tatlidede

Latifiye Camisi Hakkında bütün bilgiler / Latifiye Cami Nerede? Nasıl Gidilir?

Mardin'in en eski camilerinden olan ve Artuklular döneminin izlerini taşıyan Latifiye Camii'nin gerçek adı Abdullatif Camii olmasına rağmen halk arasında Latifiye ismiyle anılmaktadır.
  • 05.07.2021 13:21
Latifiye Camisi Hakkında bütün bilgiler / Latifiye Cami Nerede? Nasıl Gidilir?

Latifiye Camisi

Mardin camilerinin en eskisidir. Cumhuriyet Meydanı’nın güneyinde kalan cami, kitabesinde de yazıldığı gibi 1371’de Artuklu hükümdarlarından Melik Salih ve Melik Muzaffer’e hizmet etmiş olan Abdüllatif tarafından yaptırılmıştır. 16 değişik kitabesi bulunan yapı, Artuklu ve Akkoyunlu dönemine ait izler taşıyor.

Çarşı içindeki binalar arasında sıkışan bu tarihi cami, 1400'de Timur istilâsında zarar gören ve bir minaresi yıkılmış sonrasında ise Akkoyunlu ve Memlükler zamanında onarılmış. Osmanlı döneminde de ciddi tamiratlar gören yapı, en son 2010 yılında restore edildi.

Yapıya, Ulu Cami plan şemasının özellikler hakim olup açık avluya doğu ve batı yönlerinde yer alan karşılıklı iki kapıyla girilir. Doğudaki portal gösterişli mukarnaslı taş işçiliği ile dikkat çeker. Batı girişi ise sadedir.

Avlunun güneyinde kalan cami, ortası mihrabönü kubbeli bir ana mekan ve kubbeli mekanların yanında iki sahınlı, beşik tonozlarla örtülü dikdörtgen mekandan oluşur. Doğu ve batı kanatlarında tek katlı medrese bölümü, kuzey kanadında ise sonradan kapatılmış olduğu anlaşılan ve ortasında selsebilli eyvanı olan revaklar yer alır.

Minaresi 1864 yılında Vezir Davud i Tayyar tarafından yaptırılmıştır. Şehirdeki diğer Artuklu yapılarında görülen dilimli kubbe yerine bu caminin kubbesi oldukça yalın yuvarlakça biçimlenen kesme taşlardan yapılmıştır. 1990’ların başında bir onarım gören camide, 2004 yılının sonunda başlayan restorasyon çalışmaları 2010 yılında tamamlanmıştır.


Yapının özellikle giriş kapılarındaki Selçuklu ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden olup, görülmeye değer niteliktedir.



Şehrin en güzel, en cezbedici noktalarını keşfederken sadece bir iki saatinizi Latifiye Camii'ne ayırmanız yeterli olacaktır.

Caminin avlusunda yer alan çeşmenin başından suya yansımalı olarak kendi fotoğrafınızı çekerek Mardin ziyaretinizi ölümsüzleştirebilirsiniz. 


YAZI / FOTOĞRAFLAR : MUHAMMED FURKAN ÖNCEL

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz