tatlidede

Seçimden Hangi Parti kârlı Çıktı?

Seçimden Hangi Parti kârlı Çıktı?

Seçimlerden önce tahminler yürütülür, anketler yapılırken seçimlerden sonra ise muhasebeler yapılır, kar-zarar değerlendirmeleri yapılır. Bu seçim sonrasında da aynı şeyler beklenirdi ve beklenen yapıldı. Seçim değerlendirmeleri bizzat parti liderlerinin ağzıyla yapıldı.

Bu seçim sonrasında yapılan değerlendirmelere bakılırsa tuhaf bir durum görüldü, o da şuydu. Her iki ittifak da kazandı ve partiler kendi kimlikleriyle seçime girdikleri yerlerde kazandıklarını ortaya attılar. Yani 31 Mart 2019 seçimlerinin kaybedeni yoktu, liderlerin tamamı bunu söyledi.

Biraz yakından bakalım: Seçime iki ittifak girdi Cumhur ve Millet İttifakı. Cumhur İttifakının aldığı oy oranı 51,62’ye yakın. Millet İttifakının aldığı oy oranı ise 37,56 küsur. AK Parti %44,31,CHP %30,11,İyi Parti %7,45,MHP %7,31,HDP %4,24, oranında oylar kazandı.

Hal böyle iken liderler neden kendi partilerinin karlı çıktığını iddia ediyor?

Cumhur İttifakını oluşturan partilerin liderleri kısmi olarak yetersizliklerini kabul ederken sandıkta halkın verdiği mesaj, beka meselesinin iyi idrak ettiği yönünde. Türkiye geneli aldıkları oy oranının yüzde 52’ye yakın olduğu için her hangi bir oy kaybının söz konusu olmadığı yönünde değerlendirmeler yapıldı.

Millet İttifakını oluşturan partilerin ise kendilerinin çok kazançlı çıktığını Ankara ve İstanbul’u iktidar partisinden aldıklarını bu nedenle karlı olduklarını öne sürdüler. HDP ise kendi oyları sayesinde Millet İttifakının karlı çıkmasından dolayı en başarılı partinin HDP olduğunu iddia eden değerlendirmelerde bulundu.

Bize göre her ne kadar açık ara farkla AK Parti önde olsa da Ankara kaybettikleri kesin ve İstanbul’un tartışmalı durumu ile iktidarın yıprandığını ve halkın ona ciddi bir uyarıda bulunduğunu seçim sonuçları ortaya koymaktadır.

Seçimlerde siyasi hüsran yaşayan HDP ve İYİ Partidir. İYİ parti hiçbir ili alamadı ancak 19 ilçe alabildi. HDP ise 3 büyükşehir, 5 il ve 50 ilçe almasına rağmen siyaseten çöküş yaşadı. Favori olduğu bir çok ili kaybetti. HDP ayrıca siyasi anlamda batıdaki oyların tamamını CHP ve İYİ Partiye kanalize etmekle Kürt halkını ulusal değerlerin bilincinden uzaklaştırarak tarihi bir hata yaptı. Tarihleri Kürtlere katliam yapmakla yüklü olan partilerin oluşturduğu bloka ‘Demokratik Güç Birliği’ diyerek Kürt siyasal potansiyelini bu blokun potasında eritmeyi başardı! Varsa bir başarısı HDP’nin o da budur.

Kürtlerin bu noktada hataları vardır. ‘Biz HDP’ye Kürt haklarını savunduğu için oy veriyoruz’ diyen Kürt seçmenler yanlışa ortak olarak tarihi suç işledi.

En karlı çıkan CHP oldu bize göre. Hem HDP’yi seçim gününe kafar gizlemeyi başararak bu krizi idare etti hem de Kürtlerden oyların ekseriyetini alarak hanesini iyice şişirdi. HDP CHP’ye giden bu oylardan sonra Türkiye geneli yüzde 4, 25 geriledi. Belki de bu oy oranı bundan sonraki seçimlerde hep HDP’nin alacağı oy oranı olarak kalacaktır.

Ez cümle eğer bu seçimin kaybedeni yoksa, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin deyimiyle ‘Türkiye kazançlı çıkmiştir.’

Saygıyla…

Yorumlar

Image
Sarıkız
05.04.2019 / 09:31

HDP'nin seçimdeki katkısını fazla abartmayın. Sadece ışık çalmaya çalışan ve hala sırtlarını dayadıklarını ilan ettikleri terör örgütleriyle organik bağlarını koparmayı beceremeyen bir parti. Güneydoğuda afallamaları bunu gösteriyor. Kendi bölgesi dediği ve hendeklerle cehenneme çevirdiği yerlerde bile gerileyen bir parti kalkmış seçimi ben kazandırdım deme küstahlığını gösteriyor.

Yorum Yaz