tatlidede

Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri - Syd Field Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri kimin eseri? Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri kitabının yazarı kimdir? Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri konusu ve anafikri nedir? Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri kitabı ne anlatıyor? Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri PDF indirme linki var mı? Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri kitabının yazarı Syd Field kimdir? İşte Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 03.02.2023 20:00
Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri - Syd Field Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Syd Field

Çevirmen: Şerif Erol

Orijinal Adı: Screenplay: The Foundations of Screenwriting

Yayın Evi: Alfa Yayıncılık

İSBN: 9786051064833

Sayfa Sayısı: 410

Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Çoksatan kitaplarıyla birçok ünlü senariste, senaryo yazım sürecinde rehberlik eden Syd Field, ABD film endüstrisinin içinden biri olarak senarist adaylarına yol göstermeye devam ediyor. Senaryo Yazımının Temelleri, bir senaryoyu oluştururken, filmin konu seçiminden karakter oluşturmaya, sekansların ve dönüm noktalarının belirlenmesine ve senaryoyu bitmiş bir metin haline getirmeye kadar dikkat edilmesi gereken bütün unsurlar hakkında bir kılavuz niteliğinde.

Syd Field, kişisel tecrübelerinden anekdotlara yer verdiği kitabında, Amerikan Güzeli ve Yüzüklerin Efendisi gibi yakın dönem filmler üzerine analizler de sunuyor.

İşte, Hollywood'da başarı sağlayacak bir senaryo için cevaplarını bu kitapta bulacağınız temel sorular:

İlk on sayfa neden çok önemli?

Okuru ilk sayfadan, hatta ilk kelimeden görsel olarak nasıl yakalarsınız?

Yapı ve karakter neden senaryonun temelidir?

Bir roman, oyun ya da makale senaryoya nasıl uyarlanır?

Eseri hukuki olarak korumanın yolları nelerdir?

Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri Alıntıları - Sözleri

  • Bazen hayatımızdaki olaylar çok iyi şeyler getirirler bize, bazen de çok kötü şeyler. Bazen atlatırız bu olayları, bazen de atlatamayız, ama mutlaka üzerimizde bir etkileri olur.
  • Kişinin kim olduğu, ne yaptığıdır, kendisi hakkında ne söylediği değil.
  • İnsan söylediği değil, yaptığıdır.
  • Şu derilerimizin altında hepimiz gerçekten aynıyız; belli şeyler birleştiriyor bizi. Aynı gereksinimleri, aynı arzuları, aynı korkuları ve güvensizlikleri paylaşıyoruz; sevilmek istiyoruz, bizim gibi insanların arasında olmak istiyoruz; başarılı, mutlu ve sağlıklı olmak istiyoruz.
  • Yetenek, Tanrı'nın bir armağanıdır; ya vardır sizde ya da yoktur. Ama yazmak kişisel bir sorumluluktur; ya yazarsınız ya da yazmazsınız.
  • Benim işim duymanı sağlamaktır senin, hissetmeni ve hepsinden öte, görmeni sağlamaktır. Hepsi budur ve bu her şeydir.
  • Ben gayet iyi görüyorum, ama dünyanın geri kalanı gözlüğe mahkum.
  • Bu gezegende geçirdiğimiz kısa zaman içinde yaşadığımız bütün deneyimlerden, bütün anlardan öğrenilecek şeyler var.
  • Tanrı olmadığında, doğru ve yanlışa dair ahlâkî bir sistem olmadığında, "her şey mubahtır."
  • Dış dünyaya nasıl göründüğümüz, hiç şüphesiz, kapalı kapılar ardında gerçekten kim olduğumuzdan çok farklıdır.

Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Tastamam bir kaynak kitap.: Senaryo yazımı konusunda sadece bir kitap okuma hakkım olsaydı, tereddütsüz bu kitabı seçerdim. Senaryoyu her açıdan çok iyi ele almış, her konuyu çok isabetli örneklerle desteklemiş bir kaynak bu eser. Tastamam bir ders kitabı olarak görülebilir. Senaryo konusunda amatör olarak ilgilenen biriyseniz bile size çok şey öğretecektir. Çevirisi de çok yetkin ve hem dile hem konuya hakim biri tarafından yapılmış. (ismail biçer)

Eğer senaryo yazmak istiyorsanız bu kitabı gözden geçirin.: Senaryo yazmayı düşünen, nasıl yazması ya da hangi süreçlerden geçmesi gerektiğini bilmeyenler için çok güzel bir kaynak kitap. Yazım süreçlerini, başlangıcınızı, bitirişinizi ve bitirdikten sonra neler yapmanız gerektiğini detaylıca anlatan ve senarist olmak isteyenlerin yolunu, yolumuzu aydınlatacak derece iyi düzenlenmiş bir eser. (MELİS YURDAKUL)

Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri PDF indirme linki var mı?

Syd Field - Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Syd Field Kimdir?

Syd Field Kitapları - Eserleri

  • Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri
  • Senaryo Sorunları ve Çözümleri
  • Sinemaya Gidiyoruz
  • Senaryo Yazarının El Kitabı

Syd Field Alıntıları - Sözleri

  • İnsan söylediği değil, yaptığıdır. (Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri)
  • Yetenek, Tanrı'nın bir armağanıdır; ya vardır sizde ya da yoktur. Ama yazmak kişisel bir sorumluluktur; ya yazarsınız ya da yazmazsınız. (Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri)
  • Bazen hayatımızdaki olaylar çok iyi şeyler getirirler bize, bazen de çok kötü şeyler. Bazen atlatırız bu olayları, bazen de atlatamayız, ama mutlaka üzerimizde bir etkileri olur. (Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri)
  • Kişinin kim olduğu, ne yaptığıdır, kendisi hakkında ne söylediği değil. (Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri)
  • Birisi, “Sanatımıza karşı nasıl dürüst olabiliriz?” diye sorduğunda, “Sanat, sanat yapma eyleminin içindedir,” diyerek kendi felsefesini paylaşırdı. Bu basit görünen ancak son derece derin, anlamlı ve gerçek bir cevaptı. Renoir bunu ister film yönetmek olsun, ister şarkı veya senaryo yazmak, resim yapmak ya da başka bir şey olsun kişi ancak çalışma süreci içindeyken “sanat yapar,” diye açıklardı. “Sanat fiilen oturup yapma sürecidir,”derdi. “Yapılması, hakkında konuşmak, düşünmek, onun hayalini kurmak değil, sadece yapmaktır. Çalışmanın sanat olup olmadığı ancak tamamlandıktan ve halkın beğenisine sunulduktan sonra değerlendirilir. Oturup yazmak için o ilham anının gelmesini bekleyen ‘bir sanatçı’ olduğunuzu düşünüyorsanız, sonsuza dek beklersiniz. (Senaryo Yazarının El Kitabı)
  • Bu gezegende geçirdiğimiz kısa zaman içinde yaşadığımız bütün deneyimlerden, bütün anlardan öğrenilecek şeyler var. (Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri)
  • Şu derilerimizin altında hepimiz gerçekten aynıyız; belli şeyler birleştiriyor bizi. Aynı gereksinimleri, aynı arzuları, aynı korkuları ve güvensizlikleri paylaşıyoruz; sevilmek istiyoruz, bizim gibi insanların arasında olmak istiyoruz; başarılı, mutlu ve sağlıklı olmak istiyoruz. (Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri)
  • Yazmak, yeniden yazmaktir. (Senaryo Sorunları ve Çözümleri)
  • Renoir’in yıllar önce ortaya attığı, “Film Nedir?” sorusu bugün, o soruyu ilk duyduğum zamanki kadar anlamlı. Film sanatını nasıl tanımlayacağız? Nasıl analiz edeceğiz? Filmlerimizi, beyazperdede yanıp sönen görüntülerden ibaret değil de Renoir’in, “hayattan daha büyük bir sanat biçimi,” diye ifade ettiği hale getirmek için nasıl bir beceri ortaya koyacağız? (Senaryo Yazarının El Kitabı)
  • Ben gayet iyi görüyorum, ama dünyanın geri kalanı gözlüğe mahkum. (Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri)
  • Dış dünyaya nasıl göründüğümüz, hiç şüphesiz, kapalı kapılar ardında gerçekten kim olduğumuzdan çok farklıdır. (Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri)
  • Oturup yazmak için o ilham anının gelmesini bekleyen 'bir sanatçı' olduğunuzu düşünüyorsanız, sonsuza dek beklersiniz. (Senaryo Yazarının El Kitabı)
  • Benim işim duymanı sağlamaktır senin, hissetmeni ve hepsinden öte, görmeni sağlamaktır. Hepsi budur ve bu her şeydir. (Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri)
  • Tanrı olmadığında, doğru ve yanlışa dair ahlâkî bir sistem olmadığında, "her şey mubahtır." (Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri)

Yorum Yaz