# Belediye Meclisi İlk Toplantısını Yaptı

> Mardin Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında AK Partili ve HDP’li meclis üyeleri arasından saygı duruşu ve istiklal marşı okuma krizi yaşandı.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/politika/belediye-meclisi-ilk-toplantisini-yapti
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2019-04-17T16:51:00+03:00
- Güncelleme: 2019-04-17T16:51:00+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: POLİTİKA

Mardin Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen ilk Belediye Meclisi toplantısında İstiklal Marşı okunmadı, saygı duruşunda bulunulmadı. AK Parti'li Meclis üyesi Yeşilli Belediye başkanı Hayrettin Demir’in itirazı ve önerisi ile meclis açılıştan sonra verilen ara ile saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. 

KISA SÜRELİ TARTIŞMA
Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin yeni meclisi ilk toplantısını Belediye Başkanı Ahmet Türk başkanlığında yaptı. 22 AK Part'li, 32 HDP'li üyenin bulunduğu ilk toplantıda teamüller gereği İstiklal Marşı okunmadı. Doğrudan yoklama yapılıp, gündem maddelerine geçilince, AK Parti Grup Başkanı Hayrettin Demir, konuşma hakkı isteyip meclis açılışı öncesinde Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasını istedi. Ahmet Türk’ün itirazına karşılık Demir, kendi gruplarının saygı duruşunda bulunarak istiklal marşının okuyacağını söyledi. Bunun üzerine Türk, Demir’i provokatörlükle suçlayarak meclisin açışı öncesinde böyle bir teklifin gelmesi gerektiğini ancak bu teklif niçin yapılmadığını sordu. AK Parti grubunun ısrar etmesi üzerine kısa süreli tartışma yaşandı. 
Türk, bunun üzerine, "Başta söyleseydiniz. Bunu şey yapmanın, zora düşürmenin bir anlamı var mı? Belki unuttuk. Ama gerçekten bu bir provokasyondur, başka bir şey değil. Daha önce böyle bir uyarı yapsaydınız belki aklıma gelirdi. Sanki İstiklal Marşı'na karşıymışız gibi getirmeye çalışıyorsunuz, bu yanlıştır. Yoksa her zaman İstiklal Marşı'nı okuruz. Ama bu şekilde davranışın gerçekten hoş değil." ifadelerini kullandı.
Yeşilli Belediye Başkanı Demir de İstiklal Marşı'nı grup olarak okuyacaklarını söyledi. HDP'li Meclis üyeleri bunun bir öneri olduğunu ileri sürerek, meclis onayına sunulmasını istedi.

AK Parti'li Artuklu Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı, "Siz kabul etmeseniz bile biz kendi grubumuz adına yaparız. Ama geçer, geçmez, saygı duyarız." dedi.

AK Parti'li Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin de bunun asla bir provokasyon olmadığını, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın herkesin ortak değeri olduğunu vurguladı. Bunu üzerine HDP grubu toplantıya ara verilmesi önerisinde bulunarak dışarı çıkmak istedi.  Hazırladıkları gündeme bağlı kaldıklarını ve İstiklal Marşı'nın okunmaması ve saygı duruşunda bulunmamasıyla ilgili kasıt olmadığını belirten Türk, bunun üzerine oturuma beş dakikalık ara verdi.

AHMET TÜRK HDP GRUBUNU UYARDI
AK Parti’li grubun saygı duruşuna geçmesi ile Ahmet Türk HDP’li grubu uyararak saygı duruşu için ayağa kalkmalarını ve istiklal marşının okumalarını istedi. Türk istiklal marşının okunmasından sonra marşın üçüncü kıtasından devam ederek kendilerinin istiklal marşına karşı olmadıklarını söyledi.mardinlife
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ahmet Türk kayyumu eleştirerek 63 milyon borç ile devir ettikleri belediyeyi 406 milyon borç ile devir aldıklarını iddia etti.

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/politika/belediye-meclisi-ilk-toplantisini-yapti)