tatlidede

Mardin’de mukabele halkaları oluşmaya başladı

İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele programlarına Mardin halkı yoğun ilgi gösteriyor.
  • 14.04.2021 09:25
Mardin’de mukabele halkaları oluşmaya başladı

Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele okumaları camilerde, mescitlerde ve evlerde başladı. Peygamber Efendimizin (Sallahu Aleyhi ve Sellem) Cebrail (aleyhisselam) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen Mukabele, camilerde yapılarak bu gelenek sürdürülmeye çalışıyor.

İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneğine Mardin halkı da yoğun ilgi gösteriyor.

Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin okuduğu Kur'an-ı Kerim sureleri o mekânda bulunanlar tarafından dinlenerek veya yüzünden takip ediliyor. Mukabelenin Kur'an sevgisi aşılamasının yanı sıra öğrenme imkânı da sağlıyor.

Mardin’deki tüm camileri dolduran Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur’an-ı baştan sona okuyarak hatim edeceklerini söylüyorlar.

Mukabele geleneğinin sürdürüldüğü camilerde, öğle namazından sonra başlayan ve ikindi namazından sonra da devam eden mukabeleye vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

Yeni Camii İmamı Mehmet Salih Çalka, Mukabele hakkında verdiği vaazda ise şunları söyledi:

“Allah-u Teala, Kur’an-ı Kerim’i Ramazan ayında indirmiştir. Onun için bu mübarek Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’i bol bol okumamız gerekiyor. Peygamber Efendimizin, Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’i okurdu ve Cebrail dinlerdi, Cebrail okur Allah Resulü dinlerdi. Buna mukabele deniliyor. Yani karşılıklı okuma anlamına geliyor.”

Editör: Aydın

Yorum Yaz