tatlidede

Öter: Çiftçiye Üretim Desteği Sağlanmalıdır!

Ortadoğu’nun en büyük hububat merkezinin başında bulunan Mehmet Şerif Öter, yetkililere çağrıda bulunarak, kuraklık ve sahipsizliğin tarımı tehdit ettiğini söyledi.
  • 28.01.2021 15:29
Öter: Çiftçiye Üretim Desteği Sağlanmalıdır!

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü'yü ziyaret etti.

Kızıltepe faaliyet gösteren Ortadoğu’nun en büyük hububat merkezinin başında bulunan Mehmet Şerif Öter, yetkililere çağrıda bulunarak, kuraklık ve sahipsizliğin tarımı tehdit ettiğini söyledi.

Hububat Ticaret Merkezi'nde geçmiş yıllarda yaşanan hareketten eser kalmadığına işaret eden Başkan Öter, Bütün Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de etkisi büyük ölçüde hissedilen kuraklığın zaten iyi olmayan şartları daha da zorlaştırarak içinden çıkılması zor bir hale getirdiğine işaret ederek, üretimsizliğin getireceği tehlikeye dikkat çekti.

En temel tarım ürünlerini bile ithal eder hale gelen Türkiye artık kendi kendine yeten ülke durumundan uzaklaştığına işaret eden Kızıltepe hububat merkezi ve 65 dernek bileşeni bulunan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Şerif Öter,  “Son yıllarda ülkemizde yaşanan kuraklık, bilinçsiz üretim ve çiftçiye yeterince sahip çıkılmaması sonucu gıdanın temel hammaddesi olan hububat ve bakliyat üretimimiz ciddi oranda düştüğü için yurtdışından ithal ediyoruz.” dedi.

‘GEÇMİŞ YILLARDA İHRAÇ EDİYORDUK’
‘Türkiye gibi bir ülke hububat ve bakliyat ürünleri ithal etmemeli’ diyen Öter “Çünkü biz tarım ülkesiyiz, dünyanın en verimli, bereketli topraklarına sahibiz, kaynağı kendi ülkemizde çıkan nehirlerimiz var. Ülkemiz dört mevsimi tam anlamıyla yaşayan bir iklim yapısına sahiptir. Bugün ithal ettiğimiz tarım ürünlerinin tamamını geçmiş yıllarda fazlasıyla ihraç ediyorduk. Son yıllarda ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde yaşanan iklim, değişikliği, kuraklık tarıma olumsuz yansımaları sorunun küçük bir boyutudur. Asıl büyük sorun bilinçsiz üretim, tarım politikamızın yanlışları ve cefakâr üreticiye, çiftçiye emeğinin karşılığı verilmemesidir. Hükümetimiz tarımda ihtiyaç duyulan reformları acilen yapmalı ve gerekli tedbirleri almalıdır. Aksi halde Allah esirgesin önümüzdeki yıllarda gıda temininde sıkıntıların ve yer yer açlığın yaşanması yüksek ihtimal dâhilindedir.” şeklinde konuştu.

‘TEFECİDEN FAİZ ALMAK DURUMUNDA KALIYORLAR’
Öter, hükümet tarafından alınması gereken acil ve öncelikli tedbirleri şu şekilde sıraladı: “Üretim yapan tüm çiftçilerimizi her türlü risklere karşı koruma altına alınarak gerektiğinde bölge, il, ilçe bazlı, olası olumsuzluklara karşı mecburi tarım sigortası uygulanmalı. Üretim için gerekli olan girdi maliyet kalemleri, tohum, gübre, ilaç, mazot, elektrik vs. hesaplanarak, çiftçiye gereken üretim desteği sağlanmalıdır. Üreticilerin, Çiftçilerin çoğu üretimde kullandığı ihtiyaç kalemleri için bankalardan veya tefeciden faiz almak durumunda kalıyor. Ülke topraklarımızda çıkan sular nehirler, dereler vb. Kuraklığa karşı önlem amaçtı ihtiyaç kadar baraj ve göletlerde tutulması sağlanmalı. Üreticiyi, çiftçiyi dünyada gelişen tarım teknolojik gelişmelerden yararlanmasını sağlamak için gerekli destekler verilmeli.” değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Şerif Öter:

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz