# Yol Arkadaşım - Maksim Gorki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Yol Arkadaşım kimin eseri? Yol Arkadaşım kitabının yazarı kimdir? Yol Arkadaşım konusu ve anafikri nedir? Yol Arkadaşım kitabı ne anlatıyor? Yol Arkadaşım kitabının yazarı Maksim Gorki kimdir? İşte Yol Arkadaşım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/yol-arkadasim-maksim-gorki-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-02-20T18:00:07+03:00
- Güncelleme: 2022-02-20T18:00:07+03:00
- Yazar: NASRETTİN GÜNEŞ
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/02/20/maksim-gorki-kimdir-maksim-gorki-kitaplari-ve-sozleri-157594.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Maksim Gorki 
 Yayın Evi: Araf Yayıncılık 
 İSBN: 9786055205454 
 Sayfa Sayısı: 128 

Yol Arkadaşım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Gorki, 1899-1900 yıllarında Çehov'la ve Tolstoy'la tanıştı. Bu dev yazarlar, başından beri Gorki'nin yeteneğiyle ilgilenmekte, halkın arasından çıkan bu genç yazara büyük değer vermekteydiler. 1902'de Akademi onur üyeliğine seçilen Gorki'nin üyeliği II. Nikolay'ın buyruğuyla geçersiz sayılmış, bunun üzerine Korolenko'nun yanı sıra Çehov da akademi üyeliğinden istifa etmişlerdi. Yine bu yıllarda Moskova Sanat Tiyatrosu Gorki'nin ilk oyunlarını, "Dipte"yi (1902) ve "Küçük Burjuvalar"ı (1901) oynuyordu. Oyunlar Çarlık düzenine karşı büyük gösteriler yapılmasına yol açtı. "Küçük Burjuvalar"daki Nil tipiyle, tarihin yeni kahramanı, Rus işçi-savaşçı karakteri, sanatsal bir kişilik kazanmaktaydı.
 (Tanıtım Bülteninden)

Yol Arkadaşım Alıntıları - Sözleri
O bana akıllı insanların yazdığı koca koca kitaplarda bulunamayacak pek çok şey öğretti. Hayat insanların bilgeliğinden daha derin ve anlamlıdır çünkü.
O ballandıra ballandıra anlatıyor bense bir ahlak uğruna dövüşmek için yollara düşen fakat kendilerini anlamakta yeteneksiz yol arkadaşlarına rastlayan insanların o büyük mutsuzluğunu düşünüyordum.
“Çok gülünç varlıklar şu senin insanların. İç içe girmişler birbirlerini eziyorlar. Oysa bak, dünya ne kadar geniş.”
Bu yalnız kişilerin hayatı çok çetindir. Onlar toprağın üzerinde havadadırlar. İyi bir tohum gibi kimi zaman bereketli toprağa düşseler de çoğu kez oradan oraya sürüklenirler.
“Ne insanlar be!.. Kitap okuyor hatta yanında taşıyor ama bir insanı anlamıyor!”
Insan yüreğinin acıdan yırtıla yırtıla inlediğini işitmekten kim hoşlanır.
...~ Gidiyorsan dosdoğru kendi yolundan git, bir yana sapayım deme. Hayat dediğin budur işte , gerisine kulak asma!...
Çalışmamla alay ediyordu çünkü kendisi dilenmeyi öğrenmişti.
… cebimizde on para kalmadığı için … geleceğe ilişkin ümitlerle beslenmek zorundaydık.
Kendimizden aşağı gördüğümüz kimselerin bizimle aynı şeyleri sevdiklerini ya da aynı şeylerden nefret ettiklerini görmek her zaman tatsız bir duygu uyandırır içimizde…￼
“Dünyada senin gibi çok adam var!.. Her yer mutsuz insanlarla dolu!..”
“Lütfen sus! (…) Kütük gibi kafan var…”
“Prensler az, köylüler çoktur, dedi. Bir köylü yüzünden bir prens cezalandırılmaz. Köylü nedir? İşte! (Bir toprak keseği gösterdi.) Ya prens? O bir yıldızdır!”
“İnsan para için bu kadar alçalır mı? Aptal! Açgözlü köleler! İnsanlıktan haberiniz yok… Beş kapik için kendinizi satarsınız!..”

Yol Arkadaşım İncelemesi - Şahsi Yorumlar
"Mevsimler değil de bazen bir insanı tanımak baharın başlangıcı olabiliyor. Bunun güzelliğine inanıyorum."

Jane Austen'nin 'Aşk ve Gurur'  kitabında geçiyor diye bildiğim,
Ama bana nerden geldiğini hiç unutamayacağım bu cümlenin
Şu an bana en yakın yazılı cümlenin oluşunun üzerine yazıyorum...
Herkesin
Baharın müjdecisi "Nergis" çiçeği olarak hayatına giren.
Kışın habercisi soğuk ve puslu rüzgarlar gibi hayatından çıkan birileri olmuştur.
İnsana en çok acı veren olaylardan bir tanesi de
 yürüdüğünüz yolda yoldaşınızın sizi yarı yolda bırakmasıdır.
Ve sizin yolda yalnız kalmanızdır.
 geriye, başladığınız yere evinize tekrar dönmenizdir.
yada yolu tek başınıza yürümenizdir.

İyi,güven veren yoldaşlar ile yolculuğa başlamanızı söylemeyeceğim.
Canınız bildiğiniz kişiler de sizi yarı yolda bırakabilir.
İstemeyerek.
 acı çeke çeke.
Arkasına baka baka.
Ruhunu bıraka bıraka...

Kitaba gelirsek ismi gibi içindeki öykülerde yolculuklardan ve yoldaşlardan bahsedilmektedir.
Herkesin biraz da olsa kendini içinde bulacağı yada hissedebileceği bir kitap.
Kimileri ya ihanet ettiği için.
kimileri de masum olduğu için.

Kitapta en beğendiğim cümleyi bırakmak istiyorum buraya:

"O bana, akıllı insanların yazdığı koca koca kitaplarda bulunamayacak pek çok şey öğretti. Hayat, insanların bilgeliğinden daha derin ve anlamlıdır çünkü."

Herkese hayatında yolun sonuna kadar yürüyeceği,
Birlikte tekrar geri döneceği bir yoldaş diliyorum. (Jan) 
Özetle şöyle diyeceğim ki günümüzde ki birbirini tanıdığını düşünenen insanların sonunda söyledikleri şeylerin yalan çıkmasından dolayı oluşan o nasıl görememiştim modunu bize keyifli bir şekilde anlatmış saygı değer yazarımız :) (Emrah) 
Gorki'den akıcı üslubuyla çerez mahiyetinde ancak muhteşem doğa tasvirleri, okurken o çok tanıdık gelen karakterlerin duyguları ve iç çekişmeleriyle, beklenmedik sonlarla tesiri hemen geçmeyecek hikâyeler. "Makar Çudra", "Yemelyan Pilyay", "Çelkaş" ve "Yol Arkadaşım" isimli hikâyelerden oluşmakta... (Beyzanur Akgül) 

Kitabın Yazarı Maksim Gorki Kimdir?
1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı.

Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti.
Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur.

1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır.

Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar.

Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır.

1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.

Maksim Gorki Kitapları - Eserleri
Ana
Ekmeğimi Kazanırken
Benim Üniversitelerim
Arkadaş
Çocukluğum
Üçler

Foma
Özgürlük
Soytarı
Bozguncu
Fırtınanın Habercisi
Taşralı Oblomov Matvey Kojemyakin 1. Cilt
Taşralı Oblomov Matvey Kojemyakin 2. Cilt

Mujik
Yol Arkadaşım
Ayaktakımı Arasında
Küçük Burjuvalar
Aşk Rüyası
Yaşanmış Hikayeler
Yararsız Bir Adam

Serçecik
Bozkırda
Ekmek İşçileri
Günlüğümden Notlar
Acı Günler
İnsanlarımız
Tolstoy'dan Anılar

Klim Samgin'in Yaşamı 40 Yıl (1. Cilt)
Klim Samgin'in Yaşamı 40 Yıl (2. Cilt)
Klim Samgin'in Yaşamı 40 Yıl (3. Cilt)
Klim Samgin'in Yaşamı 40 Yıl (4. Cilt)
Makar Çudra - Çelkaş - Yol Arkadaşım
Edebiyat Yaşamım
Hainin Anası

Zulüm
Öyküler
Sıkıntı
Seçilmiş Öyküler
Halkın İçinde
Amerika’dan İtalya’ya
Seyirciler

Yirmi Altı Adam ve Bir Kız
Matvey Kojemyakin
Üç Uzun Öykü
Artamonovlar
Edebi Portreler
Dede ile Torunu
Güneşin Çocukları Barbarlar

Stepte
Endişe Verici Bir Kitap
Gorki’nin Mektupları
Konovalov
Hapiste
Varenka Olesova
Ana - İki Şehrin Hikayesi

Mujik ve Öyküler
Karşılık Görmiyen Aşk
Lenin'den Anılar
Küçük Burjuva İdeolojisinin Eleştirisi
Danko'nun Yüreği
Çanlar Çalınınca
Sovyet Öyküleri 2

Makar Çudra
Toplu Oyunları 1
Toplu Oyunları 3
Toplu Oyunları 2
Şahin Türküsü
Buzların Çözülüşü
Münzevi

Güneş Çocukları
İki Oyun: Richard Waverly Davası / Sonuncular
Gorki - Otobiyografik Üçleme
Unutulmuş Hayatlar
Sürgün
Körlerin Türküsü
Fırıldaqçı

Mavi Bir Yaşam
İki Arkadaş
Anılar&Mektuplar
Çelkaş
Seçilmiş əsərləri, Birinci cild
Hayat Kadını Tereza

Maksim Gorki Alıntıları - Sözleri
Haklısın, bizimkiler hikaye uydurmada pek ustadır... Hayatında hiçbir güzel şey bulunmayan bir insanın bir hikaye uydurup gerçekmiş gibi anlatmasında ne kötülük var? Anlatır, masalına kendi de inanır, bir parça avunur. Çok insan böyle yaşar. Engel olamazsın buna... (Konovalov)
"... na dinya çewt vıraziya." (Ekmek İşçileri)
Mən dünyaya razılaşmamaq üçün gəlmişəm (Seçilmiş əsərləri, Birinci cild)
Ruslar, çalışmaya hayrandır, ama ona inanmazlar. Hareketli bir yazar, örneğin bir Jack London, Rusya'da çıkamazdı. (Edebiyat Yaşamım)
“Sıcaktan, gürültüden ve yorgunluktan bunalmış, sırtlarındaki paçavraları sürükleyerek sağa sola koşuşan insancıklarla; kocaman gövdeleri güneş altında parıl parıl parlayan makineler arasındaki ayrım korkunçtu. Oysa bu makineleri insanlar yaratmıştı. Üstelik onları harekete geçiren şey de, motordan önce yine insan gücüydü.”.. (Çelkaş)
--- Ne kadın be, diye mırıldandı Mişa. Nasıl çalışmış ömür boyu, nasıl sevmiş. Basit ama dokunaklı bir hikaye...!" (Sürgün)

Gençliğin verdiği çoşkunlukla kişiliği yepyeni hislerle dolup taşıyordu... (Sürgün)
"Tüm insanlar yeryüzünde fazlalıktır. " (Ayaktakımı Arasında)
Hepimiz birbirimize hiç değilse görünüşte inanıyorduk. İçten inanmaya gelince, biz kendimize bile zor inanıyorduk. (Şahin Türküsü)
“İnsan uzun yaşamaya değil de elden geldiğince çok yaşamaya bakmalıdır.Beş şişe kırmızı şarap yerine bir şişe şampanya içmek hiç kuşku yok ki, daha iyi idi.” (Aşk Rüyası)
Bəli...İnsana inanmayın! Çünki o həmişə özündən danışdıqda, yalan danışır! Bədbəxtliyə düşəndə də yalan danışır ki, özünə qarşı çox mərhəmət hissi oyandırsın, xoşbəxt olanda da yalan danışır ki, ona daha çox həsəd aparsınlar, hər bir halda yalan danışır ki, özünə qarşı diqqəti artırsın.. (Fırıldaqçı)
belki de düşünce,maddenin bir tür rahatsızlığıdır... (Klim Samgin'in Yaşamı 40 Yıl (4. Cilt))
" Çok inançlısın dostum, inanıyor ve güveniyorsun. Ama insanlar çiğ süt emmiştir; onlara güvenmek, onlara inanmak akıl kârı değildir, tehlikelidir, anlayacaksın." (Ekmek İşçileri)

Beni hayatın aşkı mahvetti... Hayatı sevdiğim için bir budalaymışım ben... (Arkadaş)
Hepimiz birer kahramanız, diyordu, çünkü ölüme mahkûm olduğumuzu kafamızdan atmayı becerebiliyoruz. (Karşılık Görmiyen Aşk)
Denizde yangın var! (İnsanlarımız)
Bizi kandırmak için Tanrı'yı bile araç olarak kullanmaktan çekinmiyorlar.
Ruhumuzu öldürmek istediklerinde onu, yalan ve iftira içinde bırakıyorlardı.
''Bir politikacı, dinden bahsediyorsa bil ki birilerini kandırmaya çalışıyordur.'' (Halkın İçinde)
Yaşam kitaplarda asla gerçekte olduğu gibi tasvir edilmez... (Küçük Burjuvalar)
"Her sabah nereye gittiğini bilmeden
bir işe giden,
her akşam nereden çıktığını bilmeden
bir işten çıkan,
sevmediği hayatı yaşayan,
sevmediği işi yapan,
sevmediği kişilerle yaşayan,
kalabalıklar yüzünden yaşamaya karşı
ne bir sevgi, ne de bir sevgisizlik
işareti olmadan gelip geçen...

Her akşam evinin dört duvarı arasına
sanki bir mezara girermiş gibi giren, gecelerini bir sıkıntı yorganının altında
yalnız ya da yanındaki yabancı gövdeyle geçiren bütün ölü kentlerin,
ölü doğmuş çocukları!

Size bu ölü yaşamı hazırlayan
"sermaye sahibi egemen sınıftır",
bu acımasız oyunun varlığı
siz izin verdiğiniz sürece sürecektir." (Günlüğümden Notlar)
Yaşam kitabının bir sayfası daha okundu. (Klim Samgin'in Yaşamı 40 Yıl (3. Cilt))

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/yol-arkadasim-maksim-gorki-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)