tatlidede

Kürşat Yıldırım kimdir? Kürşat Yıldırım kitapları ve sözleri

Türk Öğretim Üyesi Kürşat Yıldırım hayatı araştırılıyor. Peki Kürşat Yıldırım kimdir? Kürşat Yıldırım aslen nerelidir? Kürşat Yıldırım ne zaman, nerede doğdu? Kürşat Yıldırım hayatta mı? İşte Kürşat Yıldırım hayatı...
  • 08.12.2022 20:00
Kürşat Yıldırım kimdir? Kürşat Yıldırım kitapları ve sözleri
Türk Öğretim Üyesi Kürşat Yıldırım edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Kürşat Yıldırım hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Kürşat Yıldırım hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Kürşat Yıldırım hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 13 Temmuz 1982

Doğum Yeri:

Kürşat Yıldırım kimdir?

Kürşat Yıldırım Kitapları - Eserleri

  • Kızılderili Tarihi
  • Bir Zamanlar Türk İdiler
  • Bozkırın Yitik Çocukları
  • Doğu Türkistan Seyahatnamesi
  • Çin Tarihi
  • Doğu Türkistan'ın Tarihi Coğrafyası
  • Uygur Kağanlığı
  • Doğu Türkistan'ın Yer Adları
  • Çin Kaynaklarında Türkistan Şehirleri

Kürşat Yıldırım Alıntıları - Sözleri

  • Biz ağaçlara zarar vermek istemeyiz. Ne zaman onları kesmemiz gerekse, önce onlara tütün ikram ederiz. Odunu asla ziyan etmeyiz, lazım olduğu kadar keser, kestiğimizin hepsini kullanırız. Eğer onların hislerini düşünmez ve kesmeden önce tütün ikram etmezsek, ormanın diğer bütün ağaçları gözyaşı dökecektir, bu da bizim kalbimizi yaralar. (Kızılderili Tarihi)
  • İmparator Wu'nun Hun merkezli dış siyasetinin doğudaki ucu Kore'ye dayanıyordu. Buna göre MÖ 128'de bugünkü Kuzey Kore taraflarına bir ordu gönderdi. Esas maksadı Hunları doğudan sıkıştırmak olan bu harekât bir neticeye ulaşmadı. 20 yıl sonra MÖ 108'de bu kez daha kalabalık olarak yola çıkan ordu geniş bir bölgeyi işgal etti ve orada dört komutanlık (özel idare bölgesi) kurdu. Zaman zaman Koreli Goguryeo ve Buyeo devletleri hücumlar yapsalar da Çin bölgeden kopmadı ve orayla iyi ticaret ilişkileri geliştirdi. Çin, MÖ 135'te güneyde bugünkü Fujian'de Minyue Beyliği'nin saldırılarına karşı Zhao Beyliği'ni destekledi. MÖ 111'de Çin orduları ve filoları Nanyue Beyliği'ni işgal ettiler ve ardından bugünkü Guangdong, Guangxi, Hainan Adası ve Vietnam'ın kuzey toprakları Çin kontrolü altına girdi. Yine MÖ 109'da Yunnan'daki Dian Beyliği Çin'e bağlandı. Han Hanedanlığı Güney Çin'de hâkimiyet kurduktan ve Türkistan'da kontrolü sağladıktan sonra İran ve Türkistan'ın Hindistan ile mevcut olan ticaretinden pay almak istedi. Çinliler Yunnan'dan Hindistan'a doğru ilerlemek istediyseler de başarısız oldular. Bununla beraber Çin'in ilerideki Hindistan siyasetinin temelleri bu dönemde atıldı. (Çin Tarihi)
  • Onun ayakkabıları ile bir mil yürümediğiniz sürece bir kişiyi asla eleştirmeyin. (Kızılderili Tarihi)
  • Beyaz adam hakkında düşündükçe daha fazla emin oluyorum ki, onlar kendilerini medeni toplumun kuraları dedikleri şeyler içinde kaybettiler. (Kızılderili Tarihi)
  • Dünün, bugünün işine fazla karışmasına izin verme! (Kızılderili Tarihi)
  • Qin Hanedanlığı'nı kuran Qin Shi Huang MÖ 210 yılında öldü. Devleti inşa etmek, yeni bir düzen kurmak için çok acımasız davranan bu adamın gaddarlığı üzerinde duruluyordu. Konfüçyüs düşüncesine düşmanlığı sebebiyle Çin tarih yazıcılığında iyi anılmıyordu, çünkü sonraki dönemlerde bu alan Konfüçyüsçü geleneğin elinde olmuştu. Devlet birliğinin sağlanması için getirilen çok katı kurallarla çoğu köylü olan toplumu canından bezdirdiği gibi güçlerini kaybeden eski düzenin feodal beyleri de Qin iktidarına karşı iyice bilenmişti. (Çin Tarihi)
  • İç Moğolistan'dan Liaoning'e kadar uzanan sahada MÖ 4700-2900 tarihlerinde görülen Hongshan Kültürü'nde küçük çanaklar ve boyalı çömlekler vardır. Hongshan insanları yeşimtaşı işlemede ustaydılar. Yine çeşitli ejderha sembollerini kullanmaları sebebiyle doğu kıyılarındaki kültürlerle ilişkili olduğu düşünülür. Son zamanlarda yapılan çalışmalarla bu kültürün bir Altay kültürü olduğu sonucuna varılmış ve hatta DNA incelemerinde Sibirya Türklerine, bilhassa Yakut (Saha) Türklerine büyük oranda benzerlikler tespit edilmiştir. (Çin Tarihi)
  • Ya ben? Yüz yıl önce Türkiye’den #DoğuTürkistan’a giden dedelerime layık mıydım? Bana bakan o gözleri hak ediyor muydum? Acaba “B” kadar Türk müydüm, çok merak ediyorum. Doğu Türkistan’da Türk olmak, Türklüğü bilmek... (Doğu Türkistan Seyahatnamesi)
  • Düşünceler oklar gibidir. Bir kere salıverdiler mi, gider hedefi vururlar. Onlara iyi sahip ol, bir gün hedef kendin olabilirsin. (Kızılderili Tarihi)
  • İlk öğretmenimiz kendi kalbimizdir. (Kızılderili Tarihi)
  • Çin tarafından merkezde ve başkent etrafında ağırlanan, her türlü imtiyaza sahip Uygurlar, dilediklerince hareket ediyorlardı ve kimse onlara karışamıyordu. (Uygur Kağanlığı)
  • Avrupa'nın ortalarından Doğu Asya kıyılarına ve Hint Okyanusu'na kadar olan geniş bir sahada yerleşik toplumlara galip gelerek devletler kuran Bozkırlı Türkler bir süre sonra öz kimliklerini arka planı atmışlar ve hatta kaybetmişlerdir. (Bir Zamanlar Türk İdiler)
  • Çin çok farklı bir yerdir, dışarıdan içine gireni yutan, öğüten ve Çinlileştiren bir çarktır. Milattan önceki devirlerden beri dışarıdan gelip bin yıllardır Çin'e hükmeden Türk, Moğol, Tunguz, Mançu sülaleleri birkaç kuşak sonra Çinlileşmiş ve hatta Çin için kendi milletlerini katledebilmişlerdir. (Bir Zamanlar Türk İdiler)
  • Uygurlar, Gök-Türk mirası üzerinde, en az Gök-Türkler kadar güçlü ve bağımsız bir devlet kurdular. (Uygur Kağanlığı)
  • Üç barış vardır: Birinci barış, en önemli barıştır. İnsan ruhundadır o. İnsan, kainatla ve kainatın bütün güçleri ile olan ilişkisini, beraberliğini farkettiğinde, kainatın merkezinde Büyük Ruh'un durduğunu ve bu merkezin her yerde, her birimizin içinde olduğunu farkettiğinde birinci barış sağlanmıştır. Bu gerçek barıştır, diğerleri sadece bunun akisleridir. İkinci barış iki fert arasında olan barıştır. Üçüncü barış ise iki millet arasında yapılır. Fakat hepsinden önce, anlamalısınız ki 'gerçek barış' dediğim birinci barış, insanın ruhundaki barış yoksa ne fertler ne de milletler arasında barış olabilir. (Kızılderili Tarihi)
  • Aslında Kuzey Çin'de Longshan Kültürü, Xia Hanedanlığı'nın kurulduğu tarihlerde artık sona ermişti. Sarı Irmak havzasında şekillenen Erlitou Kültürü ise MÖ 1900-1500 yıllarına tarihlenmektedir. Önce Henan'daki Yanshi'da görülen bu kültür zamanla Shanxi, Shaanxi ve Hubei'ye yayılmıştır. Tunç döküm eşyalar bu kültürde karakteristiktir, özellikle ritüel için kullanılan tunç kaplar, kazanlar ve yine saray yapıları yaygındır. Xia Hanedanlığı ile bu kültür arasında kurulan bağ ise kesin değildir. Bu kültür dönemine veya Xia zamanına ait tunç işlemeciliğinin ilk kez Türkler tarafından Kuzey Çin'e getirildiği ve ardından bronz işlemeciliğin Doğu ve Güney Çin'de yaygınlaşarak kendine has bir tarza kavuştuğu düşünülmektedir. (Çin Tarihi)
  • İhtişamlı Han Hanedanlığı'nda Çin'deki insanlar önceden olduğu gibi "Qin halkı" olarak değil genelde "Han insanı" veya "Han halkı" (Hanren veya Hanzu) olarak adlandırılırdı. İmparator Wu, Qin Shi Huang'dan sonra bütün Çin'i birleştiren bir diğer imparator oldu. (Çin Tarihi)
  • Kendini, kendi kendine araştır, keşfet. Başkalarının senin yolunu senin için belirlemelerine izin verme. O senin, sadece senin yollundur. Diğerleri o yolu seninle birlikte yürüyebilir. Fakat hiç kimse o yolu sizin için yürümez. (Kızılderili Tarihi)
  • Shi Huang Qin Hanedanlığı'nı kurduktan sonra en çok Hunlarla meşgul oldu. Meng Tian'in komutasında on binlerce askeri Hunlara karşı gönderdi ve Sarı Irmak'ın güneyini, Ordos topraklarını ele geçirdi. Böylece Qin ve Hunlar arasında sınır Sarı Irmak oldu. Çin yeni belirlediği iskân ve sınır politikasına göre Sarı Irmak kıyılarına 44 ilçe kuruldu ve buralara sınırları korumaları için askerler ve bunların yanında Çin'de suç işlemiş kişiler yerleştirildi. Jiuyuan'den Yunyang'a kadar yol açtırdı. Yine Çin Seddi'ni güçlendirerek Lintao'dan Liaodong'a kadar binlerce kilometre uzunluğunda setler çektirdi. Sarı Irmak'ın kuzeyinde Yang Dağı ile Beijia arasında Çinliler yerleşti. Modu (Mete) dönemi başlamadan önce Hunlar büyük ölçüde kuzeye sürülmüş ve etkisizleştirilmişti. (Çin Tarihi)
  • Moyen Çor Kağan hakkında Çin kaynaklarında bulunan bilgiler Çin'de vuku bulan bir isyan vesilesiyle zenginleşir. Buna göre Türk-Soğd kökenli An Lushan adlı bir Çin generali Çin'e başkaldırmış ve dokuz yıla yakın mücadeleden sonra 755 yılında Çin'de Yan İmparatorluğu'nu kurduğunu ilan etmişti. (Uygur Kağanlığı)

Yorum Yaz