tatlidede

Nasıl bir vekil istiyoruz ve yeni Anayasa

Nasıl bir vekil istiyoruz ve yeni Anayasa

Mardin; yavaş yavaş Haziran ayında yapılacak genel seçimler havasına giriyor. Aday adaylık süreci resmi olarak başlamasa da heyecanlı olan bazı aday adayları kendilerini ilan etmeye başladı bile. Ne diyelim hayırlı olsun… Peki, halk nasıl bir vekil istiyor? İşte gözlemlerim… 


Halk her şeyden önce Allah’tan korkan, bugün ne ise yarın da o olan bir vekil istiyor. Bilgili, eğitimli, okumuş görmüş, vekilliği bir emanet olarak bilip emanetine en güzel bir şekilde riayet edecek ve sadakat gösterecek bir vekil istiyor. Makamından şeref alan değil makamına şeref veren bir vekil istiyor. Ve en önemlisi de iş, aş ve güven istiyor halk. 


Bana göre; aday olacak kişi veya kişilerin neden aday olduğunu önce kendisinin sonra da halkın bilmesi gerekiyor. Projeler üretebilmeli, toplumun ihtiyaçlarına karşılık verebilmelidir aday. Sosyal medyaya değil halka derdini anlatmalıdır. Seçmenlere verdiği numarasını seçimlerden sonra değiştirmemeli ve 24 saat açık tutmalıdır. Rabbim hak üzerinde olan tüm adayların ayaklarımızı sabit kılsın. 


Yeni Anayasa 

Seçimlerin ardından yeni anayasa tartışmalarının ön plana çıkacağa benziyor. Aslında yeni anayasayla ilgili söylenecek çok söz ve konuşulacak çok konu var. Ama ilk olarak anayasanın başında bulunan ve "Ulus devlet" anlayışını kutsayan, bireyi devlete kurban eden yaklaşım terk edilmelidir. Temel hak ve hürriyetlere hiçbir müdahalenin yapılamayacağı açık bir şekilde dile getirilmesi gerekir. İnancı yaşamada ve dilin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. 


Anayasaya eklenmesi gerekenleri ise şöyle sıralayıp yazıma son veriyorum;

-Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci resmi dili Kürtçe olmalıdır.

-Halkın inançları ve etnik kimlikleri Anayasal güvence altına alınmalıdır.

-Başörtüsü, Kuran eğitimi (dini eğitim) ve anadilde eğitim özgürlüğü güvence altına alınmalıdır. 

-Laiklik ilkesi Anayasadan ve yasalardan çıkarılmalıdır. 

-Anayasa'da Türklüğe vurgu yapılan maddeler değişmelidir. Etnik vurgu yapılmamalıdır. 

-Kuran ve sünnete aykırı olan ve çelişen yasalar, düzenlemeler ve uygulamalar olmamalıdır. 

 VESSELAM…

Yorum Yaz