# Ucube Kocakarılar - Terry Pratchett Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Ucube Kocakarılar kimin eseri? Ucube Kocakarılar kitabının yazarı kimdir? Ucube Kocakarılar konusu ve anafikri nedir? Ucube Kocakarılar kitabı ne anlatıyor? Ucube Kocakarılar PDF indirme linki var mı?  Ucube Kocakarılar kitabının yazarı Terry Pratchett kimdir? İşte Ucube Kocakarılar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/ucube-kocakarilar-terry-pratchett-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-06-18T22:00:16+03:00
- Güncelleme: 2022-06-18T22:00:16+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/06/18/terry-pratchett-kimdir-terry-pratchett-kitaplari-ve-sozleri-249876.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Terry Pratchett 
 Çevirmen: Niran Elçi 
 Orijinal Adı: Wyrd Sisters 
 Yayın Evi: İthaki Yayınları 
 İSBN: 9789758607471 
 Sayfa Sayısı: 413 
--reklam--
Ucube Kocakarılar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Büyülü Diskdünya'da krallıklar sallanıyor, tahtlar devriliyor... Yasalara saygılı üç cadı, krallik politikasına karışıyor. Ama Nine Havamumu (Eşit Haklar, Eşit Ayinler) ve cadı meclisinden arkadaşları bunun, oyun yazarlarının düşündüğünden çok daha zor olduğunu anlamakta gecikmiyorlar... Beklediğiniz her şey burada: kambur krallar, kayıp taçlar ve kılık değiştirmiş varisler. Hepsi, daha önce hiç duymadığınız şeylerle bir araya geliyorlar; sahne korkusuyla tir tir titreyen bir gök gürültülü fırtına ustası ve uçuş sırasında yakıt ikmali yapılabilen cadı süpürgesi gibi. 

Fantastik kurguyu ironi ile buluşturan Diskdünya serisinin altıncı kitabı.
Katışıksız bir kahkaha fırtınası.
(Arka Kapak)
--reklam--
Ucube Kocakarılar Alıntıları - Sözleri
Havamumu Nine kaybolmamıştı. O kaybolan cinsten bir insan değildi. Şu anda KENDİ yerini tam olarak biliyordu fakat başka hiçbir yerin yerini bilmiyordu.
Rutubetli bir gündoğumu tarlaları bastı, Lancre Şatosu’nun siperlerine tırmandı, kaleye saldırdı ve sonunda pencerelerden içeri girmeyi başardı.
Havamumu Nine kaybolmamıştı. O kaybolan cinsten bir insan değildi. Şu anda KENDİ yerini tam olarak biliyordu fakat başka hiçbir yerin yerini bilmiyordu.
Yıldırım toprağı beceriksiz bir katil gibi kararsızca hançerledi.
Gece, bir kedinin içi kadar karanlıktı.
Öyle bir geceydi ki tanrıların, insanları kaderin satranç tahtasındaki piyonlar gibi oynattıklarına inanabilirdiniz.
Havamumu Nine geleceğe bakmaktan hoşlanmazdı ama şu anda geleceğin kendisine baktığını hissedebiliyordu.
Ve yüz ifadesinden hiç hoşlanmamıştı.
Dük'le karşılaşanlar, onu volkanik adalarda yaşayan, günde bir kez hareket eden, evrim sonucu işlevini yitirmiş üçüncü bir gözü olan ve ayda bir kez gözlerini kırpan bir tür kertenkeleye benzetirlerdi.
"Çalındı," dedi.
"Ne çalındı?" diye sordu soytarı.
"Kapı, aptal, kapı vuruldu!"
Soytarı ona endişeli bir bakış fırlattı. "Çalınan kapı mı vuruldu?" diye sordu şüpheyle. "Nedir bu, bir tür zen mi?"
"Bir şeylere benzemeye çalışan şeyler, genellikle o şeylere kendilerinden daha çok benzerler. Herkesçe bilinen bir gerçektir," dedi Nine.
Birisi Nine'nin omzuna dokundu ve bir ses "Hanımefendi, şapkanızı çıkarır mısınız?" diye sordu.
Nine gizli motorlarca hareket ettiriliyormuşçasına, yavaşça taburesinde döndü ve yüz kilovatlık elmas mavisi bakışlarını onu rahatsız eden adama dikti. Adam bakışların altında küçüldü ve taburesine çöktü.
Bu ıslak ve rüzgarlı gecede, ormanda, karanlığın içinde garip ve ürkütücü şeyler olduğunu ve o ürkütücü şeylerin de Havamumu Nine'nin ta kendisi olduğunu bilen birinin kendine güvenli yürüyüşüyle çabuk çabuk yürüdü.
Başlarındaki çavuş görevinden pek memnun değildi. Adam Koçbaşılıydı ve bir cadı nasıl tutuklanır, bilmiyordu. Bildiği bir şey varsa, o da cadının bu fikirden hoşlanmayacağı idi. Ve cadının bu fikirden hoşlanmayacağı fikrinden hiç hoşlanmıyordu.
"Hatırlıyorum," dedi Ogg Ana. "Herkes öldüğünü görsün diye kafasını bütün köylerde dolaştırdılar. Çok ikna edici olduğunu düşünmüştüm. Özellikle de Thargum için. Sırıtıyordu. Bence o da böyle gitmek isterdi."
"Tamam," dedi kararsızca. Kafası sorunu evirip çeviriyordu. Kadın bir cadıydı. Son zamanlarda cadıların sağlığa pek iyi gelmediğine dair dedikodular duymuştu. Cadıların geçmesine izin vermemesi emredilmişti ama kimse elma satıcıları için bir şey dememişti. Elma satıcıları sorun değildi. Sorun olan cadılardı. Kadın, elma satıcısı olduğunu söylemişti ve bir cadının sözünden kuşku duyacak değildi.

Kurduğu mantıktan memnun olan muhafız kenara çekildi ve geniş bir kol hareketiyle yol verdi.
--reklam--
Ucube Kocakarılar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Ucu bucağı olmayan fantastik evren. Mizahını beğendim bolca absürtlük mevcut. Tavsiye ederim. Ama benim gibi 5. Kitaptan giriş yapmayın
......,................m (Barış Volkan şeker) 
Adından da anlaşılacağı üzere fantastik bir roman.Serinin 6.kitabından başladım ama çok da ortadan daldım hissi uyandırmadı.
Ana karakterlerimiz birbiriyle her fırsatta didişen fikir ayrılığına düşen ama birbirlerinden asla ayrılamayan 3 tane cadı.
Kitabı dalgın okumaya asla müsade yok çünkü her kelimeye her cümleye dikkat etmek gerekiyor,altlarında mizah barındırıyorlar.Bu kelime oyunları beni fazlaca gülümsetti doğrusu.Kitaba eğlenceli bir hava kattı.Çeviri olmasına rağmen kelime oyunları gayet anlaşılırdı.
Bir kaç kelimeyle özetleyecek olursam;
Akıcı,eğlenceli,zekice yazılmış bir kitap.
Ama dediğim gibi esprileri kaçırmak istemiyorsanız dikkatli okumalısınız
Çerez niyetine okunabilir (Betül ARSLAN) 
Not: İncelemelerim spoiler içermemektedir.

Kırk bir kitaplık Diskdünya evreninin okuma sırasına göre altıncı kitabı olan Ucube Kocakarılar için ne desem bilemiyorum ama seriye başlamamış ve beğenememiş olanlara ne diyeceğimi biliyorum; sizi tekinsiz büyülerle kınıyorum. Neyse…

Her Diskdünya kitabından sonra okumayanlara da laf attığım kısmı geride bıraktığımıza göre ikinci aşama olan övme eylemine geçebiliriz.

Genelde notlar almaya, alıntılar çıkartmaya üşenen bir insanımdır ama baktım ki yeterince alıntı yok ve yeterince insan sitelerde bilgi sahibi olamıyor ben de okurken beğendiğim her yere yapışkanlar yapıştırdım. Kitap bittiğinde bunları “üşenmeden” tek tek yazdım ki herkes aradığında bir şeyler bulabilsin.

Her Diskdünya kitabından sonra “Bu okuduğum en iyi Diskdünya kitabıydı.” demekten kendimi alıkoyamıyorum ama bu okuduğum en iyi Diskdünya kitabıydı. Havamumu Nine, Ogg Ana ve Magrat’ın didişmeleri çok keyifliydi. Peki ya o Shakespeare göndermeleri… Özellikle burada bir parantez açmak isterim. Eğer Shakepeare’in Fırtına’sını okumadıysanız bir göz atmanızda fayda var. Daha iyi anlamak için. Ben pek hatırlamadığımdan bir noktada durup kendime küçük bir hatırlatma geçtim ki göndermeleri daha iyi yakalayabileyim.

Bir Cadı romanı olduğu için ÖLÜM yok sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Özellikle o detay gerçekten güldürdü. Ankh-Morpork’tan küçücük bir kasabaya uzanan baş rolde üç cadının ve yan rollerde taçların, kılıçların, fırtınanın, kedilerin, cücelerin, ruhların, hançerlerin, işkencelerin ve daha fazlasının olduğu dolu dolu bir kitaptı.

“Kuralları bozacaksan adam akıllı bozacaksın,” dedi Ogg Ana ve dişlerden daha da kötücül bir dizi dişeti göstererek sırıttı.

İşte bu cümle bütün kitabı tam olarak en vurucu yerinden özetliyor.

Evet, kenarlardan dolaşıp aralara çizik attığımız bu yarı-incelemenin de sonuna geldik. Eğer yolunuz Koçbaşı Dağları’ndaki o karanlık ormana düşerse ve yolun üstünde bir Cadı duruyorsa dizginlere asılmayı unutmayın.

https://forum.kayiprihtim.com/t/hangi-kitabi-okuyorsunuz/82/4308 (Agape) 
--reklam--
Ucube Kocakarılar PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Terry Pratchett - Ucube Kocakarılar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ucube Kocakarılar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Terry Pratchett Kimdir?
Diskdünya, aynı dünyamıza benzer. Temel farkı küre şeklinde değil de, kutupları iyice preslediğiniz zaman ortaya çıkan bir diske benzer olması. Diskin tam ortasında sivri bir dağ var. Ve disk dünya, yıldızlar arası boşlukta süzülen bir kaplumbağa'nın sırtında dizili dört filin üzerinde dengede durmaktadır.

Diskdünya serisi 2007 senesi itibari ile 36 kitaba ulaşmıştır.

Bu dünya kafası karışık kişilikler, enteresan kahramanlar, meyhaneler, büyücülüğün öğretildiği görünmez üniversite, muhtelif şehirler, büyücüler ve cadılar ve mebzul miktarda sıradan halkla doludur.

Serinin Türkiye'de yayımlanmış birçok kitabı var. Mr.Pratchett, başarılı ve velut bir yazar. Yazarın, Diskdünya serisi dışında yazdığı kitaplar;

Bromeliad Üçlemesi

 1988 Truckers
 1990 Diggers
 1990 Wings

Johnny Maxwell Üçlemesi

 1992 Only You Can Save Mankind
 1993 Johnny and the Dead
 1996 Johnny and the Bomb

Diğer çalışmaları

 1971 The Carpet People
 1976 The Dark Side of the Sun
 1981 Strata
 1989 The Unadulterated Cat (Gray Jolliffe ile birlikte)
 1990 Good Omens (Neil Gaiman ile birlikte)
 2008 Nation
--reklam--
Terry Pratchett Kitapları - Eserleri
Büyünün Rengi
Fantastik Işık
Mort
Eşit Haklar - Eşit Ayinler
Şifacı
Ucube Kocakarılar
Küçük Tanrılar
Piramitler (Diskdünya Serisi #7)
Muhafızlar! Muhafızlar! (Diskdünya Serisi #8)
Eric (Diskdünya Serisi #12)
Küçük Özgür Adamlar
Tırpanlı Adam (Diskdünya Serisi #10)
Hareketli Resimler (Diskdünya Serisi #9)
Cadılar Dışarıda!
Gökyüzü Dolu Şapka
Ulus
İnsanlığı Ancak Sen Kurtarabilirsin
Johnny ve Ölüler
Geceye Bürüneceğim
Hanımlar ve Beyler
Kış Ustası
Asayiş Berkemal
Ruh Müziği
Johnny ve Bombalar
Klavye Sürçmesi
Muhteşem Maurice ve Değişmiş Fareleri
Çobanın Tacı
Yozlaşmamış Kedi
Maskeli Balo
Cadının Elektrikli Süpürgesi
Domuz Baba
İlginç Zamanlar
Viran Şatodaki Ejderhalar
Savaş Naraları
Kilden Ayaklar
Carpe Jugulum
Beşinci Fil
Son Kıta
Noel Baba'nın Takma Sakalı
Gerçek
--reklam--
Terry Pratchett Alıntıları - Sözleri
hayatın inişleri de var çıkışları da diye bir deyim var. eninde sonunda kendini tepede bulacağın anlamına geliyor, en azından bir süreliğine. sonra tekerlek döner, artık tepede değilsindir ve buna tahammül etmen gerekir. (Çobanın Tacı)
Bu zor olacaktı, çünkü evrenin ardında bir mantık yoktu. Dünyayı bir araya getirirken Yaratıcı'nın bir sürü olağanüstü fikri vardı ama onu anlaşılır kılmak, o fikirlerden biri değildi.

Trajedilerdeki kahramanlar hep tanrıların onlarla uğraşması hakkında sızlanır ama işi asıl zor olan, tanrıların görmezden geldiği kişilerdir. (Mort)
Rincewind,turistin "ahmak" anlamına geldiğine karar vermişti. (Büyünün Rengi)
Yaşamak, vazgeçmesi zor bir alışkanlık... (Tırpanlı Adam (Diskdünya Serisi #10))
İyi bir hikâye işleri yoluna koyar. (Gökyüzü Dolu Şapka)
Koçbaşı Dağları'nın yükseklerinde kimse kayak yapamazdı; en azından birkaç metre sonra çığlıklar atarak gözden kaybolmadan yapamazdı. (Cadılar Dışarıda!)
Havamumu Nine kaybolmamıştı. O kaybolan cinsten bir insan değildi. Şu anda KENDİ yerini tam olarak biliyordu fakat başka hiçbir yerin yerini bilmiyordu. (Ucube Kocakarılar)
Meşalelere hiç gerek yoktu. Oktavo odayı donuk, kasvetli bir ışıkla dolduruyordu, aslında tam olarak ışık değil, ışığın tam tersiydi. Karanlık, ışığın tersi değildir, yalnızca ışığın yokluğudur. Kitaptan yayılan şey karanlığın diğer ucunda olan ışıktı: fantastik ışık. (Fantastik Işık)
"Tamam," dedi kararsızca. Kafası sorunu evirip çeviriyordu. Kadın bir cadıydı. Son zamanlarda cadıların sağlığa pek iyi gelmediğine dair dedikodular duymuştu. Cadıların geçmesine izin vermemesi emredilmişti ama kimse elma satıcıları için bir şey dememişti. Elma satıcıları sorun değildi. Sorun olan cadılardı. Kadın, elma satıcısı olduğunu söylemişti ve bir cadının sözünden kuşku duyacak değildi.

Kurduğu mantıktan memnun olan muhafız kenara çekildi ve geniş bir kol hareketiyle yol verdi. (Ucube Kocakarılar)
"...onlar gibi insanlar söz konusu olduğunda, bu kolay iş değildir. Kafaloji kullanmak gerekir. Yani kendi kendilerini göndermelerini sağlamak lazım. Kalkıp da Esme Havamumu'na bir yere gitmesi gerektiğini söylersen, sırf inadından gitmez. Bu yüzden ona gitmemesi gerektiğini söylersin ve kadın, kırık camlara basa basa bile olsa gider. Havamumu ailesinin de derdi bu zaten..." (Cadılar Dışarıda!)
"Adam kaçık."
"Eh, evet. Dâhilik ile delilik arasında ince bir çizgi olduğunu söylerler.."
"Adam o çizgiden düşmüş o zaman." (Savaş Naraları)
"İlk görüşte nefret" diye bir şey vardır. (Carpe Jugulum)
Kazanan tarafta olmayacaksan savaşa girmenin anlamı yok. (Savaş Naraları)
"Bana kendinden bahsetsene!"
"Şey.. .. dağlarda, muhtemelen adını hiç duymadığın bir yerden geldim ve.. "
Durdu.. Christine'in, yanıtı öğrenmek için değil, laf olsun diye sorduğunu anladı. O yüzden şöyle devam etti: " Ve babam Klacth İmparatoru ve annem de küçük bir tepsi dolusu frambuazlı puding."
"Ne ilginç!... .. Sence saçım düzgün görünüyor mu?!" (Maskeli Balo)
"Kurban yok mu?" dedi.
"Kesinlikle hayır."
Rincewind pes etti.
"Eh," dedi, "o kadar da kutsal değiller o zaman..." (Fantastik Işık)
Hayat, siz başka planlar yaparken başınıza gelenlerdir. (Klavye Sürçmesi)
Çoğu suç romanı da polisler, suçlar, suçlularla doludur ve çoğu pasta da hemen hemen aynı malzemelerden yapılır. Önemli olan, nasıl pişirildiğidir. Eğer doğru pişirirseniz ve hayal gücünüz, yeteneğiniz ve bir tutam da şansınız varsa, o nadir ve değerli şeyi elde edersiniz: türün üzerine çıkan bir tür kitabı. Ve Harry Potter, çok güzel pişirilmiş bir kitaptır. (Klavye Sürçmesi)
"Şey... marangozluk iyi meslektir," diye tahmin yürüttü Lezek. "Ya da hırsızlık. Birinin yapması lazım." (Mort)
Bütün gün bir masada oturuyorsun, dizi dizi sayıyı topluyorsun sonunda seni bekleyen sey de basit bir emekli maaşı..... İyi de, macera nerede ? (Büyünün Rengi)
.
Bütün hayat bir film izlemek gibidir. Ama sanki büyük resim başladıktan sonra her zaman on dakika içinde oluyorsunuz ve kimse size olayı anlatmayacak, bu yüzden her şeyi ipuçlarından kendiniz çözmeniz gerekiyor.

... (Hareketli Resimler (Diskdünya Serisi #9))

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/ucube-kocakarilar-terry-pratchett-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)