tatlidede

Ortaya Karışık

Ortaya Karışık

Mardin’de doğal gaz çalışmaları devam ediyor. Mardin Yenişehir’in bazı bölümlerinde binalara verilen doğal gaz, borularda dönmeye başladı. Özellikle kış aylarında üzerimize kara bulutlar gibi çömelen kömür dumanlarının oluşturduğu hava kirliliğini bitirecek olan doğal gazın tüm Mardin’e yayılması biraz zaman alacak gibi. Her doğum gibi sancılı geçen doğal gaz çalışmalarındaki aksaklıklardan söz edeyim şimdilik.

Gerek il merkezinde ve gerekse ilçelerde bu nimetten faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın akın ettikleri doğal gaz firmaları kapasitelerinin çok üzerinde iş almış durumdalar. Hal böyle olunca da alınan işler yarım yamalak kalmakta ve bundan dolayı vatandaş mağdur olmaktadır. Özellikle Savur’dan gelerek kulağımızı tırmalayan rahatsızlıklar ayyuka çıkmış durumda. Tesisat döşeme amacıyla kırılıp dökülen binalarda yarım bırakılan işler sonucunda binaları tamamen ısınmaz hale getiren firmaların ne yaptıklarını sormak bana düşmez ancak sorması gerekenlere bu durumu hatırlatmak benim işim. Vatandaşlarımızı kış ortasında mağdur etmeden tamamlanmasını dilediğimiz bu çalışmaların bir an önce bitmesi ümidiyle bir başka konuya geçmek istiyorum.

KIZILTEPE’NİN ELEKTRİKLE İMTİHANI

Kızıltepe’deki elektrik sorunu her yıl olduğu gibi bu yıl da gündemin başköşesinde kalmaya devam ediyor. Kesik olan elektriklere kaçak kayıp ekiplerinin ezbere ve orantısız ceza kesme ya da faturalandırma konusu, haberlerimizin değişmez gündemi olmaya devam ediyor.

Şu sıralarda DEDAŞ, kaçak elektrik kullanımının baş aktörü olarak gösterilen Kızıltepe’de hummalı bir çalışma yürütüyor. DEDAŞ, yüklenici firmalara ihale ettirdiği enerji hatlarının yer altına indirilmesi çalışmalarını bir yandan sürdürürken öte yandan da daha önce de denenen ancak çözüm olmayan elektrik sayaçlarını dışarıya çıkartma çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların çözüm olması hem Kızıltepelilerin hem de DEDAŞ’ın en büyük arzusu öyle ya; çözüm olursa Kızıltepeliler, hem ezbere kesilen orantısız faturalardan kurtulacak hem de kesintisiz ve kaliteli enerjinin keyfini çıkaracak. Çözüm olur mu bilinmez ama şimdilik sayaçların dışarıya çıkarılmasından çok, sayaçların toplatıldığı elektrik panolarının yerleştirildiği yerler tartışma konusu. Hakikaten de öyle; iki insanın bir arada yürümekte zorlandığı kaldırımların orta yerine devasa elektrik panolarını yerleştirerek kaldırımları işlevsiz hale getirmek hiçbir kurumun hakkı değildir. Bu kaldırımları bu halde işgal etmek özellikle de işlevi aydınlatma olan DEDAŞ’a yakışmayacağı kesin.  Tam da bu noktada kaldırımların asıl sahibi olan belediyenin ve söz konusu belediyeye bağlı olup en basit bir kaldırım işgalinde dahi esnafa nefes aldırmayan Zabıta ekiplerinin takınacakları tavır merak konusu. Hal böyleyken yer altına indirilen enerji hatlarının ilgili kurumlar tarafından denetlenip, denetlenmediği de ayrı bir merak konusu. Kullanılan iletkenlerin kalite konusunda sorunlu olduğu ve ileride önü alınamayacak büyük arızalara sebebiyet verebileceği, kulağımıza gelen duyumlar arasında bulunuyor.

BELEDİYE VE AĞAÇLANDIRMA

Son olarak bir de Türkmen Deresi ve yol boyunca yapılan ağaçlandırma çalışmalarından söz etmesem bu haftaki yazım eksik kalır diye düşünüyorum.

Mardin kadim bir tarih ve kültür şehridir. Mardin’in bütün bu zenginliklerine yakışır bir alt ve üst yapıya sahip olması, bu şehirde yaşayan herkesin hayali. Bu konuda son zamanlarda atılan adımlar beni ziyadesiyle mutlu ediyor.

Alt ve üst yapı çalışmalarındaki hareketlilik,

Yol yapım ve asfaltlama çalışmalarındaki yoğunluk,

Şehre nefes aldıran yeşil alanlar oluşturmada gösterilen duyarlılık,

 Ve hele hele Türkmen Deresi ile beraber adeta dağ taşın ağaçlandırılması ile ilgili olarak sürdürülmekte olan çalışmalar takdire şayandır.

47 bin ağaçtan söz ediyor Mardin Büyükşehir Belediyesi. Gelecekte kadim şehre görsel bir değer katmanın yanında şehrin mistik havasına güzel bir esinti de ekleyecek olan bu ağaçlandırma çalışmasında emeği geçen eli öpülesice her işçiye teşekkür ediyorum. Bu alandaki eksiği görüp, ciddi bir çalışma başlatan Büyükşehir Belediye başkan vekilimiz de olan Sayın Valimiz Mustafa Yaman’a ve ekibine de ayrıca şükranlarımı sunuyorum.

Temennimiz odur ki; hafta içinde Mardinimizi ziyaret edecek olan Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu, yapılan ağaçlandırma çalışmalarını yerinde inceledikten sonra vereceği yeni desteklerle Mardinimizi yeni orman alanlarına kavuşturmaya vesile olacaktır.

Yorumlar

Image
Avukat
23.12.2017 / 15:35

kadir Bey; DEDAŞ ile ilgili yazdıklarınıza yapacağım eleştirileri maruz görün lütfen. Bir avukat olarak DEDAŞ' ın haksız hukuksuz kanunsuz ve mevzuatsız uygulamasının olmadığına şahidim. Kesinlikle bakanlık ve epdk tarafından denetlenen bir kurum. Tabiri caiz ise Ali amcanın bakkalı değil. Ayrıca Kızıltepe ilçesindeki fotoğrafa bakarsanız o yoldaki bütün yapıların kaldırıma yapıldığını göreceksiniz. Yani yapılar tarafından işgal edilen bir kaldırım var. Yani işgal edile edile kaldırım 1 metre kalmış. Midyat ilçesinde de DEDAŞ' ın bu çalışması oldu ve çok güzel oldu çünkü kaldırımlar yapılar tarafından işgal edilmemiş. Ayrıca DEDAŞ aleyhine sürekli aynı kişilerin açıklama yapması sizce de düşündürücü değil mi? Acaba basın üzerinden baskı yaparak ne gizlenmek isteniyor. Araştırın bence.

Image
Süleyman Mete
18.12.2017 / 23:41

Sağa sola sövmeden, edep ve terbiye sınırını aşmadan, edep ve terbiye sınırları içerisinde çok edepli bir şekilde iğnesini sokup, kapak yapan ama ben değil; durum bu deyip aradan ne güzel de sıyrılmayı bilen yazarlarımız var. Böyle yazarların bu gibi yazılarına ihtiyaç var. Tebrik ediyorum. Yazı yazmayı bilmek böyle bişeydir demekki

Image
Mustafa Ektiren
16.12.2017 / 18:18

Kadir bey güzel yazmışsınız, kısa ifadelerle güzel anlatmışsınız. tebrik ediyorum..

Yorum Yaz