tatlidede
tatlidede

Koca üniversiteyi görmeyecek kadar miyopuz!

Koca üniversiteyi görmeyecek kadar miyopuz!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009 yılında kurulan ve kısa adı URAP olan (University ranking by academic performance) Araştırma Laboratuarı tarafından yapılan en başarılı devlet üniversiteleri araştırmasını eminim ki siz okurlarımın birçoğu bilmiyordur.

“Yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirmek ve bu değerlendirmenin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmak” amacıyla yapılan bu çalışma her yıl tekrarlanıyor. Bu arenaya dahil edilen üniversitelerden biri de bizim Artuklumuz olunca, merakımız da çoğalıyor tabi ki. İşte bu merakla irdelediğim bu yılki sonuçlara geleyim şimdilik.

URAP tarafından yapılan, “En başarılı devlet üniversiteleri” sıralamasında; Mardin Artuklu Üniversitesi, 98 devlet üniversitesi sıralamasında sonuncu olmuş.

Pardon! Pardon! Üniversitemizin hakkını yemeyeyim. Asıl sonuncu olan Deniz Harp Okulu.

Bizim üniversitemizin puan aralığı bu okulun üzerinde yer almış. Yani en altta değiliz çok şükür!..

Hem ne demiş atalarımız;

“Senden üsttekilere değil alttakilere bakıp haline şükret!”

Ben de atalarımızın sözlerine hürmet ve biat ederek üstteki 96 üniversiteye gözlerimi kapıyor ve en altta kalmış olan Deniz Harp Okulu’na bakarak Üniversitemizin bu haline şükrediyorum.

Ama bir taraftan da URAP’a kızıyorum vallahi!

Niye mi kızıyorum;

Yahu, bizim kampüs alanımız, yazın tozdan kışın çamurdan geçilmiyor. Mahalle muhtarlarımız!!! bu soruna çözüm getiremiyorsa üniversite yönetimi ne yapsın(?)

Akademisyenlerimizi akademik çalışma yapmaya nasıl yönlendirsin. URAP da kalkmış, bu tozun bu çamurun içinde boğulmuş olan üniversitemizi diğerleriyle aynı kefeye koyup değerlendiriyor.

Yani nasıl kızmayayım.

Bir de URAP’ın bilmediği bir konu daha var. Üniversiteleri birbirleriyle kıyaslama halsizliğini (!) yapmadan ödül veren kuruluşlar da vardır ki bu kuruluşların birilerinden hem de Avrupa’daki birilerinden ödüllerimiz var.

Yani anlayacağınız URAP bizim üniversitemizi anlamıyor. Tıpkı bir zamanlar TÜBİTAK’ın “İlayda Şamilgil’i” anlayamadığı gibi.

Evet, evet İlayda’nın projesi TÜBİTAK’ta hiçbir değer bulamamış ama Polonya’da yapılan "First Step To Nobel Prize In Physics" yarışmasında, 70'e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi olmuştu.

Bizi de ikinciliğe, yani sondan ikinciliğe oturtan URAP’ın anlamadığını Avrupalılar anlıyor işte. 

Mesela, geçen yıl “Liderler Zirvesi” ve “Akademi Birliği Yıl dönümü Buluşması” na katılan Sayın Rektörümüze İngiltere’nin Oxford şehrinde sunulan “Bölgenin En İyi Üniversitesi” ve ‘Yılın En İyi Rektörü’Socrates Ödüllerinin ardından, Mardin Artuklu Üniversitesi’ne “ESQR 2016 Yılı Avrupa En İyi Uygulama Ödülü” verildi. Bu ödülleri almanın belli bir bedeli veya kriteri (!) vardır elbetteki.

Uçmuş akılla gidilen üniversiteden tutun da uçuk uçuk yurt içi ve dışı gezilerine varana dek burnumuzun dibinde olup biten bu akademik(!) kriterleri miyop gözlerimizle bizler şimdilik, ama şimdilik göremedik belki  ama elin İngilizi görüp(!) ödülünü veriyor işte.

URAP da üniversitemizin almış olduğu bu ödülleri görmeyecek ve bu ödülleri anlamayacak kadar(!) kör ise üniversitemiz ne yapsın…

Yorumlar

Image
aabb
29.06.2016 / 09:40

biri arkadaşa miyopun ne olduğunu hatırlatsın yaaa :)))))))

Image
Mardinlileri aptalmı sanıyorlar?
18.06.2016 / 16:55

Mardinlileri aptalmı sanıyorlar?<br><br>Kadir bey sahte başarı ödülleriyle milleti kandıran tek kişi rektör ahmet ağırakçamı?Mardin'deki müzenin müdürüde sürekli benzer kıytırık ödüllerle aynı şeyi yapmıyor mu?elinizde dünya birinciliği altın ödülü almadığını açıklayan yazı var. müzenin satılık ödüllerini ve göremediğimiz başarılarını ne zaman yazacaksınız?yoksa size müzeyi yerlere göklere sığdıramayan o üç mardinli gazetecimizden fırsatmı kalmıyor?bence çok yakında gelecek bir doru önergesinden ve sağlam bir köşe yazısından önce onların da yandaş kalemine basın bir eleştiri yazısını. Artuklu belediyesinden sevinç bozan ve Mehmet hadi baranın müdüre verdiği çevre düzenleme ve park peyzaj başarı ödülü de dipnotta bahis konunuz olur.Rektör de park ve bahçe işleriyle reklam yapmayı seviyor ama kampüse ekilen binlerce fidanın kuruduğunu yazan yok.<br>Mardin'in okumuş ve okumamışları bu kıytırık ödül haberlerine itibar ederken acaba aptal yerine konuldukları için hiçmi rahatsız olmaz?????

Image
Şengül Gümüş
18.06.2016 / 10:38

Doğan Bekin Milli Gazetedeki köşesinden yine cızbız öd tütsülemeye başlamış. Mardin titriyor mu ne??? Haydi hayırlısı.<br> "Örneğin, son birkaç yıl içinde gözlerden ırak bir Güneydoğu Anadolu ilindeki Mardin Artuklu Üniversitesi ve Mardin Müzesi’nin de her yıl ya da yılda birkaç kez bu ödüllerle veya benzer ödüllerle mükâfatlandırılmış olmaları dikkat çekicidir. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, 2015 yılında The Europe Business Assembly (EBA) tarafından OXFORD Sokrates ödülüne ve ESQR tarafından da “2016 Yılı Avrupa En İyi Uygulama Ödülü”ne, ne başarıları ve ne de bilimsel-akademik kriterleri belirtilmeden layık görülmesi dikkat çekicidir. URLAP sıralamasına 130 üniversite arasından 127. sırada adeta çakılı kalmış olan Mardin Artuklu Üniversitesi’nin bu ödüllere sığınması OCCRP’yi haklı çıkartmaktadır. Şaibeli ve para karşılığı ödül dağıtan bu kuruluşlar ve haksız ödül alan üniversite rektörlerinin bir an önce ortaya çıkarılması amacıyla YÖK’ü kamu adına acilen göreve çağırıyoruz."

Image
Baku-Mardin
18.06.2016 / 01:43

Milli gazatada Mardin artuklu universitası ila mardin müzesinin ödülleri hakkinde bir haber çıkıptır.bu ödüllar hakkında bazi Mardinli gazatacılar çok ihya edici söz ediplerdi.şimdi ne diyecaklarıni çox merak edirem.Milli gazatadaki habar çok yahşidir. Hammınızın okumasini tavidiye edirem.

Image
Havada uçuşan şaibeli ödüller
18.06.2016 / 10:47

Avrupa'daki bazı ülkelerde organize suç, yolsuzluk ve akademik sahtekarlık kapsamında değerlendirilen şaibeli, ısmarlama satılık başarı ödüllerinin Mardin'de yaygınlaşması gibi çok önemli bir soruna yine Mardinli siyasetçi ve gazeteci Doğan Bekin dikkat çekmiş. Üstelik her zamanki gibi kaynak araştırması ve inceleme yaparak. Ne ilk başta bu ödülleri sorgulaması gereken YÖK ne de akademisyenler şimdiye kadar bu konuya dair bir eleştiri bile getirmemişken Sayın Bekin yine kayıtsız kalmamış. Hepimizin hakkının peşine düşmüş, aptal yerine konulmamıza karşı durmuş. Kendi adıma kendisine çok teşekkür ediyor ve saygılarımı iletiyorum. Ankara'da yaşayan Doğan Bekin'in çoğu kez Mardin'de yaşayanların bile fark etmediği ya da sessiz kalmayı tercih ettiği sorunları Ankara'da yaşayan birinin farketmesi, durumun vehametini anlaması, sorgulaması, endişe duyması, halkı ve yetkilileri bilgilendirmesi ve yetkililerden talepte bulunması bize bilginin ve aydın olmanın ayrıcalıklığını ve önemini bir kez daha göstermektedir. Doğan Bekin'in bu dikkat çekici ve alarm çanları çalan yazısının ardından YÖK'ün, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Mardin Valiliği'nin ve yargının devreye girmesi gerekmektedir. Bir vatandaş olarak bu benim de devletten talebimdir.<br><br>http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Saibeli_Uluslararasi_Akademik_ve_Bilimsel_Basari_Odulleri_ve_Yokten_acilen_beklenen/29952

Image
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Ağırakça'nın ve Mardin Müzesi'nin şaibeli başarı ödülleri
18.06.2016 / 00:54

Buyrun size Mardin Müzesi müdürüne ve Mardin Artuklu Üniversitesi rektörüne ait sahtekarlıkları anlatan bir köşe yazısı daha. Asla asılsız haber yazmayan kültürü, bilgisi, adaleti ve objektif tutumu ile saygınlığı olan araştırmacı gazeteci ve siyasetçi Doğan Bekin'in kaleminden.<br>http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Saibeli_Uluslararasi_Akademik_ve_Bilimsel_Basari_Odulleri_ve_Yokten_acilen_beklenen/29952#.V2RmGkZrPK0<br><br>Şaibeli Uluslararası Akademik ve Bilimsel Başarı Ödülleri ve Yök’ten acilen beklenen<br><br>"Ünlü Alman tarihçi Leopold von Ranke’nin Kristof Kolomb’a atfen söylediği; “Kimin ki, parası vardır, ruhunu cennete götürmeye bile muktedirdir” sözü aslında Papa’nın o dönem “ölenin ruhunu sükûnete kavuşturup cennete göndermek için aldığı” ücretin yankısını ve Avrupa’nın içinde bulunduğu açmazın garabetini aksettirmeye yönelik acı feryat olsa gerek. Bu sözü günümüz ödül avcılarına uyarlamak gerekirse; “Kimin ki, Avrupa menşeli şaibeli ödülü vardır, vicdanını nasıl tatmin etmeye muktedir olabilir” ifadesi Steve Harvey’in “Sabah Şovu” (The Steve Harvey Morning Show) programının trajikomedisine taş çıkartacak nitelikte bir vurgu olsa gerek. <br>Ünlü bir çevirmen, eğitimcilerin kavramsal çerçevesini ortaya koyarken, gizli kabiliyetleri ortaya çıkaran “elmas arayıcıları” olarak betimler. Oysaki günümüzde, kişilik ve eğitim manzumemizi elmas inceliğinde şekillendirmeye çalışan, ilim, irfan ve mefkûre sahibi değerler olarak değerlendirmek en âlâ bir yaklaşım şeklidir. <br><br>Eğitim ve bilgi manzumemizi şekillendirmede önemli katkılar sağlayan üniversite rektörleri, bilim adamı olarak ilim, irfan ve mefkûre sahibi olarak betimlenir.<br><br>Son dönemlerde ise, üniversiteleri performans ölçme-değerlendirme ile kategorize ederken paradoksal bir durumla karşı kalmamız kaçınılmaz olmaktadır. İlke ve ahlaki değerlerin gerçeklik kaygılarını sıkça yaşadığımız günümüzde, bazı eğitim kurumlarının “elmas arayıcılıktan” çıkıp, “ödül avcılığı” peşine düşme iddiaları karşısında yeni paradigma oluşturma zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır.<br><br>Büyüklük ve üstünlük baskın etkisiyle ile serim-düğüm ve çözüm üçlemi içerisinde çaresizlik ve ümitsizlik ile yapılan eylemler ve ısmarlama akademik ve bilimsel başarı ödülleri yozlaşma ürünü olup, devlet kaynaklarının ve milletin vergilerinin bazı kişi ve kurumlar tarafından kendi çıkarları için haksız kullanımı toplum vicdanını derinden zedelemektedir.<br><br>Afrika, Asya ve Balkanları kasıp kavuran bu ödüllerin bu günlerde Türkiye’deki kurum, kuruluş ve üniversitelere el atmış olmaları dikkat çekicidir.<br><br>Sırbistan’da, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) kapsamında yapılan incelemede, bu ödülleri veren kuruluşların Avrupa Birliği ülkelerinde kümelenmiş olduğu ortaya çıkmaktadır. Ödül başına 2.000-7.000 Euro arası para ödemek gerekmektedir. 2000 yılından günümüze kadar, Avrupa’da yerleşik bu kuruluşlar sadece Sırbistan ve Bosna Hersek’e yönelik olarak şahıs, kurum, kamu ve özel şirketlere 250 civarında ödül dağıtmışlardır. OCCRP, ödül dağıtan altı kuruluşla temas kurmaya çalışmış, fakat dördü cevap vermemiş, diğer ikisi ise web sitesine bakmalarını önermiş.<br><br>Bu altı ödül dağıtan kuruluşlar arasında, Lozan, İsviçre’de yerleşik “The European Society for Quality Research” (ESQR) ve İngiltere, Londra’da yerleşik The Europe Business Assembly (EBA) dikkat çekicidir. Örneğin, Belgrad’ın 2012 yılında EBA’dan aldığı “En İyi Kent” ödülü için 11.000 Euro ödeme yapmıştır. ESQR ödülü için ise Belgrad Business School 4.100 Euro ödeme yapmış bulunmaktadır.<br><br>Saadet zincirini çağrıştıran ödül çarkının işleyiş biçimi dikkat çekicidir: Avrupa Birliği ülkesinde yerleşik ödül veren kuruluş Türkiye ve üçüncü dünya ülkelerindeki kurum, kuruluş ve üniversitelere mektuplar gönderir, kim bu mektuplara cevap verirse ödülü kapar. Ödülü alan, ödül ücretini ödedikten sonra ödül törenine katılmaya hak kazanır başka bir ödül için diğer kuruluşların sıkı markajına alınır. Başarısızlıklarını ve kötü ünlerini ısmarlama ödüllerle örtbas etmeye çalışan kurum ve kişiler gönüllü olarak bu çarkın içerisinde yer almaktadırlar.<br><br>Örneğin, son birkaç yıl içinde gözlerden ırak bir Güneydoğu Anadolu ilindeki Mardin Artuklu Üniversitesi ve Mardin Müzesi’nin de her yıl ya da yılda birkaç kez bu ödüllerle veya benzer ödüllerle mükâfatlandırılmış olmaları dikkat çekicidir. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, 2015 yılında The Europe Business Assembly (EBA) tarafından OXFORD Sokrates ödülüne ve ESQR tarafından da “2016 Yılı Avrupa En İyi Uygulama Ödülü”ne, ne başarıları ve ne de bilimsel-akademik kriterleri belirtilmeden layık görülmesi dikkat çekicidir. URLAP sıralamasına 130 üniversite arasından 127. sırada adeta çakılı kalmış olan Mardin Artuklu Üniversitesi’nin bu ödüllere sığınması OCCRP’yi haklı çıkartmaktadır. Şaibeli ve para karşılığı ödül dağıtan bu kuruluşlar ve haksız ödül alan üniversite rektörlerinin bir an önce ortaya çıkarılması amacıyla YÖK’ü kamu adına acilen göreve çağırıyoruz."

Image
Mardinlileri aptalmı sanıyorlar?
13.06.2016 / 14:42

Kadir bey sahte başarı ödülleriyle milleti kandıran tek kişi rektör ahmet ağırakçamı?Mardin'deki müzenin müdürüde sürekli benzer kıytırık ödüllerle aynı şeyi yapmıyor mu?elinizde dünya birinciliği altın ödülü almadığını açıklayan yazı var. müzenin satılık ödüllerini ve göremediğimiz başarılarını ne zaman yazacaksınız?yoksa size müzeyi yerlere göklere sığdıramayan o üç mardinli gazetecimizden fırsatmı kalmıyor?bence çok yakında gelecek bir doru önergesinden ve sağlam bir köşe yazısından önce onların da yandaş kalemine basın bir eleştiri yazısını. Artuklu belediyesinden sevinç bozan ve Mehmet hadi baranın müdüre verdiği çevre düzenleme ve park peyzaj başarı ödülü de dipnotta bahis konunuz olur.Rektör de park ve bahçe işleriyle reklam yapmayı seviyor ama kampüse ekilen binlerce fidanın kuruduğunu yazan yok.<br>Mardin'in okumuş ve okumamışları bu kıytırık ödül haberlerine itibar ederken acaba aptal yerine konuldukları için hiçmi rahatsız olmaz?????

Image
ne ilginç..
11.06.2016 / 18:35

Üniversite senatosu ve yönetim kurulunda en az dört oyu kendine ayirmis agirakca.tüm görevleri kendi üstlenmiş tek adam olarak elbet ki bu ödülleri haketmekte :))) nazar etme ne olur, abdullah gül tanirsan senin de olur...

Image
silah, isid, yahudi falan filan
11.06.2016 / 17:42

Agirakca, silah, yahudi asilli İngiliz işadami, 4 milyon dolar isid, googleda bir arastirma yapin bakalim. Bir de üstüne su mardindeki siyonist, misyoner, bir de ortalik karistiran mezopotamya ajanlarinin üniversitelerle baglantilari, ortaya yanar döner meyva tabagi yapin ağbime. Çok karisik oldu degilmi? :)) ama bunlari kimse bilmiyor sananlar cokkkkk

Image
haftada iki gun
11.06.2016 / 17:35

Haftada iki gün rektörlük, 5 yildiz konaklama, tatil tadinda mardin, esas iş akademistanbul..

Image
ne ilginç..
11.06.2016 / 17:33

Kim kiminle ne kumpaslar içine girdi, kimlere ne makamlar vaadedildi ve istediğini alamyip kurduğu tuzağa düşenler ne hale geldi, vay Kadri hocaya yapılanlar... Elbet ki ; karsiligini ilahi adaletle bulacak inşaallah

Image
ali
11.06.2016 / 09:28

Kadir bey, yazdığınız birçok hususa katılıyorum ancak neden ozcosar abiniz yönetimden ayrılmak zorunda kaldıktan sonra uniyi kötülemeye başladınız!?

Image
mardinli
11.06.2016 / 01:19

Kusura bakma ama düne kadar rektörle karşılıklı makam buluşmaları sohbetleri yapan sizdiniz.ne oldu da rektör birden başarısız oldu.

Image
ali
11.06.2016 / 00:47

Kadir bey, yazdığınız birçok hususa katılıyorum ancak neden ozcosar abiniz yönetimden ayrılmak zorunda kaldıktan sonra uniyi kötülemeye başladınız!?

Image
Rekabet
10.06.2016 / 15:58

Rektör NOBEL ödüllü hemşehrisi Aziz Sancarla rekabete girişmiş olabilirmi? Acaba geçmişte ilişkileri nasıldı?

Image
uçmuş akil derken
10.06.2016 / 12:35

Alzaymir ve demanstan mi bahsediyorsunuz :)))

Image
mustafa
10.06.2016 / 11:25

Artuklu üniversitesindeki yeni yönetimi eleştirmek için biraz erken diyecektim ama erken demek için enayı olmak lazım. yönetimin en yenisi rektör beydir sağolsun oda burda varla yok arasında. yönetim eski yönetim neyse bekleyelim bakalım.

Image
Fenasi BİLİRKENTOĞLU
10.06.2016 / 03:22

Kadir Bey, cesaretiniz için teşekkürler. Rektör Beyden umutluyuz ve umudumuzu korumayı sürdüreceğiz. Yurdun çeşitli yerinde yeni açılan bir çok Üniversite TEMEL sorunlarını çözmüş durumda, Artuklu, kampüs içi yolunu bile henüz bitiremedi, derme çatma bir yol, diğer sorunları söylemeye bile gerek yok, en temel ihtiyaç olan ulaşım bile çözülememişken; ödülden ödüle koşmak trajikomiktir, en büyük ödül öğrencinin güler yüzüdür. Adil kalın, vicdanlı kalın, sevgiyle kalın…

Image
Bajari
09.06.2016 / 20:50

Geçen yıl "Liderler Zirvesi" ve "Akademi Birliği Yıldönümü Buluşması" na katılan Prof. Dr. Ahmet Ağırakça'ya İngiltere'nin Oxford şehrinde sunulan "Bölgenin En İyi Üniversitesi" ve 'Yılın En İyi Rektörü' Socrates Ödüllerinin ardından, Mardin Artuklu Üniversitesi'ne "ESQR 2016 Yılı Avrupa En İyi Uygulama Ödülü" nün layık görüldü. Tüm ödüller Artuklu Üniversitesinin olmuş. Türkiye de ve bölgede başka ödül alabilecek üniversite yok herhalde. Bir ödül tamam anlariz. Yahu yilda üç ödül iyice abartmişlar vallahi. ..

Image
Enfes bir yazı
09.06.2016 / 18:33

Sayın yazar, içeriğinden başlığına kadar o size özgü hiciv yeteneğinizle enfes bir eleştiri köşe yazısı yazmışsınız. Tebrik ederim. URAP tarafından ve biz miyop Mardin ahalisi tarafından takdir edilmeyen Mardin Artuklu Üniversitesiyle ilgili olağanlaşmış sorunları irdeleyip kamuoyunun gözünü açtığınız için çok teşekkür ederim.

Yorum Yaz