tatlidede
tatlidede

Mardin'in 'Sultan'ı Var!

Mardin'in 'Sultan'ı Var!

        Hatırlarsanız bir süre önce Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mardin’e gerçekleştirdiği bir ziyarette “Çarıklı Profesör” olarak tanıttığı ve her türlü desteğin sağlanması hususunda adeta açık çek verdiği Merhum Taş Ustası Yusuf Usta’yı yazıma konu etmiş ve yaşamında değeri bilinmeyen sanatkârlar ve renkli simaların öldükten sonra değil de yaşamında kıymetinin bilinmesi gerektiğine dikkat çekmeye çalışmıştım.

        Mardin taşını nakış gibi işleyen Merhum Yusuf Usta’yı kaybettik ve gereken önemi değeri maalesef gösteremedik.

        Şimdilik konuyu dolandırmadan, Guinness Rekorlar kitabına girmiş, 2.51’lik boyu ile Dünya’nın en uzun insanı unvanına sahip olan Mardinli Sultan Kösen’e getirmek istiyorum sözü.

        Nobel Ödülünü alan hemşerimiz Prof Dr. Aziz Sancar’ın bilim alanında yaptığı çalışmanın şehrimize ne denli bir katkı sağladığını görmekle birlikte Sancar’ın aldığı ödül sonrası aradan geçen onca zamana karşın henüz Mardin’i ziyaret etmemiş olması hemşerilerini üzmektedir.

        Sultan Kösen ise Mardin’de idame ettirmeye çalıştığı mütevazı yaşamıyla gönlümüzde yer almayı başarmış durumda. Türkiye’yi uluslararası alanda tanıtan ve kadim şehrimizin tanıtımına önemli katkılarda bulunan Kösen’e hak ettiği değeri göstermekte biraz ağır kalıyormuşuz gibi geliyor bana.

        Bir önceki hafta binlerce firma ve markanın katılımcıları arasında bulunduğu Dünya’nın 5. Büyük turizm tanıtım fuarı olan Emitt'te Mardinimiz de yerini aldı.

        Mardin Valiliği, DİKA ve İl Kültür Müdürlüğünün katkılarıyla Mardin’in kültürü, müziği sanatı ve sahip olduğu değerleri ile çok güzel bir şekilde tanıtılmaya çalışıldı. Ama bence bütün bu tanıtımın en büyük eksiği Mardin’in yaşayan efsanesi, Sultan Kösen’in bu tanıtımda bulunmamasıydı.

        Yaşadığı sağlık sorunlarına aldırış etmeden davet edildiği her mecraya ama özellikle de Mardin’in tanıtımı söz konusu olduğunda o ağır cüssesine rağmen adeta koşar adımlarla icabet eden Sultan Kösen’in tek başına yapacağı tanıtım, Mardin için önemli bir eksiği giderecekti. Daha önce katıldığı organizasyonlarda bütün ulusal ve uluslararası medyanın yegane ilgi odağı olan Sultan’ın yaptığı tanıtıma, yaptığı pozitif katkıya şahit olmuş bir gazeteci olarak, böylesi önemli bir organizasyonda Sultan’ın katılmadığını görmek doğrusu beni çok ama çok üzdü.

        Sultan, Mardin için bir değerdir,

       Sultan uluslararası alanda Türkiye için bir değerdir,

        Sultan, yaşayan en uzun insan olarak Dünya için bir değerdir!...

        Bu değeri yetiştiren bereketli toprakların insanları olarak, gazetecileri olarak, idarecileri olarak, bürokratları ve siyasetçileri olarak Sultan’a sahip çıkmamız, ona hak ettiği değeri gösterip yaşamın her alanında ve her anında el üstünde tutup, onore etmemiz gerektiği düşüncesindeyim.. Bu konuda bugüne kadar Sultan Kösen’e bu anlamda çok ama çok borçlu olduğumuzu düşünüyorum.

        Sultan’ın yaşamını dünyaya geldiği köyde sürdürdüğünü biliyoruz. Doğduğu topraklarla barışık olduğunu ve imkanları çerçevesinde mütevazı bir yaşam sürdürmeye çalıştığını biliyoruz. Bana göre Sultan için yapmakta çok ama çok geç kaldığımız bir konu var.

        Yazımın başında Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın da tıpkı “Çarıklı Profesör” Merhum Yusuf Kıdır’a verdiği sözde olduğu gibi Sultan Kösen’e de verdiği sözlerin olduğunu hatta bunların kameralar aracılığıyla ekranlara yansıdığını da biliyoruz. Bir dönem Sultan’ın Sayın Cumhurbaşkanımızdan istekte bulunduğu ev talebi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından olumlu karşılanmıştı. Hatta aynı sözün, İş dünyasının tanınmış simaları tarafından da verildiğini hatırlıyorum. Ama ne hikmetse halen bu sözler belki de Sultan’ın onurlu duruşu, beyefendi kişiliğinden dolayı gerçekleşmedi. Bunu bir şekilde hayatta geçirmemiz gerekiyor ve bunun yerinin de köy yeri değil de Yılda 5 milyon turist hedefiyle inanç turizmi noktasında geleceği çok parlak bir şehir olan Mardin’de olması gerektiğini düşünüyorum,

        Düşünsenize; Taktir buyururlarsa Sayın Cumhurbaşkanımız, şayet olmasa da devletimizin atanmış veya seçilmişleri olarak yetki merciinde olduğunu düşünenler Mardin’de Sultan’ın hem eşiyle normal yaşamını sürdürebileceği iki üç gözlü bir ev ve bu ev aynı zamanda Sultan’ı ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlerin kendisiyle fotoğraf çekebilecekleri, bir tarafında da şahsi eşyalarını sergileyebilecekleri bir müze ev oluştursak nasıl olur?

        Tur operatörlerinin ziyaret edilecek mekanlar listesinde; “Dünyanın En Uzun Adamı Sultan Kösen’in Evi ve Müzesi” notu ne kadar da cazip gelir turistlere…

        Bunu gerçekleştirmek çok mu zor, eğer zor ise kıymetini bilmediğimiz bir değerimizi daha üzdüğümüzü, üzmeye devam ettiğimizi ve sahip çıkamadığımızı not edin bir tarafa..

        Sonrası……!!!!

        Ben bu yazıyı tarihe not olarak düşsün diye kaleme aldım.

 

Yorumlar

Image
Faraç ÇOBANOĞLU
09.02.2017 / 12:27

çekecek bir değer olacaktır. İnanıyorum ki bu yazından sonra Sayın Cumhurbaşkanımız hassasiyet gösterecek ve eksikliğin giderilmesinde mimar olacaktır. Barışın kahramanlarından sayın Mustafa Yaman valimiz belki de cumhurbaşkanımızı beklemeden bu konuda adım atacaktır. Saygılarımla

Image
Mehmet Şerif Öter
09.02.2017 / 11:18

Sevgili Üstad Kadir Üründü Kardeşim her zamanki gibi farklılığıyla önemli bir konuya temas etmiş. Ne yazık ki değerlerimizin önemini bilmediğimiz gibi vefasız ve nankör davranıyoruz. Söylemesi ve yazılması gereken ustaca yazılmış. Bir memleket özdeğerleriyle ancak gelişebilir. Mardin'in değerlerine saygı duymayanların Mardın adına konuşmaya da hakları yok diyorum.

Image
Göksel Adıbelli
09.02.2017 / 09:47

Sevgili Gazeteci Yazar Yürekli Cesur İnsan Yazına ve Sana Cana Gönülden ve Yürekten Katılıyorum. Tanıtım ve Reklam Bir Show Organizasyonudur. Emit Fuarında Elimizde Böyle Bir Değer Varken Değerlendirilmemesi Çok Büyük Bir Eksikliktir. Sevgilerimle.

Image
Ayşe öztemel
08.02.2017 / 23:50

Bunun yapılması hiç zor değil. İnşallah olur.

Image
Nurettin Kasap
08.02.2017 / 23:20

Abdülkadir Bey temeniniz inşallah tez zamanda gerçekleşir.

Image
İbrahim AYDIN
08.02.2017 / 21:27

Üstadım seni yürekten kutluyorum umarım mardin valimiz Sayın Mustafa yaman bundan sonra yapılacak olan organizasyonlara bunu dikkata alır inşallah

Image
İDRİS DEMİR
08.02.2017 / 21:23

Kadir Üründü ne güzel dile getirmişsiniz dünyanın en uzun adamı Sultan Köseni ama malesef mardinde ona sahip çıkacak kimse yok inşallah dediklerin harfi harfine yerine gelir tarihi mardin için çok güzel bir şey olacağından eminim

Image
Murat BAĞIŞ
08.02.2017 / 19:08

Yazıyı bir solukta okudum. Bu etkili yazının en yetkili yerlerde karşılık bulacağını düşünüyorum. <br>Yazıdaki hususların gerçekleştirilmesi Mardin'e sevimli ve cazip bir farkındalık katacaktır. <br>Kadir'in fikrine ve kalemine sağlık.

Image
Cezair Gokçen
07.02.2017 / 23:54

Kadirciğim çok güzel anlatmışsın. Kadirşinaslığından dolayı; bir Mardinli olarak tebrik ve teşekkür ederim.

Image
furkan Elmasoğlu
07.02.2017 / 23:42

yemekleri diyorum bir kenara bıraksak ta! Bir taraftan mağdur emektarlarımıza yetişsek? Diğer taraftan da 1.5 yıldır güvenlik sorunlarından ötürü bir bütün olarak mağdur olan şehrimize sahip çıksak!

Image
Seyfettin Arslan
07.02.2017 / 23:25

çok mükemmel bir fikir. Bu adam gerçektende Mardin'i tanıtıyor. Kültür turim müdürlüğü bir iki fuara katılmak ve boşuna para harcamak yerine bu adama müze ev yapsın. çok yerinde bir öneride bulunmuş arkadaşımız.

Image
Ali Server
07.02.2017 / 20:17

Ne güzel düşünmüşsünüz, aslında asırlarca yaşayacak bir Mardinli sultan müzesi, Evi ve yaşadığı kültüre hiç dokunmadan tasarlanacak bir ev ..

Yorum Yaz