tatlidede
tatlidede

Mardin doldu taştı!

Tarih, kültür ve inanç turizminin merkezi haline gelen Mardin’de bayram günleri ile birlikte hafta sonunda da turizm bereketi yaşandı. Bayram tatili ile birlikte Mardin’de turist rekoru kırıldı. Tarihi kente 10 günde 250 bin ziyaretçi geldi.
  • 28.07.2021 15:43
Mardin doldu taştı!

Hafta sonunda adeta Mardin’e akın eden turistler, tarihi mekânlarda fotoğraf çektirmek için adeta birbirileri ile yarıştılar.

Cadde, sokak ve çarşıları, yerli ve yabancı turistlerle dolup taşarken, Mardin, pandemi sonrasında adeta küllerinden yeniden doğdu.

Tarihi, kültürü, etnik yapısı ve hoşgörüsüyle bir mozaiğe dönen Mardin’e 81 il ve yurt dışından çok sayıda turist geliyor.

Özellikle hafta sonu turist akını yaşandı. Mardin’e gelen yerli ve yabancı turistler gördükleri eşsiz tarihi manzaralara hayran kalıyor.

Cazibe Merkezi oldu

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne de aday olan Mardin, turizmin gözde mekânları arasında yerini alırken, bir zamanlar kapatılan otellerin yerine de artık yenileri açılıyor.

İnanç turizmi ve çok sayıda tarihi, kültürel varlığıyla turistler için çekim merkezi olan Mardin, tarihi camileri, medreseleri, kiliseleri, manastırları, dar sokakları ve taşın oya gibi işlendiği evleriyle son yılların cazibe merkezi haline geldi.

İzmir’den Mardin’i görmek için ailesiyle gezmeye geldiğini anlatan Habibe Kardaş, “Bayram tatilini Mardin, Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa olacak şekilde GAB turuna çıktık. Hafta sonunu da Mardin’de geçirdik. Buranın güzelliklerini arkadaşlarımıza anlatmak için sabırsızlanıyoruz. Bütün sevdiklerimi Mardin’i görmeye davet edeceğim. Bir daha ki gelişimde ailemle değil bütün arkadaşlarımızla birlikte geleceğiz.”dedi.


Tarih karşısında büyülendi

Mardin’in evleri, mimarisi tarih olarak çok güzel bir yer olduğunu, ve yüzyıllardan beri korunarak bugünlere gelen tarihi yapısı karşısında büyülendiğini anlatan Elif Yılmaz da Mardin’e her yıl muhakkak bir defa geldiğini tarihi açıdan çok eski ve her şeyiyle çok güzel olduğunu ifade ederek, Mezopotamya’nın çok güzel ve zengin yerleri olduğunu vurguladı.

Mardin’de güzel yerler ve güzel insanların olduğunu kaydeden Yalçın, “Mardin’de nasıl bir bayram havası sezdim? Bize eskiden batıda anlatırlardı. Çoluk çocuk sokaklarda geziyorlar. Kıyafetlerini giymişler, eğleniyorlar. Batıda bu kadar olmuyor. Daha farklı bir hava var. Ama burada eski daha çok yaşanıyor diyebilirim” şeklinde konuştu.

Arkadaşlarıyla tarihi kenti gezmeye geldiğini belirten Ahmet Demir de “Mardin’deki tarihi mekânları anlatmaya gerek yok. Tarihi eserleri adeta bir şaheser. İnsanlarıyla kaynaştık. Çok sıcak çok doğal, güzel bir yer herkesin gelmesini tavsiye ederim“dedi.

Sıcak havaya rağmen
Havanın sıcak olmasından yakınan Dilber Gümüş de “Hava çok sıcak, çok bunaldık ama buna rağmen Mardin gezimiz geldiğimize değdi. Bu havaya alışkın değiliz. Yalnız bu güzellikleri görmek kimseye nasip olmaz. En çok Ulu Cami ve Kırıklar Kilisesinde etkilendik.”diye konuştu.

Turist sayısında sevindiren artış

Tarihi kentteki bu yoğunluk Mardin Havalimanı istatistiklerine de yansıdı.

Daha önce günde bir iki uçağın sefer yaptığı havalimanındaki uçak trafiği günde ortalama 10’ı geçti.

En fazla ilgi tarihi mekânlara

Mardin’de konaklayan turistler, Mardin Kalesi ve taş mimarili konaklarının yanı sıra inanç turizmi kapsamında en çok Hz. Muhammed’in ayak izinin bulunduğu Sitti Radviye Medresesi, Sakal-ı Şerif’in bulunduğu Ulu Cami, Zinciriye ve Kasımiye’yi geziyor. Turistler ayrıca Ortodoks Hıristiyan dinine mensup Süryanilerin kutsal kabul ettiği Turabdin Dağı’ndaki Mor Gabriel Manastırı ile Meryem Ana Kilisesi, Kırklar Kilisesi, Deyrulzafaran Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Dimet Manastırı ve Yezidilerin Midyat köylerindeki tapınakları ziyaret ederek tarihe yolculuk yapıyor.

10 günde 250 bin ziyaretçi

Turist bakımından şehrin bu sene iyi bir çıta yakaladığını ve bu ziyaretleri yılın geneline yayacaklarını aktaran Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, yaşanan bu olumlu gelişmelerden dolayı kentte herkesin yüzünün güldüğünü söyledi. Vali Demirtaş, "Normalleşme ile birlikte yatılı ve günübirlik şehrimizi ziyaret eden misafir sayımız yaklaşık 250 bini geçti. Son dönemlerde şehrimize huzur ve güven hakim oldu. Vatandaşlarımız ve esnaf bu durumdan oldukça memnun. Herkesin yüzü gülüyor. Bu kararlılığımız devam edecek. Bayram tatilinde ve hafta sonları bütün yataklı tesisler doldu. Yılsonuna kadar bu rakamın daha da artacağını biliyoruz. Mardin, son dönemlerde Türkiye'de merak edilen ve gezilmek istenen şehirlerarasında yer alıyor. Bunu da hep beraber görüyoruz. İnşallah bu böyle devam edecek" dedi.

Turizmcilerin yüzü gülüyor

Asırlık konakları, kervansarayları, camileri, medreseleri, manastırları ve kiliseleri ile açık hava müzesi görünümündeki kentte bu yıl yaşanan turizm hareketliliği turizmcileri de sevindirdi.

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, pandemide zor dönemler geçiren turizm sektöründe esnafın yüzünün gülmeye başladığını söyledi.

Bu sezon turizmden beklentilerinin yüksek olduğunu dile getiren Güngör, turizm yatırımcılarının şehre ilgisinin her geçen gün arttığını belirterek, “Sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Turizm yatırımları için Türkiye'nin diğer illerindeki yatırımcılarımız Mardin'e ilgi duyuyor. Bugüne kadar ilimize yatırım yapmak isteyen 10’un üzerinde iş insanı var. Biz de kendilerine destek veriyoruz. Mardin gibi geleceğini turizmde arayan kent için yatak sayımız çok düşük. Bu sayının hızla yükseltilmesi gerekiyor. Bayram gibi özel günlerde otellerde yer bulmakta ciddi sıkıntı yaşanıyor. Mardin’de turizme yatırım yapanlar çok kısa sürede meyvelerini alacaktır."

Editör: Aydın

Yorum Yaz