# Hayal Kırıklığı - Ian Craib Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Hayal Kırıklığı kimin eseri? Hayal Kırıklığı kitabının yazarı kimdir? Hayal Kırıklığı konusu ve anafikri nedir? Hayal Kırıklığı kitabı ne anlatıyor? Hayal Kırıklığı PDF indirme linki var mı?  Hayal Kırıklığı kitabının yazarı Ian Craib kimdir? İşte Hayal Kırıklığı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/hayal-kirikligi-ian-craib-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-08-06T12:00:04+03:00
- Güncelleme: 2022-08-06T12:00:04+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/08/06/ian-craib-kimdir-ian-craib-kitaplari-ve-sozleri-283939.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Ian Craib 
 Çevirmen: Aylin Onacak 
 Orijinal Adı: The Importance Of Disappointmet 
 Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları 
 İSBN: 9789755395050 
 Sayfa Sayısı: 250 
--reklam--
Hayal Kırıklığı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Yaşanan hayal kırıklıklarının artmasında büyük rolü olan toplumsal gelişmelerin görüldüğü geç modern dünyada bireyler hayal kırıklığıyla nasıl başa çıkıyorlar? Hem bir sosyolog hem de psikanalitik psikoterapist olan Ian Craib bu iki disiplinin kavrayışlarını Hayal Kırıklığı’nda bir araya getirerek bu soruya pek çok farklı açıdan yaklaşıyor. Bu soru aracılığıyla, geç modern çağda öne çıkan bazı toplumsal dinamikleri ve bu dinamiklerden etkilenen psikoterapinin edinir göründüğü yeni rol ve işlevleri kapsamlı bir eleştiriye tabi tutuyor.

 Geç modern toplumun sunduğu yeni yaşam tarzı olanaklarının aslında birer yanılsama olduğunu savunan ve mutlu bir yaşam, doyurucu bir ilişki, bizi koşulsuz seven ebeveynler gibi şeylerin "hakkımız" olduğuna; hayal ettiğimiz gibi insan olabileceğimize inandırıldığımızı söyleyen Craib, geç modern dünyadaki kimi toplumsal ve kültürel eğilimlerin, bireyleri, gündelik yaşamın daimi parçası olan hayal kırıklıklarının üstünü örtmeye, hatta onları yadsımaya teşvik ettiğini iddia ediyor. Oysa söz konusu olan insan ilişkileri, evlilik, arkadaşlık, cinsel kimlik, hastalık, ölüm ya da başka tür bir kayıp olduğunda hayal kırıklığından kaçınmak hem bireysel ruh sağlığı hem de toplumun sağlığı açısından son derece tehlikeli görünüyor. Craib, dikkatleri psikanalizdeki "negatif" fikirlere çekerek geç modern çağda psikanalitik psikoterapinin bir "iyi yaşam" kılavuzu, sonuç vereceği kesin bir tedavi, acı ve kaygıdan kurtulma ya da bir kişisel değişim elde etme yöntemi olarak sunulmasının nedenlerini ve sonuçlarını irdeliyor ve psikoterapinin hayal kırıklığı genel başlığı altındaki deneyim ve duyguların kaçınılmazlığını yadsıyarak olumsuz anlamda bir toplumsal denetim biçimine dönüşmekte olduğunu iddia ediyor. Oysa ki iç çatışma ve hayal kırıklığı kaçınılmazdır. Büyümek, ahlaki olgunluğa erişmek, iyiliğin ve kötülüğün, sevginin ve nefretin eşit derecede parçamız olduğunu kabullenmek demektir. Psikanalizin değerlerinden birisi de bize bunu kabullenmeyi, hayal kırıklığına uğramayı, acı çekmeyi öğretebilecek olmasında yatar. Yazar, Hayal Kırıklığı’nda bunu şöyle özetler: "Eğer elimi ateşe uzatmışsam ve yanmışsam, bunu hemen tekrarlamam; psikoterapi ise, bir anlamda, elini ateşe uzat ve orada tut, der. Psikolojik gelişim, acıyı, acının dayanılabilir olduğunu ve hatta bir şekilde kullanılabileceğini anlamaya başlayana kadar ateşin içinde ‘durmaya’ bağlıdır. Bu belki de başka çağlarda adına sadece ‘yaşam’ denmiş olan bir süreçtir ve kesinlikle, yapmakla değil, olmakla ilgilidir."
 (Arka Kapak)
--reklam--
Hayal Kırıklığı Alıntıları - Sözleri
''Hiçbir şey sadece 'iyi' ya da sadece 'kötü' değildir ve çoğu şey aynı anda 'iyi' ve 'kötü'dür.''
"Keder uzun bir vadi gibi ; herhangi bir kıvrımı yepyeni bir manzarayı açığa vurabilecek dolambaçlı bir vadi."
''Narsist kişilik bir başkasını sevmekten aciz değildir ama bir başkasını bir başkası olarak sevmekten acizdir.''
''Başarısız olan tanrıların çoğu iblise dönüşür.''
"Psikoterapinin popülerliği ve yeni terapi biçimlerinin artması öylece oluvermiş şeyler değildir ve muhakkak "iyi bir şey" de de­ğildir. En azından sadece "iyi bir şey" olmadığı kesindir. İlle de ilerlemenin seyrinin bir parçası, insanın durumunda şaşmaz bir iyi­leşme, insani ilişkilerde bir gelişme değildir. Ben bu popülerliğin bazı yönlerinin tehlikeli, hatta yıkıcı olabileceğini; özgürlük kay­bıyla ve son derece örgütlü, güdümlü bir toplumun ortaya çıkma­sıyla yakından bağlantılı olabileceğini iddia edeceğim."
Ian Craib, Hayal Kırıklığı, Ayrıntı Yayınları, Syf: 13

#felsefe #psikoloji #sosyoloji
"Artık insanlar kendini ifade etme ve ihtiyaçlarının karşılanması hakkım, siyasi anlamda bir konuşma özgürlüğü ve makul yaşam standartları açısından değil, ki­şisel ilişkiler açısından talep etmektedirler. Oysa buradaki anlam çok farklı olabilmektedir: Seni ne kadar incitse ve aşağılasa da istediğimi söylerim; sana neye mal olursa olsun istediğimi vereceksin, yoksa ... "Yoksa" çoğu kez ilişkinin bitmesine sebep olur; ihtiyaçların giderilmesi, insanlarla aramızdaki bağlara galip gelir. Elbette bir denge olmalıdır: İnsanlar başkalarının kölesi olmalı ya da kızgınlıklarım dile getirmekten sakınmalı, demek istemiyorum. Ama bana öyle geliyor ki bu konuyla ilgili incelikler ve güçlükler çoğu zaman göz ardı edilmekte.
-Ian Craib, Hayal Kırıklığı, ayrıntı yayınları, syf: 19
Genellikle kederin normal olduğu, bu yüzden de bir hastalık olarak görülemeyeceği iddia edilir; Parkes ise kızamığın da normal olduğunu, ama onu bir hastalık olarak sınıflandırmakta tereddüt et­ mediğimizi söyler. İnsanlar, kederden kurtulmak için, tıpkı fiziksel hastalıklarda olduğu gibi, bir doktordan yardım isteyebilir de iste­ meyebilir de; fiziksel hastalıklar gibi keder de rahatsızlığa ve işlev karışıklığına neden olur.
Dürüst bir şekilde yaşanmış; pişmanlıklar, bitmemiş işler, çözülmemiş çatışmalar, yarım kalmış şeyler, nefret ve acı tatlar içermeyen bir yaşam hayal edemiyorum.
Narsist kişilik bir başkasını sevmekten aciz değildir, ama bir başkasını bir başkası olarak sevmekten acizdir.
Kendimizi belirli bir gruba, o grubun simgelerine, inançlarına ve kuramlarına ne kadar adarsak, diğer gruplardan o kadar ayrılır, dünyanın sadece bir parçası olduğumuzun, kendi amacımızın diğer herkesin amacı olamayacağının o kadar çok farkına varırız.
--reklam--
Hayal Kırıklığı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Ayrıntı yayınlarından çıkan baskıyı okudum. Güzel bir modernite ve psikoloji eleştirisi. Psikoloji bilgisi olanlar için okunması gereken bir kitap. Bazı bölümleri bir kaç kere okudum. Daha anlaşılır oldu (Adem polat) 
Çok ilginç bir kitap. Aslında bir öz-eleştiri sayılabilir psikoloji-psikoterapi açısından. Çünkü günümüz terapi yöntemlerinin çoğunun duyguları yönetme ve hep olumlu duygular yönünde bir yaklaşım sergilediğini öne sürüyor. Olumsuz duygularımızı örten bir yapı içinde hareket edildiğini söylüyor. Bunun da acaba günümüz toplumsal sistemin tektipleştirmeye çalıştığı bireylere dolaylı olarak destekleyen bir yapı tehlikesi ortaya çıkıyor mu diye sorduruyor. İnsanların psikoterapiden beklentisi olumsuz duyguları bir kenera atıp sadece olumlu duygulara mı odaklanmak olmalı? Böyle bir durumda sağlıklı psikoljik gelişim gösterilebilir mi? (Yahya) 
--reklam--
Hayal Kırıklığı PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Ian Craib - Hayal Kırıklığı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Hayal Kırıklığı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ian Craib Kimdir?

--reklam--
Ian Craib Kitapları - Eserleri
Hayal Kırıklığı
Psikanaliz Nedir?
Sosyal Bilim Felsefesi
--reklam--
Ian Craib Alıntıları - Sözleri
"Toplumun karakteri o kadar anlaşılması güç bir şeydir ki,onu bilimsel olarak tartışma girişimleri genellikle anlamsızdır." (Sosyal Bilim Felsefesi)
"Keder uzun bir vadi gibi ; herhangi bir kıvrımı yepyeni bir manzarayı açığa vurabilecek dolambaçlı bir vadi." (Hayal Kırıklığı)
Diğer hayat tarzları hakkında, diğer kültürlerde olup bitenler hakkında ahlaki bir konum takınamayız. (Sosyal Bilim Felsefesi)
''Hiçbir şey sadece 'iyi' ya da sadece 'kötü' değildir ve çoğu şey aynı anda 'iyi' ve 'kötü'dür.'' (Hayal Kırıklığı)
"Artık insanlar kendini ifade etme ve ihtiyaçlarının karşılanması hakkım, siyasi anlamda bir konuşma özgürlüğü ve makul yaşam standartları açısından değil, ki­şisel ilişkiler açısından talep etmektedirler. Oysa buradaki anlam çok farklı olabilmektedir: Seni ne kadar incitse ve aşağılasa da istediğimi söylerim; sana neye mal olursa olsun istediğimi vereceksin, yoksa ... "Yoksa" çoğu kez ilişkinin bitmesine sebep olur; ihtiyaçların giderilmesi, insanlarla aramızdaki bağlara galip gelir. Elbette bir denge olmalıdır: İnsanlar başkalarının kölesi olmalı ya da kızgınlıklarım dile getirmekten sakınmalı, demek istemiyorum. Ama bana öyle geliyor ki bu konuyla ilgili incelikler ve güçlükler çoğu zaman göz ardı edilmekte.
-Ian Craib, Hayal Kırıklığı, ayrıntı yayınları, syf: 19 (Hayal Kırıklığı)
Kendimizi belirli bir gruba, o grubun simgelerine, inançlarına ve kuramlarına ne kadar adarsak, diğer gruplardan o kadar ayrılır, dünyanın sadece bir parçası olduğumuzun, kendi amacımızın diğer herkesin amacı olamayacağının o kadar çok farkına varırız. (Hayal Kırıklığı)
...savunmalar 'tedavi' olamaz; onlar, kişi başkaları üzerinde egemen olduğu zaman sorunludurlar ya da aşırı katıdırlar. Bu, çoğumuz için çoğu zaman, uygun olduğu zamanda ve biçimde bir dizi savunma kullanılması konusudur. (Psikanaliz Nedir?)
İrade veya tutkunun belirleyici konumda olduğu yerde hakikatin durumu umutsuzdur. (Sosyal Bilim Felsefesi)
Pozitivizm sosyal bilimlerin kendine has bir doğaya sahip araştırma nesnesini çok az açıklıyordu, ancak aynı zamanda, doğa bilimlerinin temel açıklaması bilimler tarihi ve felsefesindeki daha yeni çalışmalarda şiddetle sorgulanmaktaydı (Sosyal Bilim Felsefesi)
Bilinçli düşüncede olası bir nedensel ilişki bir şeyin öbürünü izlediği kavramını içerir -örneğin, ebeveynlerim boşanırsa üzüleceğim-; bilinçli düşüncede bu ilişki tersine döndürülebilir -ebeveynlerim boşanırlar çünkü ben üzgünümdür. Böylelikle, ben güçlüğün nedeniyimdir. Matte-Blanco bu sürece 'simetrizasyon' der... (Psikanaliz Nedir?)
Bilim tamamen erkeksi bir girişim değildir. (Sosyal Bilim Felsefesi)
Narsist kişilik bir başkasını sevmekten aciz değildir, ama bir başkasını bir başkası olarak sevmekten acizdir. (Hayal Kırıklığı)
"Görme gözün karşılaştığından daha fazla bir şeydir" (Sosyal Bilim Felsefesi)
''Başarısız olan tanrıların çoğu iblise dönüşür.'' (Hayal Kırıklığı)
Gerçeklik komplekstir ve biz farklı zamanlarda onun farklı parçalarıyla ilişki içindeyizdir. (Sosyal Bilim Felsefesi)
...Tüm emek biçimleri açısından, yabancılaşmamış emek deneyiminin yabancılaşmış emek içinde konumlandığını özellikle vurgulamak önemlidir, aksi takdirde bir toplum içindeki yabancılaşmanın aşıldığı toplumsal ilişkiler ve emek süreçlerini kavramsallaştıracak hiç-bir araca sahip olamayız. (Sosyal Bilim Felsefesi)
Genellikle kederin normal olduğu, bu yüzden de bir hastalık olarak görülemeyeceği iddia edilir; Parkes ise kızamığın da normal olduğunu, ama onu bir hastalık olarak sınıflandırmakta tereddüt et­ mediğimizi söyler. İnsanlar, kederden kurtulmak için, tıpkı fiziksel hastalıklarda olduğu gibi, bir doktordan yardım isteyebilir de iste­ meyebilir de; fiziksel hastalıklar gibi keder de rahatsızlığa ve işlev karışıklığına neden olur. (Hayal Kırıklığı)
Gündelik hayatta hepimiz birer filozofuz.. (Sosyal Bilim Felsefesi)
"Psikoterapinin popülerliği ve yeni terapi biçimlerinin artması öylece oluvermiş şeyler değildir ve muhakkak "iyi bir şey" de de­ğildir. En azından sadece "iyi bir şey" olmadığı kesindir. İlle de ilerlemenin seyrinin bir parçası, insanın durumunda şaşmaz bir iyi­leşme, insani ilişkilerde bir gelişme değildir. Ben bu popülerliğin bazı yönlerinin tehlikeli, hatta yıkıcı olabileceğini; özgürlük kay­bıyla ve son derece örgütlü, güdümlü bir toplumun ortaya çıkma­sıyla yakından bağlantılı olabileceğini iddia edeceğim."
Ian Craib, Hayal Kırıklığı, Ayrıntı Yayınları, Syf: 13

#felsefe #psikoloji #sosyoloji (Hayal Kırıklığı)
İd, ifade bulmak için sürekli 'kıpırdayan' kişiliksiz, ilkel dürtülerin karmakarışık bir cehennemi ve dinamik olarak bastırılmış bir malzemedir. İd egoyu acı vererek 'itekler' ve onu zevkle 'baştan çıkarır'. (Psikanaliz Nedir?)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/hayal-kirikligi-ian-craib-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)