tatlidede

Kuran'ı Hz. Peygamberin Sireti/Siyeri Çerçevesinde Okumak

Kuran'ı Hz. Peygamberin Sireti/Siyeri Çerçevesinde Okumak
Kur’an’ı Hz. Peygamberin siretinin anlatıldığı bir kitap olarak da okuyabiliriz aslında…
 
Zira Kur’an, Hz. Peygambere olaylar üzerine 23 yılda nazil olmuş, Hz. Peygamberin siretini/siyerini pasajlarına işlemiş bir kitaptır… Hz. Peygamberin kimi zaman duygusal durumunu, kimi zaman çıkmazlarını, kimi zaman yanlışlarını, kimi zaman göremediklerini aktaran, kimi zaman da ne yapması gerektiğini öğreten bir kitaptır aslında… Örneğin Duha suresinde Hz. Peygamberin içinde bulunduğu duygusal durumu, Abese suresinde davet üslubundaki yanlışları, esirlerle ilgili ayetlerde yanlış kararları/çıkmazları, münafıklarla ilgili konularda göremedikleri, peygamberler hayatında ise ne yapması ve nasıl davranması gerektiği anlatılır…
 
Kur’an’da Hz. Peygamberin beşer olması, risaleti, aile hayatı, ev içi ahvali, arkadaşlarıyla ilişkisi, düşmanlarıyla ilişkisi, toplumla ilişkisi, üslubu, ahlakı, hicreti, savaşları vs. durumları işlenmektedir… Müşrik, Yahudi ve diğer din mensuplarının ahvali anlatılarak Hz. Peygamberin nasıl bir ortamda yaşadığı ve nelere maruz kaldığı anlatılırken Tebbet suresinde davetinin başlangıcında nasıl sert bir tepki ile karşılaştığı, Fil, Kureyş vs. surelerde yaşadığı muhitin tarihi konumu ve psiko-sosyal durumu ifade edilmektedir…
 
Peygamberler hayatının anlatıldığı pasajlarda aslında Hz. Peygamberin hayatında kesitler aktarılmaktadır… Yusuf suresi Hz. Peygamberin uğrayacağı ihaneti, sürgünü ve elde edeceği zaferi, Hz. Musa’nın Medyen’e kaçışı Medine’ye hicreti, Hz. Yunus’un kavmini bırakıp gitmesi Hz. Peygamberin davet konusunda yaşadığı sıkıntıyı ve bir arayış içinde olduğunu anlatır… Tüm bunlar bize aslında Kur’an’ın bir dava sireti, bir peygamber siyeri olduğunu da göstermektedir...
 
Bir hidayet kitabı olan Kur’an’ın, indiği süreçte Hz. Muhammed’in liderliğinde Arabistan bölgesinde gerçekleştirdiği değişim, dönüşüm ve devrimleri aşamalarıyla birlikte zikretmesi afaki bir kitap olmadığını, tarihte uygulanmış ve başarılı olmuş bir kitap olduğunu göstermektedir... Kur’an’ın Hz. Peygamberin siretini/siyerini hidayet pasajlarına dercetmesi yaşanmış, uygulanmış ve hedefine ulaşmış bir rehber kitap olduğunun ıspatıdır…

Editör: Aydın

Yorum Yaz