tatlidede

Mardin’de Yerel Seçim Stratejisi -3- (Bir Belediye Başkanın Vizyonu)

Mardin’de Yerel Seçim Stratejisi -3- (Bir Belediye Başkanın Vizyonu)

Bir şehri yaşanabilir hale getiren ve insani güzelliklerle donatanlar; yerel yöneticilerdir. Bu vesile ile bir şehrin belediye başkanını seçmek; şehre hizmet edecek ehil insanı seçmek demektir.

Belediye başkanlıkları, belediye sınırları içerisinde kalan her alanın sosyal ekonomik ve kültürel açıdan gelişimi ile ilgili her türlü faaliyetlerin yürütüldüğü icra makamları olduğundan, şehir sakinleri için apayrı bir önem arz etmektedirler.

Milletin güvenini kazanan ve kazanmış bir yerel yönetici, vizyonel bilgi birikiminin alt yapısını da temin edip; ekip ruhunun verdiği şuur – samimiyet ve sahih inanç değerleri ile geleceğe dair insani yaşam modellerinin temel taşlarını örecek bir yönetme sistematiğine sahip olacağı aşikardır.

***

Gelişmiş toplumların en bariz özelliği kentleşmenin kalitesi ile ölçülür. Kaliteli bir kentleşmenin yolu da bunu sağlayabilecek kalitede bir belediye başkanı ve onun oluşturacağı o ölçüde kaliteli bir ekipten geçer. Ekip çalışmasına ve istişareye önem verecek, beraber çalışacağı ekibi akli ve vicdani ölçülerle belirleyecek bir belediye başkanının şehre apayrı bir dinamizm ve heyecan katması kaçınılmazdır.

Bir belediye başkan adayının sorumlu olduğu belediye sınırları içerisinde gerçekleştirmeyi düşündüğü / vaat ettiği her türlü yenilik ve icraat, onun aynı zamanda vizyonunu, zekâsını, başarısını ve yetki becerisini ortaya koyar.

Bununla birlikte, yerel yönetim bilgisi ve iş birikiminin olması, şehrine karşı olan sevdası, verdiği sözlere karşı vefalığı, şehrin sakinleri ile  barışık,  şehrin gelişimine dair onlardan gelecek tekliflere açık, iş bitirici, şehre gelecek kazandıracak donanım sahibi birisi olması; şüphesiz, onu bir kat daha değerli kılacak ve bir adım daha ileride olacaktır.

Bir şehrin ihyasının veya iflasının belediye başkan adayının vizyonu ile ilgili olduğu göz önüne alındığında, 5 yıllığına seçilecek başkanın hakkı gözeten, adaletten sapmayan, şeffaf, dürüst ve kararlı, yenilik ve hizmetlerde öncü olmak suretiyle gelişim ve değişime açık,

zorluklardan yılmayan, sivil toplum örgütlerinin önemseyen ve destekleyen, yönettiği şehri partiler üstü yöneten, şehrin bütün kesimlerini ekip ruhuna dahil edebilen bir yönetim anlayışına bağlı olmalıdır.

Yönetimine talip olduğu şehrin sosyo-kültürel özelliklerini bilmeden, şefaf bir sistemden vazgeçmesi ve millete değer verme anlayışında uzak durması halinde yönetimde acziyet göstereceği bilinen bir gerçeklik olgusudur.

Şahsi menfaatlerini, amme menfaatlerinin üstünde tutması, şehir sakinlerinin sorunlarını yerinde dinleyip; zamanında çözüm getirme becerisi göstermezse; şehre en az 5 yıllık bir kayıp verdireceği herkesçe bilinmelidir

Bundan dolayı, belediye başkan adayının karakter yönünden sağlam, dürüst ve kararlı bir duruşa sahip olması, icraatlarında hak ve adaletten sapmaması, şehrin sakinlerine karsı saygılı, güler yüzlü ve nazik olması, kendi hırslarının esiri olmak yerine ekip ruhu ile çalışan, ekibi daima zinde tutan ve harekete geçiren bir karizmaya sahip olması, mücadeleci ve cesur bir kişiliğe sahip olması gerekir.

Gelişim ve yeniliklere açık biri olması, olası durumları doğru analiz edebilecek analitik bir zekaya sahip olması, şehrin ruhunu, dini ve kültürel yapısını bilen ve buna önem veren biri olması, geçmişte görülen ayırımcı ve kayırmacı uygulamalardan kesinlikle uzak duracak biri olması, şehrin ekonomik rezervlerini iyi bilen ve bunları harekete geçirip, şehrin ihya olması için icraatlar ortaya koyabilecek projelere ve yeterliğe sahip olması lazımdır.

Şehrin sosyal ve kültürel potansiyelini bilen ve bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirebilecek heyecan ve azme sahip biri olması, şehrin tarihi dokusunu koruyarak kültürel mirası ortaya çıkarmaya yönelik icraatlarda bulunacak biri olması, özellikle belediyecilik hizmetlerinde dil, din, irk ayırımı yapmayacak, önceliği halka hizmet olan, insan sevgisi dolu biri olması, insanların sevdiği, saygı duyduğu, değer verdiği ve otoritesini kabul ettiği uzak görüşlülük sahibi karizmatik biri olması, kurumlarıyla barışık, sözü sayılır biri olması, belediyenin imkanlarını herhangi bir grubun ya da nüfuzlu kişinin eline bakmayacak kadar kişilikli olması, diyalog ve iletişimde ulaşılabilir biri olması bir belediye başkanın vizyonel  heybesine girmesi gereken emarelerdir.

Bu neden ile şehircilik konusunda donanımlı, şehrin tarihi genetiğine uygun (mimarlık, mühendislik, siyaset ve hukuk vb.) eğitimi almış, o şehirde yaşayan, şehri temsil edebilecek donanım ve kültüre sahip ve özellikle şehrin planlaması ile ilgili çalışmalara taviz vermeyen birinin olması kaliteyi daha da arttıracaktır.

Raporun dördüncü kısmını, başka bir yazıda paylaşmak üzere;

Kelam ve selamların en güzeli kalınız diyorum…

***

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD)’ın hazırladığı “Mardin’ de Yerel Seçimler” ile ilgili çalışma, komisyon tarafından hazırlamıştır.

Katkı sunanlar:

Mehmet Timurağaoğlu,

Ahmet Akgül,

Osman Yıldız,

                                                                                Veysi Demir

- Bu bir USTAD raporudur –

Yorum Yaz