tatlidede

Manuel Scorza kimdir? Manuel Scorza kitapları ve sözleri

Perulu Yazar Manuel Scorza hayatı araştırılıyor. Peki Manuel Scorza kimdir? Manuel Scorza aslen nerelidir? Manuel Scorza ne zaman, nerede doğdu? Manuel Scorza hayatta mı? İşte Manuel Scorza hayatı... Manuel Scorza yaşıyor mu? Manuel Scorza ne zaman, nerede öldü?
  • 27.01.2023 15:00
Manuel Scorza kimdir? Manuel Scorza kitapları ve sözleri
Perulu Yazar Manuel Scorza edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Manuel Scorza hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Manuel Scorza hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Manuel Scorza hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 9 Eylül 1928

Doğum Yeri: Peru

Ölüm Tarihi: 27 Kasım 1983

Ölüm Yeri: İspanya

Manuel Scorza kimdir?

Manuel Scorza Perulu şair, romancı ve siyasal eylemci. Yerlilerin baskı ve sömürüye karşı mücadelelerinini anlattığı yapıtlarında toplumsal gerçekçi bir üslupla fantastik öğeleri kaynaştırmıştır.

1949'da General Manuel Odría'nın diktatörlüğüyle mücadele eden bir örgüte katıldı. Aynı yıl yayımladığı ilk şiir kitabı Actas de la remota lejanía (Çok Uzaklarda Olanlar) toplatıldı. Ülkesinden sürülünce çeşitli ülkelerde yaşadı, yaşamını güçlükle sürdürdü. Las imprecaciones (1955; Lanetler) adlı şiir kitabı ile 1956'da Peru Ulusal Büyük Şiir Ödülü'nü kazandı. Aynı yıl Halk Hareketi'ne katıldı ve Cerro de Pasco'daki köylü ayaklanmasını destekledi. Hareketin sekreterliğini üstlenerek siyasal bildirilerini kaleme aldı.

Scorza'nın öbür şiir kitaplarından Los adioses (1959; Elvedalar), hüzünlü ve nostaljik bir aşk şiirleri kitabıdır. Sonraki şiir kitapları arasında Desengaños del mago (1961; Sihirbazdan İbret Dersleri) ve El vals de los réptiles (1970; Sürüngenler Valsi) sayılabilir.

Scorza Yerli ayaklanmalarını konu alan romanlarıyla ün kazandı. Redoble por Rancas (1970; Dikenli Tel, 1975, 1984) 1955-62 arasında Peru'daki olayları, Yerlilerin kötü durumunu ve Yerli kültürüyle egemen olan İspanyol kültürünün çarpışmasının yarattığı şoku anlatan beş ciltlik bir yapıtın ilk romanıydı. Deneyimlerinden beslenen ve And Dağlarında yaşayan beyaz sömürgecilere karşı yüzyıllar boyu verdikleri savaşı dile getiren roman dizisinin bu ilk yapıtıyla ün yaptı. Scorza hem bu romanda hem de dizinin Historia de Garabombo, el invisible (1972; Görünmez Garabombo'nun Öyküsü), El Jinete insomne (1978; Uykusuz Atlı), Cantar de Agapito Robles (1978; Agapito Robles'ten Şarkılar Söylemek) ve La tumba del relámpago (1979; Şimşeğin Mezarı) adlı sonraki romanlarında Yerlilerle paylaştığı animist dünya görüşünü işledi ve aynı gerçek ve gerçeküstücü karışıma, lirik esine rastlanır.

Paris'e yerleşen ve oradaki Yüksek Öğretmen Okulu'nda (École Normale Supérieure) ders veren Scorza bir uçak kazasında öldü. Türkçede Toprak Acısı (1978, 1986) adlı bir yapıtı vardır.

Manuel Scorza Kitapları - Eserleri

  • Toprak Acısı
  • Dikenli Tel

Manuel Scorza Alıntıları - Sözleri

  • “Yaşam doğurgandır. Her gün yeni bir şey çıkıyor ortaya.” (Toprak Acısı)
  • “Biz bir kişi için değil, herkes için dövüşüyoruz. Tüm insanlar özgür olsunlar, özgür topraklar üzerinde yaşasınlar diyoruz, bunun için çarpışıyoruz. Birisi konuştu ve bizi sattı.” (Toprak Acısı)
  • Saatine baktı. Onbir kırk ikiyi gösteriyordu akreple yelkovan ve hayatının son sabahıydı. (Dikenli Tel)
  • "Yarından tezi yok ,bu yılana zehir içirin. " (Toprak Acısı)
  • "Sevimsiz ,nadan ,insanlıktan uzak ,dikenli çalı gibi dalayan karı" sözü ben kulunuzun olamaz . (Toprak Acısı)
  • Her şey unutulacak ve hiç bir şey onarılmayacak. (Dikenli Tel)
  • “Cimri olan toprak değildir, cimri olan patrondur.” (Toprak Acısı)
  • Umudun getirdiği boş hayaller kadar hiç bir şey insanoğlunu zayıflatamaz. (Dikenli Tel)
  • "Ben sana yiyecek verdim,sen evimi yıkıyorsun" (Toprak Acısı)
  • Doğru olmanın, namusuyla yaşamanın ödülü yerinden yurdundan atılmaktı. (Toprak Acısı)
  • "Artık ölümsüz oldum, bir daha ölmeyeceğim " (Toprak Acısı)
  • Hayvanı bir yere kıstırdın mı dönüp saldırır, ama insan kılını kıpırdatmadan ölümü bekler. (Toprak Acısı)
  • Yıllar geçtikçe, yorucu ve küçük işlerin dehlizlerinde yiterken, mutlu günlerin gülümsemesini unutacak, ama sanki kinle kazınmış olan bu yüz gözlerinin önünden gitmeyecekti. (Dikenli Tel)
  • “Altmışıma geldim. Şunu gördüm ki, saçlarla beraber cesarette ağarır.” (Toprak Acısı)

Yorum Yaz