tatlidede
tatlidede

Pandemi Döneminde Beslenme

Pandemi Döneminde Beslenme

Çin’in Wuhan şehrinde Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan COVID-19, insandan insana damlacık enfeksiyonu ile bulaşan, hızla yayılan ve bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak tanımlanmış bir hastalıktır. Bir süredir iç içe yaşadığımız ve yeni bir düzene uyum sağlamamızı gerektiren koronavirüs hastalığı (COVİD-19) hem sosyal izolasyona dikkat ederek hem de bireysel olarak önlem almamız gereken ciddi bir konudur. Bu yüzden tek başına tedavi edici bir gıda olmasa da bağışıklık sistemimizi korumak ve güçlendirmek hem kendimiz hem çevremiz için atılabilecek en önemli adımdır. Evde kaldığımız süre içerisinde evde kalmanın verdiği kaygı ve stresin insanları daha çok yemeye ve hatta kontrolsüz yemeye sevk ettiği söylenebilir. Yeterli ve dengeli beslenme, düzenli uyku ve fiziksel aktivite bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu zor dönemi olabildiğince rahat atlatmak için seçilecek gıdalar protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olmalıdır. Enfeksiyon hastalıkları varlığında veya öncesinde sağlıklı olabilmek için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Enfeksiyonlar, özellikle buna yüksek ateş de eşlik ediyorsa, vücudun enerji ve besin ögesi gereksinimi artmaktadır. Bu nedenle, COVID-19 salgını sırasında sağlıklı bir beslenmenin sürdürülmesi gerekir. Hiçbir diyet veya besin takviyesi COVID-19 enfeksiyonunu önleyemez. Sağlıklı beslenmenin sürdürülmesi, güçlü   bir   bağışıklık   sistemini desteklemek için önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 pandemisi sırasında yetişkinler için sağlıklı beslenme önerileri şu şekildedir.

1.      Her gün taze ve işlenmemiş yiyecekler tüketin. (Meyveler, sebzeler, kuru baklagiller, tam tahıllı ürünler, yağlı tohumlar ve hayvansal kaynaklı besinler)

2.      Ara öğünler için şeker, yağ veya tuz içeriği yüksek besinler yerine çiğ sebzeleri ve taze meyveleri seçin.

3.      Vitamin düzeylerinde önemli miktarda kayıplara neden olabileceği için sebze ve meyveleri uzun süre pişirmeyin

4.      Konserve veya kurutulmuş sebze ve meyveler kullanırken, tuz veya şeker eklenmemiş olanları seçin.

5.      Her gün 8-10 bardak su için.

6.      Sağlıklı yağları tercih edin. (Doymuş yağ asitleri yerine doyamamış yağ asitleri içeren yağlar, kırmızı yerine beyaz et, az yağlı süt ürünleri)

7.      Daha az tuz ve şeker tüketin.

8.      Trans yağ asitleri içeren besinlerden, şekerli içeceklerden, kafeinli içeceklerden ve hazır besinlerden kaçının.

9.      Ev dışında yemek yemekten kaçının.

Vücudunuzu belirli yiyeceklerle beslemek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir. Enfeksiyonlarla mücadele için gerekli olan besin öğeleri A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir.

  • Ara öğünlerinizde tercih edebileceğiniz; selenyum, E vitamini, çinko kaynağı olan ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlara günlük rutininizde yer vermeyi ihmal etmeyin.
  • C vitamini kaynaklarından limon, portakal, greyfurt, mandalina, kivi bağışıklık sistemimize destek besinlerden.
  • Mevsim sebze ve meyvelerini tercih edin. Vücut sisteminin çalışma ritmi ve mevsiminde yetişen gıdaların birbirine özgü olduğunu unutmayın.
  • Bağırsak florası bağışıklık sistem için çok önemlidir. Bağırsak mikrofloranızı beslemek için yüksek diyet lifi içeriğine sahip gıdaları daha çeşitli şekilde tüketmeniz önemlidir. Daha fazla bitkisel kaynak içeren sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tam tahıllı yiyecekler, kuru baklagiller gibi yiyeceklerin tüketimi bağırsak florası açısından daha iyidir. Bağırsak florası lif, bakliyat ve fermente yiyecekleri sever. Kefir, yoğurt, turşu fermente yiyecekler arasında yer almaktadır.

Mutfakta geçirilen zamanın artması ile evde yapılan yemeklerin karbonhidrat ve yağ içerikleri artmaktadır. Bu durumu kontrol altında tutmak için sağlıklı tarifler ile menünüzü zenginleştirmelisiniz. Yağda kızartma yerine fırında pişirme, ızgara gibi pişirme yöntemlerine öncelik vermelisiniz. Tüm besin gruplarının tabağımızda ne kadar yer alması gerektiğini gösteren Sağlıklı Yeme Tabağı bireylerin beslenmesi için yol gösterici olmaktadır. 2015 yılında yayınlanan Türkiye Beslenme Rehberi’nde yer alan bu tabakta, sebzeler ve tahıllar tabağın yarısını, meyveler, süt ürünleri ve et, tavuk, balık gibi ürünler diğer yarısını oluşturmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmek için bu tabağı örnek almak bunun yanı sıra bağışıklık sistemini desteklemek için özellikle sebze ve meyve tüketimi ile protein alımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Image
Cansel
29.08.2020 / 13:32

Devamı gelmeli, tebrikler

Image
Cansel
28.08.2020 / 23:38

Devamı gelmeli, tebrikler

Image
seda
28.08.2020 / 20:57

Çok aydınlatıcı oldu. teşekkürler Bizim sakatatların bağışıklığı nasıl güçlendirdiğine dair tıbbi ablamda değerlendirmelerinizi de bekliyoruz.

Image
Zelal
27.08.2020 / 21:06

Tebrik ederim

Image
Jiyan
27.08.2020 / 20:37

Acaba yazının devamı olacak mı belki evde hazirlayacagmiz bazi sağlıklı tarifler de eklersiniz. Çünkü ilk akla gelenler hep fast food veya hamur işi yemekler oluyor.

Image
Serdar Özgün
27.08.2020 / 20:24

Tebrikler.. Çok bilgilendirici bir yazı.. Tam ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda yazın bize rehber oldu.. Başarılar diliyorum.. Diğer yazılarını merakla bekliyorum..

Yorum Yaz