tatlidede
tatlidede

Sultanlar Zirvesi: Kadir Gecesi

Sultanlar Sultanı Allah Teâlâ, Peygamberler Sultanı Hz. Muhammed Mustafâ`ya, meleklerin sultanı Cebrâil vasıtasıyla, kitapların sultanı Kur`an-ı Kerim`i, mekânların sultanı Mekke-i Mükerreme`de, ayların sultanı Ramazan ayında ve gecelerin sultanı Kadir Gecesi`nde inzal buyurmuştur.
  • 07.05.2021 13:20
Sultanlar Zirvesi: Kadir Gecesi

Abdullah İbn-i Abbas`tan rivayet olunduğuna göre Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem): "Dikkatinizi verin, dinleyin, size haber veriyorum ki: Meleklerin en faziletlisi Cebrâil`dir. Beşerin en faziletlisi Hz. Âdem`dir. Günlerin en faziletlisi (efendisi) cuma günüdür. Ayların en faziletlisi Ramazan ayıdır. Gecelerin en faziletlisi Kadir Gecesi`dir. Kadınların en faziletlisi de Meryem binti İmrân`dır." [Deylemî, Firdevs, 1/135 (475)] buyurmuşlardır.



Sultanlar Sultanı Allah Teâlâ, Peygamberler Sultanı Hz. Muhammed Mustafâ`ya, meleklerin sultanı Cebrâil vasıtasıyla, kitapların sultanı Kur`an-ı Kerim`i, mekânların sultanı Mekke-i Mükerreme`de, ayların sultanı Ramazan ayında ve gecelerin sultanı Kadir Gecesi`nde inzal buyurmuştur. Kur`an`ın inzâli/inişi, insanın yükselişi içindir, esfel-i sâfilînden a`lâ-yı illiyyîne. Kadir, mü`minin kulluğuyla sultanlık tâcı giydiği bir gecedir. İçindeki Kur`an`ı ve kâinatı dışarı çıkarabilmekle insan, mükemmelliğe ermiş olur, esas kadr ü kıymetini bulur. Çünkü insan, Kur`an ve kâinat kitaplarının müşterek yazılımı gibidir; Kur`an, harflerden müteşekkil bir insan, insan da ceset giymiş Kur`an`dır, küçültülmüş kâinattır.




Kur`ân-ı Kerim`i idrakine tenzil ettirerek âyet âyet anlayıp günlük hayatına hayat yapmak suretiyle, kendi mâhiyetine tohumlanmış derûnî Kur`ân`ı âyet âyet filizlendirerek sâlih amel gülleri hâlinde hâricî âleme yansıtabilen insan, Kur`ânî insandır ve o kemâl ufkunu yakaladığı aynı zaman zirvesinde kendi şahsî Kadir Gecesi`ni de idrak etmiş olmaktadır. Buna göre Kadir Gecesi, hilkaten varlığın sultanı insanoğlunun iradeten de o sultanlığa liyakatini ispat ve ona istihkak etmesinin, hâsılı evc-i kemâle ermesinin, erenlere karışmasının unvanı olmuş olur.

Her insan, Kadir Gecesi`ni idrakle kendi çapında bir sultan olma namzedidir aslında. Zaman ise değeri bilindiği ölçüde değerlendirilir. Değerini bilmek de, onun mahiyetini bilmekten geçer. Kadir Gecesi`nin fazilet, kıymet ve ehemmiyeti birkaç yöndendir:




1. Kadir Gecesi; içinde Kur`an`ın indirildiği şân, şeref, mevki, değer, itibar, haysiyet, hürmet, kıymet ve azamet gecesidir. (Bakara, 2/185; Kadir, 97/1; Duhan, 44/1-2).

2. Kadir; bin aydan hayırlı (97/3), uğurlu, kutlu, mübarek bir gecedir (44/3).

3. Kadir; her işle alakalı hüküm, hikmet ve takdir gecesidir (44/4-5; 97/4); kader gecesidir, kaderî toplantı gecesidir.

4. Kadir; meleklerin ve ruhun inişinden ve nurların yoğunluğundan bir tazyik, sıkışma ve darlık gecesidir (97/4).

5. Kadir; silm, selam, saygı ve selamet gecesidir (97/5).

6. Kadir; bütün günahların bağışlandığı bir rahmet gecesidir (44/6-7).

7. Kadir Gecesi, üzerine Allah`ın yemin ettiği bir gecedir (Fecr, 89/1-4).

Bu hususiyetler, inanıldıkları nisbette sahibini ibadetlerinde seyrü sülûkla urûc yaşatan mi`râçlar (manevî asansörler) mesabesindedir ki böyle huzurullahta mi`raç buudlu ibadetlerden ise marifetullah, muhabbetullah ve aşkullah hâsıl olur. Kadir Gecesi hiçbir geceye nasip olmayan en mükemmel faziletleri kendisinde cem etmiş olmasıyla, câmi` bir gecedir, sultanlar zirvesinin yapıldığı bir zaman dilimidir. Lisan-ı hâliyle de insana bir misal olmakta, ideal aşılamaktadır: olacaksan, olabileceğinin en mükemmelini ol! demektedir.



Peygamber Efendimiz, Ramazan`la birlikte kullukta maratona koşardı. Son on günde ise depara kalkar ve Kadir Gecesi`nde kendi rekorunu kırardı. Öyle de Peygamber`ini seven her mü`min, Ramazan`ın son on gününde Kadir Gecesi`nin peşinde bütün cühdüyle, var gücüyle, iradesini ve kalbini ortaya koyarak ibâdât ü tââte koşmalı, kulluğuyla mi`râç yapmaya bakmalıdır. Çünkü Kadir Gecesi`nin kadri en güzel, kullukta mi`râc ile bilinebilir.

Yorum Yaz