# Konuşmalar - Nuri Pakdil Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Konuşmalar kimin eseri? Konuşmalar kitabının yazarı kimdir? Konuşmalar konusu ve anafikri nedir? Konuşmalar kitabı ne anlatıyor? Konuşmalar PDF indirme linki var mı?  Konuşmalar kitabının yazarı Nuri Pakdil kimdir? İşte Konuşmalar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/konusmalar-nuri-pakdil-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-08-08T21:00:20+03:00
- Güncelleme: 2022-08-08T21:00:20+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/08/08/nuri-pakdil-kimdir-nuri-pakdil-kitaplari-ve-sozleri-285463.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Nuri Pakdil 
 Yayın Evi: Edebiyat Dergisi Yayınları 
 İSBN: 9789757013426 
 Sayfa Sayısı: 200 
--reklam--
Konuşmalar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bu kitap, Edebiyat Dergisinde yayımlanmış konuşmalardan oluşuyor. Nuri Pakdil'in bizzat yaptığı konuşmalar, Nuri Pakdil'in çevirdiği konuşmalar ve Nuri Pakdil ile yapılmış konuşmalar yer alıyor kitapta. Pakdil'in aşağıdaki açıklamaları, kitapta yer alan konuşmaları neden yaptığına, ve yazarlarla yapılan konuşmaları neden Türkçeye çevirdiğine ilişkin ipuçlarını veriyor:

"Bildiğiniz gibi, sanatçılarla yapılan konuşmalar, onların düşündüklerini, yazdıklarını açıklamakta çok yararlı oluyor. Hatta bu konuşmalar gereklidir de. Bu bakımdan, sanatçılarla yapılan konuşmaları çok önemli bulurum. (Konuşmalar s. 11)"

"Çok geniş açılı, evrensel bir yaklaşım gerekli bize. Çünkü bizim sorunumuz yalnızca Türkiye içi sorunu değildir ki. Konuşmalıyız sürekli karşılıklı. Konuşa konuşa anlayabileceğiz birbirimizi. (Konuşmalar s. 37)"

"… Yazarın görüşlerine katılmasak da, çağdaş bir oyun yazarının, çağı üzerine ne düşündüğünün açıklanması, bilinmesi gerektiğine inanıyoruz (Konuşmalar s. 123)"
--reklam--
Konuşmalar Alıntıları - Sözleri
Kudüs kalbimin üstünde ince bir tüldü; şimdi alınyazımdır.
Kudüs kalbimin üstünde ince bir tüldü; şimdi alınyazımdır.
Kudüs kalbimin üstünde ince bir tüldü; şimdi alınyazımdır.
"Ölümde sıkıntılarının sonunu arıyorlar. Ama ölüm gerçekten yok. Son değil ölüm, bir başlamadır sadece."
Ionesco: İnsan, tüm olarak makinalaştırılmalı ve kendine yabancılaştırılmalı. İnsan tanınamaz bir hâl alıncaya kadar doğa dışına itilmelidir.
Ceplerde Kaybedilen Güneş’ tabiri ile belirttiğim gibi, İslâm lafzı içinde, İslâm ruhunu kaybetmiş olmanın ve bütün kurtuluş çarelerinin bu kaybedilmiş anahtarlar destesinde olduğunu bilmemenin verdiği ıstırap.
Kentler büyüdükçe, insanların birbirlerinden uzaklaşmaları da büyüyor. Tanımaz oluyoruz birbirimizi. İnsan, başkasının hakkını yedi mi, başkasının etini yemiş oluyor, çok ilkel bir yaratık oluyor böylece, vurgulamak istediğim durum budur.
Gerçekten bıktınız mı, usandınız mı kentten?
Le Clézio: Hem de nasıl! Başlangıçta, çağdaş yaşamın, bu makineleşen yaşamın esrikliği biraz tadılıyor, çünkü oldukça coşku verici bu, ne ki bir süre sonra doğrusu yorulup kalıyor insan.
Le Clézio: Birçok insan gibi, makineleşen toplumla kent deneyini oldukça sarsıcı bir biçimde duyumsayan yaşamınızın bir bölümünü işte böyle geçirdiniz mi, öyle bir ân geliyor ki bıkıyorsunuz artık bunlardan, makineleşen toplumlardan, kent yığınlarından; başka bir şeylere bakmak, başka bir şeyleri görmek istiyorsunuz.
Ceplerde Kaybedilen Güneş’ tabiri ile belirttiğim gibi, İslâm lafzı içinde, İslâm ruhunu kaybetmiş olmanın ve bütün kurtuluş çarelerinin bu kaybedilmiş anahtarlar destesinde olduğunu bilmemenin verdiği ıstırap.
"Ölümde sıkıntılarının sonunu arıyorlar. Ama ölüm gerçekten yok. Son değil ölüm, bir başlamadır sadece."
 ANNA MASALA
"Bilincimizi canlı tutan tek güç aşktır."
Kudüs kalbimin üstünde ince bir tüldü; şimdi alınyazımdır.
ben şiirimin dilediği iklimin inşâsı mecburiyeti altında başka sahalara kayarken yine şiirimin koruyucusu olmaktan başka kimse değilim.

Necip Fazıl'la Söyleşi'den /
Ionesco: Çünkü mantık, bilincin yüzüdür, bilincin dış görünüşüdür.
--reklam--
Konuşmalar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitap; Nuri Pakdil'in kendinin yaptığı iki konuşmayla başlıyor. Sonrasında kendisiyle yapılan iki konuşma yer alıyor. Daha sonra da kitap boyunca yabancı yazarlarla yapılan röportajların Nuri Pakdil tarafından yapılan tercümeleri mevcut. Özellikle yabancı yazarların röportajlarını okurken sıkıldım. Nuri Pakdil kitaplarında ilk kez sıkıldığımı farkettim. Ama yazarın tüm külliyatını okuma niyetinde olduğum için pes etmeden okumaya devam edip, bitirdim... (Mesut) 
--reklam--
Konuşmalar PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Nuri Pakdil - Konuşmalar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Konuşmalar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Nuri Pakdil Kimdir?
1934 Maraş doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. İlk çalışmalarını, şiir ve deneme türlerinde Maraş'ta, Demokrasiye Hizmet gazetesinde yayımladı. Lisedeyken Hamle adında bir dergi çıkardı (1954/55). İstanbul'da bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenledi (1964). Edebiyat dergisini (Şubat 1969) ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nı (1972) kurdu. Nuri Pakdil'in ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nın ilk kitabı Batı Notları'dır. Edebiyat Dergisi, kimi aralıklarla uzun yıllar sürdürdüğü yayınına, Aralık 1984'te ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında, 18'i Nuri Pakdil imzasını taşıyan, 45 kitap yayımladı.

Nuri Pakdil, 28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan yeniden kitap yayımlamaya başladı. Sitemizin güncellendiği tarihe kadar, daha önce yayımlanan 5 kitabın yeniden çalışılmış basımı ve 12 yeni kitabın ilk basımları yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Kasım 2014'te Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün ilkini aldı. Aynı yıl yaptığı bir açıklamada "muhafazakar değilim devrimciyim" ifadesini kullanarak sağcı veya solcu olmadığını belirtip "İslamcı" olduğunu niteledi. "Özgürlükçü, emekten yana olan dinden yanayım." şeklinde ifadeleri de mevcuttur. Pakdil, marksizme ve komünizme yakınlık hissetmediğini fakat ilgiyle izlediğini de açıkladı.

Yazarlığı boyunca 16 müstear isim kullanan Nuri Pakdil'in en çok tercih ettiği ise "Ebubekir Sonumut" olmuştur.

85 yaşında üst solunum yolları enfeksiyonu nedeni ile tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi'nde vefat etti.

Kitapları
Harikalar Tablosu / Prevert, Oyun/Çeviri, Temmuz 1974.
Ay Operası / Prevert, Şiir/Çeviri, Nisan 1975.
Biat II, Deneme, Ocak 1977.
Bağlanma, Deneme, Şubat 1979.
Bir Yazarın Notları II, Deneme, Aralık 1980.
Put Yapımevleri, Oyun, Nisan 1980.
Biat III, Deneme, Nisan 1981.
Anneler ve Kudüsler (Şiir)
Bir Yazarın Notları III, Deneme, Mayıs 1981.
Kasırganın Çatırtıları / Guillevic, Şiir/Çeviri, Mayıs 1981.
Bir Yazarın Notları IV, Deneme, Eylül 1982.
Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş, Oyun, Haziran 1982.
Edebiyat Kulesi, Deneme, Şubat 1984.
Sükût Sûretinde, Şiir, Şubat 1997.
Derviş Hüneri, Deneme, Mart 1997.
Batı Notları, Gezi-İzlenim, Mart 1997.
Arap Saati, Deneme, Mayıs 1997.
Umut, Oyun, Haziran 1997.
Ahid Kulesi, Şiir, Haziran 1997.
Korku, Oyun, Ağustos 1997.
Klas Duruş, Deneme, Ekim 1997.
Arap Şiiri (Güldeste) I, Şiir/Çeviri, Haziran 1998.
Arap Şiiri (Güldeste) II, Şiir/Çeviri, Haziran 1998.
Kalem Kalesi, Deneme, Ekim 1998.
Bir Yazarın Notları I, Deneme, Mart 1999.
Osmanlı Simitçiler Kasîdesi, Şiir, Temmuz 1999.
Otel Gören Defterler 1: Çarpışan Sesler, Deneme, Aralık 1999.
Otel Gören Defterler 2: Yazının Epik Resmi Çekildiği Sırada, Deneme, Mayıs 2000.
Otel Gören Defterler 3: Büyük Sorgu, Deneme, Kasım 2001.
Otel Gören Defterler 4: Simsiyah, Deneme, Nisan 2002.
Otel Gören Defterler 5: Ateş Hattında Harf Müfrezeleri, Deneme, Ocak 2003.
Otel Gören Defterler 6: Yazmak Bir Mûcize, Deneme, Haziran 2005.
--reklam--
Nuri Pakdil Kitapları - Eserleri
Batı Notları
Derviş Hüneri
Ahid Kulesi
Anneler ve Kudüsler
Bir Yazarın Notları 1
Bir Yazarın Notları 2
Bir Yazarın Notları 3
Bir Yazarın Notları 4
Umut
Arap Saati
Biat 1
Biat 2
Biat 3
Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş
Bağlanma
Put Yapımevleri
Osmanlı Simitçiler Kasidesi
Sükut Suretinde
Edebiyat Kulesi
Çarpışan Sesler
Yazının Epik Resmi Çekildiği Sırada
Büyük Sorgu
Simsiyah
Ateş Hattında Harf Müfrezeleri
Yazmak Bir Mucize
Klas Duruş
Bir Öldürme Töreni
Bakır Dönemi
Belge
Konuşmalar
Kalem Kalesi
Mektuplar (Özel Kutulu 3 Cilt Takım)
Korku
Sınır Tanımayan Devrim Ateşi: Mektuplarım
Tüm Karanlığa Yiğit Direniş: Konuşmalar 2
Arap Şiiri (Güldeste) I-II
Biat
Mektuplar I
Mektuplar - 2
Mektuplar - 3
--reklam--
Nuri Pakdil Alıntıları - Sözleri
İzin verirseniz, şuracıkta, kendi kendime düş görmek istiyorum. (Korku)
İlişkiler: düzensiz atan bir nabız gibi. (Arap Saati)
Ah, kuru Camilere bakıp bakıp dolan gözler! (Edebiyat Kulesi)
Her memurun boynunda var böyle bir zincir. (Belge)
Tutukluluk. Ama bunu kıramam. (Belge)
Görünen yanı öylesine az ki insanın! (Bir Yazarın Notları 2)
Başkasını öldüren biraz da kendi kendini öldürmüş sayılırmış... (Bakır Dönemi)
“Hiç alışamadım gülmeye,
 hüzün vicdanıma daha uygun..” (Arap Saati)
bir muştu büyütüyorum yüreğimde (Anneler ve Kudüsler)
Yaşamak ortasında fırtinanın Gök gürültüsünün
Dolaşmak balta girmemiş ormanlarda
Gitmek gitmek istiyorum
Yalnız
Önüne geçip önsezilerimin
Katlayıp harmânîsini gecenin (Arap Şiiri (Güldeste) I-II)
Diş ağrısı bilmeyenlere diş ağrısı anlatılamadığı gibi, uykusuzluğu bilmeyenlere de uykusuzluk anlatılamaz. (Arap Saati)
Ortadoğu'nun, tüm yeryüzünün haline bir bakınız; sürekli , vicdanınızı kanatınız! (Mektuplar - 3)
Su, Filistin akıyordu, musluğu açtığımda. (Yazının Epik Resmi Çekildiği Sırada)
Gözlerim, durmadan, gazetelerdeki resimlere kayıyor: ölü dolu masamın üstü. (Bir Yazarın Notları 1)
Susmak da konuşmak kadar önemli oluyor bazen. (Edebiyat Kulesi)
Çok ağır hükümleri olan bir yasa: yaşamak! (Bir Yazarın Notları 3)
Erenköy'den Bostancı'ya
Bostancı'dan Erenköy'e (Sükut Suretinde)
Büyük , çok büyük bir tutkuevi olmasın zaman ? Kuşkusuz , büyük bir oyuncudur . (Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş)
"Bilincimizi canlı tutan tek güç aşktır." (Konuşmalar)
Şu umut olmazsa, herhalde, ölürüz. (Bir Yazarın Notları 4)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/konusmalar-nuri-pakdil-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)