tatlidede

Probiyotikler ve Sindirim Sistemi Sağlığı

Probiyotikler ve Sindirim Sistemi Sağlığı

Özellikle son yıllarda bağırsak sağlığı üzerine yapılan birçok araştırma, probiyotik kavramının hayatımıza girmesine neden oldu. Peki, probiyotik nedir?


Probiyotikler; enfeksiyona ve hastalıklara sebep olan bakterilerin aksine, sindirim sistemi ve deri başta olmak üzere çeşitli vücut sistemlerinin dengeli biçimde çalışmasına yardımcı olan yararlı bakteri ve mayalardır. Bağırsaklardaki probiyotikler, büyük oranda sindirim ve bağışıklık sisteminin doğru çalışmasını sağlamaya yöneliktir. Yararlı bakteriler, mikrobiyotanın (bağırsak florası) dengesinin sağlanmasında büyük rol oynar. Enfeksiyonların yol açtığı iltihaplanmaları gidererek vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasına destek olur. Sindirimin desteklenmesinden vitaminlerin sentezlenmesine kadar pek çok işlevi yerine getiren probiyotiklerin vücutta eksilmesi durumunda, vücudun işleyişinde bozukluklar meydana gelir ve vücut sağlığı zarar görür. Yanlış beslendiğimizde vücudumuzda bir takım vitamin ve mineral eksiklikleri oluşur. Bağırsak bakterileri antibiyotik tüketimiyle, sağlıksız beslenmeyle yok olur. Bu da sindirim sistemimizi bozar kabızlık, şişkinlik, yorgunluk hatta depresyon gibi problemlere sebep olur. Çocukluk çağı itibariyle probiyotik tüketiminde kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski düşer. Bağırsak bakteril erimizi yerine koymak için düzenli probiyotik tüketimi şarttır.


Probiyotikler Hangi Besinlerde Bulunur ?


Yoğurt: En iyi kaynaklardan biridir. B12 vitamini, kalsiyum, fosfor gibi vitamin ve mineralleri içerir. Kemikleri güçlendirir, kan basıncını düşürür, irritabl barsak sendromunun belirtilerini hafifletir.


Kefir: Fermente edilmiş süt içeceğidir, güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Kemikleri güçlendirir, sindirime yardımcı olur, enfeksiyonlara karşı korur.


Lahana turşusu: Probiyotik özelliklerinin yanısıra C vitamini, B vitamini, K vitamini, demir, manganez, sodyum ve lif açısından zengindir.


Boza: Vitaminler, mineraller, antioksidanlar bakımından zengindir. Vücudun bağışıklık direncini artırır.
Tarhana: Vitamin, mineral açısından zengindir, oldukça besleyicidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Günlük beslenmenizde bu besinlere yer vererek bağırsak floranızı koruyabilirsiniz.

Editör: Kadir Üründü

Yorumlar

Image
Serdar özgün
25.10.2021 / 15:35

Çağımızın sorunu. Tebrikler güzel bir yazı..

Yorum Yaz