tatlidede

KSS Sınavı Nedir ? İlk Sorusu Ne Olacak?

KSS Sınavı Nedir ? İlk Sorusu Ne Olacak?

               İslam’ın şartları nedir? Kaç tanedir? Nasıl yerine getirilir? diye, % 99’u Müslüman olan bir ülkenin insanlarına sorayım yada tarif edeyim desem çok abes kaçar değil mi? Hakkaten öyle  olur.Fakat ne yazık ki ekseri çoğunluğumuz  bu şartların sadece isimlerini çok iyi biliyor konumundayız değerli dostlar.Yerine getirilmede çok eksiğimiz olduğunu biraz sonra vereceğim örneklerle sizlerde bana hak vereceksiniz.Yazımın başlığına uygun olacak ve bu konuda ne durumda olduğumuzu gösterecek olan ilk şart NAMAZ’dır ve KSS ile çok alakalıdır.Namaz  dışındaki  diğer  farzların  yerine  getirilmede özel şartları vardır.Onlara  girmeyeceğim.Lakin Namaz’ın kaçırılmaması konusunda özellikle  emirler  vardır.

          Şimdi bir çoğunuz  yahu KPSS,YGS,LYS,TEOG ,YDS    sınavlarını ve benzerlerini duydukta bu KSS ne oluyor diye merak ettiğinizi hisseder gibiyim.Bu benim buluşum değil , benim kiside bir alıntı.Namaz hocasından duyduğum ve çok etkilendiğim için, yazı olarak paylaşmak istedim. Efendim KSS, (Kabir Seçme Sınavı)nın kısaltılmış şeklidir. Hemen ürkmeyelim be hepimizin gideceği yer ve karşılaşacağı ilk soru…..Bu KSS’nin ilk sorusu da (Namazı Tam Kıldın mı?)..Şimdi  soruyorum sizce sınavı geçermiyiz??????

           Bir anne-babanın yavrusuna bırakacağı en büyük miras güzel ahlaktır.Bunun yanında Mirasların en büyüğü  ve en  faydalı olanı namazdır.Seccademize  varisler kılmak  ve öyle  nesiller yetiştirmek gerekir ki, insanlık her iki cihanda felah bulsun.

         “Yavrucuğum, namazında  devamlılık göster, doğru  ve yararlı   olanı  emret,   kötüden ve  yanlıştan  vazgeçirmeye  çalış,  başına  gelenlere  sabır  göster.Bunlar  azim ve kararlılık  gösterilmeye layık  şeylerdir.Gururlanarak insanlara  üstünlük   ve  kibir  taslama,  yeryüzünde  küstahça-böbürlenerek    yürüme,  davranışlarında  ölçülü  ve  dengeli  ol,  kaba  ve  yüksek  sesle  konuşma.”(Lokman,17-19)

           Hz. Lokman’ın çocuğuna verdiği  (ilk başta namazında devamlılık) bu  tavsiyeler  bir  ebeveynin  çocuğu  ile ilgilenerek  konuşmasının  ve  eğitmesinin  ne  kadar  önemli  olduğunu  göstermektedir.Bütün Peygamberlerin ümmetlerine  ve  evlatlarına  verdikleri  tavsiyeler  ve  gösterdikleri  örnek  davranışlar,  eğitim  ve  terbiyenin  hem  bir  sorumluluk  hem de  kutsal  bir  görev olduğuna  işaret  etmektedir.

             Evlatlara   bırakılacak  en  güzel  mirasın,  güzel  ahlak  olduğuna hepimiz  iman  ediyoruz.Bu  müstesna  miras,  dünya  ve  ahiret  saadeti için onların  sermayesi olacaktır.Bu  sermayeyi  güçlendirmek, dünya  ve ahretini güçlendirmek için (Namazının devamlı bir  şekilde) kılmasını sağlayacak  talim ve terbiye  göz ardı  edilemez.

           Abdullahb. Ömer (ra)  şöyle  anlatır: “Bir adam  şöyle  dedi:

-Ya Resulullah  bana öyle  bir  amel  göster ki  Allah onunla  beni  faydalandırsın.Resulullah  (sav)  şöyle  buyurdu:

- Sabah  namazının  iki  rekat  sünnetine  devam  et,  zira  bunda  fazilet  vardır.” “Sabah namazından önceki iki rekat  namazı bırakmayınız.Çünkü bu  namazda  rağbet ve  iyilik vardır.” “Sabah namazının  iki  rekatı,  dünya  ve dünyadaki  olan her şeyden daha  hayırlıdır.”

             Evet  değerli  dostlar , daha nice hadis ekleyebilir.Bu  sadece sabah  namazının ilk iki  sünneti için  ise, diğer namazların  karşılığını bizler tahmin edemeyiz,mükafatı ancak Allah’u Teala belirler.Kesintisiz ve  aksaksız  namazın  mükafatı çoktur.İnsanı büyük  sınavdan  geçirecek  olan da  odur.Aksi  durumda sınavdan  geçilmez ise…… maazallah …Bu  dünyadaki  sınavlar  gibi  değildir.Bu  sene olmadı, seneye  bir daha  girer  telafi  ederim imkanı yoktur.

          Rabbimiz, namazı biz  kullarına Kuran’ı Kerim’de 103 yerde  hatırlatmaktadır.Namaz ile  ilgili 1006  hadis olduğu söylenmektedir.Bütün bunlara karşın bu şartı- bu ibadeti eksik bir  şekilde  yerine  getirmenin  müeyyidesi  vardır.

           Bazı araştırmalar şu  bilgileri elde etmemizi  sağlamıştır.%99 u  Müslüman olan ülkemizde  toplumun % 70 i ya namaz kılmıyor,  yada  eksik  kılıyor.Sizce bu namaz  kılanların % 30’unun kaçta  kaçı  sabah  namazını  kaçırmıyor.Bu da  % 3 olarak açıklanmaktadır.Çok içler  acısı  bir  durum  değimli?????

Bundan dolayıdır ki  şunu  söylüyorum.(Seccadelerimize  varisler  oluşturmalıyız) Bu rakamlara  bakıldığında aman suçu  çocuklara  atma yoluna  gitmeyelim.En  büyük  suç  biz  anne  ve  babalardadır.

       Şöyle  bir  düşünüp  kendimizi  yoklayalım. Her yıl çeşitli  sınavlar  yapılır.Binlerce, belki de milyonlarca  kişi bu  sınavlara  girmektedir. Sınavı  kaçırmamak için elden ne geliyorsa yapıyoruz.Saat,telefon vs alarmlar kurup, geç kalmamak için anne  baba gerekirse  sabaha  kadar  nöbet  bekler.Neden  çocuğum sınavı  kaçırmasın, üstelik o  sınavda  nasıl  sorular  çıkacağını  bilmiyorsun,  kaçırırsan seneye yada başka bir  vakitte telafi  edebilme imkanın olduğu  halde  neden bu kadar önemsiyorsun…Yok kaçırmıyorsun…Peki  Aziz   kardeşim….

            KSS sınavını  niye  kaçırıyorsun.İlk  sorusu (Namaz) belli olan  bu  sınavı  geçmek  için   neden  alarm kurup  kalkmıyorsun.Üstelik  bunun telafisi de yok.Senin dünya  ve  ahiret  saadetin olacak.Evet  YGS-LYS-YDS vs girmeyebilirsin, girmediğin zaman dünyada bir şeyler belki kaybedeceksin, sonradan telefi  edebilirsin.Lakin KSS (Kabir  Seçme Sınavına) sen ve  herkes  girmek  zorunda.Bundan  kaçış  yok.Aslında  kendi  kendimizi  kandırdığımızın  farkında  bile  değiliz.Sınava girileceği kesin  ve bu  sınavın ilk  sorusu da belli (Namaz)  ve   maalesef  rakamlar  öyle  gösteriyor ki,  %  70 imiz  bütünlemeye  kalacaktır. Değerli  dostlar  hiç  bir  şey  için geç kalmış  değiliz.Bu  sınavdan geçmek için, alarmları  kuralım,namazlarımızı kılalım,seccadelerimize varisler  bırakalım.Bunu  başardığımız  anda iki  cihanda mutlu  ve kulluk  görevini  yerine  getirmiş  olacağız.

--Beni  sabah  namazına   kaldırmayan  İman, beni  nasıl  Cennete  götürecek, diye  kendi kendimize  sorabilmeliyiz.

          Allah namazı doğru  ve eksiksiz kılanlardan eylesin..

Yorum Yaz