# Müslüman ve Para - Hekimoğlu İsmail Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Müslüman ve Para kimin eseri? Müslüman ve Para kitabının yazarı kimdir? Müslüman ve Para konusu ve anafikri nedir? Müslüman ve Para kitabı ne anlatıyor? Müslüman ve Para kitabının yazarı Hekimoğlu İsmail kimdir? İşte Müslüman ve Para kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/musluman-ve-para-hekimoglu-ismail-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-02-16T00:00:28+03:00
- Güncelleme: 2022-02-16T00:00:28+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/02/16/hekimoglu-ismail-kimdir-hekimoglu-ismail-kitaplari-ve-sozleri-153460.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Hekimoğlu İsmail 
 Yayın Evi: Timaş Yayınları 
 İSBN: 9789757544949 
 Sayfa Sayısı: 304 

Müslüman ve Para Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Güneş gibi herkesin üzerine doğmak, her şeyde bir başka türlü değişikliğe sebebiyet vermek ne güzel!

Rüzgar gibi esip havayı temizlemek, yağmur gibi yağıp rahmet olmak, tadına doyulmaz zevklerdir.”

Müslüman ve Para,
Asr-ı Saadet’te ve İslam tarihinde ticaret nasıldı?
Müslüman’ın para ile ilişkisi nasıl olmalı?
İslam’da iktisadın önemi nedir?
Helal kazanç neden önemlidir?
İşsizliğin sebepleri nelerdir?
Sermayenin vazifesi nedir?
Çalışanın sorumluluk ve hakları nelerdir?

İslam’a göre ticaret, ekonomi, ithalat, ihracat, enflasyon, sermaye, işçi, patron, israf, tasarruf, faiz, kredi, şirket, finans, banka, kâr, serbest piyasa, döviz, borsa, hisse senedi, maaş, prim, mülkiyet, iktidar, otorite, sanayi, ortaklık, işletmecilik gibi kavramların tanım, durum ve hükümleri nelerdir?

gibi pek çok soruyu cevaplayan, Müslümanın iktisadi hayatı konusunda bir başucu kitabı. “Mal, mülk, yalnız zenginler arasında dolaşan bir devlet olmasın.” (el-Haşr Suresi, Ayet 7) prensibinden yola çıkarak seccadeyle tezgahın, okulla caminin, teknoloji ile manevi ilimlerin etle kemik gibi birbirine bağlı olduğunu; Müslüman’ın asıl hesabı Allah’a vereceğini; Allah için, Allah yolunda harcamanın önemini; bilgi, görgü ve ibadeti bol kimselerin aynı zamanda güzel ahlaka sahip olması gerektiğini; İslam esaslarına uygun olan ticaretin ibadet olduğunu vurgulayan nadide bir eser.

Maddi ve manevi medeniyetin kilometre taşlarını inşa etmek için okurlarına harika bir kapı aralıyor.

Müslüman ve Para Alıntıları - Sözleri
İslâm şuuru oturursa israf da azalır.
Eğer dertler, Mü'minin Allah'a sığınmasını, İslâmiyeti daha çok yaşamasını temin ediyorsa, derdin böylesi Allah'ın hediyesidir.
İbadet çerçevesi içinde ele alınan bir kısım söz ve davranışlar ise yakaya takılan çiçek gibidir. Çiçek, köküyle gövdesiyle, yaprağıyla, dalıyla bir başka yerdedir, biz, sadece bir gül alıp, yakamıza takmışız... Veya İslâm gülşeninden elimizde gülsuyu kalmış...
...terkedilen bir ibadeti, ihya etmenin de büyük cihad olduğu bilinmelidir. İbadet sadece namaz, oruç değil, İslâmiyet'in hayata tatbikidir.
Psikoloji, ruhun yaptığı işleri anlatır. Kendini bilen Rabbini bilir sırrınca psikoloji okuyan kimse ruhunun kabiliyetini, bir de ruhu yaratan Allah'ın sıfatlarını daha iyi anlar.
Bizim istikbalimiz mâzidedir. Ne kadar Asr-ı saadeti taklit edebilirsek o kadar kurtuluruz. Aksi halde, Mekke-i Mükerreme çarşılarında gayri müslim malı alarak, bir acaip sevinç içinde boğuluruz.
Dikkat ediniz; menfaat duygusu iptal edilemez.Ya haramda ya helalde çalıştırılır.
Ve şunu kat'i bilmeliyiz ki her Müslüman İttihad-ı İslâm'ın bir parçasıdır.
Bankaların hakim olduğu piyasa ise kapitalisttir.
Bizim derdimiz, Şeriat'ın yokluğundan değil, yaşanmamasındandır.
Kalbi anatomi açısından ele almak, insan kalbiyle dana yüreğini eşit tutmak olur.
Hayırda israf yoktur.
İç savaşı, sadece kanda, silahta arama! Ahlâkla ahlâksızlığın çetin bir muharebesi var, farkında değil misiniz?
Taş kalbli insanlar, kalbini meyhane gibi temiz tutanlar, kalbini satanlar, kalbini çıfıt çarşısına çevirenler gibi tabirler, bir kısım gerçekleri haykırmıyor mu?
Amma işe yaramayan insanlar, iş başarmaya da karşıdır. Mazeret küpü olanlar, İslamiyet'i anlamamış kimselerdir.

Müslüman ve Para İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Selam aleykum uzun süredir bu kitap ile ilgili yazmayı düşünüyordum .. Öncelikle sevgili yazarımız hakkında iyi bir araştırma yapmanızı öneririm . Ben bir ekonomist olarak ekonominin hayatımızın tam ortasında olduğunu ve hangi mesleği yaparsanız yapın bunun bir parçası olduğunuzu söyleyebilirim . Ülkemizin neden gelişmiş bir ülke olamadığını dış güçlerin buna imkan vermediğini ve her kelimesinde çok haklısınız hocam dediğimi nerdeyse tüm kitabı altını çize çize okuduğumu söyleyebilirim . 4 senelik eğitim hayatımın toplamını tek bir eserde bulmak mutluluk verici . Lütfen bazı gerçekleri görebilmek için ve müslüman olarak parayı daha iyi anlayabilmek farklı bir bakış açısıyla görebilmek için okuyalım okutalım ... NE demek istediğimi okuyunca anlarsınız ... Keyifli okumalar ...... (Ayse al) 
Kapitalist sistemden tiksinen Müslümanlar,İslam iktisadını bilmedikleri veya yaşayamadıkları için paraya,ticarete,mala,hayır demişler.
Bunların yüzlerini şerden hayra çevirememişler,kapitalist
 sistemin içinde kalmışlar.
Her işini para ile görüp,paraya düşman olan Müslümanlar...
Konforlu bir hayat yaşayıp " Dünya sevgisi hataların başıdır " diyenler...
Sermaye biriktirip,kapitalizme düşman olan Müslümanlar...
Neden gayrimüslim ilimde teknikte ileri giderken,Müslüman ilme,tekniğe küsmüş,kötülüklerle barışmış gibi ?
Söyle ey akıllı,bilgili ve vicdanlı Müslüman:
Bu derdin dermanı yok mu ?
Müslüman ve Para; unutamayacağınız bir eser.
İyi okumalar dilerim.. (Ekrem Özkara) 
Hekimoğlu Müslümanın aynı zamanda Ticaret yapması ve çalışması gerektiğini söylüyor. İslam'ın caminin dışına çıkması gerektığıne atıf yapıyor. Camı yapımı kadar fabrıka yapımınında Müslümanın vazifesi olduğunu söylüyor. İslam dünyasının dünya medeniyetine katkılarını anlatıyor. Resmettiği Müslüman tiplemesine dünyanın ihtiyacı var (Yahya Akdemir) 

Kitabın Yazarı Hekimoğlu İsmail Kimdir?
Hekimoğlu İsmail (d. 1932, Erzincan) astsubay (emekli), yazar, gazeteci, köşe yazarı. Asıl adı Ömer Okçu olup , yazılarında kullandığı "Hekimoğlu İsmail" müstearı dedesinin adıdır. 1932'de Erzincan'da doğup burada ilk ve orta öğrenimini bitirdikten sonra 1952'de Zırhlı Birlikler Okulundan mezun olmuştur. Daha sonra astsubay olarak göreve başladığı Türk Silahlı Kuvvetlerinden 1972'de emekli olmuştur. 2009 itibari ile 80 baskıyı geçen, bir dönem yasaklanıp daha sonra serbest bırakılan Minyeli Abdullah romanını 1967'te yazmış ve bu eser ile tanınmıştır. Gazeteciliğe haftalık İttihad gazetesi ile başlayıp 5 yıl Yeni Asya Gazetesinde köşe yazarlığı yapan ve 1975'te Sur Dergisini çıkaran Okçu, Türdav'ın ve Timaş'ın kurucuları arasındadır. Birçok dergi ve gazetede yazılar yazan Hekimoğlu'nun 40'tan fazla eseri olup yurt içi ve yurt dışında yüzlerce konferans vermiştir. Kendisine Harran Üniversitesi tarafından "Edebiyat Doktoru" ünvanı verilmiştir.rnrnYazıları sebebiyle 1950'den itibaren çeşitli zamanlarda hakkında davalar açılmış, gözaltına alınmış, birkaç kere DGM'ye çıkarılmış, 163. maddeden yargılanmış, 1992'de de Zamandaki "Demek ki öyle..." başlıklı yazısı sebebi ile TCK'nın 159. maddesini ihlal ettiği gerekçesi ile 1 sene mahkumiyet cezası alıp 72 gün hapis yatmıştır. Şubat 2002'de felç geçirmesi sonucu sol bacağını ve sol elini kullanmakta zorluk çekmektedir. Askerlik hayatında başladığı kep giyme alışkanlığını bırakmayarak çoğunlukla kepiyle görüntülenen Hekimoğlu, 1988'de başladığı Zaman Gazetesindeki köşe yazarlığını halen sürdürmektedir.

Hekimoğlu İsmail Kitapları - Eserleri
Minyeli Abdullah
Bir Deliyle Evlendim
Derdimi Seviyorum
Sibel
Firavunun Öldüremediği Musa'dır
Maznun

Menan Cinleri
Cumhuriyet Çocuğu
İyiliğin Kaynağı
Ölüm Yokluk Mudur?
İyi Günde Kötü Günde Evlilik
Bir Millet Uyanıyor
Genç Arkadaşıma Mektuplar

Düşünceler
Allah Kullarıyla Nasıl Konuşur?
Kalbin Ayağıyla Yürümek
Neye Nasıl İnanırım
Müslüman ve Para
Tefekkür
Yokuş

Yüzyıllık Müjde
Yapraklar
İnsan Bu
Sonsuza Yürüyüş
Akıl ve Gerçek
Allah’a Yaklaştıran Ameller
Derdimi Seviyorum 2

Hayata Düşülen Dipnotlar
Mecnun Gezenin Leyla'sı
Güneşi Arayan Adam
Zamanın Efendisi
Mum
His ve Fikir
İslâm Tarihi

Derdimi Seviyorum 3
İlimler Ve Yorumlar İlimlere Bir Başka Bakış
Vecizeler
100 Soruda Bediüzzaman Said Nursi
Müslüman Darbeci Olamaz
Gökyüzü ve Ötesi
Bitkilerin Renkli Dünyası

Derdimi Seviyorum 4
Rabbimin 99 İsmi
Maznun
Hayvanların Renkli Dünyası
Su Altına Yolculuk
Vücudumuz ve Biz
Hizmet ve Şahsiyet

Tabiat ve Teknoloji
Yeryüzündeki Güzellikler
Yeraltına Yolculuk
Bir Işık Görüyorum
Canım Allah’ım
Kitaplara İman
Bediüzzaman Said Nursi

Mevsimler ve Dünyamız
Derdimi Seviyorum 5
Mukaddes Çile
Canlılar ve Yetenekleri
Mehmet Akif'e Göre Dün Bugün Yarın
Nurdan Tacım Güzel Ahlakım
Allah´a İman

Ölüler Diriliyor
İktisat Bilinci
Kardeşim Ne Zaman Büyüyecek?
Şükürler Olsun Allah’ım
Kalbim Küçük Sevgim Büyük
Biricik Allahım - Lailaheillallah
Kadere İman

Ahiret Gününe İman
Peygamberlere İman
Meleklere İman
Davet
Rüya ve Tabirleri
Tefekkür ve Edebiyat
Maddi Hastalıklara Manevi Reçete

Tanrıların Arabaları Ne Demek?
Dinozorlar Gerçekten Var Mıydı?
Yücelerden Yüce Allah’ım
Çığ
Müslüman ve Para
Canlılarda Harika Cihazlar
Hücreden İnsana

Rusya'daki Müslümanlar Komünistlerin Esaretine Nasıl Düştü?
Suriye Bu Hale Nasıl Düştü?
Kuşların Okulu Nerede?
İnsan Bu
Büyükler Her Şeyi Bilir mi?
Karıncayı İncitmemek Ne Demek

Hekimoğlu İsmail Alıntıları - Sözleri
"İnsanlığı basitten mürekkebe doğru giden standart bir merdivene benzettiğinden olacak ki, eski kalıntılardaki üstün sanat eserlerini ancak uzaylıların yapabileceğine delil gösterip en çok bu yolda tezini savunmaktır." (Tanrıların Arabaları Ne Demek?)
hangi ilaç,ölüme çare olabilir? (Rabbimin 99 İsmi)
Cemiyetin çöplük haline gelmesinden korkma, fikir tohumlarını ek, çöplükte gül de biter. (İnsan Bu)
Peygamberimizle yaşıttır, asıl adı Amr'dır zengin ve bilgeli bir kimseydi amma hakla bâtılı karıştırdığından ona cehâletin babası mânâsına gelen Ebû Cehil dediler. (İslâm Tarihi)
"Menfaati köle olma yerine Allah'a kul olmak ve kulluğu da itaat manasında ele almak... Müslüman Allah'ın askeridir. En büyük savaş müminin iç dünyasında başlar. Mümin, imanın atına biner, ibadet kılıcı ile günah ordularını mağlup eder." (Müslüman Darbeci Olamaz)
Tabiat yaratıcı değil yaratıktır. Hiçbir şey kendi kendini yaratamaz. Yaratan sadece ve sadece Allah'tır. (Ölüm Yokluk Mudur?)

"Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: Müftüler sana fetva verseler de sen kalbine danış." (Allah Kullarıyla Nasıl Konuşur?)
" Çocuk,kalkmasını öğrenmek için düşer....?! " (Sonsuza Yürüyüş)
Dünya 'döne döne başım döndü! Ben artık dönmiyecem' diyemez. Güneş 'yeter artık her gün doğmaktan bıktım, artık doğmayacağım.'diyemez. Ağaç' her sene kilolarca meyvemi yediniz. bu yıl size meyve yok. ' diyemez. (Rabbimin 99 İsmi)
"Görülen kitaplar, gazeteler ve mecmualar fikrin laboratuvarını kurmak içindir." (Tanrıların Arabaları Ne Demek?)
Her evde bir mutfak olduğu gibi bir kütüphane de olmalıdır. İnsanlar midelerine hizmet ettikleri kadar kafa ve kalplerine de hizmet ederlerse şüphesiz güzel günler gelecektir. (Genç Arkadaşıma Mektuplar)
“Peygamber öldü” diyenlere Enes bin Nadr cevap veriyordu :
“Peygamber öldüyse Allah Bâkidir, Allah için savaşacağız !” (İslâm Tarihi)
Zalimi cehennemde görmek, mazluma mükafattır. (Yokuş)

Damla damla yağdı ilim üzerimizden,
Kimimiz gül olduk, kimimiz diken. (Mecnun Gezenin Leyla'sı)
"Kanun çıktı; medreseler, türbeler, tarikatlar kapanacak; artık şeyh, mürit yok." (Cumhuriyet Çocuğu)
Ebû Zerr :
- Ya Resûlullah, beni vâli tâyin eder misin?

Resûlüllah :
-Ey Ebû Zerr, sen zayıf adamsın, kıyâmet gününde vâliler hüsrana düşecek, pişman olacaklar. Ancak vazifesini hakkıyla yapan kendini kurtarır.

{Müslim} (İslâm Tarihi)
Güzel yaşanmış hayat, en güzel romandan daha güzeldir, vesselam. (Genç Arkadaşıma Mektuplar)
"Uslu dur ey derdim, daha sakin ol artık,
Akşamı istiyordun, iniyor işte akşam,
Siyah örtülere sardı şehri karanlık,
Kimine huzur getirecek, kimine gam."

-Baudelaire (Sibel)
Bin sene evvelki köpeğin torunu bugün taksilerce, salonlarda yer bulup, kemik yerine et yese bile, yine köpekten başka bir şey değildir. (Yokuş)
Gül fidanının dibine gübre döktüm ve su döktüm. O da yaprak yaprak, çiçek çiçek hayata gözlerini açtı.
Bir gübreye baktım, birde güle...
Gübrenin pisliğine, gülün temizliğine...
Gübrenin pis kokusuna, gülün mis kokusuna... (Rabbimin 99 İsmi)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/musluman-ve-para-hekimoglu-ismail-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)