tatlidede

Mardin’deki Sivil Toplum Kuruluşları’nın Gücü

Mardin’deki Sivil Toplum Kuruluşları’nın Gücü
Değerli Mardinli Hemşehrilerim, bugünden itibaren düzenli olarak sizlerle birlikte Mardin’i, Mardin’in sorunlarını, Mardin’e ve Ülkemize dair paylaşımlarla sizlerle birlikte olacağım. Bazen Mardin siyasetini, Mardin'deki eğitimi, Mardin'deki sorunları, Mardin’in güzelliklerini, Mardin’deki esnaf sorunlarını, bazen’de Mardin’deki sivil toplum kuruluşlarını konuşacağız.
Bugün Mardin’deki Sivil Toplum Kuruluşlarının gücünü konuşacağız.
STK nedir? Amaçları nedir?
STK (Sivil Toplum Kuruluşları) Hükümetten bağımsız olarak çalışan, genellikle kâr amacı gütmeyen, tarafsız, toplumsal olaylara duyarlı, halkın sorunlarına çözüm arayan ve çözüm noktasında etkin roller üstlenen kuruluşlardır.  
Peki, Ülkemizde, Dünyada ve Mardin’de STK ve mesleki kuruluşlar ne durumda, etkinlikleri ne derecede, gerçekten tarafsız olabiliyorlar mı? Yoksa siyasetin ve siyasilerin güdümündeler mi?  
Dünya’da ve Ülkemizdeki Küreselleşme sürecinin sonucu olarak, liberal politikaların yeniden güç kazanmış, bunun neticesinde çok büyük ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler meydana gelmiştir. Bu ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler sonucunda, Sivil Toplum Kuruluşları çok büyük önem kazanmış ve giderek artan önemli bir güç haline gelmişlerdir.
Dünya’daki gelişmişlik düzeylerine baktığımız zaman, o ülke’deki STK ve Mesleki kuruluşların gelişmişliği ile orantılı olduğunu görmekteyiz. Özellikle gelişmiş ülkelerde Sivil Toplum Kuruluşları, toplumsal sorunların çözümünde çok etkin rol oynamaktadır. Türkiye'de özellikle son yıllarda gelişmiş Ülkelerde’ki seviyede olmasada, Sivil Toplum Kuruluşları önemli roller üstlenmeye başlamışlardır. Ülkemizdeki STK ve mesleki kuruluşlar siyasetin ve siyasilerin güdümünde olmaması gerekir. Uluslararası Mesleki kuruluşlar ve yardım kuruluşlarına baktığımız zaman, siyasetin güdümünde olmadıklarını, siyaset üstü olduklarını görebiliyoruz. UNESCO ve benzeri kuruluşların, doğal afetlerde, şavaşlarda, kıtlık ve yoksullukla mücadelede çok etkin rol oynamaktadırlar. Bunlara benzer uluslararası kuruluşların artması en büyük dileğimizdir.
Mardin’de gücünü üyelerinden alan ve etkin sayılabilecek  birçok mesleki kuruluş bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları; Baro, Ticaret Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası, benimde dört yıl başkanlığını yaptığım Mali Müşavir Odası, Tabipler Odası, Eczacılar Odası, Mimarlar ve Mühendisler Odası, Vb. çok sayıda meslek odası var. Peki bu meslek odaları gerçekten görevlerini yapabiliyorlarlarmı? Yada rollerini oynayabiliyorlar mı? Bazı meslek kuruluşları dışında gerçekten görevini yapabilen meslek kuruluşları hemen hemen yok gibi. Meslek odaları bulundukları ilin ve bölgenin temsilciğini üstlenmeli ve bölgede mevcut sorunları çözümünde öncü rol oymalıdırlar. Çünkü, meslek odalarının aynı zamanda birer STK olduklarını unutmamalıyız. Meslek odalarının yanında, ciddi anlamda etkili olan STK’larda var. Bunların bazıları, siyasi oluşumlar ve siyasetin etkisinde kalabiliyorlar. Bu tür STK'lar, sadece ve sadece siyasi rant ve çıkar peşindedirler. Bazıları da gerçekten toplumsal olaylara duyarlı, memleketimize ciddi anlamda katkı sunan ve memlekete fayda sağlayan STK (Sivil Toplum Kuruluşları)’lardır. Mardin’de yüzlerce STK var. Yedi kişi bir araya gelip, bir dernek kuruyor ve kağıt üzerinde STK oluyor. Fakat bu tür kuruluşlar, çok fazla etkili olamıyorlar. Birkaç STK ve meslek kuruluş dışında, görevini layıkıyla yerine getiren, fazla göze batan, memleket yararına çalışan, tarafsız ve bağımsız STK gözükmüyor. Bunların yanında, birde sendikalar var. Sendikalarlar STK ve Meslek odaları gibi etkili oluşumlardır.

Sendikaların görevi nedir? Ne iş yaparlar? Amaçları nedir?
Kısaca sendikalar;
• Çalışanların sosyal, kültürel ve mesleki hak ve çıkarlarını her yerde gözetip korumayı ve geliştirmek,
• Kamu hizmetlerinin daha verimli ve vatandaşa daha düzenli şekilde uygulanması için gerekli araştırmalar yapmak, araştırmak ve gözlemlere dayalı raporlar hazırlamak ve raporları gerekli makam ve kurumlara sunarak eksiklikleri veya önerilerini bildirmek,
• Üye işçilerinin adına haklarını savunmak ve geliştirmek için toplu olarak görüşme ve toplantılara katılma, toplantılarda işçiler adına görüş ve hak talep etme ve karar almaktır.
Peki, gerçekten sendikalar bu misyonlarını yerine getirebiliyorlar mı? Mardin’deki sendikalara baktığımız zaman, sendikaların gereğinden fazla siyasallaştıklarını görebiliyoruz. Her bir sendika, bir siyasi görüşe yakın durmakta ve bu sendikalar adeta o siyasi partilerin arka bahçesi gibi davranmaktadır. Durum böyle olunca da, sendikalar tarafsız ve bağımsız davranamıyorlar. Halbuki, sendikalar görevlerini iyi yapmaları halinde çok önemli bir güce sahiptirler. Sendikaların, siyasilerin ve siyasetçilerin güdümünde olmamaları gerekir.
Gerçek anlamda görevlerinin bilincinde olan STK, Mesleki kuruluşlar ve Sendikalar toplumun sorunlarını esas alır, halkın yararına olan etkinlikler düzenler. Gerektiğinde halkın yararına çözümler üretir ve siyasilere önerilerde bulunurlar.
Mardin’de görev yapan STK, Mesleki kuruluşlar ve Sendikaların hem üyelerinin sorunlarını çözüme kavuşturma  noktasında, hem de toplumsal olaylarda daha etkin rol oynamaları noktasında, görevlerini icra etmeleri ve Mardin’e ve Mardin halkına daha fazla fayda sağlamaları dileğiyle, sağlık, mutluluk ve huzurlu bir hafta diliyorum…

M.Nurullah BUDAK
Yeminli Mali Müşavir

Yorumlar

Image
selman
07.10.2019 / 16:16

Mardin'de STK mı kalmış ki onları yazıyorsun.

Image
Muhittin kerelti
03.10.2019 / 13:44

Değerli üstadım Öncelikle bu güzel yazınız için teşekkür ederim. Toplumda taraf olmazsan bertaraf olursun psikolojisi hakim bu durum tarafsız olması gereken sendika ve STK larida etkilemiştir. STK larin amaçlarindan biri halkın problemlerini çözmek ancak çözüm bulmak için başvurdukları devlet kurumları "bizden değilsen işin yurumez" cevabını verirler bu nedenle STK lari taraf olmaya zorlarlar. Bakalım nereye kadar devam edecek bu hal...

Yorum Yaz