı olma Müslüman cemaat için kaçınılmaz iki sıfattır.. " (Medine Raporu)
Kalbiyle görebilen bir ümmet iken biz, gözden başka bir şeyle göremeyen bir ümmete dönüştük. Gözümüz de ancak rengârenk boyalı olanı görebiliyor. Bunun için de görmemiz gerekeni değil de gösterilmek isteneni görüyoruz. İşte bu çağa damgasını vuran bu illettir..! (Hür Yürekli Genç)
Eğer Yusuf süresinin okurken 'Yusuf aleyhisselamın başına gelmiş bir macerayı' okuyorsak biz Kur'an'ı bilmiyor ve anlamıyoruz demektir. Yusuf aleyhisselam, geçmişteki bir olay olarak anlaşılmamalıdır; kıyamete kadar bütün anne-babalar ve gençlerin kaderidir o.

Nasıl ki kulağımız Yusuf aleyhisselamın kulağıyla fiziksel olarak benzeşiyorsa insan olarak kaderimiz de benzeşiyor. O Mısır'da biz İstanbul'da, o kuyuda biz medyada; hepimiz imtihan oluyoruz. İsimler değişiyor ama Allah ve insanın kaderi değişmiyor. (Mağaradan Arş'a)
Asla başıboş değiliz. Rabbimiz var! (Gençler İçin Anahtar Cevaplar)
Başkalarının görüşüne saygımız, ancak o görüşlerin "Kur'an'ımıza ve Sünnetimize" aykırılık göstermemesi durumundadır.
Kur'an'a tersliğe, Sünnet'i yok saymaya rağmen kimsenin görüşüne saygılı olamayız. (Mü'min Ev)
Sizin en iyileriniz, ahiret için dünyayı terk edenleriniz veya dünya için ahireti terk edenleriniz değil. Iyileriniz her ikisini de yürütendir. (İşi Vaktinden Çok Olanlar (4 Cilt Takım))
Uçsuz bucaksız bir hırsla yaşıyoruz .
Gencimizde yaşlımızda o hırsla yaşıyor .
"Şu kadar yeter" sözü kimsenin ağzından çıkmıyor .Bir günlük harcamasına bile denk olmayan basit değerler için insanlar ömürlerinin tamamını feda edebiliyorlar. (Mü'min Kimliğimiz)
Allah için olduktan sonra küçük denebilecek bir işimiz yoktur artık. Büyüklüğü ilke edinmek, küçük işlere bile büyüklük kazandıracaktır. (Hür Yürekli Genç)
Diploma alim değildir. Alimin ofisi veya masası alim değildir. Alim konuşan ve yazan adam olmaktan önce yaşayan ilim olmalıdır. Yürüyen Kuran, konuşan Medine olmalıdır ki nesiller ilmi, dini kitaplardaki bilgiler zannetme yerine yaşanır ve yaşatılabilir bir birikim olarak anlasınlar. (İnsan İlmihali)
" Ilk insandan son insana kadar hiçbir nesil, hiç bir insan diğerinden daha şanslı veya şansız değildir." (Elbette Allahuekber)
'Mekke'nin fethi' toplantısı yerine, 'mutfaklarımızın kurtarılması' toplantıları daha yararlı olacaktır biiznillah.. (Bir Umut Bir Mektup 3. Cilt)
Sabır, bizi hayata salanın üzerimizdeki murakabesini unutmamak ve bizden bekleneni en iyi şekilde yerine getirmek için direnmenin adıdır. (Elbette Allahuekber)
Kadın, erkektir.
Kadın, çocuktur.
Kadın, cihattır.
Kadın, iffettir.
Kadın, sabırdır.
Kadın, şeriattır.
Kadın, medeniyettir.
Kadın, toplumdur.
Kadın, insan ve insanlıktır. (Mü'min Ev)
İslam, her şeyin yerli yerinde durduğu dinin adıdır. (Hani Din Hepimizindi)
Ne biliyorsan onun âlimisin, onun âlimliğini yap! (Yoldaki Notlar)
Ümmet-i Muhammed’in fertleri, çocuklarının her birini Kudüs’ü tek başına fethedecek bünye gücünde yetiştirmekle, hiç kimse Kur’an okumasa bile mukaddes kitabımızı tek başına yaşatacak imanı taşıyacak çapta hazırlamakla mükelleftir. (Bu Ümmetin Fidanları Çocuklarımız)
Elbise eskidiği gibi iman da eskir, dikkat edin. (İslam'dan Hayata Ölçüler)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/haci-bayram-sohbetleri-nureddin-yildiz-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)