# Kiok Han - Ahmet Haldun Terzioğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Kiok Han kimin eseri? Kiok Han kitabının yazarı kimdir? Kiok Han konusu ve anafikri nedir? Kiok Han kitabı ne anlatıyor? Kiok Han PDF indirme linki var mı?  Kiok Han kitabının yazarı Ahmet Haldun Terzioğlu kimdir? İşte Kiok Han kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/kiok-han-ahmet-haldun-terzioglu-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-06-15T05:00:19+03:00
- Güncelleme: 2022-06-15T05:00:19+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/06/15/ahmet-haldun-terzioglu-kimdir-ahmet-haldun-terzioglu-kitaplari-ve-sozleri-246798.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Ahmet Haldun Terzioğlu 
 Yayın Evi: Kripto Basım Yayın 
 İSBN: 9786054125456 
 Sayfa Sayısı: 336 
--reklam--
Kiok Han Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kiok Han, Mete Han'ın oğludur.

Hun Budunu yücelten, Büyük Türk Hakanı Mete Han'ın MÖ 174 yılında ölümü üzerine, Hun tahtına oturmuştur. Büyük Hun İmparatorluğu'na, MÖ 160 yılına kadar, 14 yıl hakanlık yaptığı bilinmektedir. 

Hun tahtının üçüncü Tanhusu olan Kiok Han, basiretli bir yönetim göstererek, atasından devraldığı sınırları genişletti. Türk Devlet anlayışına ve yönetimine büyük katkılar sağladı. Önemli yenilikler yaparak devleti güçlendirdi. 

Tarihi kaynaklar onu, atası Mete Han'a layık, büyük ve değerli bir Türk Hakanı olarak kaydeder. 

Bu roman tarihi gerçeklere bağlı kalınarak, adı pek bilinmeyen yiğit Türk hakanının seçkin hayatını anlatmaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
--reklam--
Kiok Han Alıntıları - Sözleri
Hun okunun nişanladığı, kişioğluna yazık!
Kiok Tanhu, Yüeçiler üzerine yürüyordu.
Yer sarsılıyordu atların ayak seslerinden.
Ötüken Yış er doğuruyordu.
Sararmış bir yaprağın üzerinde o kadar çok renk var ki bilen için...
Oysa sevdaydı bu. Kime ne zaman değeceği, kimi ne zaman yakacağı belli olmazdı.
Yaşam acımasızdır oysa. Yazgı acımasızdır. Zaman acımasızdır. Ecel denen kara örtü, sıra bilmez. Han, bey, kara budun ayırmaz. Yaşlı, genç farketmez. Zamanı gelince, gitmek gerekince, o, karşı durulmaz çağrıya uyulur.
Aslında ölmez yiğitler. Ölen yalnızca bedendir. Tin yaşar sonsuza dek. O günü bekler.. Yiğit tinler hiç ölmezler.

.....................................................................
Gitmesi gereken gider zamanı gelince. İş, kişi gibi gitmek, er gibi gitmek!
Yurt, bayrak, budun söz konusu olunca, sakınmayın canınızı. Can, ne ki yüce değerlerin yanında... Zaten borcumuzdur Tanrı'ya.
Güven..
Güven çok önemlidir devlet yönetiminde. Hunlar tanhuya güvenirse, ancak ve ancak güvenirse...
Dağlara, diz çöktürür.
Nehirlere set olur.
Acunu atının üzerinden yönetir.
Budunları gölgesiyle etkiler.
Sesi dağları tutar, bir haykırışta.
Duyanlar kendine gelir. Titrer yağıların kahpe yüreği..
Oysa gönüldü söz konusu olan, Tanrı'nın karışmadığı, özgürlüğün timsali yürek... Kime düşer, kimi sever belli olmazdı..
Görerek çizmek başka elbet ama anlatılanlar da etkiler düş gücünü.
Devlet dediğini yaptırdığınca devlet, Han, töresi uygulandığı sürece handır.
Güzel bir kızdan daha çok, yiğit bir kız yatardı erlerin gönlünde..
Çok önem verilen Gök katında, huzur bulmak ve Gök Tanrı'nın yanına güçlü, gururlu çıkmak için ne gerekiyorsa yapıyordu, Hunlar.
En iyi koşullarda hedefe ulaşılacak izin adıdır, yol.
En kısa değil...
........
Sevse de, kendisi seçse de, bir yere bir zamana kadar güzel yalnızlık. Sonrası bıkkınlık...
--reklam--
Kiok Han İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitap, Mete Han’ın oğlu Kiok Han dönemini anlatıyor. Başlığından sadece Kiok Han’ın hayatını anlatacağını düşünmüştüm.

Fakat genel olarak Kiok Han zamanında yaşanan olayları ele alıyor. Devlet yapısını, kültürel durumu, sosyal hayatı, ordu düzenini, Çin’le ilişkilerin ne durumda olduğunu, Çin yaşamını,yapılan akınları ve Bedizci Talay’ı anlatıyor, yazar.

Kiok Han zamanında yaşanan durumlara tanıklık ediyorsunuz. Uzunca yapılan betimlemelerle orada buluyorsunuz kendinizi.

Üslubu merak uyandırıcı. Pek aşina olmadığımız kelimelerin sayfa sonlarında açıklanması çok iyi olmuş.

Öğretici bir kitap. Tavsiye ederim. (Sümeyye) 
Kiok Han: Hun imparatorluğu sınırlarını genişleten babasının politikasını babası gibi takip edemeyen yinede başarılı ve iyi bir hun hakanı olan Meteha'nın oğlu, iki ok anlamına gelen Kiok Han'ın hayatını anlatan bir kitap. Güzel diyeceğim bir Ahmet Haldun Terzioğlu Kitabı. (Elif Arss) 
Ulu Tanhu Mete Han’ın oğlu Kiok han hakkında çok az kaynakla müthiş iş çıkarmış yine destancı. Bir solukta okudum. Terzioğlunun kitaplarını büyükten küçüğe herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Terzioğlunun diline alıştığım için yorumlayamıyorum kitabı. Tıpkı diğer kitapları gibi muhteşem! (Ömer Tetik) 
--reklam--
Kiok Han PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Ahmet Haldun Terzioğlu - Kiok Han kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kiok Han PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ahmet Haldun Terzioğlu Kimdir?
1960 yılında, Trabzon, Beşikdüzü İlçesi, Takazlı Köyü'nde doğdu.

Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Mezunudur. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirmiştir.

Devlet memuru olarak Türkiye'nin hemen her bölgesinde; doğudan batıya, kuzeyden güneye görev yapmış ve 2006 yılında hizmet süresi dolar dolmaz, kendi isteği ile emekli olmuştur. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Edebiyat hayatı tarım konularında broşürler hazırlayarak ve makaleler yazarak başlamıştır. Bir dönem mesleki bir derginin yayın kurulunda görev almış ve köşesinde sürekli makaleler yazmıştır. Kısa bir dönem derginin editörlüğünü yürütmüştür.

Bazı kurum, kuruluş, siyasi parti ve kişiler için özel çalışmalar yapmış, yazıları, fikirleri, projeleri, hazırladığı afişler ve sloganları kullanılmıştır. Pek çok dergi ve kitapların düzenlemesinde ve çıkarılmasında katkı sağlamıştır.
Çeşitli kurum ve kuruluşlar için tanıtıcı film senaryosu yazmış, bunların hazırlanmasına katkıda bulunmuştur.

İlgi alanını Türk Tarihi ve Mitolojisi üzerine yönlendiren yazarın iki adet yayınlanmış mitolojik romanı bulunmaktadır. (Gök Tanrı'nın Çocukları ve Oğuz Han)

2006 IV. Gila Kohen Öykü Yarışmasında, "Veresiye defteri" isimli öyküsü yayınlanmaya layık bulunmuş ve hazırlanan kitapta yer almıştır.

2007 Yılı Mustafa Necati Sepetçioğlu Tarihi Roman Yarışmasında "Alp Er Tunga" İsimli Mitolojik Romanı ile Birincilik Ödülüne layık görülmüştür.

2008 Yılında Gelir İdaresi Başkalığı'nın düzenlediği, Vergi konulu Tiyatro yarışmasında, Çocuk Oyunu Dalında "Karınca Kararınca" isimli oyunu ile ikincilik ödülü almıştır. Oyunu yayınlanmış ve sahnelenmiştir.

2008 İLESAM "Esere ve Emeğe Saygı" Öykü yarışmasında "Gitti Hatıralarım" isimli öyküsü mansiyon kazanmıştır.

Daha birçok edebi yarışmada ödülleri bulunmaktadır.
--reklam--
Ahmet Haldun Terzioğlu Kitapları - Eserleri
Mete Han
Alp Er Tunga
Tomris Han
Kür Şad
Aksaçlılar Meclisi 1 - Devletin Bekçileri
Göktürkler
Teoman Han
Alparslan
Bozkurt Destanı
Çiçi Han
Gök Moğolların Başbuğu: Cengiz Han
Darağacında Bir Bozkurt
Kiok Han
Hun Kartal Savaşçısı
Şaman Kız
Alamut'un Piri Hasan Sabbah
Tuğrul ve Çağrı Bey Devlet Yolunda
Fırat'a Destan
Aksaçlılar Meclisi 2 - Vurgun
Selçuk Bey
Reisim Çatlı
Göktanrı'nın Çocukları
Moğol
Oğuz Kağan
Aksaçlılar Meclisi 3 - Savaş
Harem Ağası
Hunlar da Çılgındı - Hun Türklerinin Çılgın Tarihi
Kadim Türk Budun Kimmerler
Komando
Enver Paşa’nın Romanı
Sultan Genç Osman
İlk Türk Deniz Beyi Çaka Bey
Aksaçlılar Meclisi 4 - Operasyon
Oğuz Kağan Destanı
Alp Urungu & Göktürkler Çağından Bir Türk Öyküsü
Çete
Türkistan'ın Ölümsüz Kahramanı Altayların Kartalı Osman Batur
Atilla
Aksaçlılar Meclisi 5 - Av
Yalan Kurgusu
Emir Sultan
Kösem Sultan
Güllerin Solduğu Gün
Emir Timur
Kahramanım Çatlı
Provokatör
Dördüncü Murat
Kimmerya
Çanakkale Savaşı
Aziz Sancar
Oğuz Han
Bizi Fırtına Vurdu
Çete 2
Osmanlı'da İktidar Kavgaları ve Hanedan İçi Kıyımlar
Çocuk Han
Kürt Elhanı Alp Urungu
Kahramanlar Çanakkale'de
Göç
Bozkurt Ordusu
Sevda Üzerine Memleket Hikayeleri
Bakan Bey'i Vurdular!
Tarih Nedir?
Göç Destanı
Hüzün
Türklerin Kökeni
Kanuni Sultan Süleyman
Tetikçi - Yazgı
Göktürkler Destanı 1 - Aşina Soyu
Göktürkler Destanı 3 - Başkaldırılar Çağı
Göktürkler Destanı 2 - Birinci Türk Kağanlığının Sonu
Osmanlı’da Yenilgiler ve Hezimetler
Destanlarımız
Göktürkler Destanı 4 - Bengütaşlar Çağı
Osmanlı'da Zaferler ve Fetihler
Enver Paşa - Ulu Turan İhtilal Orduları Kumandanı
Kurmancan Datka Destanı Alay Dağlarının Gök Hatunu
Enver Paşa - Ben Ulu Turan İhtilal Orduları Kumandanı
Kimmerler Seti
--reklam--
Ahmet Haldun Terzioğlu Alıntıları - Sözleri
Acun bilmeyene, görmeyene hep çok büyüktü. Bilene,görene ise küçük gelirdi. Bir büyük Han için çok, iki büyük Han için azdı. (Oğuz Han)
Üstte Gök çökmese, altta yer delinmese, Türk’ün ilini, töresini kimse bozamaz. Kimse Türk’ü yıkamaz. Türk budun, kendini bil. Titre ve kendine dön. ( Kültigin Bengütaşı ) (Göktürkler Destanı 4 - Bengütaşlar Çağı)
İnsan ne için yaşar? Namusu, şerefi, dini, imanı, vatanı, milleti ve bayrağı için. Bunlardan biri giderse, Allah korusun, bir teki yiterse, ne kalır geride? Ruhsuz bir beden! Ondan sonra yaşasan ne olacak, yaşamasan ne olacak? Ceset olursun ceset! (Darağacında Bir Bozkurt)
Engellenemez duygulara doğru uçar kişioğlu (Fırat'a Destan)
Destan milletin hafızasıdır. (Destanlarımız)
Cengiz Han, Moğol'u şöyle tanımlamıştı:

“Gününü yaşarken bir yavru karacadır Moğol. Toy ve şölen günlerinde genç bir taydır. Ne zaman ki savaş gelip çatar, vahşi bir doğan olur Moğol. Yağıların üzerine bir yaşın gibi atılır. Gün gelir yaşlı bir kurt benzeri pusuda gizlenir. Geceleri baykuş gibidir, uyumaz! Moğol değişkendir çünkü bozkırın ürünüdür. Onun yaşamı bozkıra denk olmalıdır” (Moğol)
"Biz, yalnızca, tek olan Tanrı'ya secde ederiz!" (Kadim Türk Budun Kimmerler)
Onun fiyatı yoktu. Bedeli canı, kanı bile olsa doğruluktan, dürüstlükten şaşmayacaktı. (Bakan Bey'i Vurdular!)
Atı olmayan bir Türk diğer yarısını bulamamış gibidir. (Bozkurt Destanı)
Kiok Tanhu, Yüeçiler üzerine yürüyordu.
Yer sarsılıyordu atların ayak seslerinden.
Ötüken Yış er doğuruyordu. (Kiok Han)
Sevisi ağır basmış, bütün düşüncesini tutmuştu.
Sevi başa düşünce, başka ne varsa unutulur! (Kadim Türk Budun Kimmerler)
Özlenecek o kadar çok şey vardı ki gelecekte... (Kadim Türk Budun Kimmerler)
İnsandan insana değişir sevda alıntısı!
İnsandan insana başkalaşır!
Adım adım aşılır da bütün safhalar, en sonunda en yüce anlamında doruklaşır.
Bu memlekette 'SEVDA' hakkıyla yaşanır! (Sevda Üzerine Memleket Hikayeleri)
Kahramanlık, Türkler için biçilmiş bir giysiydi. Bu giysiyi severek, isteyerek giyiyorlardı. Severek, isteyerek ölüyorlardı. (Bozkurt Destanı)
Şehzade Bayezid, Murat Han'ın en güvendiği kişilerden ve kendinden sonra tahta oturacak veliahtıydı. Seçim böyle yapılmıştı.
Ancak askerin gözünde başka bir şehzade daha öncüldü.
Şehzade Yakup...
Onun yeri başkaydı.
Bu durum Bayezid'i düşündürüyor, gelecekte kardeşinin taht ile arasına gireceği korkusunu yaşıyordu.
...
Hem kardeşini kolluyordu hem de ondan çekiniyordu. (Osmanlı'da İktidar Kavgaları ve Hanedan İçi Kıyımlar)
Türk yok edilemez, çünkü Tanrı Türk'ü korur ve yüceltir! (Aksaçlılar Meclisi 1 - Devletin Bekçileri)
"Doğru ve gerçek söz keskin bıçakla aynıdır!"
Moğol atalar sözü, doğru söze verilen değeri böyle açıklar. (Gök Moğolların Başbuğu: Cengiz Han)
Tanrı insanı var etmiş. Bakmış eksiği var, us vermiş. Yine yetmemiş, sol göğsünün altına yürek koymuş. (Tuğrul ve Çağrı Bey Devlet Yolunda)
Beni iyi dinleyin Türk, Oğuz Beyleri, uluları….
Türk budun buyruklarıma uyun.
Şunu unutmayın!
Üstte Gök çökmese, altta yer delinmese, Türk’ün ilini, töresini kimse bozamaz. Kimse Türk’ü yıkamaz.
Türk budun, kendini bil. Titre ve kendine dön. (Göktürkler Destanı 4 - Bengütaşlar Çağı)
Bir gün Bahadır Şad'ın bir öyküsünü duydum, rahatladım. Anlattılar ki, Bahadır Şad, Çin Duvarına bakıp bakıp gülmüş. "Bu us işi değil!" demiş "Çin'i korumaktan çok, bize geçit görevi yapar bu duvar. Duvarın üzerini tutacak kadar çok sakçıyı, duvarın üzerinde savaşacak kadar çok çeriyi nerden bulacaklar? Çin, nasıl bir bela yaptığını, duvar bittiğinde anlayacak! Onca emeğe, onca cana yazık..." (Mete Han)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/kiok-han-ahmet-haldun-terzioglu-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)