tatlidede
tatlidede

Otluk (Cumik) Köyünde Sosyal Hayat! Otluk Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Otluk Köyü nereye bağlı?

Taşlıca'dan Akdoğan'a uzanan asfaltta hareket halindeydik. Yolun sol tarafında bulunan sınır telleri, Suriye topraklarını seyretmemize engel olamıyordular. Tellerin ötesindeki göz ufkumuzda, Suriye'ye ait bir höyük ve bu höyüğün eteklerinde kurulmuş bir köy duruyordu. Yaşam şeklini merak ettiğimiz sınır ötesi köye bakışlarımız, sağa kıvrılan Otluk Köyü yoluna girdiğimiz an bitiverdi.
  • 13.08.2021 10:57
Otluk (Cumik) Köyünde Sosyal Hayat! Otluk Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Otluk Köyü nereye bağlı?

    İlçe merkezine 30 kilometre kadar uzaklıkla olup, Cantaşı, Taşlıca ve Akdoğan köylerine komşu olan Otluk'a, ham yoldan giriş yaptık. Giriş yaptığımız noktada dikkatimizi çeken ilk şey ise, üzeri naylon brandalarla örtülmüş olan pamuk yığınları oldu.

    Hasat iyi gitmişti anlaşılan.

    Sevinmiştik tabi ki…

    Bahçesi nar ağaçlarının yoğunluğuyla süslenmiş olan köy odası, ilk uğrak yerimizdi. Bahçesindeki ağaçların verdiği oksijeni soluyormuş gibi canlı duran bu taş yapıda kimseyi bulamayarak okula yöneldik. Birkaç köylüyle beraber dışarıda gezinen köy öğretmeni, okul bahçesine girdiğimizde fark etmişti bizleri. Bulunduğumuz yere gelen öğretmen ve yanındaki köylülerle, bitmiş olan günlük derslerin ardından boş kalan sınıfta konuştuk.    

    30 hanesi ve 250 kişilik nüfusuyla % 70 oranda okur yazar olan köy halkının tarım, hayvancılık ve nakliyecilikle geçindiğini öğretmenden dinledik. Okur yazarlık oranını yükseltebilmemiz açısından yapılması gereken işleri de, köy öğretmenine bizler anlattık. İşte tam o sırada bulunduğumuz yere gelen 78 yaşındaki Abdulkadir Polat'ın Kore Savaşı gazisi olduğunu öğrenmemiz, bir sürpriz olmuştu bizler için.

    Gerek köyle ilgili meraklarımız ve gerekse Kore Savaşını dinlemek için, sözü Abdulkadir Dede'ye bıraktık.

    Geçmişten gelen görenekleri günümüzde de sürdüren, misafire acı kahve ikramı olan, berdel usulü evlilik olgusunu yaşatan ya da yaşatmak zorunda kalan Otluk'un kuruluşunu dinledik ilk olarak.

     1936 yılında Çakır Köyü'nden gelen Hacı Naif ve Hacı Mehmet tarafından inşa edilen evlerle köyün kurulduğunu dinlememizin ardından, sıra Kore'ye gelmişti.

    Abdulkadir Dede, İskenderun'dan bindirildiği gemi ile bir ay süren yolculuğun ardından Kore'ye gelir. Cephedeki çatışmalar sırasında sol omzuna isabet eden mermi, sırtından dışarı çıkar. Aldığı bu yarayla yere yığılan Abdulkadir Dede, tedavi edilmek üzere Tokyo'ya gönderilir. İki ay süren tedavinin ardından birliğine geri döner. Tekrar döndüğü birliğinde 5 ay daha kaldıktan sonra, yine gemiyle Türkiye'ye döner.

    Kore cephesini ve bu cephede yara aldığı anı anlatırken, Abdulkadir Dede'nin gözleri o günleri yaşıyormuşçasına buğulu ve anlamını asla kavrayamayacağımız kadar duyguluydular.

    Etrafımızdakilerle esinleşip Abdulkadir Dede'nin elini öptükten sonra bindiğimiz aracımızla ilçeye dönerken, aklımızda Kore Savaşı vardı.

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz