tatlidede

Kürtçe Dil Platformu Mardin'de temsilcilik açtı

Kürtçe'nin resmi dil ve eğitim dili olması için kurulan Kürtçe Dil Platformu, Mardin'de temsilcilik açma kararı aldı. KESK Mardin il binasından düzenlenen toplantı sonrasında açıklama yapan Platform Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, Mardin'de, Kürtçenin daha etkin olması için mücadele edeceklerini söyledi.
  • 05.10.2021 19:21
Kürtçe Dil Platformu Mardin'de temsilcilik açtı

Kürtçe Dil Platformu (PZK-Platforma Zimane Kurdi) Mardin’de temsilcilik açma kararı aldı. Platform üyelerinin katıldığı ve KESK Mardin Şube binasında basına kapalı yapılan toplantı sonrasında platform tarafından bir açıklama yapıldı.

RESMİ DİL OLMALI

Farklı bölge ve illerde temsilciliklerini kurmak için bir dizi çalışma içine girdiklerini anlatan Platform Sözcüsü Şerefxan Ciziri Kürtçe yaptığı açıklamasında “Dilimiz varlığımızdır, dilimiz kimliğimizdir, dilimiz onurumuzdur” diyerek iktidarların zor siyasetleri sonucu Kürt halkının kendi anadilinden mahrum bırakıldığını söyledi.

Cizîrî, “Coğrafyamızda egemen siyaset Kürtleri ve dillerini ortadan kaldırmak istiyor. Bu yanlış politika Kürtleri dil ve kültür olarak yok etmek istiyor, ama bu tutum asla demokratik ve insancıl bir tutum olamaz. Bu tutum aynı zamanda eşitlik fikrine de aykırıdır. Bu yanlış politika bir an önce durdurulmalı ve Kürtlerin dil ve kimlik hakları tanınmalıdır. Kürt dili resmi bir yasal statüye sahip olmalı, Kürt dili eğitim dili olmalıdır” dedi.

HER ALANDA İZİN VERİLMELİ YASAL STATÜYE KAVUŞMALI

Çok dilli ve çok dinli bir kent olan Mardin'de temsilcilk açma kararı aldıklarını anlatan Ciziri, "Kürt dilinin siyasette ve toplumda kullanılan bir dil olması için çalışacağız. Platformu iki temel ilke üzerine kurduk. Birincisi eğitim dili olması, ikincisi de resmi dil olması. İlkokuldan üniversiteye kadar Kürtçe derslerin verilmesi, görülmesi gerek. Bütün resmi devlet kurumlarında valilikte, hastanede, okulda konuşulması gerek" ifadelerinde bulundu.

Kürtçenin statü kazanması için çalıştıklarını anlatan Cizîrî, Mardinlileri evde, sokakta, dolmuşta, otobüste, hastanede ve yaşamın her alanında kendi anadillerinde Kürtçe Arapça ve Süryanice konuşmaya çağıran "Anayasa'da Kürtçenin bir statü edinmesi gerek" diye vurguladı.

Kürtçe bilmeyen ve hiç anlamayan siyasetci ve gazetecilerin "Kürtçenin eğitim dili olması için yeterli bir dil olmadığı" yönündeki sözlerine de cevap veren Cizîrî, "Özelikle Kürtçe bilmeyen siyasetçi ve gazetecilerin bu konuda konuşması çok yanlış. Bu görüşlerinin yanlış olduğunu kanıtlayan örnekler mevcut. Avrupa'nın bazı ülkelerinde, Rojava'da ve Güney Kürdistan'da Kürtçe eğitim görülüyor ve resmi dil olarak konuşuluyor. Ayrıca Kürtçe yayın yapan TV, gazete, ajanslarımız var. Bunlar bu görüşlerin yanlış olduğunu gösteriyor" ifadesinde bulundu.

Kürt Dil Platformu’nun söz konusu hakların tanınması için kurulan dil ve kültür hareketi olduğunu ifade eden Cizirî, “Platform olarak geniş bir siyasi ve kültürel tabanımız var. Kürt toplumundan büyük oranda destek görüyoruz. Kürt Dil Platformu olarak, bu konularda tüm uluslararası kuruluşlardan, entelektüel çevrelerden, insan hakları savunucularından destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KÜRTÇE İÇİN SAHADAYIZ

"Siyasetten yapmak için değil Kürt Dilini savunmak için sahadayız" diyen Cizîrî, "Yirmi beş milyonu aşkın Kürt milletinin varlığını ve kimliğini temsil eden Kürt dili üzerindeki baskıların kaldırılması istiyoruz. Kürtçenin resmî bir statüye kavuşması gerekiyor. Hastaneler, bankalar, belediyeler, devlet kurumları, Türk Hava Yolları vb. gibi devlet ve kamuoyuna ait yerlerde Kürtçe’nin iletişim dili olarak kullanılması, ilkokuldan üniversiteye eğitim ve öğretim dili olması için gerekenin sizler tarafından yapılacağına inanıyor, bunu arz ve talep ediyoruz.”

Toplantıya Mardin'deki aktivistlerin ve Platform Sözcüsü Şerefxan Ciziri'nin yanında Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşıti, HDP Diyarbakır Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık, PAK Genel Başkan Yardımcısı Vahit Aba da katıldı. 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz