tatlidede

Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi binasının temeli atıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde Midyat ilçesinde kurulan GAİB Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.
  • 18.07.2021 13:11
Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi binasının temeli atıldı

İdari binasının inşaat yapımını Midyatlı hayırsever iş adamı Mahsun Altunkaya’nın Başkanı olduğu Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (GAİB) üstlendiği bildirildi.

Çok sayıda davetlinin katılımıyla düzenlenen törende yapılan konuşmalarda Midyat için fakültenin önemine dikkat çekildi.

Törende bir konuşma yapan Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, en anlamlı ve en paha biçilmez yatırımın eğitime yapılan yatırımlar olduğunu vurguladı.

“En anlamlı yatırım eğitime yapılan yatırımdır”

Demirtaş, “Zira etkisi gelecekte hissedilen, milletlerin istiklal ve istikbalini tayin eden yegâne yatırım eğitimdir. O nedenle gerek devlet, gerek özel sektör gerekse STK’lar, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da işbirliğini en üst düzeyde tutmalı; eğitim alt yapısının ve kalitesinin yükseltilmesi noktasında işbirliğine gitmelidir. Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliğimizin katkılarıyla yapılacak Sanat ve Tasarım Fakültesi binamızın büyük anlam taşıdığına inanıyorum. En başta Midyat’ımız, donanımlı, çağın gerektirdiği bir eğitim yuvasına daha kavuşacak. Bu sayede ülke ve millet olarak en büyük sermayemiz olan insan kaynağımızı en güzel şekilde işleyecek; onları geleceğe, ülkemizin önüne koyduğu vizyon hedefler istikametinde hazırlayacağız. İnanıyorum ki gerçekleştireceğimiz bu fiziki yatırımlar ve hayata geçirilecek akademik faaliyetlerle üniversitemiz başarılarını artıracaktır.” dedi.

“Midyat kadim anlamında da bir sanat ve tasarım şehridir”

Midyat’ın özel bir yerleşim yeri olduğunu belirten MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ise şunları söyledi:

“Medeniyetin kadim şehri Midyat’ta Sanat ve Tasarım Fakültesini açılmasını planlarken aslında büyük bir bilinçle meseleye yaklaştık. Midyat’a en çok ne yakışacak, değer üretecek fakülte ne olabilir sorusunun cevabını oldukça bilimsel ve pratikte hayata yansıyabileceği şekilde cevaplamaya çalıştık. Ve bunun cevabı Sanat ve Tasarım Fakültesi oldu. Bütün bir insanlık tarihinin en eski sanat eserleri Midyat’ın yanı başındaki Ilısu alanında ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla Midyat kadim anlamında da bir sanat ve tasarım şehridir. Sanat ve tasarım dünyada üretimin en temel noktasına dönüşmüş durumda. Sanatsız ve tasarımsız ürünlerde kaliteden bahsetmek mümkün değil. Bu fakülte Midyat’a değer katacaktır.”

“Bu fakülte bir Midyat Üniversitesinin kurulması yolunda büyük bir adım olacaktır”

Fakülte bünyesinde açılacak bölümlerle üniversite yolunda büyük adım atılacağını belirten Rektör Özcoşar, “Bugün temeli atılacak fakültemizde ilk olarak Kuyumculuk ve Mücevherat Tasarımı bölümü ile önümüzdeki yıl eğitim öğretime başlamayı planlıyoruz. Ardından kurulacak Geleneksel Türk sanatları, Moda ve Tekstil Tasarımı ile İç Mimarlık ve Peyzaj Tasarımı bölümleri ile kadromuzu genişleteceğiz. Bu bağlamda; mevcut eğitim öğretim kalitesini ülke menfaatleri, ilgili sektörlerin ihtiyaçları ve talepleri ve öğrenci ve akademisyenlerden alınan geri bildirimler doğrultusunda sürekli geliştirmek ve bu kalitenin sürdürülebilirliğini sağlamak istiyoruz. Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin kurulmasıyla mevcut fakültelerimiz ile birlikte bölgemizde resimden mimariye, geleneksel el sanatlarından sanayiye nitelik bakımından güçlü alanlar oluşmasına katkıda bulunacaktır. Bu fakülte ise bir Midyat Üniversitesinin kurulmasında büyük bir adım olacaktır.” diye konuştu.

“İnsana yapılan yatırım en büyük yatırımdır”

Fakülte binasının yapımını üstlenen GAİB Başkanı Mahsun Altunkaya, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"İnsana yapılan yatırım en büyük yatırımdır. Ülkeler için teknoloji seviyesi, sermaye birikimi ve doğal kaynak zenginliği şüphesiz önemlidir. Fakat bu değerler bunları doğru kullanabilen, insanlığın varlığıyla anlam kazanır. Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak insana duyduğumuz bu güven, ülkemiz için yararlı bir eser ortaya koymak istedik. Bunu da Mardin'de yapmak istedik. Çünkü Mardin özel bir yerimiz. Mardin Gaziantep'ten sonra Güneydoğu illeri içerisinde en çok ihracat yapan ikinci ilimiz. Aynı zamanda insani zenginliği bu başarısını çok daha yukarıya taşıyacak bir ilimiz. Bu düşüncelerle yola koyulduk. Süreç içerisinde gerek valimiz gerek rektör hocamız ve il protokolü ile çeşitli zamanlarda yaptığımız görüşmeler neticesinde Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi binasını Midyat'ımıza kazandırmaya karar verdik."

“Büyük katkı sağlayacak”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ise “Eğitilmiş insan gücü tasarlayanlar, ülkemizin üretimine ve istihdamına çok büyük katkı verecek. Burası medeniyetlerin gelip geçtiği hepsinin iz bıraktığı yüzyıllardan beri derinli olarak çok önemli kültür ve dünya mozaiği. Her dilden, her ırktan  insanın hayat bulduğu ve dostça yarıştığı, bir barış topraklarıdır. Buradaki lezzet farklı, insanlık farklı, tasarım anlayışı farklı. Biz bu kültür farklılığını eğitimle yükseltmek amacındayız. Biz yaptığımız hizmetlerle insanımıza katkı sunmak arzusu içerisindeyiz. Bu nedenle bugün burada temeli atılacak olan bu değerli eser hem bölgemize, bölgemizin işletmelerine fabrikalarına katkı sağlayacak, hem ülkemize katkı sağlayacaktır.” dedi.

Midyat İlçe Kaymakamı Tekin Dundar, “Bugün Midyat için bir kilometre taşının şahitliğini yapıyoruz ve ilk harcını dökeceğiz.  Ne yaparsak Midyat’a azdır. 2019 Midyat’ta bir fakülte kurulması için istişarelerde bulunduk. Ve Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 28 Mart 2020 de fakültemizi kurduk. Midyatlı hemşerimiz Mahsun Altunkaya’nın destekleriyle bina yapımını hızlandırmış bulunuyoruz. Bugün çok şükür temeli atıyoruz. Bu temel inşallah nice güzelliklere ve hayırlara vesile olur.” dedi.

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin de şu ifadeleri kullandı: “Göreve geldiğimiz ilk günden beri ilçemiz Midyat için birinci gündem maddelerinden biri haline getirmiş olduğumuz Midyat’a bir fakülte kazandırılması hedefimize ulaşmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Fakülte kurulması için girişimde bulunduğumuz zaman yurt şartı konuldu. Şahsım olarak 200 kişilik kız yurdunu yapmayı üstlendik. Bunu da fakülte binası ile birlikte eş zamanlı olarak yapacağız.”

Törende bir konuşma yapan Midyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ekrem Akman, “Fakültemizin temeli atılıyor. Dilerim kısa sürede biter ve burada 4 yıllık eğitimlerine başlarlar. Sanat ve Tasarım Fakültesi adından anlaşıldığı gibi, kuyumculuk, tekstil ve tasarım ile ilgili diğer bölümler özellikle bölgeye has, Midyat’ın gümüşçülük sanatı, son yıllarda Midyat’ta gelişen tekstil, günümüzün diğer el sanatları dallarında 4 yıllık lisans eğitimi verilecektir. Midyat için çok önemli bir gelişmedir. Midyat ulaşım ve barınma açısından fakülteyi kaldırabilecektir. Her yönüyle fakülteye hazırdır.” dedi.

Törene katılan Saadet Partisi Mardin İl Başkanı Vejdin Koçhan ise şunları söyledi: “Bugün Mardin’imiz, bölgemiz ve Türkiye için büyük bir adım atılıyor. Öğrenciler ve istihdam için, bölge yatırımları için önemli bir proje. Biz de böyle bir programda olmaktan şeref duyduk.”

Konuşmaların ardından plaket takdimi yapıldı. Daha sonra inşaat sahasında yapılan dua ve kurban kesimiyle butonlara basılarak ilk harç dökülerek binanın temeli atıldı.

Törene, Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsun Altunkaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Midyat Kaymakamı Tekin Dündar, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, ilçe protokolü, siyasi parti ve STK temsilcileri ile Midyat halkı katıldı.

İLKHA

Yorum Yaz