tatlidede
tatlidede

Richard N. Frye kimdir? Richard N. Frye kitapları ve sözleri

Tarih profesörü Richard N. Frye hayatı araştırılıyor. Peki Richard N. Frye kimdir? Richard N. Frye aslen nerelidir? Richard N. Frye ne zaman, nerede doğdu? Richard N. Frye hayatta mı? İşte Richard N. Frye hayatı... Richard N. Frye yaşıyor mu? Richard N. Frye ne zaman, nerede öldü?
  • 04.10.2022 04:00
Richard N. Frye kimdir? Richard N. Frye kitapları ve sözleri
Tarih profesörü Richard N. Frye edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Richard N. Frye hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Richard N. Frye hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Richard N. Frye hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1920

Doğum Yeri: Alabama

Ölüm Tarihi: 2014

Ölüm Yeri: Boston

Richard N. Frye kimdir?

Richard N. Frye Kitapları - Eserleri

  • Orta Asya Mirası

Richard N. Frye Alıntıları - Sözleri

  • Orta Asya'da ayrıca özellikle Sogdiana'ya özgü bir kurum olarak, Orta Asya'daki anlamında asker köle ya da memluk olarak çevrilebilecek olan, ama modern Persçe'de basitçe "uşak" anlamına gelen chakar vardı. Kanımca, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki yeniçeriler ve Mısır'daki Memlükler gibi sonraki kurumların kökenleri, kölelerin satın alınmasına, Çin'e ve başka yerlere uzun yolculuklar yapan tüccarların geride kalan evlerini korumak üzere eğitilmelerine dayanan, Orta Asya'daki bu uygulamada bulunmaktadır. Bu köleler zamanla, zengin tüccarların ya da toprak sahiplerinin, efendilerine bağlı özel ordularına dönüştü. Uygulama İslamiyet ile birlikte Abbasi halifelerine, Buhara'daki Samani sarayına sonra da Gazneliler ile diğer hanedanlara yayıldı. (Orta Asya Mirası)
  • Hatta bazı Yunan vakanüvisleri, 1453'te Mehmet'in hükümdarlığında Kostantinospolis'i alan Osmanlı Türklerine de Hun diyorlardı. (Orta Asya Mirası)
  • Han Hanedanı zamanında, Çin yalnızca Doğu Türkistan'ı fethetmek ve oraya karakollar yerleştirmekle kalmadı; bu dönem ayrıca, Çinlilerin bölgeye, önce Gansu Geçidi'ne, sonra Tunhuan ve daha batıya göçlerinin de başlangıcı oldu. Bu bölge ile Çin arasındaki ilişkiler Han Hanedanı'ndan sonra da sürdü; küçük Çinli hanedanlar zaman zaman Doğu Türkistan'ın iç işlerine bir ölçüde etkili oldularsa da, Sui Hanedanı ile T'ang Hanedanı'na gelinceye kadar vahaları işgal etmediler. Hem sivil hem de asker Çinliler için, batıda yaşamak zor olmalıydı; T'ang ozanları, buralardaki Çin karakollarında bulunanların yalnızlıklarını ve çilelerini dile getirdiler. (Orta Asya Mirası)
  • Yedinci yüzyıldaki Türk İmparatorluğu, bozkırların tek bir güç tarafından denetim altına alınmasının bir örneğidir; ancak hiçbiri, on üçüncü yüzyılda Moğol İmparatorluğu'nun gerçekleştirdiği yaygın denetimi ve düzenliliği sağlayamamıştır. (Orta Asya Mirası)
  • 1877'de, Alman coğrafyacı von Richthofen, Eski Çağ boyunca Çin'den batıya yönelen ticarette en çok aranan madde ve en değerli dokumacılık ürünü ipek olduğundan, Çin'den batıya giden ticaret yolunu tanımlamak için "İpek Yolu" deyimini kullanmıştır. (Orta Asya Mirası)
  • Gerçekte, Orta Asya'da bulunan en eski Budist metinler Prakrit dilinde yazılmışlardır; Sanskrit dilinde yazılmaları daha sonradır. Çin anlatımına göre, Çin'e gelen ilk budist misyoner bir Part prensidir; ancak Part dilinde Budist yazınına ilişkin hiçbir ize rastlanamamıştır. (Orta Asya Mirası)
  • Orta Asya toplumunun en çarpıcı yönü güzel sanatlar, özellikle de Orta Asya'nın doğusundaki vaha devletlerinden günümüze kalan kalıntılardır. Orta Asya sanatının genel niteliklerine bakıldığında, dinsel yönü ağır basan Hint sanatının tersine, laik olduğu görülür; Sasani sanatı ise saray ağırlıklıdır. Öncelikle duvar resimlerinde görülen Orta Asya sanatı, destansı konulara, masallara ve tanrı figürleri eksik olmamakla birlikte aristokrasinin betimlenmesine ayrılmıştır. Duvar resimlerinde görülen aristokratların üzerlerinde görülen muhteşem giysiler, Ortaçağ Avrupası'nda şövalyelerin ve hanımefendilerinin giydikleri sırma ve kadife giysilerle aşık atar. (Orta Asya Mirası)
  • Yunanlar ve Perslerin adlandırdıkları üzere Sakalar ya da İskitler, Yunan kaynaklarında değinilen bozkırda at binen ilk gerçek göçebelerdi. (Orta Asya Mirası)
  • Budist misyonerler daha, daha birinci yüzyılda Tunhuan'a ulaşmışlar ve asıl Çin topraklarına girmişlerdir. Tunhuan'ın yanısıra Kuca ve Hotan'da, Budist öğreti ile Prakrit ve Sanskrit metinlerin yerel dillere çevrildiği büyük merkezler vardır. (Orta Asya Mirası)
  • Uluslararası ilişkilerde Türkler de boş durmuyorlardı; 563 başlarında Kostantinapol ile ilişki kurdular. O tarihlerde, Türklerin geniş topraklarının batı kesiminde hükümran olanlardan biri İstemi idi; Bizans ile uğraşmakta olan bir başka da Dilziboul diye anlandırılıyordu. Her iki devletide ilgilendiren esas şey, bir başka göçebe halkın, Cücen ve sonra da belki Eftalit yönetimi altında bulunan Avarların batıya akınıydı. Bizanslı tarihçi Menander Protektor 568'de Kostantinapol'den Türklere gönderilen ve geri dönen bir elçiye ilişkin ayrıntılı bilgi verir. (Orta Asya Mirası)

Yorum Yaz