tatlidede

Preveze Deniz Savaşı ne zaman, kimler arasında oldu? Preveze Deniz Savaşı nedenleri ve sonuçları nelerdir?

Preveze Deniz Savaşı ne zaman, hangi devletler arasında oldu? Preveze Deniz Savaşı nedenleri ve sonuçları nelerdir? Hangi padişah döneminde olmuştur?
  • 09.07.2021 20:06
Preveze Deniz Savaşı ne zaman, kimler arasında oldu? Preveze Deniz Savaşı nedenleri ve sonuçları nelerdir?

Preveze Deniz Savaşı ne zaman, hangi devletler arasında oldu? Preveze Deniz Savaşı nedenleri ve sonuçları nelerdir? Hangi padişah döneminde olmuştur?

Preveze Deniz Savaşı nedir?

Preveze Deniz Savaşı, Osmanlı tarihinin en başarılı deniz savaşlarından biri olarak bilinmektedir. Her yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Preveze'nin yıl dönümü kutlanır.

Preveze Deniz Savaşı günümüzde Yunanistan'da yer alan Preveze şehrinde meydana gelen savaşa verilen isimdir. Habsburg hanedanından V. Karl, (Türk kaynaklarında Şarlken) Barbaros Hayreddin Paşa'nın Osmanlı hizmetine girmesi nedeniyle gözünü Osmanlı donanması üzerine dikmiş ve bu donanmaya zarar vermek istemişti.

Dönemin teknolojisi göz önünde bulundurulduğunda, bir donanmanın zarara uğraması devletler için büyük riskti. Çünkü bir geminin inşası ve maliyeti, çok büyük rakamlara ulaşabiliyordu. Bu nedenle donanmalar her daim savaşa hazırlıklı olmalı ve korsan saldırılarına karşı tetikte bulunmalıydı.

Papa, Fransa kralı Fransuva ile Şarlken arasındaki kavgayı sona erdirerek Türklere karşı bir savaş yapmak istedi. 1537'de Venedikliler de bu ittifaka dahil oldu.

Barbaros Hayreddin Paşa'nın düzenlediği iki sefer sonucu Venediklilerin elinde bulunan Yunan adalarını ele geçirmesi, başta Venedik olmak üzere Avrupa'daki büyük devletleri rahatsız etti.

İttifak donanması ilk olarak Korfu'da toplandı. Donanmanın başında Şarlken bulunuyordu. Ancak saldırı konusunda anlaşmazlıklar yaşandı. Venedikliler Osmanlı'ya kaybettikleri adalara saldırılmasını savunurken diğerleri korsan yatağı olan Cezayir'e saldırılmasını istiyorlardı.

Tüm ittifak donanması 22 Eylül 1538'de ancak toplanabildi. Papalık donanması komutanı olan Grimani, diğerlerinden bağımsız bir şekilde hareket ederek 33 parçadan oluşan gemiyle Türk idaresinde bulunan Preveze'ye saldırdı. Hüseyin Şah Bey, Preveze'yi başarılı bir şekilde savunmayı başardı.

Ege adalarında fetihle meşgul olan Barbaros Hayreddin Paşa, emri altındaki bir kaptanı vasıtasıyla düşman donanması hakkında bilgi sahibi oldu ve Preveze'ye doğru hareket etti. Bu sırada Hıristiyan donanmasının başında bulunan Andrea Doria'nın 55 büyük, 90 küçük gemiyle seyir halinde olduğunu haber aldı.

Savaşın Başlaması

24 Eylül'de Barbaros Preveze önlerine geldi. Müttefik donanmasını yarmak için hücum emri veren Barbaros birinci sırayı ikiye ayırarak Andrea Doria kumandasındaki kadırgalara saldırdı.

Turgut Reis’in de kendi filosuyla arkadan çevirmesi üzerine imha edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Andrea Doria geri çekilme kararı aldı. Bu yüzden Venedik donanması komutanı Capello tarafından savaşmamakla suçlandığı ileri sürülür.

Osmanlı donanması beş saat süren bu savaşın ardından geri çekilen müttefik donanmasını takip etmişse de fırtına çıkması ve havanın kararması sebebiyle fenerlerini söndüren Andrea Doria’nın izini kaybetti.

Barbaros iki saat süren bir takipten sonra geri dönerek Ayamavra’da sabaha kadar bekledi; pek çok esir ve ganimet almış olarak Preveze’deki üssüne döndü.

Preveze Deniz Savaşı Sonuçları

  • Savaşta müttefik donanması kalyon türü 128 gemisini kaybetti.
  • Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki hakimiyeti pekişti.
  • Kadırgaların kalyon gemilerine üstünlüğü ispat edildi.
  • 1539'da Barbaros geri döndü ve İyonya ve Ege Denizlerinde kalan neredeyse tüm Hıristiyan karakollarını ele geçirdi.
  • Ekim 1540'ta Venedik ile Osmanlı İmparatorluğu arasında bir barış anlaşması imzalandı.
  • Venedik, Osmanlı İmparatorluğu'na 300,000 dukato vergi ödemeyi kabul etti.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz