tatlidede

Lohusa Anneye pratik öneriler

Lohusa Anneye pratik öneriler
9 ay boyunca içinizde sağlıklı büyüsün, bir an önce kucağınıza alıp kavuşun diye dört gözle beklediğiniz bebekleriniz için yapabileceğiniz en güzel şey sağlıklı beslenmektir.

Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemelidirler. Bu süre 6-12 ay ya daha fazla sürebilir. Bebeklerini emziriyorlarsa eski formlarına daha kolay dönebilirler. Emzirmenin devam etmesi için annenin beslenme düzenine dikkat etmesi gerekmektedir.

Lohusalarda zayıflama diyeti uygulanmamalıdır. Unlu, yağlı ve şekerli besinlerin aşırı tüketilememesine ve günlük aktivitelere dikkat edilmelidir.

Doğumdan sonra bebek emzirilirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alınmalıdır.

Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarda düzenli olarak tüketilmelidir.

Her gün bir adet yumurta ve 1-2 porsiyon etli sebze yemeği tüketilmelidir.
Gaz yapıcı öğeleri içeren besinlerin tüketimine dikkat edilmeli (brokoli, soğan, sarımsak, lahana) kuru baklagiller (mercimek, ezogelin çorba bulgur dahil) denenerek tüketilmelidir. 

Her öğünde vitaminlerden zengin sebze ve meyveler olmalıdır.
Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar tüketilmemelidir.

D vitamini besinlerde yeterince bulunmaz, güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emzikli anne güneş ışınlarından yararlanmaya özen göstermelidir. 

Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler ara öğünlerde tüketilebilir.

Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir. Çay ara öğünlerde, yani yemek yendikten sonra 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, çaylara limon-limon suyu eklenmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama suyu dökülmemelidir. Kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi kuru baklagiller iyice yıkandıktan sonra ıslatılmalıdırlar.
Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış mevsim meyve suları, ev yapımı ayran, limonata içilmelidir.

Pekmez uygun koşullarda hazırlandı ise iyi bir demir kaynağıdır. Şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden birisidir.

Sür verimi için stresten uzak durmak ve annelik mutluluğunu yaşamak önemlidir.
Doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır. 

Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Emzirme sürecinde bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması emzirmenin iyi gittiğinin bir işaretidir.
Başarılı bir emzirme için bebek rahat olmalı, yorgun ve tok olmamalıdır, burun delikleri temiz olmalı rahat soluk alması sağlanmalıdır.

Bebeğin emme refleksi memenin ağzına yerleştirilmesi ile oluşur. Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir, doygunluğa ulaşması yani son ve yağlı sütü alarak beslenmeyi sonlandırması istenmektedir ve sabırla emzirmeye devam edilmelidir. 

Yorumlar

Image
Serdar Özgün
01.10.2020 / 09:09

Tebrikler güzel bir yazı..

Yorum Yaz