# Yalnızların En Yalnızı - Friedrich Nietzsche Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Yalnızların En Yalnızı kimin eseri? Yalnızların En Yalnızı kitabının yazarı kimdir? Yalnızların En Yalnızı konusu ve anafikri nedir? Yalnızların En Yalnızı kitabı ne anlatıyor? Yalnızların En Yalnızı kitabının yazarı Friedrich Nietzsche kimdir? İşte Yalnızların En Yalnızı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/yalnizlarin-en-yalnizi-friedrich-nietzsche-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-02-08T21:40:42+03:00
- Güncelleme: 2022-02-08T21:40:42+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/02/08/friedrich-nietzsche-kimdir-friedrich-nietzsche-kitaplari-ve-sozleri-147719.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Friedrich Nietzsche 
 Çevirmen: Yüksel Kocadoru 
 Yayın Evi: Gençlik Kitabevi Yayınları 
 İSBN: 9786055583873 
 Sayfa Sayısı: 140 

Yalnızların En Yalnızı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Sils‐Maria

Burada bekledim ben yıllarca tek başıma ve çaresiz. Tüm yollarım hiçlikti, iyinin ve kötünün de ötesinde.

Bazen ışığa meftun, bazen gölgede gizli, hepsi “hayat” denen garip oyun adına. Bazen deniz oldum, coştum, bazen ise günlerin sıkıcılığında boğuldum.

Günler günleri kovaladı, amaçsız ve hedefsiz... Aniden sen geldin, güzelim ve ben sen oldum, sen de ben!

Ve sonra büyük bilge Zerdüşt geçti yanımdan, belli belirsiz, ve huzursuz...

Yalnızların En Yalnızı Alıntıları - Sözleri
ve sen
mutluluğun son kararsızlığında
tek başına...
Siz her an ölen
ben ise hep dirilenim
yüzlerce kez asılmaktan,
nefesim ben
hem sis, hem pus
hem de
kamaştıran güneşim.
Üstün ışık
mahkum
sonsuz karanlıklarınıza
konu!
Büyüdüm ve yüceldim
çok yalnız
ve çok yüksek.
Yeşil ışıkların soğukluğunda
oynaş mutluluk,
yanında karanlık uçurum
derin sonsuzluk
"Yüz basamak aşmalıyım,
İnsanlara basmadan zirvelere ulaşmalıyım!"
Ay kaybolmuş hüzünlü denizde,
yıldızlar çoktan uykuda,
kurşun gibi suratsız başlıyor gün,
yeni bir ben yalnız, tek başına,
ölüm kaldı tek yoldaş bana!
Artık
Gün
Gün olmaktan
Yoruldu...
"Ağacı sever onlar gölgesi uğruna..."
Unutan iyileşir.
aydınlattıkça
kendini tüketenim
ben...
"Beklemekten sıkıldım, gelmeliydi artık taht!"
Düşmanım olsun isterim,
kaya gibi sert,
zavallı bir dostluk yerine!
"Yendim bir rüzgârı, fırtınalarla dost oldum."

Yalnızların En Yalnızı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitabın Yazarı Friedrich Nietzsche Kimdir?
Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci. Din, ahlâk, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine metafor, ironi ve aforizma dolu bir üslupla eleştirel yazılar yazmıştır. Nietzsche'nin kilit fikirlerini Apollon-Dionysos ikiliği, Perspektivizm, Güç İstenci, "Tanrı'nın ölümü", Üstinsan ve bengi dönüş oluşturur. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın olumlanması"dır. Hakikatin değeri ve nesnelliği üzerine yürüttüğü kökten sorgulaması, geniş çaplı yorumların odağını oluşturur ve etkisi özellikle kıta felsefesi geleneğinde varoluşçuluk, postmodernizm ve postyapısalcılık da dâhil olmak üzere devam etmektedir.

Nietzsche, kariyerine felsefeye dönmeden önce klasik filolog (Yunan ve Roma metin eleştirmeni) olarak başladı. 1869 yılında yirmi dört yaşındayken Basel Üniversitesinde klasik filoloji kürsüsüne, bu yeri alan en genç kişi olarak atandı. 1879 yazında, hayatının büyük bölümünde kendisine dert olacak olan sağlık sorunları yüzünden istifa etti. 1889'da kırk dört yaşında zihinsel yetilerinin tamamının kaybıyla sonuçlanan bir çöküş yaşadı. Çöküşü sonraları, üçüncü devre sifilis hastalığının yol açtığı, nadir görülen bir genel pareziye yoruldu; fakat bu teşhiste soru işaretleri vardı. Nietzsche, kalan yıllarını 1897'de ölümüne kadar annesinin, 1900'de kendi ölümüne kadar kız kardeşi Elisabeth Förster-Nietzsche'nin bakımında geçirdi.

Bakıcısı olarak kız kardeşi, Nietzsche'nin el yazmalarının idareciliğini ve editörlüğünü üstlendi. Förster-Nietzsche, tanınmış bir Alman milliyetçisi ve antisemitist olan Bernhard Förster ile evliydi ve Nietzsche'nin yayımlanmamış yazılarını, kocasının ideolojisine uyarlamak üzere, Nietzsche'nin belirttiği, antisemitizm ile milliyetçiliğe sert ve bariz biçimde karşı çıktığı görüşlerine genellikle ters düşecek biçimde yeniden düzenledi. Förster-Nietzsche'nin yaptığı değişiklikler sebebiyle Nietzsche'nin adı, sonraları yirminci yüzyıl bilim insanları Nietzsche'nin fikirlerinin yanlış yorumlanmasına karşı harekete geçmiş olsalar da, Alman militarizmi ve Nazizm ile birlikte anılır olmuştur.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche

Friedrich Nietzsche Kitapları - Eserleri
Böyle Söyledi Zerdüşt
Aforizmalar
Ahlakın Soykütüğü Üstüne
Alacakaranlık
Deccal
Ecce Homo

Eğitimci Olarak Schopenhauer
Gezgin ve Gölgesi
Güç İstenci
İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap
İyinin ve Kötünün Ötesinde
Yunanlıların Trajik Çağında Felsefe
Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı

Öğretim Kurumlarımızın Geleceği Üzerine
Putların Alacakaranlığı
Seçilmiş Mektuplar
Şen Bilim
Tan Kızıllığı
Tarihin Yaşam İçin Yararı ve Yararsızlığı Üzerine
Tragedyanın Doğuşu

Yunan Tragedyası Üzerine İki Konferans
Tanrı ve Günah
Richard Wagner Bayreuth'ta
Karışık Kanılar ve Özdeyişler
Her Şey Dökülmüş Müydü Kelimelere?
Hayat Dediğin Nedir ki?
David Strauss, İtirafçı ve Yazar

Sonsuzluğun Ufkunda
Sabahın Gizeminden Doğanlar
Gelecekteki Felsefe
Dionysos Dithyrambosları
Fridrix Nitsşe Külliyyatından Qızıl Seçmələr
Kendiyle Bir Başına İnsan
Bilim ve Felsefe

Platon Öncesi Filozoflar
Mektuplar 1
Filozofun Kitabı
Alışkanlıkların Tutsaklığı
The Future Of Our Eucational Institutions
Thoughts Out Of Season Part 2
The Birth Of Tragedy Or Hellenism And Pessimism

Otobiyografik Yazılar ve Notlar
Edebiyat Nedir?
İnsan Çoğul ve Tek Başına
Bütün Şiirleri
Homer and Classical Philology
Ahlaki Değerlerin Soyağacı
Yalnızların En Yalnızı

Kahin
Twilight of the Idols with The Antichrist and Ecce Homo
Nietzsche Hauptwerke
Zerdeşt Wıha Ferman Kır
Friedrich Nietzsche (4 Cilt Takım)
The Dionysian Vision of the World
Greek Music Drama

Aphorisms on Love and Hate
Megaralı Theognis Üzerine
Ahlakın Soyağacı
Ecce Homo - Kişi Nasıl Kendi Olur

Friedrich Nietzsche Alıntıları - Sözleri
Kendi yolumda ilerleyip ulaşacağım amacıma. Geride kalanların ve duraklayanların üzerlerinden atlayacağım. Böylece, benim ilerleyişim onların batışları olacak. (Böyle Söyledi Zerdüşt)
Çocuksu merakını seviyorum. (Seçilmiş Mektuplar)
Bir şeyi kabul etmek kimi zaman onu anlamaktan daha zordur. (Eğitimci Olarak Schopenhauer)
(..)
İlişkilerimizin ve dostluklarımızın dayandığı zemin ne kadar da kaygan, soğuk sağanaklar ya da kötü havalar ne kadar yakın, ne kadar da yalnız her insan!" (İnsan Çoğul ve Tek Başına)
İstiyorsan gözlerinle aklın hiç ama hiç solmasın,
Gölgede yürürken, düş pesine güneşin, kaybolmasın! (Şen Bilim)
Belki karınca da ormanda, kendisinin ormanın hedefi ve ereği olduğunu kuruyordur; tıpkı bizim insanlığın sonunu hayal gücümüz­de adeta istemdışı bir biçimde dünyanın sonuyla ilişkilendi­rişimiz gibi... (Gezgin ve Gölgesi)

Insanın bir kez olsun içinde bulunduğu zamana fazlasıyla yabancılaşıp adeta bu zamanın kıyısından geriye, geçmiş hayat felsefelerine sürüklenmesinin büyük yararları vardır. O noktadan sahile bakarken belki de ilk kez o sahilin her yanını bütün olarak görecektir kişi. Böylece oraya yeniden yaklaştığında, etraflıca anlamak açısından, sahili hiç terk etmemiş olanlardan daha avantajlı olacaktır. (Kendiyle Bir Başına İnsan)
Bunu bil,nə qədər ki,səni tərifləyirlər,deməli sən hələ öz yolunu tapmamısan,başqalarına sərf edən yoldasan. (Fridrix Nitsşe Külliyyatından Qızıl Seçmələr)
"Was mich nicht umbringt macht mich stärker."
"What does not kill me, makes me stronger." (Twilight of the Idols with The Antichrist and Ecce Homo)
Burada buluşabilmek için hangi yıldızlardan düştük? (Seçilmiş Mektuplar)
"eskiye geri dönemeyiz , gemileri yakmışızdır; cesur olmak kalır bir tek geriye.." (İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap)
Birbirlerini en çok büyüleyenler, birbirlerini en çok tamamlayanlardır. (Eğitimci Olarak Schopenhauer)
İnançlar hakikat düşmanları olarak yalanlardan daha tehlikelidir. (Sabahın Gizeminden Doğanlar)

İyi kitap zaman ister. (Karışık Kanılar ve Özdeyişler)
Ölümün yaşamın karşıtı olduğunu söylemekten sakınalım. Canlı sadece bir ölü türüdür ve çok ender bir türdür. (Şen Bilim)
İnsanın en büyük suçu
Doğurulmuş olmasıdır. (İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap)
İnsan bugün kimsenin sahip olamadığı şeylere tutkulu olmalı... (Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı)
Satılık olan, kapmaya çalışır
kaba ellerle
bütün dünyanın çin çin öten boş şöhretini! (Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı)
... Yalnızca Herakleitos (ve Parmenides) monisttir; çoğulcular, bir yanda Atomcular, öte yanda Platon. Fakat hepsinin içinde içerikten en yoksul, en az semereli olan Parmenides'in son bakış açısıdır, zira hiçbir şey açıklamaz. Aristoteles haklı olarak buna "fizik dışı" der. (Platon Öncesi Filozoflar)
"Arada sıra görgüsüzler kendileriyle baş başa kalır." (David Strauss, İtirafçı ve Yazar)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/yalnizlarin-en-yalnizi-friedrich-nietzsche-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)