tatlidede

Mardin'de Seçime Doğru! Adaylar netleşiyor...

31 Mart ayında yapılacak olan seçimlere sayılı günler kala kulisler de hareketlendi. Yerel seçimlerde AK Parti Mardin Büyükşehir Belediyesini güçlü bir adayla almak isterken, HEDEP kanadı ise kayyum yönetiminden büyükşehri yeniden kazanmak istiyor. Vatandaşlar arasında, seçimlerde özellikle Büyükşehir ve Artuklu için partilerden hangi adayların çıkarılacağı merak edilirken AK Parti büyükşehir için özellikle 5 isim üzerinde dururken HEDEP'de ise 4 adayın ismi geçiyor. İşte detaylar...
  • 13.11.2023 10:48
Mardin'de Seçime Doğru! Adaylar netleşiyor...

Mardin'de siyaset, yerel seçimlerin yaklaşmasıyla hareketleniyor. Hareketlenen kulislerde belediye başkanlıkları için yeni isimlerin ortaya atılması siyasetin doğal bir gereği olsa da görevde olan belediye başkanları, ismi gündeme gelenlerden her zaman bir adım önünde görülüyor.

Mardin'de AK Parti cephesinde isimlerin belirlenmesi ve mevcut isimlerin devamı ile ilgili yapılan anket çalışmasından sonra gözler başvuru yapacak isimlere çevrildi.

MARDİN'DE İKi AKTÖR

Mardin siyaset arenasının iki büyük aktörü olan HEDEP ve AK Parti'de en çok hareketliliğin yaşandığı partiler.

BÜYÜKŞEHİR İÇİN İSMİ GEÇENLER

AK Parti tarafından yaptırıldığı iddia edilen ankette büyükşehirler için sorulan isimler arasında Abdullah Erin, Orhan İlhan, Ömer Özel, Süleyman Bölünmez, Mehmet Vejdi Kahraman'ın isimleri sorulmuştu.

Büyükşehir için HEDEP cephesinde ise önceki başkan Ahmet Türk'ün yanısıra Mithat Sancar, Nurullah Budak ve önceki Baro Başkanı Azad Yıldırım'ın isimleri geçiyor.

Siyaset koridorlarında konuşulanların her zaman gerçeğe dönüşmediği bilinse de Mardin'de adaylar için büyük fotoğrafın netleşebilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç duyuluyor.  

İKİ PARTİNİN GÜÇLÜ OLDUĞU YERLER

AK Parti'nin güçlü olduğu yerler mevcut belediyeleri olan Artuklu, Yeşilli, Midyat ve Ömerli olurken Kızıltepe, Nusaybin, Derik ve Mazıdağı'nda HEDEP'in en güçlü olduğu yerler. Dargeçit ve Savur ilçelerinde ise aday gösterilecek ismin profini önem kazanacak. 

Seçimle öncesinde her parti kendi stratejisini uygulasa da rakiplerinin de ne yaptığı ve yapacağı yerel seçimde önem kazanacak. Bunda en büyük etken ise aday profili olacak.

Hangi parti olursa olsun özellikle büyükşehir ve ilçelerde kamuoyunun iyi tanıdığı, partide görev yapmış isimleri tercih etmesi seçim maratonunda bir adım önde tutabilir de ters de tepebilir. 

HEDEP'DE İTHAL ADAY KONUSU?

HEDEP’in bu seçimde ithal mi yoksa yerel adaylarla mı yoluna devam etmesi de en çok merak edilen konular arasında.

Şu sıralar bütün partiler için aday adaylığı süreci hızlandığı görülse de AK Parti başvuruları almaya başladı. Bütün partiler için önümüzdeki ay adayların netleşmesi bekleniyor.

İKİ İLÇE KRİTİK

Cumhur ittifakı içinde olan MHP ve HÜDAPar'ın Mardin'de AK Parti'nin adayını destekleme yolunu izleyeceği konuşulurken AK Parti için kritik olan Artuklu, Savur ve Dargeçit'te İttifaktaki partilerin desteğine ihtiyaç duyacak. 

 

MEVCUT BAŞKANLARIN KARNESİ ÖNEMLİ

Bu arada AK Parti Genel Merkezi ise mevcut başkanları ile ilgili son çalışmayı hızlı ve titiz bir şekilde tamamlamak üzere. Değerlendirmelerde dikkate alınan esas konu başkanların karnesi. Yaptıkları ve yapmadıkları, seçim vaatlerini gerçekleştirme durumu, bütçe yönetim şekilleri, şehircilik çalışmaları, yoksulluk ve usulsüzlüğe karışıp karışmadıkları, sosyal işleri gibi kriterler ana değerlendirme konularının başında geliyor.
Öte yandan yerel seçimlerde en büyük etken olan aday profili büyük bir önem arz ediyor. Bunun için şimdiden gözler aday profiline çevrilmiş durumda. 
 
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI'NIN ADI İZMİR İÇİN KONUŞULUYOR

Öte yandan 26. Dönem Mardin Milletvekilliği görevinin ardından 27 ve 28. Dönem İzmir Milletvekili olarak görevine devam eden Ceyda Bölünmez Çankırı'nın ismi de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kulislerde dolaşıyor.

Ceyda Bölünmez, İzmir'deki siyaset anlayışına; vatandaşla buluşma ve dayanışma anlamında yeni bir soluk getirerek, en rahat ulaşılabilen başarılı bir siyasetçi profili çizerek, dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştı.

Geçtiğimiz hafta önceki dönemde olduğu gibi AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimlerde Başkan Yardımcılığı görevine yeniden atanan Ceyda Bölünmez Çankırı'nın İzmir'deki ciddi bir hemşeri seçmeni profili ile şehrin demografisi de göz önünde bulundurulduğunda en uygun adaylardan olduğunu satırlarına taşıyan Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Deniz Sipahi, Çankırı için kaleme aldığı yazısında;

"Son günlerde AK Parti’nin İzmir’de bir kadın adayla seçime girebileceği de konuşuluyor.
İki dönemdir İzmir milletvekili olan Ceyda Bölünmez Çankırı’nın da bu adaylar arasında en uygun olduğunu söyleyenler var."

NEZİR GÜNEŞ / YAZI-YORUM

Editör: Nezir Güneş

Yorumlar

Image
Ziyaretçi
14.11.2023 / 11:04

bölünmezler ancak kendi cepleri için aday olurlar

Image
Ziyaretçi
14.11.2023 / 03:03

Adam gibi bir aday çıkacağına inanıyorum.belediyenin her kuruşu öncelikle yetim ve öksüzün hakkı daha sonra vatandaşın hakkı.Bu anketi kim yaptıysa bence yanlış olmuş.tecrübeli deneyimli ve pisliğe bulaşmamış isimler çıksın lütfen

Image
ZiyaretçiFERİDUN AŞAR
13.11.2023 / 13:32

YETER ARTIK BİLGİLİ BİRİKİMLİ PROJE ÜRETEN HARAMA BULAŞMAMIŞ YENİ SİYASETÇİLER GÖRMEK TÜM MARDİNİN ARZUSU OLSA GEREK .VATANDAŞA Bİ SORUN REFARANDUM YAPIN KİM OLSUN OLMASIN DİYE KENDİN PİŞİR KENDİN YE OLMAZ.OY BOYNMUZUN VEBALİ BORCUDUR.KAYUMLARIN OLMAYACAĞI BÜTÜN MARDİNİN TEK BİR İSİMDE BULUŞACAĞINI UMUT EDİYORUM.İLİMİZ BÜYÜKŞEHİR AMA ORTADA DUYARLI OLALIM.

Yorum Yaz