tatlidede

Sayıların Dili

  • 03.04.2011 18:27
Sayıların Dili
Sayılar da konuşur çünkü onların da dili vardır. Öyle olmasaydı sayılar hayatımızda bu kadar önemli bir yer işgal ederler miydi? Hangi düzeyde olursa olsun, eğitim seviyesi ne olursa olsun her insanın zihin dünyasında sayıların, rakamların bir anlamı vardır. Aslında zihin dünyamızdaki sayılar, rakamlar dış dünyadaki varlıklara/nesnelere tekabül ederler. Çünkü sayılar zihin dünyamıza varlıklarla, nesnelerle ilgili sürekli bilgiler taşırlar. Bir bakıma dışımızdaki varlıklar, nesneler zihin dünyamıza bir anlamı ve değeri olan sayılar olarak yansırlar. Ve sayıların zihin dünyamızda bir karşılığı olduğu içindir ki onları söze taşırız. Böylece sayılar, rakamlar kelimelerin büyülü dünyasıyla buluşmuş olurlar. Daha önce zihin dünyamızda sembolik düzeyde bir anlamı olan sayılar dış aleme taşınmış olurlar. Dolayısıyla sayılar, rakamlar ortak/müşterek bir anlam kazanmış olurlar.

Sayıları hayatın belli bir alanına hasretmek doğru değildir. Sayılar, rakamlar denince ilk akla gelen iktisat, matematik, fizik vs disiplinleridir. Bir bakıma doğrudur da. Zira ilim dalları, disiplinleri içerisinde sayıları, rakamları en çok kullananlar onlardır. Zihin dünyamız sayılarla, sayıları konu edinen disiplinleri adeta özdeşleştirmiştir. Mesela matematik denince akla sayılar, rakamlar gelir. Matematik ilmi sayesinde sayılar, rakamlar disipline olurlar. Sayılar matematik alanına girdikten sonra kendi başlarına hareket edemezler. Matematik ilminin kural ve kaidelerine uymak zorundadırlar. Aksi halde sayılar problemleri çözmek yerine problemin içinde problem oluştururlar. O zaman da matematik ilmi bir disiplin olmaktan çıkar. Daha çok sayılarla meşgul olan bir oyun ve eğlenceye dönüşür.

Sayılar içerisinde bir sayısının, rakamının ayrı bir yeri vardır. Sıfırı tek başına sayısal bir değeri olmadığı için bir kenara bırakırsak tüm sayılar birden türemiştir denilebilir. Bir sayıların anasıdır. Bir tekliği ifade eder. Daha sonra ki sayılar ise kesreti, çokluğu dile getirir. Genellikle tüm ilahi dinler inanç sahasını kesretten arındırmaya, temizlemeye çalışırlar. Orada sadece vahdetin, tekliğin olmasını isterler. Orada ikiliğe yada düalizme müsaade edilmez. Orada sadece bir vardır. Bir mutlak varlıktır, yaratıcıdır, kanun koyandır, terbiye edendir vs. Dolayısıyla birin olduğu yerde ikiden söz edilemez. Bir şeyin aslı varken onun türevinden bahsetmek ne kadar saçma olur değil mi? Bir sayıların aslı iki ise onun türevidir.

Zihin dünyamızda bir sadece birliği, tekliği ifade etmez. O aynı zamanda kişiliktir, şahsiyettir, adam olmaktır. Hoca içeri girer bir de ne görsün. Öğrenciler birbirleriyle kavga etmektedir. Sandalyeler havada uçuşmaktadır. Tekme ve tokatla birbirlerine giren öğrenciler hocanın içeriye girdiğinden habersizdirler. Hoca ise istifini bozmadan gider ve masasına oturur. Dakikalarca kavgayı seyreder. Öğrenciler bir süre sonra kavganın verdiği bitkinlikle oraya buraya otururken masada oturan hocalarıyla göz göze gelirler. İçlerinden biri hocam siz burada mıydınız dediğinde hoca yerinden kalkar ve hiçbir şey söylemeden tahtaya büyükçe bir bir rakamını yazar ve yerine oturur. Öğrenciler hocanın bu davranışına bir anlam veremezler. Oysa hoca için güzel bir fırsat doğmuştur. Anlatmak isteyip de bir türlü anlatamadığı, ertelediği kişiliği/şahsiyeti anlatacaktır. Hoca öğrencilerin şaşkın bakışları arasında bir bir anlatmaya başlar. Tahtadaki gördüğünüz bir sayısı kişiliktir, şahsiyettir. Bu konuyu nasıl anlatırım diye düşünüyordum. Sınıfta gördüğüm bu manzara benim için iyi bir fırsat oldu. Sizler her zaman bir olmaya bakın. Asla sıfır olmayın çünkü o tek başına hiç bir şey olmaktır. Değersizleşmektir. Başkaları karşısında insanın kendini ezik hissetmesidir. Kişiliksizliktir. 

Birin önündeki sıfırların hiçbir değeri yoktur. Sonsuz sayıda birin önüne sıfır yazsanız da bu kural değişmez. Ama birin arkasındaki sıfır/lar böyle değildir. Her bir sıfır bir değer ifade eder. Onlar insanın kişiliğini, şahsiyetini oluşturan meziyetlerdir. İnsanın olumlu anlamda sahip olduğu meziyetler, yetenekler kişiliğe dönüştüğü oranda birin ardındaki sıfırlar artar. Öyleyse sayıların diliyle konuşacak olursak bir olmak mı yoksa sıfır olmak mı karar sizin. 

Yorum Yaz