# Makamda - Sezai Karakoç Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Makamda kimin eseri? Makamda kitabının yazarı kimdir? Makamda konusu ve anafikri nedir? Makamda kitabı ne anlatıyor? Makamda kitabının yazarı Sezai Karakoç kimdir? İşte Makamda kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/makamda-sezai-karakoc-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-02-13T00:00:50+03:00
- Güncelleme: 2022-02-13T00:00:50+03:00
- Yazar: NASRETTİN GÜNEŞ
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/02/13/sezai-karakoc-kimdir-sezai-karakoc-kitaplari-ve-sozleri-150751.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Sezai Karakoç 
 Yayın Evi: Diriliş 
 İSBN: 2880000017998 
 Sayfa Sayısı: 94 

Makamda Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bu kitaptaki yazıların Sallantı isimli yazıya kadar olanları, Diriliş Pazartesi-Perşembe Günlüğü`nde, Mayıs 1977 - Temmuz 1978 tarihleri arasında, diğerleri ise Aylık Diriliş Dergisi`nde, Ekim 1979-Ağustos 1980 tarihleri arasında, Zülküfül Makamında ya da Makamda üstbaşlığıyla yayınlanmış olup daha sonra kitap haline getirilmiştir.

Makamda Alıntıları - Sözleri
"Seni yok sayacaklar, sen daha çok var olacaksın."
''Seni yok sayacaklar, sen daha çok var olacaksın.''
"Seni yok sayacaklar, sen daha çok var olacaksın."
“Hakikat eskimez.”
Uyan ki, başka uyanacak vakit yoktur.
Ahiret, gerçek yaşama ortamı.
Kur’an onun, ahlâkının mimarı.
"Seni yok sayacaklar, sen daha çok var olacaksın."
Kabe, kalbin, mumin kalbinin semboliidur.
Ölülerin dirilişi sağlamasına imkan yoktur. Diriliş, dirilmişlerin işidir.
"Seni yok sayacaklar, sen daha çok var olacaksın."
Seni yok sayacaklar, sen daha çok var olacaksın.
Yarış, insanın kendini amaca adayışıdır. Amacı, hayatın anlamı yapmaktır koşu. Odül, koşunun, yarışın içindedir; koşunun ve yarışın kendisidir. İslâmı benimsemiş insan, bir koşu, bir yarışla özdeş, durmaksızın ilerleyecek, (tam insan / insan-ı kâmil) olmağa doğru gidecektir.
Kâbe, kalbin, mümin kalbinin sembolüdür.
Hayat, bir koşu, bir yarıştır.
Baktığın aynaları karartacaklar, ama bakmaktan asla
vazgeçme. Bakmakta israr et. Bu israrin, bu ısrarlı bakışınla kararan aynalar aydinlanacak.

Makamda İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Makamda, Sezai Karakoç'un diğer kitapları gibi başlıklar altında kısa yazılardan oluşuyor ve yine her kitabında olduğu gibi Üstad bu kitabında da üslubunu konuşturuyor. "Uzatma dünya sürgünümü" diyen şair bu kitapta yer alan Gölge isimli yazıda ruhun en ürktüğü yerin karanlık olduğunu, güneş ne kadar güçlü ve parlak olursa olsun, gölgenin olduğunu hatta güneşin bile gölgesinin olduğunu söylüyor. Her olacak olanın her vaktinin olduğunu yani "yanmadan önce yanmayı öğren"mek gerektiğini vurguluyor. Karakoç eserleriyle bunu amaçlamıştır çünkü "son sözü hep alınyazısı söyler."

"Nasıl insanlık tarihini iyi bilmek için arkeolojik kazılar yapıyorsak, ruhumuzun gelişimini saptamak için de, âdeta bir iç kazı yapmamız, arkeolojik kazı tarzında içimize bakmamız, duygularımızın ve düşüncelerimizin arka planında, gerisinde ve derinliğinde sondajlar ve kazılar tertiplememiz gerekecektir. Toplum şuuraltlarının, arketiplerin ötesine varmalıyız. Evet, ruhun da bir arkeolojisi vardır. Orda da, kafası uçmuş fâni put kalıntıları, yıkık medeniyet ve kent birikintileri, kafatasları ve iskeletler buluruz." (s,74)

Bu arkeolojik kazıları yapmak için bir farkındalık edinmemiz, bu kazıları yapma gereksinimi hissetmemiz gerekir. Dünyaya geliş amaçlarımızdan birinin ruhumuzu, benliğimizi anlamak, olgunlaştırmak olduğunu düşünürsek bu ihtiyacı hissetmek için yolumuzun Karakoç'tan geçmesi gerekir. Bir de sevgili okur, sizden ricam eğer boş bir vaktin olursa Şehzadebaşı Cami'ne gidip çiçeklerle dolu mezarı bir kez sulaman. Dünyaya sürgün edildiğini düşünüp, asıl diyara göç eden birinin ruhuna olan saygımızı maddi olarak da gösterebiliriz belki. Bu tabi benim şahsi fikrim. Asıl yapmamız gereken onu okumak ve anlamak. Ruhu şâd olsun. (Umut) 
"Aklın bir kılıç olsun, duygun bir kalkan, bilgin de bir zırh."
Sezai Karakoç'tan bol bol nasihat dinlermiş gibi okunan, içerisinde çokça fazla güzel söz, güzel cümle barındıran bir kitap. Nasıl yapıyorsun, o kelimeleri nerden bulup, yan yana getiriyorsun da o cümleler çıkıyor anlamıyorum. Hani kitabın ismini Aforizmalar koysan olurmuş o kadar.
Kendini yenilemek isteyen, en baştan başlamak isteyen, bir silkelenip ayağa kalkmak insanların okuması gerek kitaplardan biri. Şekil desen var, ahenk öyle, mana her zamankinden, velhasıl güzel sevdim. (Salih) 

Kitabın Yazarı Sezai Karakoç Kimdir?
Rivayetlere göre babası Yasin Efendi'nin Muhammed Sezai adını verdiği, ancak ismi nüfus kayıtlarına yanlışlıkla Ahmet Sezai olarak geçirilen Karakoç, 1933'te Ergani'de dünyaya geldi.

İlkokul ve ortaokulu Diyarbakır ve Maraş'ta parasız yatılı okuduktan sonra, lise öğrenimini Gaziantep'te tamamladı.

Ahmet Sezai Karakoç, liseyi bitirdikten sonra çok istediği felsefe bölümünde okumak üzere İstanbul'a geldi, ancak bu bölüme kayıt yaptırdığı halde, maddi zorluklar nedeniyle girdiği sınavını kazandığı Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne burslu öğrenci olarak yerleşti ve 1955'te Mülkiye'den mezun oldu.
Karakoç, 1959-1965 yılları arasında Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü görevlerinde bulundu, vatani görevini yedek subay olarak yaptı, 1973'te memurluk görevinden ayrıldı ve ayrıca 1967 yılında ''İslamın Dirilişi'' adlı kitabından dolayı yargılandı.

Sezai Karakoç Kitapları - Eserleri
İslam
Yitik Cennet
Gün Doğmadan
Monna Rosa - Şiirler 1
Samanyolunda Ziyafet
Düşünceler 1 - Kavramlar

Düşünceler 2 - Kurumlar
Diriliş Muştusu
Ruhun Dirilişi
Diriliş Neslinin Amentüsü
Mevlana
Hızırla Kırk Saat - Şiirler III
Şiirler II - Şahdamar - Körfez - Sesler

Taha'nın Kitabı - Gül Muştusu - Şiirler IV
Ayinler / Çeşmeler - Şiirler VI
Leyla ile Mecnun - Şiirler VII
Ateş Dansı - Şiirler VIII
İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü
Edebiyat Yazıları 1
Edebiyat Yazıları 2

Edebiyat Yazıları 3
Çıkış Yolu 1
Çıkış Yolu 2
Çıkış Yolu 3
Zamana Adanmış Sözler
Yunus Emre
Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı 1

Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı 2
Unutuş ve Hatırlayış
Tarihin Yol Ağzında -İki Röportaj
Piyesler 1
Meydan Ortaya Çıktığında - Hikayeler 1
Mehmed Akif
Makamda

Kıyamet Aşısı
İslamın Şiir Anıtlarından
İnsanlığın Dirilişi
Portreler - Hikayeler II
Gündönümü
Dirilişin Çevresinde
Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi 1

Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi 2
Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi 3
Armağan
Batı Şiirlerinden
Çağ ve İlham 1
Çağ ve İlham 2
Çağ ve İlham 3

Çağ ve İlham 4
Alınyazısı Saati - Şiirler IX
İslamın Dirilişi
Çağdaş Batı Düşüncesinden
Günlük Yazılar 2 - Sütun
Ölümden Sonra Kalkış
Varolma Savaşı 1

Günlük Yazılar 1 - Farklar
Günlük Yazılar 3 - Sûr
Günlük Yazılar 4 - Gün Saati
Üç Kaside
Körfez
Mağara ve Işık
Sesler

Sezai Karakoç Alıntıları - Sözleri
Ben günah kadar beyazım, o tövbe kadar kara... (Monna Rosa - Şiirler 1)
"İnsan öldükten sonra nasıl dirilecekse, ölmeden önce de dirilebilir." (Günlük Yazılar 2 - Sütun)
İçimde Nuh'un en yeni tufanı
Dünyaya ayak basıyorum yeniden.. (Körfez)
Bir gün öleceğim düşüncesi ve ondan ötesinin muamması, şuurumu alt üst ediyor, kökünden sarsıyor... (Çağdaş Batı Düşüncesinden)
"Siz bilmezsiniz, size anlatmak da istemem. " (Gün Doğmadan)
Divan Edebiyatını tanımayan, divanları okumamış bulunan kişilerin Osmanlı tarihini de hakkiyle bildikleri söylenemez.. (Edebiyat Yazıları 3)

Özgürlük isteyenler, özgürlüğü yok edecek, bağımsızlık! diye bağıranlar, esaretin en koyusuna gömecek öğreti ve güçlerin fedaisi kılınıp cepheye, ölünceye kadar savaş! cephesine sürülüyorlar. (Çağ ve İlham 3)
Selam, gönlü gamlarla dolu olan sana. Selam, tahammül edilmez çileleri yüklenmiş olana! (Armağan)
Anlatacaktım ölümlerini bir sonbahar eşliğinde
Bir kış güneşliğinde
Fakat baktım bu ölüm değil diriliştir
Tabiatı aşan bir bildiriştir
Ne güz ne sarı renk bu göçü anlatır
Bu kan rengi bu kıpkızıl öçü anlatır
Görünüşte kırmızı gerçekte yeşil
Görünüşte öç hakikatte değil
Faninin sonsuzla barışması
Affın mağfiretle yarışması
Yaprağın düşüşü değil bu toprağa (Ölümden Sonra Kalkış)
Namık Kemal’in, bütün batıcılığına ve tanzimatçılığına rağmen, yazılarında kimi kez İslâm birliğinden bahsetmesi ve genellikle İslama karşı saygılı
görünmesi hususu oldu. (Edebiyat Yazıları 3)
Kaç aç varsa hepsi ben
Kaç hasta varsa hepsi ben
Kaç liman önlerinde dönen
İşsiz hamal hepsi ben

Kaç aşktan ters yüz edilmiş
Aşık varsa hepsi ben
Bütün çiçeklerle donanıp
Bütün insanlarla ölen
... (Körfez)
Umutsuzluk geleceği, umursamazlık geçmişi unutturur. (Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi 3)
Bu dünya, kışların geçmesi gibi geçer. Ve öbür dünya, yazların gelmesi gibi gelir. İnsanlar, sararıp toprağa karışan,çöl otları gibi ölürler... (İslam)

İslam dünyası, medeniyet açısından ölüm sularında yüzüyor… (Düşünceler 1 - Kavramlar)
İnkar tutsaklık, inanç özgürlüktür. (Diriliş Neslinin Amentüsü)
“Derdim vardır inilerim.” (Yunus Emre)
Oku okuyabildiğin kadar ölüm dersinden (Taha'nın Kitabı - Gül Muştusu - Şiirler IV)
Tarif edilmez güllerin yankısı gözlerin (Şiirler II - Şahdamar - Körfez - Sesler)
İdealini yitirmiş ruh,
yetersiz beslenen bir vücut gibi, giderek pörsür, solar ve ölür. (Çağ ve İlham 3)
Ne olup ne bitiyor
Gün nereye gidiyor (Alınyazısı Saati - Şiirler IX)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/makamda-sezai-karakoc-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)