# Yuval Noah Harari Seti - Yuval Noah Harari Kitap özeti, konusu ve incelemesi

> Yuval Noah Harari Seti kimin eseri? Yuval Noah Harari Seti kitabının yazarı kimdir? Yuval Noah Harari Seti konusu ve anafikri nedir? Yuval Noah Harari Seti kitabı ne anlatıyor? Yuval Noah Harari Seti PDF indirme linki var mı?  Yuval Noah Harari Seti kitabının yazarı Yuval Noah Harari kimdir? İşte Yuval Noah Harari Seti kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/kitap/yuval-noah-harari-seti-yuval-noah-harari-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-10-17T05:00:06+03:00
- Güncelleme: 2022-10-17T05:00:06+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: Kitap
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/10/17/yuval-noah-harari-kimdir-yuval-noah-harari-kitaplari-ve-sozleri-335138.jpg

Kitap Künyesi
 Yazar: Yuval Noah Harari 
 Çevirmen: Selin Siral 
 Çevirmen: Ertuğrul Genç 
 Çevirmen: Poyzan Nur Taneli 
 Tasarımcı: Deniz Akkol 
 Yayın Evi: Kolektif Kitap 
 İSBN: 9786052205198 
 Sayfa Sayısı: 1208 
--reklam--
Yuval Noah Harari Seti Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü?

Para neden herkesin güvendiği tek şey?

Kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen?

Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?

Geleceğin dini bilim mi?

İnsanların miadı çoktan doldu mu?

100 bin yıl önce yeryüzünde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak?

Çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim’le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.

Harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir?

30’dan fazla dile çevrilmiş bu kışkırtıcı çalışma özellikle Jared Diamond, James Gleick, Matt Ridley ve Robert Wright’ın eserlerine aşina okurlar için muhteşem bir kaynak.

“Sapiens, tarihin ve modern dünyanın en büyük sorularını gayet yalın bir dille ele alıyor. Çok seveceksiniz!”

- Jared Diamond, Tüfek, Mikrop ve Çelik’in yazarı -

“Harari’nin eseri kabul görmüş doktrinlerin karşısında duran fikirler ve şaşırtıcı gerçeklerle bezeli.”

- John Gray, Financial Times -
--reklam--
Yuval Noah Harari Seti Alıntıları - Sözleri
Eğer bir salgın kontrolden çıkarsa bunun ilahi bir gücün hiddetinden çok insan evladının beceriksizliğinden kaynaklandığı varsayılır.
Tarım Devrimi yeni ve kolay bir yaşam biçimi sağlamaktan ziyade, çiftçilere genellikle avcı toplayıcılarınkinden daha zor ve daha az tatmin edici bir yaşam oluşturdu. Avcı toplayıcılar zamanlarının daha büyük bölümünü, çeşitli ve insanı zihinsel olarak uyaran faaliyetlerle geçiriyorlardı, ayrıca açlık ve hastalıkla boğuşma ihtimalleri de daha düşüktü. Tarım Devrimi insanlığın elindeki toplam gıda miktarını kesin olarak artırdı ancak daha iyi bir beslenme veya daha çok keyifli zaman yaratmadı. Daha ziyade nüfus patlamasına yol açarak şımarık seçkinler yarattı. Ortalama çiftçi ortalama avcı toplayıcıdan daha fazla çalışarak karşılığında daha kötü besinlere sahip oldu. Tarım Devrimi tarihin en büyük aldatmacasıdır.
Kadın ve erkek bireyler için aslanların ve bizonun yerini bilmek yeterli değildir, asıl önemli olan kabilede kimin kimden nefret ettiğini, kimin kiminle ilişkiye girdiğini, kimin dürüst ve kimin hilebaz olduğunu bilmektir.
Bu teoriye göre dilimiz dedikodu yapma aracı olarak evrilmiştir ve Homo sapiens her şeyden önce sosyal bir hayvandır, sosyal işbirliği hayatta kalma ve üreme için kritik öneme sahiptir.
Adaletsiz ayrımcılık zamanla daha iyi değil, daha kötü hâle gelir. Para parayı, fakirlik de fakirliği çeker. Eğitim daha fazla eğitimi, cehalet daha fazla cehaleti doğurur.
--reklam--
Yuval Noah Harari Seti İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Harari, insanlığın genel tarihini eleştirel ve orijinal bir bakış açısıyla ortaya koymuştur. En beğendiğim ve aklımda kalan bölüm: "insanoğlu 12.000 yıl önce Bering boğazını geçerek Amerika kıtasına ayak basmıştır. Buraya ayak basması ile tabiatın dengeleri ile ciddi şekilde oynamış ve bir çok canlı türü öldürülmüştür. Gel gör ki insanoğlu yine ettiğini bulmuş ve 1496 yılında Amerika kıtasının keşfi sonucu kıtaya ayak basan Avrupalılar yerli halkı büyük bir kıyımdan geçirmiştir. İnsanoğlu ettiğini geç de olsa bulmuştur." Bunun gibi çok uç örneklerde yapılan saptamalar vardır. Günümüz Dünyası için ders alınması gereken ve doğanın işleyişi ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması hususunda acele davranılmasını vurgulayan çok orijinal bir eser. Tavsiye ederim. (Savaş Ç.) 
Bir çok şeye dair...: Yabancı dilde Alan derslerine , tahminlerin ötesinde bir hızla evrilen enformasyon işleme süreçlerine ve bunun neticesinde gelişimine ayak uydurmanın mümkün olmadığı akademik literatüre yetişme gayesi içerisinde 2021 yılının ikinci yarısında maalesef çok kitap okuma fırsatı bulamadım. Benim gibi günün yarısını okuyarak geçiren birisi için son derece üzücü bir husus .
Lakin binbir felaket ile dolu olan 2021 yılının son demlerinde biraz gecikmelide olsa okumaya başladığım ve az önce bitirmiş olduğum Mr. Harari'nin bu eserlerinin beni öngörülerimin ötesinde bir zihinsel bir hazza ulaştırdığını itiraf etmekte bir sakınca görmüyorum.
Bu başyapıtlar hakkında yazılacakların bir sonu gelmeyeceğini bilsemde lafımı kısa tutma mecburiyetindeyim.
Harari, usta bir kalemşör olduğunu tüm dünyaya kanıtlamanın yanı sıra çoğu akıl sahibi insanın zihinsel süreçlerinin ve bir çok anlamda süregelen evriminin ve bunun neticesinde geçmişe takılıp kalan sıkıcı bir tarih anlatımını rafa kaldırarak ilmek ilmek şimdiden geleceğe uzanan bir zihinsel süreç ördüğü ve dikkate alınmazsa sonuçları kötü olacak olguları her seviyeden insanın algılayabileceği şekilde ustalıkla açıklamıştır.
Tekrar tekrar okunacak, üzerine yıllar boyu tartışılacak ve notlar kısmından ziyadesi ile yararlanılacak ve şimdiyi onarıp yarını inşa edecek bizler için bir altın bilezik tasarlamıştır.
Usta kalemşörlerin bir ömür harcayarak ,bir hamburger menüden daha ucuz fiyata sattıkları ve akla hitap eden doğruluğu yada yanlışlığı gözlem veya deney ile sınanabilecek bu kıymetli eserlerine ücret ödemekten çekinmememenizi tavsiye ederim.
Çünkü içinde bulunduğumuz çağda yapılacak en iyi yatırım kendinize , zihninize ve sizi çağa adapte edecek gelişiminize yapacağınız yatırımdır.
İlk başta kulağa her ne kadar ürkütücü gelsede günümüzde 15 aylık bir süreçte kendisini ikiye katlayan sahip olduğumuz tüm bilgi , 2024 -2025 aralığında kendisini 72 saatte ikiye katlayacak bir hıza evrilecek.
Bugün Türkiye'de doğan ve yaşayan bizler , treni kaçırmış bir milletin çocukları olarak bu büyük paradigma değişimi içerisinde kendimize rol bulamazsak " uyum sağlayanın hayatta kalacağı " gerçeğini en acı şekilde deneyimliyor olarak kendimizi bulacağız.
Benim naçizane tavsiyem ; içine girmiş bulunduğumuz kol gücünün değil kod gücünün geçerliği olacağı 3000.yılın bu ilk şafağında buna uygun hareket ederek milyonlarca yılda evrimleşen bir biyolojik algoritma olan sizlerin , sizden daha yenetikli olan algoritmaların mantığını anlamaya çalışmanızdır.Bunu başta temel bilimler alanlarına ehemniyet göstererek ve bilgisayar bilimleri ile biyolojiyi harmanlayarak yapabilirsiniz. Hedeflerinizi belirleyin ve ilerleyin...
Unutmayın, bilimin sınırları yoktur, vatanı yoktur , saçma sapan dogmaları yoktur ve ülkesinden gidenler, ülkesinde kalanlardan daha fazla fayda sağlar çoğu zaman ülkesine...
Sözümün sonunu sevgili hocamız Prof.Dr.İlber Ortaylı'dan bir alıntı ile süslemekte fayda görüyorum ;
"Gençlere önerimdir :
Gittiğiniz okullar size yetmeyecek, sizi yetiştirmeyecek. Öyle kurgulandılar...
Deliler gibi kitap okuyun " (Oğuzhan Çapar) 
Din algimla uyuşan bir kitap değil (elhamdülillah müslümanım) fakat etkileyici bir kitap, çok şey öğreniyorsunuz, sizi şaşırtıyor ve orda burda iki kelime edeyim de kültürlü sansınlar diye düşünenler için on numara. Burda tek kitap adı altında alınmış fakat kitap seri halindedir. (Kawthari K.) 
--reklam--
Yuval Noah Harari Seti PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Yuval Noah Harari - Yuval Noah Harari Seti kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Yuval Noah Harari Seti PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Yuval Noah Harari Kimdir?
Uluslararası çok satanlar listesine girmeyi başaran Profesör, Harari, Hayvanlardan Tanrılara adlı kolektif inceleme kitabının yazarıdır. 2002 yılında doktorasını Oxford'da tamamlayan tarihçinin uzmanlık alanı Dünya Tarihidir. 2013 yılında görev aldığı Kudüs Hebrew Üniversitesinde dünyanın bir çok yerinden gelen 80.000'den fazla öğrenciye ders vermiştir. 
 
--reklam--
Yuval Noah Harari Kitapları - Eserleri
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi
21. Yüzyıl İçin 21 Ders
Yuval Noah Harari Seti
Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt
Money
--reklam--
Yuval Noah Harari Alıntıları - Sözleri
Dünya giderek daha da karmaşıklaşıyor ve insanlar ne olup bittiği hakkında ne kadar cahil olduklarını algılayamıyorlar. (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
“Bir kere söylenen yalan, yalan olarak kalır ama bin kere söylenen bir yalan hakikate dönüşür,” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
Zenginler fahiş fiyatlar ödeyerek bulabildikleri tüm gıdayı istifliyor, yoksullarsa sürüler halinde ölüyordu. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
"Ancak insanların birbirlerini "tüm yönleriyle "tanıması son derece güç." (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
Yok olan, kaybolan ve unutulana.
Bir araya gelen dağılmak zorundadır. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)
Para parayı , fakirlik de fakirliği çeker. Eğitim daha fazla eğitimi, cehalet daha fazla cehaleti doğurur." (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
İnsanlar sağlık, mutluluk ve gücün peşinde bir bir özelliklerini değiştirecekler, ta ki artık insan olmadıkları güne dek. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
Mucize olsun diye dua edeceğimize yardım etmek için ne yapabiliriz diye sormalıyız. (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
İnsan bilincinin hizmetçisi olarak doğan yazı, giderek insanın sahibi haline geldi. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
Biz buğdayı evcilleştirmedik, buğday bizi evcilleştirdi. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
Kadın ve erkek bireyler için aslanların ve bizonun yerini bilmek yeterli değildir, asıl önemli olan kabilede kimin kimden nefret ettiğini, kimin kiminle ilişkiye girdiğini, kimin dürüst ve kimin hilebaz olduğunu bilmektir. (Yuval Noah Harari Seti)
"Açlık çeken çocukların özgürlüğünden söz edilemez." (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
Hayır, hayır, ben ciddiyim. Tanrılar nasıl yaratılırsa şirketler de öyle yaratılır. Önce bir hikaye anlatılır, sonra da herkesi ona inanmaya ikna edersiniz. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)
Biz devlete değil, devlet bize hizmet etmek için var. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
Tarihin en kesin yasalarından biri de şudur: Lüksler zamanla ihtiyaç haline gelir ve yeni zorunluluklar ortaya çıkarır. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
Biyokimyasal sistemimiz, sağ kalmaya ve üremeye yardımcı olan davranışları haz veren duygularla ödüllendirir. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
Aynı tanrıya inanmayan ve aynı krala itaat etmeyen insanlar seve seve aynı parayı kullanıyorlar. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
Nesiller boyunca çeşitli tanrılara, meleklere azizlere yakarmış, sayılamayacak kadar çok alet, kurum ve sosyal yapı icat etmiş olsa da insanlık yine de açlık, hastalık ve şiddet yüzünden kitleler halinde ölmeye devam etmiştir. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
The Indians had such a strong confidence in the denarius and the image of the emperor that when local rulers struck coins of their own they closely imitated the denarius, down to the portrait of the Roman emperor! The name 'denarius' became a generic name for coins. Muslim caliphs Arabicised this name and issued 'dinars'. The dinar. (Money)
Belki de atalarımızın Neandertalleri yok etmesinin nedeni tam da budur. Görmezden gelinemeyecek kadar bize benziyorlardı, ama hoş görülemeyecek kadar da farklıydılar. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/kitap/yuval-noah-harari-seti-yuval-noah-harari-kitap-ozeti-konusu-ve-incelemesi)