tatlidede

Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı - Alphonso Lingis Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı kimin eseri? Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı kitabının yazarı kimdir? Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı konusu ve anafikri nedir? Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı kitabı ne anlatıyor? Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı PDF indirme linki var mı? Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı kitabının yazarı Alphonso Lingis kimdir? İşte Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 28.01.2023 12:00
Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı - Alphonso Lingis Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Alphonso Lingis

Çevirmen: Tuncay Birkan

Orijinal Adı: The Community of Those Who Have Nothing in Common

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755391731

Sayfa Sayısı: 153

Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Alphonso Lingis, birçok kitabı olduğu halde Batı'da yeterice tanınmayan bir felsefeci ve gezgin. Tanınmamasının bir nedeni de herhalde rasyonel Batı'nın ancak kendsiyle analojiler kurarak, özetle kendisine benzeterek kavrayabildiği öteki kültürleri, olanca başkalıkları içinde anlamaya, kendi sözleriyle konuşturmaya çalışması. Bunu da antropolojinin indirgeyici normlar içinde değil. Batı rasyonalizmin içerdiği ciddi çatlkları, anlamlı ve tekil bir hayat yaşamanın önüne çıkardığı maddi ve manevi engelleri serimleyecek biçimde yapması.

Ortak Bir Şeyleri Olmayanarn Ortaklığı önce rasyonel cemaati betimliyor; Herkesin ortak-aonim söylemi kendi dilinde yeniden ürettiği, kendini ancak yaptığı "iş"le tanımlayan; Levinası'ın terimleriyle "söyleme"yi tali, "söylenen"i temel önemde gören bir cemaattir bu. Bu cemaat temel fetişi olan "iletişi değeri olmayan mırıltısını, uğultusunu "gürültü" sayar; her ağaç ve her güvercin için aslında ayrı bir sözcüğe ihtiyaç duyulduğunu görmezden gelir. Rasyonel söylem, hakikatini tesis etmek için kurumlara ihtiyaç duyar ve paryayı, mistiği, psikotiği, vahşiyi, teröristi bu hakikate ulaşmaktan aciz görüp dışlar. Lingis bu cemaatin karşısına "öteki cemaat"i çıkarır. Beninle ortak hiçbir şeyi olmayan ötekiyle karşılaştığım cemaattir bu. Burada öteki, benimle sadece sözleriyle değil, çıplak gözleri, boş elleri ve sessizliğile, yaralanabilirliğiyle yüzleşir. Burada benim rasyonel buyruğumun tutarlılığını boan bir davetsiz misafir, bir ıstırap yüzeydir öteki. Onunla ancak istemdışı bir hareketle, katıksız bir derinlik duygusuyla hissedebilen kimsenin mülk edinemeyeceği, ilkselin için gömülerek karşılaşırız.

Akıl sorgulamasını yeni uçlara taşıyan epeyce çetrefil, hatta garip bir kitap elinizdeki. Felsefe, gezi kitabı, otobyografi, anlatı ve antropoloji metni gibi kalıp türlerin hiçbirine sığayan, hem çok ağırbaşlı hem d çok çoklusu, "taşkın" bir kitap. Okuru felsefi düşüncenin en soyut, en soğuk topraklarından uzun bir süre gezdirip yorarken birdenbire Nikaragualı Sandinist bir gerillayı, Laolu kavruk, edepsiz bir garsonu, çocuğuna gökkuşağını görmeyi öğreten bir kadını, yağmur ormanlarının uğultusunu, okyanusların serinliğini, Balinezya yerlilerinin muhteşem Keçak törenini şiirsel bir üslupla anlatmaya başlayıp ateşe atan bir kitap. Ter dökmeyi göze alanlar karşılığını, fazlasıyla bulacaklar...

Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı Alıntıları - Sözleri

  • Tanrılara atfedilen işaretlerin ardında, insanların ortak psikolojik ihtiyaç ve dürtülerinden kaynaklanan nedenler buluruz biz.
  • Ötekinin yüzü ifadenin ilk yeridir.
  • Kişinin kendi dilsiz dürtülerinin ve arzularının yönlendirdiği eylemler, nedenler tarafından güdülenen eylemler haline dönüşürler; bu nedenler tam da neden olmaları yüzünden kişinin kendisine ait değildirler ve başkalarının onayını talep ederler.
  • Kendini söylem içinde bir özne kılmak, kendini bir başkasına tabi kılmaktır. Demiştik: Birine selam vermek onun senin üzerindeki hakkını tanımaktır.
  • O ölmekte olduğunu bilmektedir ve senden daha cesurdur.
  • Hayır, bir şey vardır yapacağı: Ölmek.
  • Bu böyle devam ederse, asla dünyanın hâkimi olamayacağım!
  • Bir şeyi bizim için faydalı kılan onun kendi doğası, onu doğal ortamına bağlayan özellikleri değil, bizim kurmuş olduğumuz araçsal sistemin içine sokulduğunda sergilediği özelliklerdir.
  • Dışımızda, ötekilerle karşılaşırız. Hemcinslerimiz yanımızdan geçip giderler. Çevremizdeki duyu yüzeyleri arasında biçimlenirler. Bizle ötekiler olarak yüz yüze de gelirler. Onları bizim duyarlılığımızın karanlığı içinde fosfor gibi ışıldayan duyu izlenimleri olmaktan öte bir şey olarak tanımamızı talep ederler. Ötekini tanımak, der Kant, ötekinde hüküm süren yasa buyruğunu tanımaktır. Ötekini tanımak ötekine saygı duymaktır.
  • Kuşlarla birlikte yaşadıysanız, kuşların gürültü düzeyinin evin gürültü düzeyiyle, ıslık çalarak evin duvarlarını yalayan rüzgârla, teybinizin sesini açarken yukarı kaldırdığınız düğmeyle birlikte nasıl yükselip alçaldığını görmüşsünüzdür. Hayvanları atıl şeylerin gümbürtüsü, hışırtısı tahrik eder ses çıkarmaya ...

Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

2016‘nın sonlarından beri bu kitabı okumaya çalışıyorum. Zamanında adına vurularak almış, deli gibi merak ederek okumaya girişmiştim ama okumaya başlayınca bu merakım kısmen sönmüş ve yarıda bırakmayı seçmiştim, zira anlayamamıştım. Yeniden başlama kararı aldım bu yaz, nitekim bitirdim de bu kez, fakat sorsanız, hala ne anlattığını tam olarak anlatamam. Bazı kısımlarda ayılıp bayıldığımı hatırlıyorum sadece. Ayrıca kitaptaki fotoğraflar muhteşemdi, onlar da yazar tarafından çekilmiş. İlginç biri yazar, biyografisinde "flaneur" kavramı geçiyordu onu tanımlamak adına; herhangi bir yere varmayı amaçlamadan caddelerde, sokaklarda dolanan kimse olarak tanımlanabilir bu kavram. Daha detaylı bakmak mümkün, bunu da araştırmanızı tavsiye edebilirim, oldukça hoş çünkü. :) Gördüğünüz üzere, kitaptan bana kalanlar, kitabın özündense böyle küçük küçük şeyler daha ziyade. Ciddi ciddi anlayamadım pek. Anladığım kısımları alıntılar halinde paylaştım burada da zaten. Dikkatli okumalar dilerim. (Gamze Züleyha Üredi)

"Bir başkasıyla konuşmaya girmek, kendi silahlarını ve sa­vunma düzeneklerini bir yere bırakmak; kendi mevzilerinin kapılarını sonuna kadar açmak; kendini ötekine, yabancı olana açmak ve kendini sürprizlere, karşı çıkışlara ve ithamlara açık tutmaktır. Kişinin ortak olarak bulduklarını ya da ürettiklerini riske atmasıdır. Konuşmaya girmek, kendini yabancılara, Balinezyalılara ve Azteklere, kurbanlara ve dışlanmışlara, Filistinli­lere ve Quechualara ve Crow Kızılderililerine, düşçülere, mis­tiklere, delilere, işkence görmüşlere ve kuşlara ve kurbağalara açabilmek için gürültüye, müdahaleye, yerleşik çıkarlara ve bize her zaman kulak kabartan büyük biraderlerle küçük Hitlerlere karşı mücadele etmektir. Kişi konuşmaya öteki için bir öteki olabilmek için girer." Ötekini tanımak, ötekine saygi duymaktır (Mehmet Emin Çiçek)

Karışık çözümleme denemeleri: 'Davetsiz misafir' adlı deneme ötekiliğin dış hatlarını çiziyor. 'Yüzler, Putlar, Fetişler' adlı denemede gerçek değerlerin ortaklaşa sahip olduğumuz şeyler değil, her birimizi birey kılan öteki kılan şeyler olduğu açıklanıyor. 'Dünyanın mırıltısı'nda ise, dilin insanlar arasında uzlaşım yoluyla kurulmuş ; deneyimlerinizi birbirine denk, birbirlerinin yerini alabilecek şeylermiş gibi ele alinabilmeleri için tesviyeden geçiren bir kodda ibaret olmadığını; insan dilinin doğanın mırıltısından kaynaklanan bir şey olarak görülmesi gerektiğini göstermeye çalıştım. 'Yüzleşen İlksel' aslonanın söylenen şeyin ne olduğu değil, orada bulunup konuşuyor olmam olduğu durumu araştırıyor. 'Leş beden leş söz ' özgül bir dilsel durumda ortaya çıkan işkenceyi konu alıyor. 'Ölüm Ortaklığı ' ölmekte olanlarla kurulan ortaklığı ele alıyor (Önsözden ). Kardeşimin kütüphanesinde görüp isminden dolayı dikkatimi çeken kısa kitabı bir gecede bitirdim. Belki 150 sayfa ama en az Cioran'ın #çürümeninkitabı kadar ağır. Kant ve Nietzsche felsefesiyle tanımadığım antropologlara giden alıntılar içinde ağır ve tekrarlı sözlerle felsefe yapmak niye? Arka kapakta akıl sorgulamasının yeni uçları taşıdığı taşkın kitap olarak niteleniyor. Ben ise; herkesin bir fikir sahip olduğu hayatı bir takım süslü cümleler ile örülü kavramsallaştırma arayanlardan olmadığım için bu tür zorlamaları fazlasıyla gereksiz buluyorum. Eski Yunandan beri düşünülebilen pek çok şey, yüzyıllar boyunca çeşitli normlar altında rasyonel dünyaya adapte edilmeye çalışılmıştır ve FELSEFE denilen olgu hâlâ bilim olarak kabul edilememiştir. Nihayetinde, kitabın diliyle- kendi art yöremde algıladığım şey; başta dil olmak üzere ortak noktaları olmayan birey veya toplumların diğerlerini ötekileştirdiği ve sadece ölüm gibi ciddi bir olgu gibi nedenle bir araya gelinebildiğidir. Dil , anlatılmak istenen fikirlerin ağırlığı altında ezilmiş ve ilginç düşünce kalıplarının olduğu farklı bir deneme kitabı. Bu yönüyle de Amerikalı yazarın neden Batı'da ilgi görmediği anlaşılabiliyor. (Hayat Bu)

Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı PDF indirme linki var mı?

Alphonso Lingis - Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Alphonso Lingis Kimdir?

Düşünür ve gezgin. Gezgin düşünür. Bir dünya flaneur'ü. Kendisiyle ortak hiçbir şeyi olmayanların izlerini sürmek, "öteki"ne dokunmak için dünyayı gezdi, hâlâ da geziyor. Gezdiği ve yazdığı yerler arasında Meksika, Küba, Peru, Filipinler, Nikaragua, Antartika, Tayland, Brezilya, Endonezya, Hindistan, Bangladeş, Guatemala, Sri Lanka ve Kamboçya var.

Aslan felsefe profesörü, anavatanı ABD'de Pennsylvania State University'de çalışıyor. Merleau-Ponty'nin Görünür ile Görünmez kitabıyla, "ötekinin filozofu" Emmanuel Levinas'ın hemen hemen bütün önemli eserlerini İngilizceye çeviren kişi.

Alphonso Lingis Kitapları - Eserleri

  • Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı
  • Susturulmuşlar

Alphonso Lingis Alıntıları - Sözleri

  • Kendini söylem içinde bir özne kılmak, kendini bir başkasına tabi kılmaktır. Demiştik: Birine selam vermek onun senin üzerindeki hakkını tanımaktır. (Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı)
  • Kuşlarla birlikte yaşadıysanız, kuşların gürültü düzeyinin evin gürültü düzeyiyle, ıslık çalarak evin duvarlarını yalayan rüzgârla, teybinizin sesini açarken yukarı kaldırdığınız düğmeyle birlikte nasıl yükselip alçaldığını görmüşsünüzdür. Hayvanları atıl şeylerin gümbürtüsü, hışırtısı tahrik eder ses çıkarmaya ... (Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı)
  • Tanrılara atfedilen işaretlerin ardında, insanların ortak psikolojik ihtiyaç ve dürtülerinden kaynaklanan nedenler buluruz biz. (Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı)
  • Kişinin kendi dilsiz dürtülerinin ve arzularının yönlendirdiği eylemler, nedenler tarafından güdülenen eylemler haline dönüşürler; bu nedenler tam da neden olmaları yüzünden kişinin kendisine ait değildirler ve başkalarının onayını talep ederler. (Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı)
  • Hayır, bir şey vardır yapacağı: Ölmek. (Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı)
  • Bir şeyi bizim için faydalı kılan onun kendi doğası, onu doğal ortamına bağlayan özellikleri değil, bizim kurmuş olduğumuz araçsal sistemin içine sokulduğunda sergilediği özelliklerdir. (Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı)
  • Dışımızda, ötekilerle karşılaşırız. Hemcinslerimiz yanımızdan geçip giderler. Çevremizdeki duyu yüzeyleri arasında biçimlenirler. Bizle ötekiler olarak yüz yüze de gelirler. Onları bizim duyarlılığımızın karanlığı içinde fosfor gibi ışıldayan duyu izlenimleri olmaktan öte bir şey olarak tanımamızı talep ederler. Ötekini tanımak, der Kant, ötekinde hüküm süren yasa buyruğunu tanımaktır. Ötekini tanımak ötekine saygı duymaktır. (Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı)
  • O ölmekte olduğunu bilmektedir ve senden daha cesurdur. (Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı)
  • Bu böyle devam ederse, asla dünyanın hâkimi olamayacağım! (Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı)
  • Ötekinin yüzü ifadenin ilk yeridir. (Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı)

Yorum Yaz