tatlidede
tatlidede

Muhabbet kuşu hastalık belirtileri ve alınması gereken önlemler

Muhabbet kuşları papağanlar arasında en çok tercih edilen ırklardır ve bu yüzden bu kuşlar ile ilgili bir çok sorulan sorular vardır. Ama en çok aranan sorular arasında muhabbet kuşu hastalık belirtileri ve yaygın hastalıklarıdır.
  • 22.08.2022 15:23
Muhabbet kuşu hastalık belirtileri ve alınması gereken önlemler

Herşeyden önce evcil hayvanlar ile ilgili bir önemli konuyu açmak isterim. Eğer herhangi bir evcil hayvanınız varsa, ve yinede herhangi bir nedenden dolayı hasta olursa kesinlikle ve kesinlikle, tedavi yollarını internetten veya bilimsel olarak bilgisi olmayan kişilerden aramayınız.

Hastalıklar her canlıda farklı olabilir. Ve bu yüzden ilaçların kullanım dozu ise değişebilir. Eğer evcil hayvanınız herhangi bir hastalığa yakalanmış ise bir uzman veteriner ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Bu yüzden muhabbet kuşunuzun hasta olduğunu bilmeniz geç olmadan veterinere götürmeniz için hastalık belirtilerini paylaşmaya çalıştık. Altın kuluçka web sitesinde muhabbet kuşu hastalık belirtileri ve alınması gereken önlemler ile ilgili önemli noktalar yer almaktadır. Ziyaret etmenizde fayda vardır.

Eğer kuşunuz da aşağıdaki belirtileri görürseniz, herhangi bir hastalığın belirtisi anlamına gelmektedir :

Uyuşukluk ve halsizlik :

Muhabbet kuşları normalde son derece aktif ve hareketli kuşlardır. Normal zamanda sizi gördüğü zaman, sevdiği yemi gördüğünde veya eşi ile beraber, olduğunda tepki gösterir, ama hasta olduğunda hiçbirşey ilgisini çekmez ve tünek üzerinde halsiz bir şekilde durur ve kalır.

Gün boyunca uyuma :

Kuşun gündüzler uyuması hastalıktan veya bir sorun olması alarmıdır. Çünkü gece boyunca rahatsız olmasından dolayı uyuyamamıştır. Kuşun gece boyunca uyumasına engel olan nedenlerden biri tüy akarlarının veya genel olarak kan emici parazitlerin faaliyeti olabilir.

Bu konuya dikkat etmeniz ve kuşunuzun davranışlarına her zaman dikkat etmeniz gerekir. Çünkü muhabbet kuşları, hasta oldukları zaman içgüdüsel olarak gizlemeye çalışırlar, ama bazı yollar ile sizin kuşunuzun hasta olduğunu bilmeniz gerekir.

Muhabbet kuşlarının kabarması :

Genel olarak tüm kuşlarda tüylerin kabarık olması bir hastalık belirtisidir. Ama soğuk dönemlerde kuşlar vücutlarının ısısını korumak için tüylerini kabartırlar. Ama eğer yaşam alanlarının sıcaklığı standart olduğuna rağmen, tüyleri kabarık ise kuşunuz hasta olabilir. Kabarık tüyler normal koşullarda hastalık belirtisidir ve zaman kaybetmeden bir veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Aşırı ciyaklama :

Muhabbet kuşları, genelde bir tehdit hissettikleri zaman veya bir şeyden rahatsız oldukları zaman, aşırı ciyaklamaya başlarlar. Ama eğer kuşunuzun etrafında anormal bir şey görmüyorsanız, ve hiçbir tehdit olmadığından eminseniz. Aşırı ciyaklama hastalıktan dolayı ve acı çekme nedeni ile olabilir.

Tünek yerine kafes tabanında dinlenme :

Kuşlar ve özelliklede evcil kuşlar, tünek üzerinde dinlenirler, ve bu muhabbet kuşları için ise geçerlidir. Ama eğer muhabbet kuşunuz tünek yerine sürekli kafes tabanında durgun bir halde ise hasta olduğunu göstermektedir.

Hasta olan kuşlar tünek üzerinde dengelerini koruyamazlar ve bu yüzden kafes tabanında dinlenirler.

Dışkı :

Genellikle kuşların hasta olduklarını anlamak için dışkılarına dikkat etmeniz gerekir. Dışkının sert veya sıvı olması ve hatta rengi kuşta bir hastalık olduğunu gösterir. Ve dışkıların renklerinin hangi sorundan veya hastalıktan kaynaklandığı ile ilgili bilgi edinmeniz gerekmektedir.

Dışkı şekli, rengi ve hatta kokusu bile muhabbet kuşunda bir hastalık belirtisi olabilir. Ve kesinlikle dikkat etmeniz tavsiye edilir.

Muhabbet kuşu hastalık belirtilerinden bir diğeri ise makat bölgesindeki tüylerin kirli olmasıdır. Bu en yaygın belirtilerden birisidir.

Belirtiler ile ilgili daha detaylı bilgiler Altın kuluçka blog sayfasında paylaşılmıştır. Ve muhabbet kuşlarında herhangi bir nedenden dolayı ortaya çıkan hastalık belirtileri paylaşılmıştır.

Muhabbet kuşlarında kuruma hastalığı :

Muhabbet kuşlarında ve hatta diğer kuşlarda ortaya çıkan ölümcül hastalıklardan birisi kuruma hastalığıdır. Muhabbet kuşu kuruma hastalığı etkisinde aşırı zayıflamaya başlar, ve nedeni ise bağırsaklarda ortaya çıkan arızadan dolayı, deri altındaki yağ dokusunu kaybetmesidir. 

Kuruma hastalığı nedeni ile tüketilen yemler sindirilemez ve kuşunuz besin değerlerinden faydalanamadığı için zayıflamaya başlar. 

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı teşhisi zordur, ve mutlaka bir veteriner hekim, ile iletişime geçmeniz, ve zaman kaybetmeden, müdahale edilmesi gerekmektedir.

Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık olmasından dolayı diğer kuşlara bulaşmadan, karantinaya almanız gerekir. 

Dikkat !!
Mantar hastalığı olarak ta bilinen kuruma hastalığının insana bulaşması mümkün olduğundan dolayı mutlaka lateks eldiven kullanmanız tavsiye edilir. Ve ellerinizi oksijenli su ile yıkamanız gerekir.

Hastalık belirtileri :

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri ise aşağıdakilerden ibarettir :

  • Kuruma hastalığına yakalanan muhabbet kuşlarının %90 oranı ishal olur ve göz ve sinüs problemi yaşarlar. Bu durumda kuşunuz ne kadar yem tüketirse tüketsin, zaman ilerledikçe zayıflayacaktır.
  • Bu durumda kuşun diyetini değiştirmek, tam bir felaket olabilir. Ve kesinlikle yeminde bir değişiklik olmaması gerekmektedir.
  • Kuşunuzun vücudunu kontrol ederken dikkat etmeniz gereken nokta göğüs kemiğidir.
  • Kuşun göğüs kemiği bıçak gibi keskinleşir, ve kolay bir şekilde fark edilebilir.
  • Kuruma hastalığından dolayı taşlık zarar görürü ve yemleri sindirilmemiş olarak çıkarırlar. Bu olay popcorn etkisi olarak isimlenir.

Muhabbet kuşu hastalıkları arasında kuruma hastalığı tehlikeli bir hastalıktır, ve genel olarak tünek üzerinde oturamayan ve kafes tabanında kalan kuşlar için artık çok geç.

Yazımızın sonunda muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri hakkında bilgi vermeye çalıştık ve umarız faydalı olmuştur.

Ama unutmayınız hastalıkların en iyi tedavisi hasta olmadan önce alınan önlemlerdir. Ve eğer kuşunuzun kafes hijyeni ve bakımı mükemmel olursa hastalıkların tedavisi ile uğraşmanıza gerek kalmayacak. 

Altın kuluçka web sitesinde muhabbet kuşu bakımı ile ilgili detaylar ve bilgiler paylaşılmıştır. Ve muhabbet kuşlarının bakımı, beslenmesi, yaygın hastalıkları ve hastalıktan önce alınması gereken önlemler ile ilgili önemli noktalar, paylaşılmıştır.

Tek amacımız, bu sevimli tüylü dostlarımızın sağlıklı ve konforlu bir yaşama sahip olmasıdır. Evcil hayvan sahiplenmek bir sorumluluk almaktır.

Sonuç :

Muhabbet kuşları diğer papağanlar ile kıyasen daha dayanıklı kuşlardır, ama hasta olmamaları, için gereken önlemlerin alınması gerekir.

Eğer kafes temizliği ve bakım kuşun beslenmesi ile birlikte doğru bir şekilde yapılır ise, muhabbet kuşunuzun hasta olma olasılığı oldukça düşük olacaktır. Altın kuluçka web sitesinde bu sevimli kuşlar ile ilgili önemli bilgiler paylaşılmıştır.

 

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz